Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-08-07 22:21:30

ania84
Zaglądam tu coraz częściej

Jak powiedziec męzowi, ze chce odejść ?

juz nie mam siły, jest cudowny, kocha mnie ale ja przestałam go kochać juz jakieś dwa lata temu chce odejś.
jak mam mu to powiedzieć. on tego nie przeżyje. ale ja juz nie chce zyc w obłudzie, wszystko przestał omieć sens, sexs, wspólne zycie wspólne  wczasy, nawet gdy są w najpiękniejszym miejscu na świecie. mąz nie rozumie ze pieniądze to nie wszystko, nie  za to sie kocha drugą osobe. ja to w końcu zrozumiałam i chce odejśc nie chce jego pieniędzy chce odejśc . ale jak . ? wspólne siedem lat, wspólne wspomienia, wspolne plany , wspolne zycie, znajomi, wspolny dom, .....wszystko wspolne
boje sie , chyba nie mam odwagi zacząć od nowa, przez to coraz cześciej zatapiam sie w kieliszku. alkohol zobojętnia.....................
nawet on to zauważył i mysli biedny ,ze to przez stresującą prace...biedny...jak mu powiedzieć?/

#2 2008-08-07 22:28:10

Kaya
100% Netkobieta

Re: Jak powiedziec męzowi, ze chce odejść ?

A dlaczego chcesz od niego odejśc ?
Mówisz, że pieniądze to nie wszystko, że za to się nie da niczego i nikogo kupic, a więc można wnioskowac, że jesteś/ byłaś w zasadzie z nim tylko dlatego ?
Popełniałś błąd, bo człowiek z którym żyjesz myśli, że wszystko to o czym mówiłaś, wszystko jest Wasze i Was cieszy.

Boisz się odejśc dlatego, że nie masz siły sama walczyc, czy dlatego, że nie wiesz jak on zareaguje ?

Wiesz ... ja też .. chciałabym umrzeć z Miłości ..  <3

#3 2008-08-08 02:59:32

xibalbaa
100% Netkobieta

No to naprawdę biedaczysko z tego faceta, ale skoro go nie kochasz... Popełniłaś błąd, że nie odeszłaś od niego od razu, gdy przestałaś go kochać. Musisz z nim o tym porozmawiać. W żadnym wypadku nie zostawiaj go bez słowa. Jak powiedzieć? To trudne...  Najpierw dokładnie przemyśl to, co czujesz, czy naprawdę już nie uda się wam uratować waszego związku. Jeśli czujesz, że na pewno nie i jesteś zdecydowana, to usiądź z nim kiedyś na spokojnie i powiedz, co ci leży na serduchu. Musisz go przekonać, że to w żadnym wypadku nie jest jego wina, po prostu ci "przeszło", już go nie kochasz i nie chcesz go oszukiwać. Tylko nie mów mu ile ten twój stan już trwa, piszesz, że dwa lata. Poczuje, że zmarnował te wszystkie lata, wszystkie wspomnienia będą go boleć, ciężko mu później będzie komukolwiek zaufać. Powiedz, że to się stało nie dawno i od razu postanowiłaś mu o tym powiedzieć. Te kolejne kłamstewka to tylko delikatność, żeby go nie skrzywdzić zbyt mocno. Takie jest moje zdanie. Tylko jak już się zdecydujesz kompletnie na rozstanie to powiedz mu jednoznacznie, że to koniec, tak, żeby już nie miał nadziei i nie dręczył niepotrzebnie ciebie i siebie.
Życzę powodzenia, a jemu wytrwałości.

Co dręczyło mnie we śnie
Niech zachwyci mnie na jawie

#4 2008-08-08 07:39:08

ania84
Zaglądam tu coraz częściej

nie była mz nim dla pienięzy, bo ich nie posiadał. ciężko na nie pracował, ja też.
boję się odejść bo mi go szkoda. bo bedzie cierpiał, jest słaby psychinie.
juz kiedys próbowałamgo zostawić. mówiłam ,ze to definitywnie, ze to koniec, ze ponosze człkowitą odpowiedzialnosć, ze to moja wina, odchodzę i wszystko mu zostawiam.
a on dzwonił, przyjeżdżał z kwiatami i ciągle pytał mnie gdziepopełnił błąd, co zrobił źle.
poczułam sie jak potwór....i zaczęlam sobie wmawiać ze go kocham i ze coś mi odbiło, ze to moje fanaberie i powinnam wrócic................

#5 2008-08-08 11:26:08

xibalbaa
100% Netkobieta

dlatego właśnie powinnaś usiąść z nim na spokojnie i powiedzieć, że nie chcesz go oszukiwać, że naprawdę go nie kochasz i to nie jest jego wina, że jest cudownym człowiekem tylko to Ty nawaliłaś, nie on, bo po prostu Twoje uczucia już się wypaliły. Musisz stanowczo powiedzieć, że to koniec i nie rozklejać się. Zapytaj czy on nadal chce być z kimś, kto go nie kocha, bo Ty jesteś pewna, że nic już do niego nie czujesz i nie potrafisz z nim być.

Co dręczyło mnie we śnie

#6 2008-08-08 14:50:57

aga25*
100% Netkobieta

Jeśli masz byc z nim tylko dla zachowania pozorów to na prawde nie ma sęsu.Większą krzywdę mu wyrzadzisz jeśli będziesz przeciągac sprawe.Tylko szczera rozmowa jest w stanie pomuc tobie i jemu.
Jednak mi cały czas nasówa się pytanie co jest prawdziwym powodem twojej decyzji bo choc wiem że miłośc wygasa to zawsze jest tego powud nie zostawia się wspanałego i troskliwego faceta poprostu ot tak?

#7 2008-08-09 12:45:30

xibalbaa
100% Netkobieta

Czemu nie zostawia się ot tak? Czasami nawet wbrew sobie, uczucie wygasa. Wiele razy przeszło mi bez powodu. Jeśli już należy się zastanowić dlaczego wzięło się ślub i czy przed nim było się pewnym własnego uczucia. Tu gdzieś może być problem, ale tylko może. Miłość to dziwne zjawisko. Czasami przetrwa wszystko, czasami się ulatnia by wrócić w innej osobie. Takie dziwne życie... Ale to paradoksalnie jest normalne...smile

Ania84 i co zdecydowałaś???

Co dręczyło mnie we śnie

#8 2008-08-09 17:03:48

aga25*
100% Netkobieta

Xibalbaa: Nie zgodze się z twoją wypowiedzią zawszejest powud by może mieliśmy inne wyobrażenia przed ślubem lub mąż po ślubie się zmienił albo my same się zmieniamy wraz ze swoimi uczuciami nic nie dzieje się bez przyczyny.

#9 2008-08-14 23:15:19

Anna S.
Niewinne początki

Nie pytam o szcególy ,tylko postarm sie odpowiedziec,to zawsze jest najtrudniejsze,odejsc od faceta ktory jak to inni zwa jest aniolem, ale pamietaj jestes bardzo odwazna kobieta ,szcze ra bo potrafisz sie pzryznac przed soba i tu wszystkimi ze nie kochasz tego cud faceta,rozumiem cie zycie jest tylko jedno,i kazdy ma prawo byc szcze sliwy,teraz ani ty tego nie odczuwasz ani tymbardziej on,wiec jaki w tym sens-zaden,wiem ze chcialbys prosta recepte jakich slow uzyc ,ale coz moja droga niestety to jet cholernie trudne,ale posuchaj zacznij z nim rozmowe ze np.Mariuszu chce zebys mnie wysluchal nie przerywal i wysluchal do konca potem bedziesz mogl mowic Ty,widzisz ze nie jestem szce sliwa ,jestes cholernie inteligentnym facetem wiec napewno sie domyslale ze cos jest nie tak,nie hce zebysmy tak dluzej zyli,nie hce psuc zycia tobie i sobie,jestes cudownym facetem,i pewnie nie jedna kobieta marzylaby o tobie ,ale poprostu cos sie wypalilo we mnie i nie czuje tego co kiedys,i nie ma szans zeby to wrocilo,choc starl bys sie blagal i prosil na kolanch to i tak nie zmieni moich odczuc,walczylam ze soba 2 lat i juz wiem ze nic wiecej z siebie nie potrafie tobie dac,i prosze zebys nie utrudnial mi tego,roztanmy sie jak to wogole mozliwe w przyjacielskich stosunkach.potem pozwol mu mowic niech prosi blaga placz e,szntarzuje klnie krzyczy i co tam jescz epotrafi,a ty siedz i sluchaj nie odzywaj sie wogole,powiedz ze wszystko co mials do powiedzenia juz powiedzials ,badz opanowana,powiedz ze decyzja jest podejeta bezpowrotnie,o wyjdz,bo oczywiscie nie rob tego w domu tylko np,na neutralnym gruncie resturacja kawiarnia,tam nie bedzie robil ci takiej wielkiej szopki jak w domu,wczesniej przygotuj sobie walike z najpotrzebniejszymi rzeczami zostaw u znajomej .a gdy bedziesz wychodzila dodaj tylko ze za pare dni odbierzesz reszte.zaplanuj wszystko dzikei temu nie zmienisz naglae nowu zdania i nie dasz sie namowic na "jeszce jedna sznase"tego samego wieczoru zaplanuj tez jakis wypad ze znajomymi odstresowac sie i zapomniec choc na chwile,a potem wyjedz na 2 tygodnie na urlop.wrocisz zregenerowana,i odmieniona przekonasz sie,a i najwazniejsze tam cie nie bedzie nachodzil i prosil o powrot,a tel najlepiej utop!!!!
Traymaj sie kochan i nie martw o nic,miliony kobirt ma takie zmartwienia i uwierz ze wszystkim wychodzi to na dobre tobie tez
wyjdzie nie boj sie
p.s.czekam na efekty pozdarwaim

Anna S.

#10 2008-08-16 10:01:31

xibalbaa
100% Netkobieta

Jeżeli to, że my się zmieniamy a wraz z nami postrzeganie świata jest powodem, że przestajemy kogoś kochać, to faktycznie Aga25 masz rację:) Nie wzięłam tego pod uwagę. Myślałam o jakichś konkretnych powodach. Choć to, o czym piszesz, chyba zawsze jest obecne przy tym , że przestajemy kogoś kochać.
Ale czasami nie ma jakiegoś takiego konkretnego bodźca. Po prostu, czujemy że to nie to i koniec. Choć jeśli wcześniej kochalismy, to jednak coś się zmieniło. Heh, można się zamotać:P

Ania84, co tam u Ciebie?

Co dręczyło mnie we śnie

#11 2008-08-16 13:52:27

я
Niewinne początki

ja próbuje odejść od chłopaka w podobny sposób jak Ty od męża.
cały czas mi go szkoda, że sobie nie poradzi, że będzie cierpiał, ża jest słaby psychicznie.
zaczęłam myśleć o nim jak o dziecku - a o sobie jak o niedobrej matce.
on zachowuje się podobnie jak Twój mąż - przerażenie, kwiaty, pytania, bezsenne noce, telefony, poświęcenie, rozpacz.
w pewnym momencie widziałam dwa rozwiązania - zagryźć zęby, wyjść za niego za mąż, być dla niego "lepsza", lub odejść, zamkąć drzwi, zerwać wszystkie kontakty. czułam się strasznie.
nadal nie znalazłam rozwiązania. też zastanawiałam się, czy to ze mną jest coś nie tak, czy nie wymyslam...
to jest niestety trudne, trzeba być wiernym sobie ale trzeba być lojalnym wobec kogoś z kim żyło się wspólnie.
z jednej strony egozim, z drugiej altruizm!
nie cieszy mnie jego obecność, nie mam ochoty na sex, choć jest świetnym kochankiem, nie myślę o nim, jest mi go po prostu żal.
myslałam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby, żeby on się zakochał w innej. niestety nawet nie patrzy na inne.

czy nie myslicie, że de facto nie ma żadnego właściwego rozwiązania?
i odejść jest nie fair [wobec niego], i zostać jest nie fair [wobec siebie]!

#12 2008-08-16 18:24:37

aga25*
100% Netkobieta

R: To nie chodzi  o altruizm i o to by do końca życia  byc nieszczęsliwym w imię wielkich ideałów. Nie jesteście po ślubie nie macie dzieci , wspulnego konta domu lub mieszkania i nie łączą was wspulne obietnice.
Gdy idzie o związek bez formalizacji sprawa jest o tyle prostrza że nie musałaś podjąc decyzji że będziesz z kimś do końca życia na dobre i na złe nie obiecywałaś tego. W swoim życiu mamy wielu partnerów żeby spotkac tego z którym zdecydujemy się zbudowac rodzine oczywiście nie zmaczy to że małżeństwa się nie rozpadają i że to właśnie drugi wybór nie jest trafny ale w twoim przypadku to egoizm wynikający ze strachu.
Czy uważasz że pozostając w zwiąsu bez uczucia twuj ukochany będzie szczęśliwy dasz rade aż tak udawac
całowa go chodzic z nim do łużka z fałszywym uśmiechem i mówic tak ja też cie kocham.
Może i  teraz on chce cię zatrymac za wszelkoą cene ale po upływie czasu zrozumi że taki układ to strata czasu twojego i jego. Po co lokowac uczucia w obiekcie który ich nie odwzajemni. Pomyśl rozstając się z nim teraz wyrządzisz mu mniejszą krzywde niż jak się z nim rozstaniesz za rok dwa lub trzy bo wtedy dodatkowo  do całokształtu dojdzie przyzwyczajenie.

#13 2008-09-22 01:15:50

Rafuś18
Na razie czysta sympatia

Akurat przestałaś go kochać od tak. Skoro nie chcesz odejść to trzymają Cie pieniądze przy nim taka prawda. Nie tłumacz się pieniędzmi skoro wcześniej piszesz, ze jest kochany. Sama sobie zaprzeczasz. Przyznaj sie lepiej, ze kogos masz i dlatego chcesz odejsc. Wstyd Ci to powiedziec przed kolezankami?

#14 2008-09-22 09:18:52

Jeanne
100% Netkobieta

Jak mozna przestac kochac kogos tak cudownego , jakim jest Twoj maz? Masz wszystko , czego jeszcze potrzebujesz do szczescia ? Moze jestes znudzona tym zwiazkiem , bo nie masz juz o czym marzyc , czego pragnac?...
Jedynym rozwiazaniem z tej sytuacji byloby to , zeby Twoj maz nagle sie ocknal i kopnal Cie w tylek lub postraszyl , ze chce odejsc.Moze wtedy by do Ciebie dotarlo , co mozesz stracic.Ciesz sie tym co masz i pielegnuj to , bo moze byc tak , ze nie bedziesz mogla cofnac czasu.

Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera.   

#15 2008-09-22 09:38:49

ewag
100% Netkobieta

Jak można być z kimś z litości? Jak można tak krzywdzić kogoś i siebie? Dziewczyny zastanówcie się co robicie z życiem swoim i czyimś. Żyć z kimś tylko dlatego, że nam szkoda , że sobie nie poradzi- to najgorsze z możliwych wyjść. W związku nie zawsze jest różowo, jest wiele odmian miłości- raz lepiej raz gorzej, ale jesteś z drugą osobą bo  łączy Cię coś szczególnego, coś co daje Ci poczucie bezpieczeństwa, że jesteś komuś potrzebna, a on tobie, walczycie oboje o ten związek, obojgu wam zależy...Ale jeśli jesteś tylko z litości, on walczy o ciebie, a ty już nie chcesz, nie widzisz szans dla tego związku- to lepiej odejdź. On pocierpi, ale odbije się od dna i da radę. Jest szansa, że oddzielnie będziecie w końcu bardziej szczęśliwi, albo przynajmniej jedno z was. A nie obydwoje nieszczęśliwi

Śpieszmy się kochać ludzi
Tak szybko odchodzą.....

#16 2008-09-22 10:18:13

brysia
100% Netkobieta

wiesz co?jeżeli faktycznie chcesz odejść od tego człowieka tylko dlatego że teraz masz właśnie taki kaprys to powiem ci , że mam ochotę tobą wstrząsnąć!!!Czy ty wiesz ile jest kobiet zasługujących na miłość a nie dostają jej bo ich mężowie to tyrany bez serca?a kiedy trafia się mężczyzna który jest czuły,kocha i szanuje swoją żonę-to okazuje się że ma kobietę która tego w ogóle nie potrzebuje.Moim zdaniem coś innego jest na rzeczy albo masz poważny problem sama ze sobą ,może po prostu podoba ci się jak facet zupełnie niewinny wychodzi ze skóry żeby cię prosić o powrót-ale pamiętaj nawet ten najcudowniejszy będzie miał po jakimś czasie dość-i co wtedy?zastanowiłaś się jakbyś się czuła gdyby on chciał nagle bez powodu zostawić ciebie?
A jeżeli w grę wchodzi inny facet to weź pod uwagę że cudowne są tylko początki,i pomyśl czy warto tracić to co się ma.Mam nadzieję że jakbyś miała dzieci to nie zostawisz ich tylko dlatego że przeszła ci miłość do nich.Jestem dorosłą i dojrzałą kobietą,mam męża i dzieci-bywa różnie ale nie zamieniłabym tego co mam na nic!!!

"dlaczego kochają nas ludzie na których miłości nam nie zależy,a my kochamy ludzi którym nasza miłość jest niepotrzebna?"

#17 2008-09-22 14:01:22

Rafuś18
Na razie czysta sympatia

Brawo dla 3 ostatnich wypowiedzi smile

#18 2008-09-23 01:00:05

aga25*
100% Netkobieta

A ja powiem tak a jeśli lubicie eklery i przejedzą się wam to czy na siłe macie je dalej jeśc dla idei bo są pyszne i przedtem wam smakowały  ?
Ludzie się zmieniają i maja prawo do zmian , byc z kimś tylko dlatego że ta osoba jest dobra to troche za mało ,a co do zmiany faceta to nie zawsze ten drugi jest gorszy.
Okrutnym jest byc z kimś przez 5 lub 6 lat i kłamac że sie kocha lepiej jest od razu powiedziec prawde choc bywa bolesna.Związki maja to do siebie że się rozpadają i tworzą na nowo a my mamy szukac dotą dokąd nie znajdziemy tego właściwego.

#19 2008-09-23 08:07:35

Jeanne
100% Netkobieta

aga25 moim zdaniem Twoje podejscie do tematu jest bardzo niedojrzale.Nie mozna malzenstwa porownywac do cukierni z ciastkami.
Nie mozna bawic sie uczuciami drugiej osoby , tymbardziej , ze sie stara i wszystko z siebie daje , zeby zaspokoic potrzeby tej drugiej strony.
Legalizowac zwiazek raczej powinien ktos , kto juz sie wyszumial , potrzebuje stabilizacji i checi zbudowania trwalego zwiazku , zalozenia rodziny , a nie ktos , kto widzi w tym jakies korzysci materialne , zeby sie zabawic , dostatnio zyc , wyjezdzac na wakacje.Maz , czy zona to nie zabawka , ktora mozna wyrzucic na smietnik , kiedy sie znudzi.Wiadomo , inna sytuacja jest , gdy malzonek nie jest dla nas dobry , bije , szantazuje emocjonalnie , wypala nas od srodka , podwaza nasze poczucie wartosci , jest jak toksyna , ktora nie pozwala godnie i normalnie zyc.Ale ten przypadek jest inny.
Mysle ,. ze ania84 sama nie wie czego chce .Ona chyba potrzebuje silnego wstrzasu psychicznego , zeby zrozumiala , ze szczescie trzeba pielegnowac , a nie bawic sie nim.Z tego co pisze , maz poza nia swiata nie widzi .Moze gdyby nagle odkryla , ze moze sie podobac innej kobiecie , innej dawac szczescie to zrozumialaby co moze stracic.Tylko , ze wtedy moze byc juz za pozno , bo on moze nareszcie spotkac kogos , kto go bedzie potrzebowal , kochal i szanowal.I z pewnoscia to doceni.
Dobrze napisalas , ze zwiazki sie rozpadaja , tworza na nowo , ze trzeba szukac tego wlasciwego dopoki sie nie znajdzie.Ale niech sie szuka przed slubem , dobrze pozna a nie pozniej robi z geby cholewe przed oltarzem czy urzednikiem przyrzekajac wiernosc , milosc i uczciwosc malzenska.

Ostatnio edytowany przez Jeanne (2008-09-23 08:16:29)

#20 2008-09-23 08:22:49

brysia
100% Netkobieta

dokładnie tak!!!!!
poza tym utarło się że to mężczyźni z racji dłuższego okresu dojrzewania mają problemy z utrzymaniem związku i dopiero 2 małżeństwo jest tym właściwym tu wygląda na to że to kobieta jest niedojrzała do związku i mając dobrze chce jeszcze lepiej.Po to ludzie poznają się przed ślubem,starają się poznać dotrzeć itp. żeby potem jak to napisała Jeanne nie robić z gęby cholewy.

"dlaczego kochają nas ludzie na których miłości nam nie zależy,a my kochamy ludzi którym nasza miłość jest niepotrzebna?"

#21 2008-09-23 08:29:14

Jeanne
100% Netkobieta

ania84 polecam do przeczytania taka bajke " O złotej rybce ".

#22 2008-09-23 08:59:18

brysia
100% Netkobieta

z tego co widzę to ania84 wcale z nami rozmawiać nie chce-szkoda,ciekawa jestem jaką decyzję podjęła.

#23 2008-09-23 09:36:00

ewag
100% Netkobieta

ania84 myślała, że my tu ją poprzemy i będziemy pełne podziwu jak bardzo się poświęca dla swego męża, a tu niespodzianka- wszyscy stanęli po stronie męża;) Mam nadzieję, że facet spotka kobietę, która będzie go kochać, a ani84 wtedy serce mocniej zabije, ale będzie za późno

Śpieszmy się kochać ludzi
Tak szybko odchodzą.....

#24 2008-09-23 09:41:35

brysia
100% Netkobieta

tylko najgorsze w tym jest to że ten facet będzie już "zepsuty" przez nią i jeżeli trafi na dobrą i mądrą kobietę to trochę potrwa zanim jej zaufa.

#25 2008-09-23 22:45:49

aga25*
100% Netkobieta

jeanne  nie zgodze się z tobą  każdy ma prawo do podejmowania decyzji co jest dla nas najlepsze byc może ania84 żeczywiście nie doznała ucucia zagrożenia że mąż ją zostawi lub zazdrości o inne kobiety jednak czy  dlatego że ktoś o nas dba mamy z nim byc  uczucia również mogą wygasnąc nie znamy dokładnie tej sytułacji. Ona nie odchodzi do innego nie pisze o zdradzie. Ciekawa jestem czy ty została byś z osoba do  której czujesz np. tylko litośc to jest niedorzeczne niech da temu facetowi szanse na ułożenie sobie życia na nowo z kimś innym nie należy nikogo zmuszac do uczucia bo to i tak nic nie da a co do przysięgi małżeńskiej to nie można traktowac tego jako wyroczni każda kobieta i kady mężczyzna mają prawo do szczęścia.

Dodaj odpowiedź

Stopka forum