Prawie zemdlałem z bólu brzucha /tak mnie piekło/ i wylądowałem na nocnej izbie przyjęć w Jeleniej Górze w sierpniu 2011. /Refluks żółciowy leczyłem wcześniej już wielokrotnie lekiem typu Controloc "20" lub "40" tydzień, dwa, czasem trzy tygodnie i koszmar po pewnym czasie znów wracał... Tzn. raz lepiej raz gorzej...Żadne diety nie pomagały: kleiki, kisielki,lekkostrawne,siemie lniane ..i nic nic, nic i nic..Pieczenie w żołądku lub w przełyku po jedzeniu dwie lub trzy godziny/.
Lekarz chirurg w Jeleniogórskim szpitalu uspokoił mnie i powiedział, że jeżeli przyjmowane leki typu Controloc nie pomagały wcześniej i doraźnie to znaczy że były za słabe.... a i o diecie nie należy zapominać jak poprawi sie samopoczucie.Proszę więc przyjmować dawkę podwójną, tzn. przez dwa tygodnie a potem jak dolegliwości zmniejszą się zmniejszyć dawkę o połowę. I tak zrobiłem. Najpierw Controloc "40" 2 tabletki rano godzinę przed śniadaniem. /Pieczenie szybko ustało..po 2, 3 dniach / przez dwa tygodnie a dieta oczywiście lekkostrawna, mięsko gotowane,więcej płynów i częściej jeść a mało..ale bez przesady i lekkie ciasto /bez czekolady i kremu/ od czasu do czasu też można. Potem jak dolegliwości zniknęły na dobre następne 6 tygodni Controloc 40 jedna tabletka godzinę przed śniadaniem i dieta cały czas lekka /gotowane produkty, mało tłuszczu, bardzo mało owoców, jeśli już to owoce po jedzeniu ale nie na pusty żołądek.. i kwaśnych mało!/ i małe posiłki a więcej płynów i częściej i małe porcje...Chodzi o to też aby pokarm był w żołądku dłużej /z mniejszymi przerwami kiedy jest pusty/ bo będąc tam osłania śluzówkę. Rano jak zjecie Controloc 40 1 godz. przed śniadaniem a po pół godzinie poczujecie ssanie i głód, apetyt to nie czekajcie przystępujcie do śniadanka. Ważne też: Controlocu nie można szybko odstawić..tak z dnia na dzień... bo żołądek się zemści a refluks powróci jak huragan przy najmniejszym błędzie dietetycznym. I zanim się zorientujemy, że jest stan zapalny żołądka to już zacznie piec na dobre. Następnie po tych 6 tygodniach zmniejszamy dawkę i lecimy z Controlockiem 20 przez sześć tygodni 1 x 20 rano 1 godz. przed śniadaniem..pod warunkiem, że czujemy się dobrze. Jeżeli nie to czym prędzej wracamy do poprzedniej większej dawki aby żołądek się nie "rozpalił" na nowo.
Lekarze pierwszego kontaktu najczęściej przepisują standard Controloc 40 jedna tabletka rano godzinę przed śniadaniem a to często nie pomaga. Czasami serwuje się w szpitalach większe dawki Controlocu niż 2 x "40" i ludzie żyją i wątroby maja całe jeśli mieli je oczywiście wcześniej zdrowe. Czasami na krótko taka większa dawka Controlocu 40 jest wskazana bo nie ugasicie ognia w żołądku.
Obecnie ugaszony mam pożar w brzuchu po zakończeniu 6 tygodniowej kuracji Controlockiem 1 x 20 rano i przyjmuję właściwie profilaktycznie Controloc 20 jedna tabletka godz. przed śniadaniem co drugi dzień już kończę 3 tydzień. Potem przejdę do dawki co trzeci dzień 2 tyg. a potem co czwarty 1 tydzień aż do zaprzestania. Oczywiście dieta musi być cały czas zachowana. Nawet po zaprzestaniu brania Controlocu...na długo, dłuuugo... Lepiej nie zjeść czegoś na przyjęciu czy u znajomych np. śledziki, musztardy, majonezy, alkohol, ciasta, czekolady, owoce w occie, keczup, wymyślne sałatk, gazowane, cola.. słone, czipsy, frytki...marynaty,itp... niż ryzykować paleniem żołądka po kilku dniach. Żołądek to taki cichy "mądry" piec który nie reaguje od razu na lekkie podrażnienia. Np. wielu palaczy papierosów ma przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka i nawet o tym nie wie. Dowiaduje się dopiero jak jest wrzód lub gorsze badziewia...
Pozdrawiam i życzę zdrówka
Janusz.