totalne rozczarowanie chlopakiem ciaza - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » totalne rozczarowanie chlopakiem ciaza

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1 Ostatnio edytowany przez rozaczarowanakata (2010-12-06 18:43:32)

Temat: totalne rozczarowanie chlopakiem ciaza

cześć net kobietki
Totalnie się rozczarowałam, a może jednak ja przesadzam?
Jesteśmy razem 1,5 roku. Mieszkamy razem tez długo. Nie ma innych problemów miedzy nami. Rozmawialiśmy ostatnio o ciąży w której mogłam być. Mam 22 lata, chłopak 27. Sytuacja finansowa dobra. Na przypuszczenie ciąży chłopak powiedział na początku żebym się nie martwiła itd ale później jak chyba dotarło to do Niego powiedział żebym poszła do lekarza wzięła zastrzyk czy coś żeby usunąć. Powody:
- nie teraz na to pora, za 2 lata najwcześniej
- ze jemu coś dolega, źle się czuję, no faktycznie
- pali papierosy, palił trawkę duże ilości, ale 2 miesiące temu przestał
- ja piłam często alkohol
Wszystkie te powody w sumie zmierzają do tego żeby dziecko było zdrowe, że mogło to wpłynąć i urodzi sie np z zespołem downa czy coś, twierdzi ze wtedy cale życie sobie zepsuje...
Czuje się rozczarowana strasznie i jest mi cholernie przykro....ale czy mam racje?

jak mam postępować teraz? powiedzieć ze bardzo mnie rozczarował? że mnie zwiódł? zacząć podchodzić chłodno?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: totalne rozczarowanie chlopakiem ciaza

Kochana, jak się dużo pije to dziecko może się urodzić z zespołem poalkoholowym ale raczej musiałabyś pić dość sporo. Zespół downa może się pojawić zawsze,  nawet jak będziesz o siebie super dbała i nie ma tu reguł, wiadomo jedynie, że po 35 roku życia ryzyko znacznie rośnie. Dodam, że właśnie teraz masz większe szanse na zdrowe dziecko bo z wiekiem wzrasta ryzyko wielu chorób genetycznych i powikłań. Zdarza się, że kobiety palą nawet w ciąży to oczywiście niezdrowe ale zwykle ma konsekwencje w postaci niskiej masy urodzeniowej czy przedwczesnego porodu i nie jest bezpośrednim wskazaniem do aborcji.To jest dobry temat do rozmowy z ginekologiem.

Mnie odrzuca sam fakt, że facet sugerował Ci aborcję, która nie jest obojętna ani dla zdrowia fizycznego ani psychicznego, ani nie ułatwia późniejszego zajścia i donoszenia kolejnej ciąży. Kochający facet powinien Cie akceptować również z Twoją płodnością bo żadna metoda antykoncepcji nie jest w 100% skuteczna. Trochę te jego tezy zalatują egoizmem ja bym jednak zaczęła rozglądać się na boki za lepszym materiałem na ojca przyszłych dzieci bo tego kwiatu jest pół światu a w wieku 27 lat facet powinien nie bać się tak  panicznie odpowiedzialności za to co zrobił i uciekać od konsekwencji nie dbając o nikogo innego poza sobą. Poza tym, gwarantuję Ci, że okoliczności się nie zmienią  - mało kto rzuca palenie skutecznie w przeciągu dwóch lat czy definitywnie zrywa z paleniem trawki a co do samopoczucia to młodym się nie jest wiecznie i potem należy się spodziewać raczej większych, niż mniejszych komplikacji ze zdrowiem. Podsumowując wszystkie te niby logiczne argumenty za pozbyciem się ewentualnej ciąży, które przytoczyłaś w swojej wypowiedzi nie mają podstaw naukowych i są pozorne. Pozdrawiam!

3 Ostatnio edytowany przez rozaczarowanakata (2010-12-06 19:10:50)

dziękuje za wpis. czekam na kolejne. Z tym paleniem, to zaczął palić po rzuceniu  marihuany  i jak go znam nie będzie już palił a papierosy zaczął palić od 2 miesięcy...
Właśnie potrzebuje spojrzenia z boku na to...Jak to mówil twierdzi że mówi to dla mnie. Abym najpierw o siebie zadbała itd...

4

Ale to jesteś w ciąży czy nie, bo nie zrozumiałam?

Jego reakcja jest słaba. Bardzo słaba. Jeśli zaszłabyś w ciążę, to przede wszystkim chłopak powinien być wsparciem. Aborcja w takiej sytuacji jest moim zdaniem nieusprawiedliwiona. Bo chyba oboje wiecie skąd się biorą dzieci? Wiecie, że nawet przy najlepszym zabezpieczeniu istnieje prawdopodobieństwo ciąży, i decydując się na seks, jesteście gotowi na ewentualne konsekwencje? Jeśli on jest gotowy na konsekwencje dopiero za 2 lata, to ja proponuję mu abstynencję seksualną.

Nie mówiąc o tym, że aborcja w takim wypadku jest nielegalna, a on popełnia przestępstwo namawiając Cię do niej.

Mój chłopak (po Twoim poście dziękuję za niego Bogu) powiedział, że nigdy nie pozwoliłby mi na aborcję, i zrobiłby wszystko, żeby w takiej sytuacji dać mi poczucie bezpieczeństwa. I to jest jedyne i słuszne podejście moim zdaniem, bo w ten sposób pokazuje, że zależy mu na mnie, a nie na wygodnictwie i własnej dupie, i nawet w tak ciężkiej sytuacji jest gotów być dla mnie wsparciem.

Zastanów się, czy chcesz być z takim egoistą... Ciekawi mnie- co by powiedział, gdybyś jednak postanowiła urodzić?

Nie jestem na szczęście, ale już ochoty nie mam  wogóle na seks...Może zbyt świeża sytuacja.

6

Ale czy to nie jest paradoks, że z jednej strony chłopak chce żebyś o siebie zadbała a z drugiej namawia do aborcji? Taki zabieg to nie jest usunięcie brodawki, poczytaj sobie jakie mogą być skutki uboczne. Poza tym będziesz musiała z tym żyć bo dla Twojego bezpieczeństwa i dopilnowania prawidłowego przebiegu ewentualnej kolejnej ciąży lekarz ginekolog będzie Ciebie zawsze pytał, która to Twoja ciąża itd. Dobrze, że te rozważania są czysto teoretyczne a mleko się jeszcze nie rozlało smile.

Też się cieszę że doszło do takiej sytuacji, gdzie mogę się przekonać, że poprostu nie mam co liczyć w razie czego..Jestem wręcz pewna żeby mnie nie zostawił jakbym postanowiła inaczej, ale już sam fakt Jego reakcji, zostaje niesmak. Tak myślę czy wpływ na to nie ma taka rzecz że zaliczył wpadkę kilka lat temu, nie jest z tą kobieta, próbował, zajmuje się dzieckiem a co najważniejsze dużo go to kosztuje finansowo, zostawił dom i wiele innych rzeczy. myślę tak ze to odgrywa też jakąś rolę, boi się kolejnej takiej wpadki.... ale czemu jak mam płacić za czyjeś błędy?

8

Na pewno jego wydarzenia z przeszlosci maja wplyw na to, co powiedzial w trakcie Waszej rozmowy. rozumiem Twoj niesmak i rozczarowanie, ale mysle, ze takie gdybanie nie powinno miec az takiego wplywu na to, jak go postrzegasz. czasami nam sie wydaje jedno, a jak przychodzi co do czego to postepujemy zupelnie inaczej. zwroc uwage, ze wobec swojego dziecka zachowuje sie odpowiedzialnie.
poza tym nie ma co sie oszukiwac, wiele osob uprawia seks nie chcac miec dzieci. ja bym nie oceniala go az tak surowo.

rozmawiałam dziś ze znajomym ktora ma 2 dzieci i powiedział ze postąpił odpowiedzialnie, ze nie wyobraża sobie mieć chorego dziecka i cierpieć. swojej zonie kazał przestać palić na rok przed ciążą...przydałoby sie jeszcze troszkę opinii, bo już mam mętlik

10 Ostatnio edytowany przez mc89 (2010-12-06 23:25:28)

rozaczarowanakata napisał/a:

Wszystkie te powody w sumie zmierzają do tego żeby dziecko było zdrowe, że mogło to wpłynąć i urodzi sie np z zespołem downa czy coś, twierdzi ze wtedy cale życie sobie zepsuje...

Nieźle ,muszę Ci powiedzieć ,że masz na prawdę męskiego faceta o stalowych nerwach , gratulacje .

Widać ,że dla niektórych zabicie innej żyjącej istoty nie stanowiło by żadnego problemu , po prostu jak splunąć . No tak , ale przecież są powody , bo dziecko ma nie być teraz , ale za dwa lata , bo wtedy już będę odpowiedzialnym , kochanym tatusiem.

Tylko przemyśl sobie jeszcze taką sprawę , co będzie , gdy zajdziesz w ciążę za te 2 lata , pobiegniesz uradowana do chłopaka , a on zmieni zdanie i powie ,że jeszcze lepiej z dzieckiem poczekać kolejne x lat ? Znów każe usunąć ?
Współczuję Ci , bo wszystko to dzieje się Twoim kosztem .

Bardzo ważną sprawą też jest to co dziewczyny powiedziały ,że aborcja mogła by wpłynąć na to ,że miała byś kłopoty z zajściem w ciążę , poza tym dziecko może się urodzić zarówno zdrowe jak i chore , bez względu na to jak matka dbała o siebie przed ciążą oczywiście są pewne statystyki , ale nie jest to sztywną regułą .

11

droga autorko, uważam, że Twój chłopak - o ile tak można nazwać wydawałoby się mężczyznę 27 letniego.
Niestety on do odpowiedzialnych raczej nie należy.Nie obraź się,ale jak mnie by facet zasugerował usunięcię ciąży - to kopnęłabym go w tyłek.
Jak w ogóle można coś takiego zasugerować swojej kobiecie z którą chce się spędzić całe życie i mieć z nią dzieci?!!
Usuniemy kochanie,bo to nie ten moment.Może za rok nie usuniemy.
Dla mnie to straszne!

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » totalne rozczarowanie chlopakiem ciaza

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024