Mama wywołała moje prywatne zdjęcia z byłym:/ - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Mama wywołała moje prywatne zdjęcia z byłym:/

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Mama wywołała moje prywatne zdjęcia z byłym:/

Nie wróciłam na weekend do domu, zostałam na stancji. W sumie i tak mam dużo nauki.
Tydzień temu jak pojechałam do domu, mama pokazała mi zdjęcia które wywołała. Gdy zaczęłam je przeglądać przeżyłam szok:/ Były tam  zdjęcia z moim byłym!!! Musiała nieźle przeszukać nasz wspólny komputer w domu, myślałam że wszystkie usunęłam. Byliśmy razem na weselu mojego kuzyna. Co prawda wszystkie ciotki były nim zachwycone, ale to nie powód żeby pielęgnować pamięć po nim. Zostawił mnie w momencie kiedy bardzo go potrzebowałam, przed drugą operacją (pisałam w innym wątku). Już z tego powodu powinna go znienawidzić tak jak ja. Wszystkie pamiątki po nim wyrzuciłam, nawet nie tęsknię, nie ma za kim.

Najgorsze jest to, że moja mama za każdym razem gdy przyjeżdża ktoś z rodziny wyciąga swoje albumy i pokazuje zdjęcia, czasami nawet płyty ze zdjęciami włącza. Kiedyś przyszłam do domu i zauważyłam, że na telewizorze wyświetlają się moje zdjęcia ze studniówki. Było ich całkiem sporo, nieposegregowane, niektóre się nie nadawały do tego żeby oglądała je ciotka i wujek. Nie wiem wogóle skąd ona wyciągnęła tą płytę, miałam ją u siebie w pokoju.

Nie wiem jak mam z mamą rozmawiać. To są moje prywatne zdjęcia nie chcę żeby wszyscy je oglądali. Mówiłam już mamie, że sobie tego nie życzę. Ona odp że przesadzam i zabraniam jej mieć moje zdjęcia na pamiątkę. Za każdym razem powtarza, że wywołała je dla siebie, a potem wszystkie ciotki je oglądają.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mama wywołała moje prywatne zdjęcia z byłym:/

No to masz problem-nie nieśmieję się bo moja mama jest taka sama-miła nawet zdjęcia ,które były dla mnie przykre( bardzo zły związek)ale sama je zniszczyłam bez rozmowy i tłumaczenia.
Moja mama twierdzi ,ze to historia ale ja twierzdę ,ze historia z przeszłosći na zdjęciach może tylko dotyczyć ludzi ,których dobrze wspominam.
Ja mam swoją teorię ,ona swoją -nie ma co tłumaczyć.
W wakacje przejrzałam zdjęcia związane ze mną i zostawiłam je bez tych krępujących i sprawiających mi przykrość -resztę niech ma  i innym pokazuje!

3

Ja też zbieram się do tego, aby przejrzeć wszystkie zdjęcia. Niestety tyle ich jest, że ciężko będzie się przedrzeć przez nie wszystkie. Wakacje nie wystarczą;)
Z podstawówki mam całe pudło zdjęć. Te akurat są bardzo miłe, śmieszne;) Później jakoś przestała robić tak dużo zdjęć. Kilka lat temu kupiła aparat cyfrowy i się zaczęło:/
Ogólnie to mama robi zdjęcia w sytuacjach, których ja nie chciałabym uwiecznić.
Np. gdy byłam o operacji, siedziałam w szpitalu z bandażem na głowie, a mama wyciąga aparat i zdjęcie. Pytam dlaczego to robi? Odpowiada, że na pamiątkę?!! Jakby było o czym pamiętać. Po powrocie do domu zrobiła zdjęcia moich blizn... Byłam w takim stanie, że nie miałam siły protestować, w sumie to było mi wszystko jedno. Zapomniałam o nich, ale niedawno przypadkiem na nie trafiłam. Wspomnienia wróciły... Czy takie uczucia mają przywoływać pamiątki? Raczej nie. Na szczęście tych zdjęć nie włożyła do albumu rodzinnego. chyba.

Jednak z tymi zdjęciami z byłym to już naprawdę przegięcie. Jestem w takim stanie, że dzisiaj pojadę do domu i zrobię z tym porządek;)

4

Dla mnie to jest nie do pomyślenia.

Po pierwsze - to są Twoje zdjęcia, masz prawo je zabrać. Mamie powinny wystarczyć zdjęcia, które Ty sama zechcesz jej dać.
Po drugie - jakim prawem Twoja mama grzebie w Twoich rzeczach? Pisałaś, że zdjęcia były gdzieś w Twoim pokoju...

Musisz porozmawiać z mamą, wytłumaczyć jej, że oczekujesz szacunku dla swojej prywatności.

5

MagdaEM napisał/a:

Po pierwsze - to są Twoje zdjęcia, masz prawo je zabrać.

Byłam w domu i nie tylko je zabrałam, ale także zniszczyłam. Z tym, że jeden kawałek z potarganych zdjęć wypadł i mama go znalazła. Akurat rozmawiałam z tatą w kuchni, przyszła i spytała dlaczego potargałam te zdjęcia, dziwne ale odrazu wiedziała, które to były. Chyba domyśliła się dlaczego to zrobiłam.
Tłumaczyła się, że wywołała je nie dlatego, że ja na nich byłam z nim, tylko dlatego że widać było na nich jeszcze np. jak moja ciocia z wujkiem gdzieś tam przechodzą. Śmieszne, bo ma wiele zdjęć na których zdecydowanie lepiej inni się prezentują, a nie gdzieś tam w tle przechodzą.
Z tej całej sytuacji najlepiej zachował się mój tata, bo powiedział mamie, że powinna wybrać inne zdjęcia i nie jest zdziwiony moim postępowaniem.
Już przynajmniej mi lżej na sercu:)

Jeżeli chodzi o grzebanie w moich rzeczach to w sumie nie mam dowodów na to, że to robi tylko ten jeden raz z tą płytą. W sumie czasami gdy jestem w pokoju przychodzi i pod pretekstem, że czegoś szuka, zaczyna kopać w moich szafkach, chociaż jest to mało prawdopodobne, że akurat tam to będzie.
Zastanawiałam się kiedyś czy pod moją nieobecność też to robi. Ale doszłam do wniosku, że nie mam nic wielkiego do ukrycia, a nawet jeśli coś znajdzie to i tak mi nie powie o tym. Będzie miała tylko swoje domysły, to już nie moja sprawa. Mam słaby kontakt z mamą.

6

U mnie w domu zawsze panowały inne zwyczaje. Nawet jeśli nie mam nic do ukrycia, to nie znaczy, że rodzice mogą przeglądać moje rzeczy bez mojej wiedzy. Ja w rzeczach moich rodziców też nie grzebię. Może dlatego jestem przeczulona na tym punkcie...

7

Mam nadzieję, że nie powtórzy już tego nigdy. Zresztą po wczorajszej rozmowie myślę, że zrozumiała co zrobiła. Tylko niemiłe wspomnienia wróciły:/

8

Małgorzatka - piszesz że masz nadzieję, ale po tym co piszesz wygląda na to że twoje mama uwielbia mieć cię pod kontrolą {szperanie po szafkach itd...} uważam że jako dorosła kobieta powinnaś kategorycznie wyznaczyć granicę "rodzicielskiej" kontroli przez szczerą rozmowę że każdy ma prawo do prywatności. Dam ci przykład mój syn ma 14 lat i bez jego wiedzy nie zaglądam mu do telefonu czy szkolnego plecaka {jedyna sytuacja gdybym się do tego posunęła} to wtedy gdy miałabym uzasadnione podejrzenia o narkotyki, przestępstwo w innym wypadku uważam że nawet dziecko ma prawo do prywatności nienaruszalnej.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Mama wywołała moje prywatne zdjęcia z byłym:/

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024