Imiona dla dzieci/ Jakie imię dla dziecka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Imiona dla dzieci/ Jakie imię dla dziecka?

Strony 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 252 ]

Temat: Imiona dla dzieci/ Jakie imię dla dziecka?

Wiecie, doszłam do wniosku, że u nas w Polsce, jest strasznie duży problem z akceptacja imion zagranicznych dla dzieci, szczerze powiem że wybraliśmy dla chłopca Martin, a dla dziewczynki Justine ( choć bardziej sie obawiam że to w przyszłości będzie dziewczynka,w pierwszej ciąży strasznie buzia mi wyładniała, jak na chłopaka. Jakoś dziwnie jestem przekonana że to jednak chłopiec, strasznie mnie odrzuca od różowych ciuszków, nawet ja je kupuje to kremowe, niebieskie). Kiedy zapytałam czy można nadać imię Martin, to z urzędu, mnie wyśmiali,kazali się zastawić, czy dobrze robie, nie wiem dlaczego takie podejście jest u nas.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Alusia (2008-08-24 20:14:44)

Odp: Imiona dla dzieci/ Jakie imię dla dziecka?

Myślę ,że nie maja prawa robić Ci kłopotów ! Przy wybieraniu imienia dla dziecka warto odpowiedzieć sobie jednak na pytanie - czy ja chcialbym/chcialabym tak mieć na imię. I nie teraz tylko, ale za jakieś 30 lat:) Bo to bardzo ważne, np moją mamę rodzice nazwali Genowefa ... i jak miała 21 lat i wychodziła za mojego tatę to zmieniała imię na Anna tak jej ta Genowefa dała w kość. A moi dziadkowie mieszkali na wsi , zresztą to skomplikowane i piękna miłosna historia z czasów wojny ale w skrócie mój dziadek był Francuzem i imię Genowefa wydawało mu się piękne bo przypominało mu Francję. Wszak Święta Genowefa to patronka Francji. Niemniej moja mam nie czuła klimatu Genowefy smile Także imię dla dziecka to na prawdę bardzo , bardzo ważna sprawa i trzeba je dogłębnie przeanalizować pod każdym kątem. Także tak jak będzie brzmiało z nazwiskiem bo np moja koleżanka nazywała się nawet ładnie - Jennifer a nazwisko miała takie ,ze kojarzy się nie powiem z czym i brzmiało to fatalnie. Generalnie w szkole każdy jej dokuczał ... i biedna cierpiała.

3

Wiesz własnie dobrze to przemyślany temat pod każdym względem

4

Ja jak wybierałam imiona dla swoich dziewczynek to brałam pod uwagę związek z rodziną (mają imiona po nieżyjących dziadkach) Marysia i Aleksandra (dziadek miał na imię Aleksander) oraz to jak będą je nazywać w poszczególnych latach życia. Marysia - pani Maria, Oleńka - Pani Ola lub Aleksandra. Mam nadzieję że nie będą mi miały za złe, że dałam im takie a nie inne imiona.
Z kolei moja siostra nazwała syna Natan, i też każdy tylko pokręci głową ze zdziwieniem jak usłyszy to imię. Może dlatego, że obecnie jest moda na powrót starych imion: Jaś, Kajetan, Marysia, Zuzanna.

5

ze starymi imionami, to sie zgadzam, jednak mój Marcin nie chce aby sie dzieci z niego nasmewały, dlatago nasz syn na drugie bedzię mieć Jan ( po moi dziadku). A co do martina przecież to ładne imię. ludziom zawsze coś nie pasuje, a wydaje sie nam że jak dziecko pozna przyczymne dlaczego ma tak na imie zrozumie.

6 Ostatnio edytowany przez CookieBitch (2008-08-25 11:29:44)

moja koleżanka niedawno urodziła chłopca, chciała mu dac na imię Olivier to w urzędzie na nia nawrzeszczeli, że to polska i że ma nie wymyślac...

a zastanawiam sie ile dają w łapę sławni ludzie.? przeciez ich dzieci mają czasem tak kosmiczne imiona... np. Wiśniewski ;/

7

Mi się Martin też podoba znałam jednego dzieciaka który miał tak na imię smile Nikt się z niego nie naśmiewał bo gruncie rzeczy to imię wcale nie brzmi jakoś obcojęzycznie smile Olivier też jeszcze może być. Co innego gdybyście chciały nadać takie imiona jak Wiśniewski czyli Fabienne czy Etiennette. Niektóre imiona zagraniczne sprawiają wiele trudności np. z pisaniem pomyślcie idziecie gdzieś do urzędu lub gdziekolwiek  chcecie powiedzieć jak się nazywacie i za każdym razem musicie literować swoje imię. Ja mam tak ze swoim nazwiskiem (tego akurat sobie wybrać nie można). To jest na dłuższą metę męczące. Mi osobiście podoba się imię Ewelina a dla chłopaka to nie wiem smile

8

Ja jestem za polskimi imionami.Podoba mi sie Marcel,Miłosz,Piotr,Jakub a dla dziewczunki Zuzia ,Hania,Judyta,Ola,Marysia,Paulinka.

9

CookieBitch napisał/a:

moja koleżanka niedawno urodziła chłopca, chciała mu dac na imię Olivier to w urzędzie na nia nawrzeszczeli, że to polska i że ma nie wymyślac...

a zastanawiam sie ile dają w łapę sławni ludzie.? przeciez ich dzieci mają czasem tak kosmiczne imiona... np. Wiśniewski ;/

Myślę że to nie jest kwestia dawania w łapę tylko panie w urzędach nie wiedzą jak to imie napisać poprawnie a co gorsza wymówić smile

10

to nie jest ani kwestia dawania w łapę, ani kwestia pisowni
Jeśli któreś z rodziców ma obywatelstwo polskie i innego kraju, to dziecko moze dostać imię zagraniczne, tak jest w przypadku Wiśniewskiego
nistety ludzie mający tylko polskie obywatelstwo nie mają juz wyboru

11

Własnie to jest to, w Polsce nie można. a pójdzmy do Niemiec tam nie ma problemu, to tylko my jesteśmy takim narodzem który ma więcej odpowiedzi na Nie niż na tak

12

dokładnie tak jak piszesz Gosiu
ale można ich na wiele sposobów podejść
zamiast Roxsana można dać Roksana, Nicol zamienić na Nikola
w mojej dalszej rodzinie w ogóle panuje moda na stare imiona polskie: Antonina, Jeremiasz

13

co prawda jeszcze mi sie nie zanosi eby miec dzieci(brak ojca big_smile) ale już wiem jak bym chciała żeby miały na imie , chłopczyk Filip a dziewczynka Julia albo Diana smile

14

Ja mam nadzieję nie będę mieć takiego problemu, mój obecny partner ma niemieckie nazwisko z podwójną n na końcu`:-)

Córeczka:  Nadia, Zuzia, Sara
Chłopiec: Adrian, Aleksander, Natan

15

Ja nie chcialabym zeby moje dziecko miala jakies oklepane imie typu Ania czy Marcin. Mi osobiscie podobaja sie imiona: Nikolas, Dennis, Alan, Maks,Wiktria,Oliwia,Nikola wink

16

Ja zanim urodziłam miałam wybrane imiona dla dzieci, ale kiedy się urodziły okazało się, że zupełnie do nich nie pasują:)- więc było wybieranie od nowa:) Mają takie imiona jak ich charakterki:)

17 Ostatnio edytowany przez Malwinka317 (2008-09-23 16:22:35)

Z imionami to ciezka sprawa, szczegolnie tymi "nie naszymi".Ja chciałabym, zeby moj syn miał na imie Alan a corka Kasandra i na sama mysl, ze mam wysłuchac tych wszystkich pierdol od urzedniczek  głowa mi peka.One po prostu sa niekompetentne i staroswieckie , dlatego robia nam takie problemy i podśmiechójki.Zazdroszczą, ze same nie miały takiego wyboru imion.

18

Ilu ludzi - tyle zdań na ten temat. I dobrze. Każdy ma prawo dać imię dziecku -  takie jakie jemu się podoba.
Mi podobają się różne imiona : i te tradycyjne i nowoczesne. A co do pań urzędniczek to jeśli imię nie jest ośmieszające to nie mają nic do gadania.

19

No ale niestety jednak wtrącają się.U nas na ulicy miieszka mała Adriana bo urzędnicy powiedzieli że nie ma imienia Adrianna tylko jest Adriana.Ja na ich miejscu w takiej sytuacji zrezygnowała wogóle z tego imienia smile

20

Tragedia co sie dzieje w tych urzedach....................Ja mam na imie Malwina i mimo tego, ze to nie jest jakies imie z kosmosu to miałam pare dziwnych sytuacji, właśnie z urzednikami...............

21

Miranda to rzeczywiście dziwne co piszesz. Moja szwagierka ma na imię Adrianna i tak właśnie się piszę jej imię jak napisałam. Dodam, że ona ma ponad 30 lat!!! U nas wszystko jest poprzestawiane do góry nogami! Ciekawe od czego to zależy - czy od dobrego humoru pań urzedniczek! hmm

22 Ostatnio edytowany przez atina (2009-03-02 20:35:46)

moi rodzice chcieli mi dać na imię-Aniceta wink
a ja dzisiaj dziękuję panią urzędniczką które nie chciały takiego imienia zarejestrować big_smile

23 Ostatnio edytowany przez Miranda (2008-09-23 20:48:10)

Ja też nie jestem zadowolona z mojego imienia - Judyta  bo często ludzie pytają Jak Edyta? sad Głupie takie sytuacje są.Ale mojej mamusi takie imię się podobało bo w filmie brat do swojej siostry Judyty mówił żabciu i dlatego to imię tak jej do gustu przypadło.
Ale w liceum chodziła ze mną do klasy moja imienniczka smile

24

ja nie lubię swojego imienia bo zawsze miałam problem z rówieśnikami w szkole podstawowej,ale potem jakoś minęło i już jest lepiej-mam na imię Brygida-brzmi bardzo zimno i nieprzyjemnie zupełnie nie pasuje do mnie.

25

Mojej kuzynki starszy syn ma na imie Mieszko, młodszy zas Miłosz.Sama nawet niewiem jak ona wpadła na takie imiona.Na poczatku miał byc Gracjan i Kornel, ale zdecydowala sie jednak na pierwsze.

26

Z tymi Adrinnami to juz slyszlam ;] podobno jakies 5 lat temu wszedl przepis ktory zakazuje nadawania imion przez 2 'n'. No ale cos ten przepis chyba nieodciagniety, bo przeciez z imionami typu Anna Joanna nie ma problemu

A wiecie że imię jakie dajecie dziecku kształtuje jego charakter????

jak mój synek miał przyjść na świat to przeczytałam chyba z 100 znaczeń i znalazłam smile MARCIN

bardzo obszerne opisy są np na............. zyciowedrogowskazy.pl ............kocham ten portal i coraz bardziej lubię netkobiety ..... Pozdrawiam was kochane:*:*:*

28

hmmmm...ja mam nie lada dylemat z wyborem imion dla mojej dzidzi smile:):)
jakoś podświadomie wiem że to będzie chłopczyk heheh i szukam wśród imion męskich ... Mój partner uparł się na imię Tobiasz hmm jak dla mnie trochę dziwaczne i powiem szczerze ze w całym swoim życiu spotkałam się tylko raz z kimś o takim imieniu wink Ja wolałabym coś bardziej przyziemnego np. Mateusz (Mati, Matys, Mateuszek) heh aa jeśli była by to dziewczynka to może Zuzia, Kinga albo Sonia tongue

29

Jak miałam się urodzić Tata chciał, żebym miała na imię Maja i dzięki bogu zrezygnowali z tego, bo później była bajka "Pszczółka Maja" i dzieci by się ze mnie śmiały, choć teraz to imię już nie sprawia takich emocji. Teraz już chyba nic nikogo nie dziwi. Jednej córce dałam na imię Aleksandra czyli Ola, potem żałowałam, że nie wołaliśmy na nią Sandra w skrócie, więc problem został rozwiązany, kiedy urodziła się druga córka, no i dostała imię Sandra smile

30

Ja nie mam jeszcze dzidziusia... ale bardzo podoba mi sie imię dla dzieczynki : Kornelia , Kinga, Marcelina a dla chłopczyka : Mikołaj, Olivier, nikodem

31

moja corka bedzie Zuzia a synek Wiktor ja mam ruskie imie Anastazja i wystarczy dziwadztw w rodzinie no jeszcze kuzyn ma corke Laurita smile

32

Dla chłopca: Adrian,Oliwer,Marcel
Dla dziewczynki:Oliwia,Nadia,Ania

33

Ja też miałam problem z imieniem a raczej z wyborem imienia,bo w urzędzie nikt mi nie sprawił problemów.Długo się zastanawiałam jak dam córce na imię:Ewelina,Anna,Oliwia,Wiktoria w końcu jak już urodziłam mój skarbek stwierdziłam,że najlepiej do niej będzie pasować Dominika.Wybór imienia nie jest taki prosty,trzeba tez patrzeć jak będzie brzmiało gdy dziecko dorośnie,mam koleżanki które nadały (jak dla mnie)dziwne imiona np:Marika,Bruno,Aleks,Michell.Ja osobiście zawsze się cieszyłam,że moi rodzice dali mi Helena jako drugie imię:)

34

No imię ładne Martin smile  No z moim to nie lepiej było.Miałam być Wioletta a jestem Violetta i teraz jak je piszą np w szkole to krzywo patrzą.Ehh takie życie.
To wina urzędnika,,on tak wpisał.
Mi się tam podobają i polskie i zagraniczne imiona,choć te niektóre są naprawde dziwne i krzywdzi się potem dzieci.

35

Mnie sie bardzo podoba imie Bruno, Oliwer, Marcel smile a dla dziewczynki Michalina, Amelia smile

36

Ja mam wnuczka Antosia> Dla mnie jest to najpiękniejsze imię na świecie.

37

Ja mam synka ma na imie OLIVER i tak sie pisze przez "V"
jak jestem w Polsce na urlopie u rodzicow to kazdy przekreca na Oliwier, hmm poprawiamy a co? big_smile
Mieszkam w Niemczech i w moim rejonie weszla moda na imona biblijne, bardzo popularnym imieniem dla chlopca jest NOE smile
Ladnie smile

38

Gosia, nie uwazam, ze urzad ma jakiekolwiek zdanie w tej kwesti i to nie w ich interesie, aby krytykowac i wysmiewac, bo nie za to im placa. Tojest pirewsza rzecz. Nie wiem jaki masz chcarakter, ale ja bym powiedziala wprost, ze panstwu nie placa za wybieranie imiona dla mojego dziecka, wiec pana komentarze sa zbedne big_smile Druga rzecz, te imiona nie sa zagraniczne, sa po  prostu zagranicznymi odpowiednikami imion Marcin i Justynka. Tak wiec pomysl, czy na prawde jest sens... Ale, o gustach sie nie dyskutuje, tak wiec jesli uprzez sie przy Matin lub Justine, to powiedz im to co Ci napisala smile Powodzenia!

39

http://fakty.interia.pl/ciekawostki/new … 54152,2943
Dziewczyny znalazlam cos takiego big_smile
He he he he fajny proboszcz big_smile

40

moja corcia dostała na imie Amelia. nie bedzie sie jej podobalo to przeciez moze zmienic.Na drugie ma Marianna po obu babciach

41

post przeniesiony

iziaaaaak napisał/a:

Nie wiem czy już nie było takiego watku ale dzis cały dzień chodzą mi po głowie imiona dziecięce wink
Jakie imiona wam się podobają? Dla chłopczyka, dla dziewczynki? piszcie bo nie zasne tongue:P:P

p.s. nie, nie jestem w ciąży tongue:P

42

post przeniesiony

Tiff napisał/a:

Olga- tak dałam mojej młodszej siostrze

Artur, Tomasz, Błażej

43

post przeniesiony

hopeforlife napisał/a:

Jeremi.. Hubert
Nikola, Nadia, Zuzia,

44

post przeniesiony

Agatka napisał/a:

Dziewczynki: Paulina, Amelka, Julia,Oliwia
Chłopcy: Patryk, Mateusz, Michał, Dominik

45

post przeniesiony

niteczka:) napisał/a:

O OLiwia to Moja chrześnica ... Mi się podoba dla dziewczynki : Nikola, Amelia, Kinga Kornelia
Dla chłopców : Oliwier, Nikodem, Maksymilian albo Adrian smile

46

post przeniesiony

Aneczka napisał/a:

dla dziewczynki Oliwia lub Ania dla chlopca Jakub lub Piotr smile)

47

post przeniesiony

salomea napisał/a:

Zosia, Hania, Franciszek, Antoś, Zuzia- choć ostatnio często można spotkać.... Filip smile

48

post przeniesiony

iziaaaaak napisał/a:

smile coraz więcej mion "starej daty" smile mi też się to podoba wink

49

post przeniesiony

MortarChaos napisał/a:

Nigdy nad tym nie myślałam ale jakby dla dziewczynki to: Ola, Anita smile nic innego mi nie przychodzi do głowy
dla chłopca: Łukasz, Adrian lub Kamil. Na czas dzisiejszy smile

50

post przeniesiony

oliwka napisał/a:

Ola,Gabrysia,Kornelia,Ania,Marcelina a dla chłopców Miłosz,Piotruś no i dalej nie wiem....bo mam dwie córki i jakoś dla chłopca brałam tylko te dwa imiona pod uwagę:)

51

post przeniesiony

Claudymek napisał/a:

imię Nikola zauważyłam, że najczęściej daje się w patologicznych rodzinach(uogólniam i proszę nie traktować tego osobiście), zresztą Nikola, Julia, Oliwia to teraz najczęściej spotykane imiona jakie nadaje się dziewczynkom.
mi Bardzo podoba się Tomasz(wszystkie Tomasze maja dobre charaktery), Agatka, Michał, Aleksander, Franek, Nikodem, Maksym

52

post przeniesiony

PurBlanca <3 napisał/a:

Dziewczynka:Ania,Amelka,Oliwka.
Chłopiec:Jochaś,Filip,Karol,Kamil.

53

post przeniesiony

barbara napisał/a:

Hmm ja też chcę Olga, Gabriela, Karolina
a dla chłopca Olgierd, Mikołaj, Konrad

54

post przeniesiony

Claudymek napisał/a:

ooo Mikołaj tez jest ładne!

55

post przeniesiony

PurBlanca <3 napisał/a:

Jeszcze Gabriel smile

56

Moja kolezanka dała swoim chłopcom bliźnietom na imie: Dąb i Nisan:-P troche sie dziwnie kojarzy, ale najwiekszy problem to mam ze zdrobnieniem tego pierwszego..oni tez maja z tym problem i nie zdrabniaja:)

a mi sie podobają Milena i Nataniel:)

57

moja corka ma na imie Nina w urzedzie problemu nie bylo ale ludzie mowia ze ruskie to imie a przeciez tp byl skrot od janina czy antonina ktory z czasem zaczal funkcjonowac jako samodzielne imie i nic z ruskimi nie ma wspolnego

58

Moja koleżanki Nina i Tina- siostry ;-D Tina nawet fajne, mało spotykane (przynajmniej u mnie w okolicach)

59

Artur, Konrad, Jakub, Tristan
Julia, Nadia, Kasandra, Sonia
smile jak szaleć to szaleć.

60

Mi sie osobiście podobają imiona polsko brzmiące( czy jak to sie tam pisze tongue) , w miare nowoczesne i nie wyróżniające się. Moje typy to: dla dziewczynki- Justyna, Sandra, Monika,Ania, a dla chłopca- Michał, Bartek, Łukasz, Mateusz.

61

a mi sie podoba:
dla dziewczynki; Vanessa, Sandra, Kamila, Daniela, Nadia, Nicola
dla chłopczyka; Oskar, Kacper, Seweryn, Tomek, Filip,

CHYBA TYLE ;P

62 Ostatnio edytowany przez Greta (2009-11-24 23:52:41)

.

63

Ja mam na imię Nikola jak była mała to każdy się śmiał i starsze osoby wyzywały moich rodziców, że skrzywdzili dziecko hehehehe ( czasy komuny ). Ja się nie przejmowałam docinkami dzieciaków, i mówiłam, że przynajmniej jak wołają Nikola to wiem że o mnie chodzi a jak krzyczą Kasia, Asia, Piotruś to pół placu zabaw biegnie do domu hehehe a teraz co krok jakaś dziewczynka ma tak na imię wink Ja się bardzo cieszę, że tak mam na imię smile Siostry moje też nie mają aż tak strasznie oklepanych imion : Sara i Kinga smile

A mi się podobają takie imiona :
Chłopiec: IAN, DORIAN, TRISTAN, KORDIAN, KRYSPIAN .
Dziewczynka: KAMELIA, DALIA.

Jak się będę miała maluszka z pewnością dostanie któreś albo nawet dwa (choć nie wiem czy jeszcze jest w modzie dawanie podwójnych imion).

64

Chłopiec - Samuel, Tymoteusz, Tobiasz.
Dziewczynka: Noemi, Hania, Nadia, Sara

Kocham te imiona;) A nie znoszę tych na maxa oklepanych no ale dziecko imienia nie wybiera ...

65

Ja dam swojej córeczce Nadia, Ewelina a chłopcu Marcel, Konrad

Posty [ 1 do 65 z 252 ]

Strony 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Imiona dla dzieci/ Jakie imię dla dziecka?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024