hmm mam pytanie który waszym zdaniem barwnik jest lepszy do masy cukrowej i marcepanowej?? W proszku czy rozcieńczony w butelce?? Prosze o odpowiedzi....
Pozdrawiam
mogę wypowiedzieć się co do masy cukrowej. sporo zależy od barwnika i jaki kolor chcesz uzyskać. ja ostanio kupiłam najtańszy barwnik i kolory wyszły pastelowe:/ a chciałam intensywne. płynny trochę rozrzedza masę. teraz będę próbować z barwnikami w proszku.
ok. dzieki wielkie ![]()
Wątek został założony już jakiś czas temu, ale może jeszcze komuś przyda się porada
.
Przechodziłam przez barwniki w płynie, proszku i paście. W płynie nadają się tak właściwie nie wiem do czego. Wydaje mi się, że najlepiej dodać je do ciasta, jeśli chcemy zabarwić je na pastelowy kolor. Ewentualnie do masy maślanej.
Barwniki w paście. Na razie używałam ich tylko dwa razy
. Są bardzo wydajne, łatwe w użyciu, kolory wychodzą intensywne. Używałam do lukru plastycznego i chyba przy nich zostanę.
Z barwnikami w proszku miałam największą styczność, są dobre do lukru plastycznego, ale trzeba porządnie go wyrobić, żeby nie zostały takie kropeczki pojedyncze, ewentualnie jeśli ktoś robi lukier sam - dodać barwnik do rozpuszczonej żelatyny i glukozy. W masie marcepanowej barwnik w proszku rozpuszczał się jakby lepiej.