Opiękuje sie 8 letnią dziewczynką. Znam ją 2 tygodnie. Juz skończyły mi się pomysły na zabawy. Nie lubi grać, układać, wycinać itd... Najchętniej siedziała by przed tv bez przezwy, ewentualnie jezdzila na rowerze. Jak zoragizować jej miło czas spędzony w domu ? w jej domu... Nie chcę żeby się ze mną nudziła. To moja wakacyjna praca (opieka nad nią) więc nie mogę jej powiedzieć: siedz i ogladaj ten swoj telewizor... Jakieś pomysly ?
Dzieci teraz wolą tylko na telewizor patrzeć i może rodzice jej właśnie w ten sposób gospodarują wolny czas. Musisz troszkę pokombinować i zrobić takie zajęcia, zeby ją zaciekawiły. A może przynieś plastelinę i coś ulepcie. Albo modelinę. Niech to będzie prezent np. dla mamy. Albo bawcie się w robienie pieczątek z ziemniaków czy odbijanie stóp na kartce, które są pomalowane farbkami. Albo naucz ją grać w chińczyka czy inna prostą rzecz. Możecie też iść na spacer i robić wianki z kwiatków. Jest ładna pogoda to sobie przy okazji pospacerujecie.
Albo kupcie taki zestaw do robienia samodzielnie koralików, bransoletek itp. Dziewczynki wogóle lubią się stroić, przebierać, malować itp.
Jest dużo zabaw, ale musisz być kreatywna i umieć ją zachęcić do zabawy. Nie dawaj jej kartki i kredek, zeby sama sobie rysowała, ale razem wszystko róbcie. Myslę, ze jak ona zobaczy, że Ty jesteś zainteresowana zabawą to napewno się też będzie bawić.
Zestaw do koralikow, bransoletek, projektowania ubrań itd. - ona to wszystko ma, ale mowi że się jej "znudziło". Na spacer chodzimy z psem... O plastelinie nie pomyślałam - dziekuje bardzo za pomysły
ma ktoś jeszcze jakieś sugestie ?
Osmiolatkowi można zaserwować naprawdę wartościową rozrywkę, kilka gier edukacyjnych i macie zajecie na wiele godzin. Dzisiaj na przykład przez ta pogodę zostalismy uziemieni w mieszkaniu i od rana gram z corkami w chinczyka, nature lotto i guiz przyrodniczy. I co ważne bardzo im sie podoba z dala od telewizora ![]()
mam 9 letnia cöreczke najmilej spedzamy czas gdy wlaczymy sobie komputer z tekstami karaoke i wyglupiamy sie spiewajac rozne piosenki.chetnie medytuje z corka,wtedy siadamy na podladze twarzami do siebie siedzac po turecku przy milej muzyce to wspaniale wycisza,przy takich cwiczeniach wspaniale sie bawimy
Adver nie wiem na ile jesteś uzdolniony manualnie ale powinieneś dac radę.
Przyniosłabym skrawki materiału, nici, wstążki, różne guziki - takie pierdołki. I dziewczynka sama by uszyła np. sukienkę dla misia czy pokrowiec na poduszkę.
Jakie ona ogląda programy?
Możesz ją też nauczyć podstaw języka- są dostepne gry z obcymi słówkami. Albo samemu wykonać.
Albo ją zabierz do parku zabaw dla dzieci, do schroniska, zoo, muzeum w mieście o ile wystawa nie jest drastyczna.
Możesz tez iść do biblioteki po książkę dla dzieci czy sztukę i czytać z nią z podziałem na role.
Albo jej zrobić sesję mody- porobić parę zdięć, pokazać jak się obrabia na kompie, i wydrukować.
Wszystko zależy od tego jeszcze czy masz jakąś kwotę na rozrywkę dla małej.
Możesz nauczyć ją zasad 1 pomocy.
Możesz przynieść hula-hop i wstążkę przymocowaną do kija i się zabawić w tworzenie układu.
Zabierz ją na basen. Powodzenia ![]()
Czy w pobliżu są jakieś dzieci?
7 2010-09-28 21:50:38 Ostatnio edytowany przez Fumiko (2011-05-08 14:14:59)
moim zdaniem najlepsze zajęcia to takie w których ogranicza się siedzenie dziecka przed komputerem. Tu są porady spędzania czasu z dziecmi poprzez gry. spam
Super Niania poleca ![]()
Link został usunięty z powodu naruszenia regulaminu forum.