Zbliża się niestety koniec lata i zastanawiam się, czy któraś z Was poświęca jeszcze czas na to, aby w słoiczkach pozamykać smaki i zapachy lata. Czy macie jakieś sprawdzone przepisy, którymi mogłybyście się z nami podzielić? Ja w tym roku (po raz pierwszy!) przetestowałam przepis na dżem śliwkowy i mimo małego napadu paniki w trakcie jego przygotowania, wyszedł znakomicie. No..., jest może ciut za słodki . Czekam na Wasze pomysły!
Ja robię sporo przetworów, typowych dżemów, ogórki i soki
podzielę się fajnym przepisem
Porzeczkowa konfitura do mięs
Składniki:
1000 g czerwonych porzeczek
1 pomarańcza
skórka z cytryny
1 ząbek czosnku
1 Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Porzeczki umyć i oczyścić. Pomarańczę oraz cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Z pomarańczy wycisnąć sok, czosnek przecisnąć przez praskę. Porzeczki, skórkę, sok z pomarańczy i czosnek przełożyć do garnka, wsypać Żelfix, wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Dodać cukier, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 min. Na koniec doprawić pieprzem. Zdjąć z ognia, ewentualnie usunąć pianę i napełnić słoików po brzegi. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem na ok. 5 min.
Jesli chodzi juz o sloiki to powiedzcie co mozna wlozyc w sloiki np. z miesa, dan gotowych i warzyw? Bede niedlugo mieszkala na wsi w ktorej jest baaaardzo malo sklepow i musze miec wszystko pod reka. Wymyslilam ze zrobie sobie sloiki z bigosem, fasolka po bretonsku, kurkami, marchewka, leczem... Ale chcialabym jeszcze miec jakies dania pod reka i warzywa... Macie jakies pomysly? Aaa i jeszcze jedno, ile czasu moga stac takie sloiki, w jakim czasie trzeba je zjesc ?
4 2011-07-25 22:51:37 Ostatnio edytowany przez kotoko (2011-07-25 22:54:10)
Kilka moich propozycji - są pyyszne!
Dżem poziomkowy
(wyszły mi dwa słoiczki, średni i mały)
1kg przebranych, umytych poziomek
0,5kg cukru (można dać trochę mniej)
torebka żelfixu
Poziomki włożyć do garnka, dosypać żelfix, wymieszać dokładnie. Zagotować. Dosypać cukier, wymieszać i gotować ok 1-2 minut. Zdjąć z ognia, mieszać aż zniknie piana. Gorący dżem ostrożnie nakładać do wyparzonych słoików, zamykać, stawiać słoiki dnem do góry na 5 minut.
Dżem wiśniowy
1kg przebranych, umytych wiśni
0,5kg cukru
torebka żelfixu
Wiśnie włożyć do garnka, dosypać żelfix, wymieszać dokładnie. Zagotować. Dosypać cukier, wymieszać i gotować ok 1-2 minut. Zdjąć z ognia, mieszać aż zniknie piana. Gorący dżem ostrożnie nakładać do wyparzonych słoików, zamykać, stawiać słoiki dnem do góry na 5 minut.
Dżem truskawkowo-bananowy
kilogram, umytych, odszypułkowanych truskawek
banany (najlepiej 3 duże lub 4 małe)
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
torebka żelfixu 2:1
500g cukru (dałam mniej, ok. 400)
Truskawki włożyć do garnka, można je trochę rozgnieść, dosypać żelfix, wymieszać dokładnie. Zagotować. Dosypać cukier, sok z cytryny, ekstrakt. Dodać pokrojone w półplastry banany. Gotować ok 3 minut. Zdjąć z ognia, mieszać aż zniknie piana. Gorący dżem ostrożnie pakować do wyparzonych słoików, zamykać, stawiać słoiki dnem do góry na 5 minut.
Dżem truskawkowy z wanilią
kilogram, umytych, odszypułkowanych truskawek
500g cukru (dałam mniej, ok. 400)
sok z połowy cytryny
torebka żelfixu 2:1
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub ziarenka wyskrobane z jednej dużej i świeżej laski wanilii)
Truskawki włożyć do garnka, można je trochę rozgnieść, dosypać żelfix, wymieszać dokładnie. Zagotować. Dosypać cukier, sok z cytryny, ekstrakt. Gotować ok 3 minut. Zdjąć z ognia, mieszać aż zniknie piana. Gorący dżem ostrożnie pakować do wyparzonych słoików, zamykać, stawiać słoiki dnem do góry na 5 minut.
Konfitura jeżynowa z morelami
Składniki na 4 słoiki:
0,5 kg jeżyn
0,5 kg moreli
pół laski cynamonowej
cytryna
1 kg cukru
300 ml wody
Cytryny sparzamy we wrzątku i wyciskamy. Sok wraz z drobinkami miąższu przelewamy do rondelka, a następnie dodajemy pokrojone skórki cytrynowe, cynamon i pestki wyjęte z moreli.
Wlewamy 300 ml wody i po zagotowaniu, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok. godzinę, aż skórki całkiem zmiękną.
Zalewę przelewamy do osobnego garnka, przecedzając przez sitko (dokładnie przecierając drobinki miąższu). Następnie zalewamy nią owoce i doprowadzamy do wrzenia. Potem gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Wsypujemy cukier, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Gotujemy na małym ogniu, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Gotową konfiturę przekładamy do słoików.
(Przepis znaleziony w zbiorach z gazet)
Znalazłam podobny temat na forum http://www.netkobiety.pl/t3066.html
Kompot gruszkowy - 4 słoiki, żródło: TeleTydzień
2 kg gruszek
100 g małych śliwek
400 g cukru
sok z 1 cytrtyny
8 goździków
Zrób zalewę: wodę wymieszaj z cukrem i gotuj przez 5 minut. Dodaj sok z cytryny i goździki.
Gruszki obierz, wydrąż nasiona i włóz do gorącej zalewy.
Gotuj jeszcze przez około 5-15 minut, w zależności od ich twardości.
Następnie wyjmij gruszki z zalewy i do środka każdej włóż połówkę śliwki.
Ponakładaj do słoików i zalej zalewą. Do kazdego słoika dodaj dwa goździki.
Słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj przez 10 minut w 95st C.
jeśli chodzi o dżemy i konfitury, to często idę na łatwiznę dodając cukru żelującego lub jakiegoś konfiturowego "fixa" Ostatnio z mamą na celownik wzięłyśmy czereśnie i wyszły nam z tego pyszności :D
Dżem z czereśni i wiśni z nutą kardamonu
1,5 kg umytych i wypestkowanych czereśni
0,5 kg wiśni
kardamon
2 kg cukru żelującego 1:1
Rozdrobnione i oczyszczone wiśnie i czereśnie wymieszać z cukrem i zagotować. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać kardamon (u nas wyszło 1,5 łyżeczki - ma bardzo mocny aromat). Zamknąć konfiturę w słoiczkach i postawić do góry dnem. Po pięciu minutach przekręcić.
Dżemik ma bardzo wyrazisty smak, pasuje zarówno do naleśników, jak i do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka
Jeśli chodzi o dżemy i konfitury, to często idę na łatwiznę dodając cukru żelującego lub jakiegoś konfiturowego "fixa" Ostatnio z mamą na celownik wzięłyśmy czereśnie i wyszły nam z tego pyszności
Dwie owocowe propozycje z gazetowych wycinków:
Wiśnie z malinami - 4 słoiki
60 dag malin
60 dag wiśni
50 dag cukru żelującego
15 dag białej czekolady
Wiśnie oczyść, opłucz i osącz na sitku. Następnie owoce wydryluj. Maliny orzebierz, rozgnieć lub zmiksuj i przesiej przez sitko. Czekoladę połam na kawałeczki.
Mus malinowy oraz wiśnie przełóż do garnka. Dodaj cukier żelujący i dobrze wymieszaj. Całość mieszając doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3 minuty. Zdejmij z ognia i dołóż czekoladę.
Gorącą masę owocową przełóż do wyparzonych słoików. Mocno je zakręć i postaw do góry dnem. Pozostaw słoiki do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu (nawet przez dwa lata).
Bazyliowe truskawki - 6 słoiczków
1,6 kg truskawek
pęczek bazylii
50 dag cukru żelujacego
łyżeczka białego pieprzu
Bazylię umyj i dokładnie osusz. Oderwij listki od łodyg i drobno posiekaj.
Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Owoce pokrój w drobną kostkę.
Pokrojone owoce włóż do garnka, wymieszaj z cukrem żelujacym i pieprzem.
Garnek z owocami ustaw na silnym ogniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 3 minuty. Dodaj bazylię.
Popełniłam dziś rano przepyszną
MARMOLADĘ POMARAŃCZOWĄ
1,5 kg pomarańczy
pół kg cytryn
1,5 kg cukru (dałam mniej)
2,5 l wody
Pomarańcze wyszorować gąbką, zetrzeć skórkę. Kawałki miąższu (bez błonek), sok i skórkę pomarańczy
wrzucić do garnka. Pestki (z pomarańczy i cytryn) i błonki z pomarańczy dokładnie zawinąć w gazę i włożyć do garnka. Wszystko zagotować. Gotować bez przykrycia przez pół godziny na większym ogniu, mieszając, by nic nie przywarło do dna. Później wlać wodę, wsypać cukier i zagotować wszystko na dużym ogniu (gotować około 2 godzin bez przykrycia), mieszać, ale niezbyt często. Tworzącą się pod koniec pianę można zbierać, marmolada będzie klarowniejsza. Po ugotowaniu zostawić marmoladę w temperaturze pokojowej na całą noc, rano wyjąć gazę z błonkami i pestkami, zagotować jeszcze raz marmoladę, gorącą nakładać do słoiczków.
Dodam i ja przepis, który znalazłam w Internecie (niestety, nie pamiętam źródła), a który wypróbowałam i stosuję. Polecam go wszystkim tym, którzy lubią nietypowe smaki, dżem jest słodko-kwaśno-gorzki. Pycha!
I co ważne, można go robić niemal cały rok: i kiwi, i cytryny są niemal zawsze do kupienia.
Dżem z kiwi i cytryn
? 0,5 kg cytryn
? 0,7 kg kiwi
? 4 szklanki wody
? 4 szklanki cukru
Cytryny wyszorować, sparzyć, usunąć z nich pestki i pokroić w plasterki. Wrzucić do szklanej miski, zalać wodą, odstawić na noc. Następnego dnia przelać je do garnka i gotować przez około 15 minut. Kiwi obrać, usunąć biały środek, pokroić i dodać do cytryn. Dosypać cukier i gotować około 1-2 godzin bez przykrycia. W czasie gotowania dżem mieszać od czasu do czasu, by nie przywarł do dna garnka.