nieznośne swędzenie dłoni - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » nieznośne swędzenie dłoni

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: nieznośne swędzenie dłoni

Dziewczyny, doradźcie, mam dziwny problem. Ostatnio często swędzą mnie dłonie, a dokładnie wewnętrzna ich część i powierzchnia między palcami.. To naprawdę nie do wytrzymania, dziś mam tak cały dzień.. Spytałam nawet lekarza, bo akurat dziś miałam wizytę, i powiedział, ze to może być uczulenie, że powinnam zmienić mydło, zmywać w rękawiczkach i zobaczyć czy minie.. Teraz mi przyszło do głowy, że to może być od tego, że co kilka dni obrywam ogórki i cukinię u babci, bez rękawiczek, a te warzywa mają takie szorstkie i kłujące liście.. Nie wpadłam na to u lekarza, jak myślicie, czy liście warzyw mogą uczulać?
I jeszcze jedno pytanie, nie wiem czym smarować dłonie, żeby nie swędziało, znacie może jakieś domowe sposoby, przepis na jakiś okład czy może jakie maści?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: nieznośne swędzenie dłoni

hej! mialam identyczny problem rok temu. zbieralam truskawki i narobilam sobie problemow z tymi rekami a potem calym cialem :/ otoz najpierw zaczely mnie swedziec dlonie i miedzy palcami jak piszesz... nic sobie nie zrobilam z tego bo uwazalam ze przejdzie... za jakis czas zauwazylam  ze wyskoczyly mi miedzy palacami krostki wodne  a ja taka madra drapalam to i cudowalam z tym jak sie tylko da:) w ciagu dnia pilnowalam sie ale w nocy byl szal z drapaniem... zauwazylam potem ze gdy sie poce to mnie rece bardziej swedza... i w koncu wyskoczyly mi czerwone krosty na calym brzuchu. pojechalam do lekarza i mi przepisala leki na uczulenie. stwierdzila ze to albo od owocow, proszku, kosmetykow. przepisala mi plyny do kapania i masci mialam tym mies sie smarowac... to spowodowalo ze z krost wodnych staly sie ropne... z brzucha zeszly ale z rak nie :( wygladalo  to tak  jakbym jakies parchy miala :/ a na dodatek caly dekold mialam w duzych ropnych krostach ktore tak strasznie wygladaly ze plakam non stop kolezanki mi wspolczuly kazda przezywala ze niebawem studniowka a ja takie cos mam...kazala mi doktor udac mi sie do dermatolog... przepisala mi leki pod tradzik ten z gorszych...ale i tak nie zeszlo... na nastepnej wizycie baba pomyslala i okazalo sie ze mam wirusa :/ przepisala mi masc skladajaco sie z siarki glownie. wypalilo mi ta rope i w ciagu mies zeszlo.po czym musialam  wszystkie ubrania jakie tylko milam , koce , kurtki uprac i wyprasowac.niestety teraz mam doly male na dekoldzie a wirus juz bedzie we mnie do konca zycia chyba bo czasem na rekach mi to wyskakuje...ale 2 dni i juz schodzi. moja kolezanka chorowala na to 3 razy w ciagu pol roku a ja leczylam sie na to pol roku cale... wiec wyobraz sobie drapac sie tak przez tyle czasu:/

3

Frytka ale wystraszyłaś Avallę, biedna już sie tu nie pokazała. Ja miałam też problem ze swędzącymi dłońmi, rownież robiły m i się krostki z limfą w środku, pękaly i powstawały małe ranki. Wyglądalo to fatalnie, wiecznie czerwone, popuchnięte łapy. Do teraz nie wiem co to dokładnie było,żadne kremy do dłoni nie pomagały, podobnie jak maści przepisywane przez dermatologów. Dopiero jak trafiłam na Garniera do ekstremalnie suchych parii ciała( kolana, łokcie)to problem zniknąl. Serio. Jak ręką odjął. Myślę ze to uczulenie przeszło w jakieś atopowe zapalenie skóry, i tak się to ujawniało. Albo jakas postać pokrzywki. Bo z tą też się czasami męczę, np budzę sie w środku nocy i potrafię drapac do krwi nogi.

4

A może to grzybica ? Nie jestem pewna, ale chyba nie tylko stopy mogą mieć grzybicę...:-/

5

Przeszło mi po fenistilu, polecam, jest naprawdę skuteczny. Na grzybicę mi to nie wygląda, nie mam pęknięć skóry, ani pęcherzy a zaczerwienienie zeszło. To chyba faktycznie było uczulenie. Od niedawna nie dotykam ogórków bez rękawiczek i póki co nie swędzi także chyba problem rozwiązany.

Frytko twoja historia naprawdę mnie poruszyła i zarazem przeraziła.. Paskudne, nie potrafię sobie wyobrazić jak wytrzymać to swędzenie przez tak długi czas, zwłaszcza że jak się podrapiesz to zaczyna swędzieć 10 razy bardziej:(.. Dobrze, że znaleziono już u ciebie źródło problemu i wiesz już jak z tym wirusem walczyć w razie nawrotu. Wierzę, że musiałaś bardzo cierpieć.. Życzę Ci, żeby ten wirus nie powracał zbyt często. A na te dołki może są jakieś maści..spytaj dermatologa
pozdrawiam:)

6

A może to świerzb?
Samica świerzbowca dostawszy się w obręb naskórka  drąży w nim linijne nory i składa w nich jaja. Po upływie 3-6 tygodni od zakażenia świerzbem występują główne objawy, a mianowicie uporczywe swędzenie. Objawem też są widoczne na skórze różowe ślady (korytarze), stopniowo wypełniające się szaroczarnym kałem roztoczy oraz silny świąd. Najczęściej zajęte są boczne powierzchnie palców, okolice brodawek sutkowych, pośladki, okolice pępka i okolice narządów płciowych. Obecności świerzbowca mogą towarzyszyć wtórne zakażenia skóry bakteriami ropnymi oraz wyprysk na skórze. Drapanie sprzyja rozprzestrzenianiu się pasożytów na zdrowe części skóry.

U małych dzieci lub alergików objawy świerzbu dość łatwo pomylić z objawami alergii. Nietrafne rozpoznanie i leczenie niewłaściwymi środkami sprzyja dalszemu rozwojowi choroby. Dodatkowe działania po wyleczeniu świerzbu to wypranie i wyprasowanie noszonej wcześniej odzieży i bielizny oraz używanej pościeli (po 14 dniach ich nieużywania, gdyż tyle trwa cykl rozwojowy pasożyta).

7

witam, ja mam podobny problem, mianowicie od jakis 2 miesiecy w nocy swędzą mnie dłonie (od wewnątrz). Nie codziennie ale bardzo czesto, nie moge przez to spac bo ze 2 godziny sie drapię. Przy czym nie stosuje zadnych kremów, nie obierałam ogórków czy cukinii itp. nie mam tez zadnej wysypki czy zaczerwienienia. I dzieje sie to tylko w nocy. jak myslicie czy moze to byc objaw jakiejs choroby czy cos?

8

przeczytaj sobie moj post wyzej...on wyjasnia wszystko...
ostatnio jak bylam u lekarza to pytala sie mnie czy choroba nie wraca i powiedziala mi ze to swoerzb byl... ale nie wydaje mi sie bo ta chooba jest zakazna i u mnie wszyscy w domu tez by na to chorowali a tak nie bylo... wydaje mi sie ze to jakis wirus. ale siarka na to pomaga... trzeba jednak wczesniej udac sie do lekarza  a on juz poradzi na to . nie ma co czekac. to jest wirus ... zaczyna sie od dloni a skoczy na calym ciele...a chyba tego nie chcesz

9 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2011-11-16 15:00:27)

warto zastanowić się czy to swędzenie nie jest też spowodowane atopowym zapalenie skóry, to zapalenie tez powoduje swędzenie ale także róznego rodzaju wykwity, uważam, że warto się zdiagnozować od tym kątem, ale uważam, że nie co zwlekać z wizyta u lekarza, bo może być tylko gorzej, warto zajrzeć sobie tutaj link usunięty ze względu na naruszenie regulaminu i porównać czy twoje objawy się zgadzają

10

Kobietka48 napisał/a:

A może to świerzb?
Samica świerzbowca dostawszy się w obręb naskórka  drąży w nim linijne nory i składa w nich jaja. Po upływie 3-6 tygodni od zakażenia świerzbem występują główne objawy, a mianowicie uporczywe swędzenie. Objawem też są widoczne na skórze różowe ślady (korytarze), stopniowo wypełniające się szaroczarnym kałem roztoczy oraz silny świąd. Najczęściej zajęte są boczne powierzchnie palców, okolice brodawek sutkowych, pośladki, okolice pępka i okolice narządów płciowych. Obecności świerzbowca mogą towarzyszyć wtórne zakażenia skóry bakteriami ropnymi oraz wyprysk na skórze. Drapanie sprzyja rozprzestrzenianiu się pasożytów na zdrowe części skóry.

U małych dzieci lub alergików objawy świerzbu dość łatwo pomylić z objawami alergii. Nietrafne rozpoznanie i leczenie niewłaściwymi środkami sprzyja dalszemu rozwojowi choroby. Dodatkowe działania po wyleczeniu świerzbu to wypranie i wyprasowanie noszonej wcześniej odzieży i bielizny oraz używanej pościeli (po 14 dniach ich nieużywania, gdyż tyle trwa cykl rozwojowy pasożyta).

Dodam jeszcze do tego opisu żeby nie lekceważyć tego swędzenia, ponieważ ten pasożyt łatwo przenosi się na członków rodziny i później ciężko się pozbyć robaczka z domu. Poza tym później uciążliwe jest zmienianie ciągle pościeli i codzienne prasowanie w wysokiej temperaturze żeby pozbyć się pasożyta. Nikomu nie życzę spotkania z tym okropnym podskórnym robalem

11

Avalla88 napisał/a:

Dziewczyny, doradźcie, mam dziwny problem. Ostatnio często swędzą mnie dłonie, a dokładnie wewnętrzna ich część i powierzchnia między palcami.. To naprawdę nie do wytrzymania, dziś mam tak cały dzień.. Spytałam nawet lekarza, bo akurat dziś miałam wizytę, i powiedział, ze to może być uczulenie, że powinnam zmienić mydło, zmywać w rękawiczkach i zobaczyć czy minie.. Teraz mi przyszło do głowy, że to może być od tego, że co kilka dni obrywam ogórki i cukinię u babci, bez rękawiczek, a te warzywa mają takie szorstkie i kłujące liście.. Nie wpadłam na to u lekarza, jak myślicie, czy liście warzyw mogą uczulać?
I jeszcze jedno pytanie, nie wiem czym smarować dłonie, żeby nie swędziało, znacie może jakieś domowe sposoby, przepis na jakiś okład czy może jakie maści?

Też mi się coś takiego robi, ale ja jestem alergikiem, to pewnie dlatego smile
Domowego sposobu na to nie znam, ja zawsze smaruję to kremem Cutivate, który lekarz przepisał mi typowo na swędzenia skórne, pomaga i to bardzo szybko.

Wiesz, możliwe że dzieje Ci się tak z powodu tych szorstkich liści lub soku z owoców. Nigdy nie wiadomo. Jeśli masz ku temu jakieś podejrzenia, to najlepiej następnym razem załóż rękawiczki i zobaczysz, czy uczulenie dalej będzie występować i się nasilać, czy wszystko przejdzie. A jeśli to swędzenie na ręce będzie bardzo uciążliwe, to idź do lekarza rodzinnego - coś na pewno Ci na to poradzi, w końcu od tego są. smile Może nawet najwyższy czas zrobić testy alergiczne, alergia w różnym wieku może się pojawić i się poszerzać. Dlatego nie zwlekaj - działaj. smile

Powodzenia! smile

12

Witam ja miałam dokładnie ten sam problem co wy uczuliła mnie woda z chlorem i cif w spreyu do czyszczenia kuchenki  próbowałam różnych kremów a swędzenie się nasilalo nie wiedziałam już co zrobić do lekarza nie mam czasu chodzić i całkiem przypadkowo wpadła mi w ręce maść Alantal Plus posmarowałam grubą warstwę na zmiany na moich dłoniach zawinełam to chusteczkami nałożyłam na to luźną skarpete i zostawiłam do wczłonięcia już po pierwszym zabiegu czuć i widać różnicę ale zabieg należy powtórzyć do wyleczenia pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję że wam też pomoże

13 Ostatnio edytowany przez ulanka (2016-04-07 12:17:48)

wszystko może uczulać sad ja np. mam straszne problemy z myciem naczyń! w najgorszych chwilach nawet peka mi skora na dloniach:(((( nie mogę używać płynów co prawda są leki, które pomagają spróbuj sobie np. hitaxę fast, ale staraj sie tez unikac alergenow:)

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » nieznośne swędzenie dłoni

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024