MÓJ PIERWSZY RAZ, alkohol, tabletki anty. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » MÓJ PIERWSZY RAZ, alkohol, tabletki anty.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 50 ]

Temat: MÓJ PIERWSZY RAZ, alkohol, tabletki anty.

Witam! Mam pewien problem. Otóż... kilka dni temu kochałam się z moim chłopakiem. Był to mój pierwszy raz. Biorę tabletki antykoncepcyjne od 8 miesięcy, lecz kiedyś zdarzyło mi się o jakiejś zapomnieć. Ostatnie 2 blistry tabletek

wybrałam rzetelnie, z dokładnością co do godziny i żadnej tabletki nie pominęłam. Kochaliśmy się bazując tylko i wyłącznie na zabezpieczeniu jakie dały nam tabletki. Chciałabym również dodać,że tego wieczoru spożywaliśmy alkohol, a mój TŻ skończył we mnie. Było to 2 dni temu. Od tamtego czasu pobolewa mnie podbrzusze, jak w okres, ale dużo słabiej ii mam dziwne upławy. Dziwne, bo bardzo uporczywe, co jakiś czas muszę zmieniać wkładkę. Czym może być to spowodowane? Dodam jeszcze, że kalkulator dni płodnych obliczył mi dni płodne iii tego dnia miałam akurat dzień niepłodny. Zważywszy na te wszystkie okoliczności, to chyba mało prawdopodobne, że jestem w ciąży? Nurtuje mnie bardzo ten dziwny śluz. ;/ Bardzo proszę o pomoc! Pozdrawiam.

PS. dodam, że kilka miesięcy temu pojawiło się krwawienie w trakcie brania tabletek. Lecz było ono jednorazowe i więcej razy się nie pojawiło. Obecny blister wybrałam bardzo rzetelnie i odbyło się to bez żadnych skutków ubocznych, właśnie go kończę.

Proszę o w miarę szybko odpowiedź, jest to dla mnie bardzo ważne.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: MÓJ PIERWSZY RAZ, alkohol, tabletki anty.

ciążę to raczej bym wykluczyła - to trochę za wcześnie na objawy... dwa dni temu... mogło nie dojść nawet jeszcze do zapłodnienia, jeśli w ogóle miałoby do tego dojść, więc tym się nie przejmuj...
a jeśli chodzi o upławy i krwawienia...
co do pierwszego, to Twój organizm reaguje na nowe działania, hormony, mówisz, że to było Twoje pierwsze zbliżenie... może facet nie był zbyt czysty...? <bez obrazy> albo ma jakieś bakterie...
przy kolejnej wizycie u lekarza, ginekologa po prostu o tym wspomnij...
a co do krwawienia podczas antykoncepcji... może coś CI w tych tabletkach już nie odpowiada... sama kupujesz sobie te leki, czy lekarz Ci przepisuje? mam na myśli pytanie, jak często jesteś u gina?
krwawienie też powinnaś z nim skontaktować...
nie martw się, na pewno to nic poważnego... może po prostu sama masz słabszą florę bakteryjną... powodów może być wiele i wiele błahych smile
pozdrawiam

3

naprawdę uważasz, że powinnam wykluczyć ciążę? Tabletki stosuje naprawdę codziennie. Czasem tylko zamiast o 22 wezmę o 21, bądź 23, ale to nie ma znaczenia raczej. U ginekologa byłam pół roku temu, tak, tak, on przepisał mi te tabletki smile obawiam się tylko, czy nie są za słabe...

4 Ostatnio edytowany przez eliiielaaa (2011-01-03 22:56:45)

A wiesz na czym polega działanie tabletek antykoncepcyjnych??? Owulacja jest zablokowana i nie ma czegoś takiego jak dni płodne! Jeśli brałaś tabletki regularnie, to nic nie powinno się wydarzyć. Alkohol również nie wpływa na efekt antykoncepcyny (o ile np. nie zwymiotowałaś tabletki).
Czasami po stosunku może się pojawić ból podbrzusza, np. jeśli za bardzo zaszalejecie i partner "obijał" się o szyjkę macicy.
Jeśli to będzie się utrzymywało to leć do ginekologa (nie ma co gdybać, zresztą i tak jest to wskazane po rozpoczęciu współżycia).

Ps. skoro już rozpoczęłaś współżycie, to proponuję doszkolić się z zakresu antykoncepcji. nawet tu, na forum można znaleźć wiele informacji

5

Dzięki, na pewno się do niego wybiorę. Póki co, nie ma terminów... dlatego szukam porady tutaj smile

Być może masz rację.

6

naprawdę tak uważam, zresztą koleżanka powyżej napisała już wszystko smile

7

z niecierpliwością teraz oczekuję okresu... mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie wink

8

na pewno nie i się nie denerwuj, szkoda zdrowia, a poza tym, żebyś sobie sama czegoś nie wmówiła i sama nie opóźniła okresu smile

9

jesteś fantastyczna. trzymaj za mnie kciuczki! smile)))) Mam wielką nadzieję, ii chyba pierwszy raz w życiu tak bardzo ucieszę się z okresu ;pp
A mogę wiedzieć, ile miałaś lat, jak straciłaś dziewictwo? Skoro już rozmawiamy o mnie... Może się troszkę odstresuję.

10

też myślę, że nie masz się co denerwować o ciąże, musiałabyś mieć niesłychane "szczęście":)
na pocieszenie mogę Ci napisać, że na początku (wbrew wszelkiemu rozsądkowi) panicznie bałam się ciąży. Tabletki, prezerwatywa i jeszcze najlepiej niech kończy na zewnątrz;P Teraz serdecznie się z tego śmieję, ale to oznacza że nie do końca byłam gotowa na seks... i Tobie (bez żadnych złośliwości) też radzę to przemyśleć

11

Ja boję się z racji mojego wieku. Bardzo kocham mojego chłopaka i uważam, że gotowa jako tako byłam. Wolałabym najpierw skończyć studia, dopiero później sprawić sobie dzieciaczka. Stąd moje obawy smile

12

Ja to rozumiem:) według niektórych gotowość na seks=gotowość na dziecko... ale BEZ PRZESADY. Zadbaj o odpowiednią antykoncepcję, żebyś nie wariowała przed kożdym okresem, a wszystko będzie ok. Powodzenia:)

13

mam nadzieję, że tym razem wystarczyły tabletki... Dziękuję Ci za wsparcie smile

14 Ostatnio edytowany przez Annuar (2011-01-04 10:40:35)

Przychylam się do kilku wypowiedzi powyżej.

Moi zdaniem:
Nie masz się czym martwić jeśli chodzi o kwestię ciąży czy też bóli podbrzusza. Jeśli brałaś tabletki tak jak to opisałaś - są skuteczne. One nie mogą na Ciebie "słabo działać". Bóle podbrzusza po pierwszym razie są częste.
Możesz się - ale tylko troszkę - martwić tymi upławami. Być może to reakcja organizmu po pierwszym stosunku, a może doszło do drobnej infekcji w kontakcie z partnerem. Przestrzegaj jeszcze bardziej higieny, kup sobie w aptece proszek do rozcieńczania "Tantum Rosa" albo mydło z nanosrebrem i się podmywaj.
Za to moim zdaniem powinnaś podszkolić się z zakresu antykoncepcji, zasad jej działania itp.
Współżycie i przede wszystkim antykoncepcja to poważna sprawa - razem z partnerem powinniście mieć na ten temat wiedzę.

Powodzenia smile

15

Dziękuję za pomoc. smile A na co jest ten płyn? Infekcje? Czy jest zwykłym płynem do higieny intymnej?

16

Annuar napisał/a:

drobnej infekcji w kontakcie z partnerem.

nawet takie 'drobne' infekcje moga przerodzic się w cos poważnego,wiesz o tym?
Każdą infekcje trzeba leczyc.

Annuar napisał/a:

Przestrzegaj jeszcze bardziej higieny, kup sobie w aptece proszek do rozcieńczania "Tantum Rosa" albo mydło z nanosrebrem i się podmywaj.

Zbytnie przestrzeganie higieny jest/może byc również powodem dla którego pojawiaja sie infekcje,więc proszę nie mąc dziewczynie w głowie, bo nie da się wyleczyc infekcji na własną rękę.
Upławy to zły znak.Według mnie trzeba iśc do lekarza,a nie podmywac się płynem,który może dodatkowo pogorszyc dotychczasową sytuację.

17

Upławy to zły znak? Dlaczego? O czym moga świadczyć?

18

Juliette napisał/a:
Annuar napisał/a:

drobnej infekcji w kontakcie z partnerem.

nawet takie 'drobne' infekcje moga przerodzic się w cos poważnego,wiesz o tym?
Każdą infekcje trzeba leczyc.

Annuar napisał/a:

Przestrzegaj jeszcze bardziej higieny, kup sobie w aptece proszek do rozcieńczania "Tantum Rosa" albo mydło z nanosrebrem i się podmywaj.

Zbytnie przestrzeganie higieny jest/może byc również powodem dla którego pojawiaja sie infekcje,więc proszę nie mąc dziewczynie w głowie, bo nie da się wyleczyc infekcji na własną rękę.
Upławy to zły znak.Według mnie trzeba iśc do lekarza,a nie podmywac się płynem,który może dodatkowo pogorszyc dotychczasową sytuację.

To prawda, że każdą infekcję trzeba leczyć, pytanie tylko czy należy od razu leczyć u lekarza ? Moim zdaniem NIE (zwłaszcza, że prywatny lekarz kosztuje, a w ramach NFZ trzeba czekać). Warto spróbować podleczyć się środkami dostępnymi bez recepty, a jeśli po kilku dniach nic to nie pomoże - wtedy udać się do lekarza.

Jak już pojawiła się infekcja, to rygorystyczne przestrzeganie higieny nie zaszkodzi. A taki płyn jak "Tantum rosa" na pewno nie pogorszy sytuacji, co najwyżej nie pomoże.

19

blablablabla napisał/a:

Upławy (w zależności od ich zapachu, koloru, konsystencji) świadczą o stanie zapalnym/infekcji bakteryjnej, grzybicznej lub wywołanej drożdżakami. Na własną rękę trudno to stwierdzić, zresztą nawet (niestety) lekarze nie zawsze prawidłowo dobierają lekarstwo do stanu zapalnego.

Moim zdaniem nic nie zaszkodzi - jak pisałam wyżej - za pomocą środków dostępnych bez recepty spróbować się podleczyć. To nie zaszkodzi, a może pomóc.

Oczywiście najlepiej jest udać się do lekarza, ale nie każdego stać na prywatne wizyty (które kosztują czasem 10 x więcej niż przepisywane lekarstwa) a oczekiwanie na wizytę NFZ trwa czasem kilka tygodni.

Zresztą mój ginekolog sam powiedział mi, że nie ma potrzeby abym z każdą drobną infekcją/podrażnieniem przychodziła do niego, warto przez kilka dni spróbować się podmywać płynami. Ja już znam swój organizm na tyle, że potrafię ocenić, co wymaga konsultacji lekarza, a co dostępnych bez recepty środków.

"Tantum rosa" to nie jest zwykły płyn do higieny intymnej, tylko proszek do rozrabiania i leczenia (podmywania się) w stanach infekcji dostępny w aptece.
Mydełko z nanosrebrem poleciła mi jakiś czas temu koleżanka. Nanosrebro to naturalny antybiotyk - niszczy infekcje wywołane bakteriami czy grzybami nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej organizmu.

20

Dziękuję Wam Dziewczyny! smile Jesteście kochane smile

21

blablablabla napisał/a:

Czasem o zwykłej,niegroźnej i łatwej do wyleczenia infekcji,a czasem nawet o grzybicy,którą ciężko wyleczyć.

[b]Annuar[b] po pierwsze nie pisz posta pod postem, bo tak nie wolno.
Przeczytaj regulamin.

A po drugie nie sądzę,aby lekceważenie jakichkolwiek infekcji dobrze wyszło którejkolwiek z kobiet na zdrowie.

Annuar napisał/a:

Warto spróbować podleczyć się środkami dostępnymi bez recepty

nie zawsze i nie w każdym przypadku. W moim było tak,że przez takie 'zwykłe' środki bez recepty moje zapalenie jeszcze bardziej się rozwinęło.

Reasumują, jeśli swędzi, piecze, występują upławy, to nie ma na co czekać,ani leczyć na własną rękę!!!!Tylko biegiem do ginekologa!!!

22 Ostatnio edytowany przez blablablabla (2011-01-05 17:27:36)

DO ginekologa wybieram się niedługo, ale zastanowię się nad jakimś lekkim, nowym płynie do higieny intymnej. Coś w rodzaju tego, co poleciła mi Koleżanka wyżej smile

jednak ciągle martwię się o ciążę. sad Do okresu zostało już tylko 2-3 dni.

23

Jeśli niedługo wybierasz się ginekologa, to ja bym już nic nie kombinowała na własną rękę. I odradzałabym irygację pochwy bez wiedzy lekarza (bo chyba tamtum rosa do tego właśnie służy)... z płynów do higieny intymnej polecam Laktacyd (jest też taki niebieski- właśnie na upławy; ma niższe pH, napewno nie zaszkodzi)

24

Jutro sądny dzień... Boooooooooje się okropnie ;/

dzieki, za radę smile

25

eliiielaaa, ma rację.
Irygacje pochwy wypłukują naturalną florę bakteryjną i robi to więcej szkody niż pożytku.
Nie stresuj się,bedzie dobrze.
i napisz jak było.

26 Ostatnio edytowany przez blablablabla (2011-01-07 16:28:17)

Nie ma okresu sad:(:(:(:( Czy to może stress wpływa na opóźnienie? Od tego dnia chodzę jak na szpilkach. Cała w stresie sad

STRASZNIE BOLI MNIE PODBRZUSZE, a okresu dalej nie ma sad

27

BŁAGAM niech się ktoś jeszcze wypowie, okres spóźnia się już drugi dzień, a ja żyje w coraz większym stresie ;(((

28

Skoro od dłuższego czasu się stresujesz to jest bardzo prawdopodobne, że wpłynęło to na przesunięcie terminu okresu. 2 dni to jeszcze nie jest tak dużo. Nie nakręcaj się tak bardzo bo tylko sobie tym szkodzisz.

29

ALE JA JUŻ TAKA JESTEM PANIKARA! Już mnie z tego wszystkiego boli głowa, hamuje łzy. Czuje się okropnie :(:(:(
Brzuch mnie boli, ale zamiast krwi, leci mi taki biały śluzzzzzzzzzz. Jak normalne upławy. Bez sensu! ;/

30

jeszcze jeden dzień i kończę z tym ;/ NIE DAJE JUŻ RADY! sad(((
Zawsze taka porządna, ułożona dziewczyna. Z aspiracjami na studia medyczne. A teraz ten spóźniający się okres. Rodzice zaufali, ja ich zawiodłam. Nienawidzę siebie!

31

Dziewczyno, nie świruj. Sama się nakręcasz, i powodujesz jeszcze większe opóźnienie okresu.
Może najzwyczajniej na świecie zrobiłabyś test ciążowy?

Moim zdaniem złapałaś jakąś infekcję. To by wyjaśniało bóle, upławy i spóźniające się krwawienie, więc goń do ginekologa, a nie trujesz się sama swoimi myślami.

32

Nie zadręczaj się tak! Takie nerwy nic Ci nie pomogą, a tylko zaszkodzą. Zapomnij o okresie, a napewno się pojawi:)
Nie stresuj się, tylko wyciągnij wnioski z tej sytuacji na przyszłość! głowa do góry

33

Jakie wnioski? Dodatkowe zabezpieczenie? Przecież biore tabletki!

34

blablablabla napisał/a:

jeszcze jeden dzień i kończę z tym ;/ NIE DAJE JUŻ RADY! sad(((
Zawsze taka porządna, ułożona dziewczyna. Z aspiracjami na studia medyczne. A teraz ten spóźniający się okres. Rodzice zaufali, ja ich zawiodłam. Nienawidzę siebie!

Wybacz, ale to nie jest normalne zachowanie dorosłej osoby, która postępuje świadomie i jest gotowa ponosić konsekwencje swoich decyzji.

'Jakie wnioski? Dodatkowe zabezpieczenie? Przecież biore tabletki!"

Jeśli tak, to czym się przejmujesz...?
Dobre zabezpieczenie to takie, że nie wariuje się co miesiąc przed okresem (pojawi się czy nie?). Jeśli kosztuje Cię to tyle nerwów, to stosujcie dodatkowe zabezpieczenie

35 Ostatnio edytowany przez blablablabla (2011-01-08 20:41:20)

Dobrze, wiem... ale nie daje sobie już z tym rady. Źle oceniłam sytuację... Ale ja juz jestem taka panikarka... A teraz denerwuję się, ponieważ spóźnia mi się okres. Wcześniej nie zadręczałabym się tym aż tak. Współżyłam po raz pierwszy, dlatego myślę, że moje obawy są w jakimś stopniu uzasadnione. Biorę tabletki, ale czytałam, że i podczas przyjmowania tabletek zdarzają się tzw. wpadki ;//

36

Oczywiście, że możesz mieć obawy (nawet nieuzasadnione:)). Po prostu zastanów się czy warto się tak denerwować co miesiąc. Jeśli nie ufasz tabletkom, to stosuj dodatkowo prezerwatywy albo nie uprawiaj seksu, innej rady nie ma:)
Ja biorę tabletki od paru lat i nic się nie wydarzyło. Nie znam nikogo kto by zaszedł w ciążę przy tabletkach. A wpadki wynikają w dużej mierze z niedbalstwa. Takie jest moje zdanie.

Trzymaj się:)

37

Dzięki za wsparcie! PRzed chwilą zauważyłam delikatne krwawienie! big_smile mam nadzieję, że to juz to ! big_smile

38

JEST JEST JEST!!!!!!! dostałam!!!!!!! big_smile;D;D;;D;D;D;D

39 Ostatnio edytowany przez Annuar (2011-01-10 10:36:18)

Juliette napisał/a:

eliiielaaa, ma rację.
Irygacje pochwy wypłukują naturalną florę bakteryjną i robi to więcej szkody niż pożytku.
Nie stresuj się,bedzie dobrze.
i napisz jak było.

Tak, irygacje są niebezpieczne.
Dlatego ja używam Tantum Rosa tylko do podmywania.
Mydło z nanosrebrem jest bezpieczniejsze, bo nie niszczy naturalnej flory organizmu

Twój okres przyszedł, możesz odetchnąć.
Zgadzam się z tymi którzy napisali, że spóźniał Ci się przez stres.

Teraz tylko wyjaśnij sprawę infekcji, aby "pierwszy raz" nie kojarzył Ci się ze stresem i przykrymi dolegliwościami smile

40

nie chcialabym nikogo straszyć i mam nadzieje że nikt nie będzie mnie postrzegał za "staroświecką" ale jeśli czytacie to i jesteście bardzo mlodymi dziewczynami to nie bierzcie tego świństwa! lepiej zabezpieczyc sie w inny sposób.Oczywiście decyzja należy do Was. Powiem, że widziałam kilkanaście przypadków, w których po tabletkach dziewczyny ocierały sie o śmierć. Doustne leki antykoncepcyjne zwięszaja krzepliwość krwi skutkiem jest np zator tetnicy plucnej.Jeśli taka skrzeplinka poleci np do mozgu to zamiast młodej dziewczyny jest roślinka.( wystarczy przeczytać ulotke dołączona do leku). szczególne zagrożenie jest wtedy, gdy np macie unieruchomioną kończynę bo np skręciłyście kostkę itp. ale bez urazów także może to wystąpic. Skłonność do większej krzepliwości krwi może być nieujawniona do momentu połączenia z lekami antykoncepcyjnymi.A propos sexu po alkoholu to działanie tabletek może być oslabione chociaz nie jest to kwestia kieliszka czy dwoch wina.

41

Aniu, i właśnie dlatego te leki są na receptę, a dobierane są przez lekarza, po odpowiednich badaniach i wywiadzie.
A i alkohol nie ma wpływu na działanie tabletek.

42

Ania,nie pisz takich glupot.Co ma piernik do wiatraka?Co ma alkohol do tabletek?
Bez urazy,ale widac,ze nie masz o nich bladego pojecia.

43

Właśnie że alkohol wpływa, nieznacznie ale jednak na skuteczność tabletki. Chociaż jeśli był pity już kiedy powinny być dni płodne to chyba już nic nie zmieni. A to że dwa miesiace temu nie wziełaś tabletki to teraz nie ma najmniejszego znaczenia. Kobiety po co wy sie kochacie jak niewiecie jak... antykoncepcja to podstawa a jak nie wiesz na czym polega to daruj sobie

44

Zmieniona91 napisał/a:

kiedy powinny być dni płodne

Podczas brania tabletek antykoncepcyjnych fizjologiczny cykl miesiączkowy nie funkcjonuje.

Zmieniona91 napisał/a:

Kobiety po co wy sie kochacie jak niewiecie jak... antykoncepcja to podstawa a jak nie wiesz na czym polega to daruj sobie

I vice versa...

45

przerwanie blony tez robi swoje..

46

Lilium1992 napisał/a:

przerwanie blony tez robi swoje..

Co masz na myśli? Rozwiń, proszę. wink "Robi swoje", w związku z czym?

47

Zmieniona91 napisał/a:

Właśnie że alkohol wpływa, nieznacznie ale jednak na skuteczność tabletki. Chociaż jeśli był pity już kiedy powinny być dni płodne to chyba już nic nie zmieni. A to że dwa miesiace temu nie wziełaś tabletki to teraz nie ma najmniejszego znaczenia. Kobiety po co wy sie kochacie jak niewiecie jak... antykoncepcja to podstawa a jak nie wiesz na czym polega to daruj sobie

jak wpływa alkohol? Dziewczyno,nie masz ani odrobiny pojęcia a się wypowiadasz!!!
Nie ma czegoś takiego jak dni płodne gdy bierzesz tabletki!!!
Więc nie rób nikomu wody z mózgu,bo jeszcze sobie to wezmą do serca i będą mieć tak ograniczone myślenie na temat tabletek jak Ty!
Alkohol ma wpływ na tabletki TYLKO wtedy, gdy weźmiesz tabletkę, wypijesz alkohol - który spowoduje wymioty.A tabletka potrzebuje 4h żeby się wchłonąć....

i dziwić się,że jest tyle ciąż u nastolatek!

48

Zmieniona91 napisał/a:

Chociaż jeśli był pity już kiedy powinny być dni płodne to chyba już nic nie zmieni.

Przepraszam bardzo, ale gdzie Ty masz dni płodne podczas brania tabletek anty?

I w ógle niby jaki wpływ ma alkohol na tabletki? czy w ulotce jest cos o tym napisane? nie. Ulotka to podstawa, i do niej nalezy sie dostosowywac.
Tak dla wiadomosci - alkohol pije często. Zdarza mi się nawet tabletke anty nim popic i jakos do tej pory mamusia nie zostałam. Alkohol ewenetualnie może wywołac wymioty lub biegunke, i wtedy to te własnie rzeczy mają wpływ na tabletke, a nie sam alkohol! Oczywiscie mówie tu o biegunce i wymiotach, które wystapily do 4h od przyjęcia tabletki.
Tak na przyszlosc - zanim cokolwiek napiszesz, to lepiej zapoznaj sie dokladnie z ulotka leku smile

49

Kurdę, tak to jest. Ktoś sobie teorię wysnuje, wpadnie na forum, nawypisuje głupot, przy okazji rozpowie koleżankom dookoła jak to alkohol wpływa na tabletki i dziewczyny srają po nogach że w ciąży są i spać nie mogą.
Jak się jest niedoinformowanym, to się nie wypowiada na dany temat i nie zgrywa wielkiej znawczyni! Przy okazji próbując okazać swoją wyższość. "Jak nie wiesz na czym polega to daruj sobie". Zmieniona91 - i kto to mówi!

Podsumowując - nie ma żadnego fizjologicznego cyklu miesiączkowego podczas przyjmowania doustnej antykoncepcji a alkohol nie ma wpływu na działanie tabletki! (chyba, że została zwrócona w czasie krótszym niż cztery godziny)

Posty [ 50 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ANTYKONCEPCJA HORMONALNA ORAZ NATURALNA » MÓJ PIERWSZY RAZ, alkohol, tabletki anty.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024