infekcje pochwy - brzydki zapach i upławy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » infekcje pochwy - brzydki zapach i upławy

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 140 ]

Temat: infekcje pochwy - brzydki zapach i upławy

Witam
Jestem nowa na forum i bardzo liczę na Waszą pomoc. Od jakiegoś czasu mam bardzo nieprzyjmeny problem tzn brzydki, rybi zapach "stamtąd" oraz pojawiająca się jakaś wydzielina. Myślę, że to jakaś infekcja pochwy i wiem że muszę iść do ginekologa ale poki co chciałam się poradzić czy może któras z Was przechodziła cos takiego i jak z tym walczyć?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: infekcje pochwy - brzydki zapach i upławy

angina22
Objaw wskazuje na BV Bacterial vaginosis(Zakażenie bakteryjne)co wskazuje na zaburzenie równowagi bakteryjnej w pochwie.Jako leczenie wskazane leczenie farmakologiczne(dopochwowo oraz doustnie)antybiotyki.

3

pamiętaj by po kuracji lekiem wspomóc florę dobroczynnymi bakteriami,moze nie są tanie ale skuteczne( np.lactovaginal) i podmywać sie lactacydem- jedyny bez SLS.

4 Ostatnio edytowany przez kmika (2010-07-07 17:32:58)

Dziewczyny, mam podobny problem co angina 22 dzięki za wszytkie informację . Jak macie jeszcze jakieś rady to dajcie znać. Tak czy inaczej idę jutro do ginekologa no i zobaczymy co powie i co mi przepisze

5

Dziewczyny byłam dziś u ginekologa, przepisał mi lek dopochwowy Feminella Vagi C, czy macie jakieś doświadczenia z tym lekiem? Bierze się przez 6 dni i ma podobno pomóc
carboczar  -  zwracam się głownie  do Ciebie jako "Przyjaciela forum" czy coś wiesz na ten temat? Pierwszą tabletkę już wzięłam ale jestem ciekwa czy macie jakieś doświadczenia, bo ja naprawdę bardzo chcę,  to "świństwo" z siebie wyrzucić, więc mam nadzieję że lek pomaga

6

Hej wam, czy to co Ci przepisał to antybiotyk czy lek na recepte po prostu/? jesli faktycznie masz uplawy swedzenie pieczenie to to napewno infekcja lub grzybica , czasem ci lekarze tez sami nie wiedza a ja Ci mowie z doswiadczenia:P osobiscie nie lubie globulek dopochwowych i preferuje inne leki mam nawet swoj jeden przetestowany i zawsze mi pomaga jak cos łapie , trzeba pamietac , przecztaj sobie ullotki czy maja kwas mlekowy bo to najwazniejszy skladnik, pytaj jak cos ;] o domowe porady

7

Ta Feminella, którą dostałAm to lek na receptę i stosuje się dopochwowo. Co do składu to sprawdzę to o czym piszesz. Domowe sposoby mogą się zawsze przydać jako wspomagacz, więc czekam z niecierpliwością smile. z GÓRY DZIĘKI

8

kmika
Lek ten jest stosowany w leczeniu bakteryjnego zapalenia pochwy jednak bardziej po zastosowaniu leczenia antybiotykiem jako leczenie wspomagające.ja bym wdrożył antybiotyk a następnie
Feminella Vagi C (to nic innego jak witamina C i faktycznie zaleca się stosować minimum 6 dni)jego zadaniem jest zakwaszenie środowiska i przywrócenie naturalnej  flory bakteryjnej.Jeśli to jednak jest jak pisałem BV,należało wdrożyć antybiotyk.Tyle że ja jestem tu w necie a lekarz widzi dokładniej w badaniu na miejscu i bezpośrednio.

9

Witam carboczar:) Jesteś lekarzem? Jeżeli tak to mam nadzieję, że jakoś mi pomożesz:) Chodzi o to, że bardzo często mam grzybice pochwy.. Lekarz mnie wyleczy, a za jakieś 2-3tygodnie znów to samo;/ czytałam kiedyś na internecie, że kilka czy kilkanaście procent kobiet ma powracającą grzybicę pochwy i chyba ja do nich należę;/ Dodam, że chyba u mnie są sami nie znający się lekarze, bo chodziłam już do dwóch i żaden nie przepisał mi żadnego porządnego antybiotyku tylko jakieś zwykłe leki na receptę.. Są może jakieś leki bez recepty, które dobrze działają lub jakieś domowe sposoby chociaż na złagodzenie objawów? Bo u mnie w mieście do ginekologa trzeba czekać co najmniej miesiąc na wizytę..;/ A przecież ciężko przewidzieć kiedy grzybica się nawróci;/
Z góry dziękuję za odpowiedź:)

10

karotka_90
Przy nawracającym stanie grzybiczym problem jest trudny i wymagający czasu w leczeniu(czasem kilka miesięcy)wytrwałości.Pierwsze i zasadnicze pytanie,czy zostało stwierdzone na 100%,że jest to grzybica?Czy wykonano wymaz bakteriologiczny?Czy partner też był badany i leczony?Czy w badaniach różnicowych  uwzględniono grzybicę jak wtórną wynikająca z innych przyczyn jak np cukrzyca,problemy z tarczycą czy przytarczyc,problemy z układem moczowym(nerki)niedobór pierwiastków i witamin?choroby inne.
ps.Ze wzg.że jestem na urlopie w miejscu gdzie jest znaczny problem z siecią,odpowiedź dalsza może ulec przesunięciu czasowym.Postaram się odp.w miarę szybko.

11

karotka_90 napisał/a:

Są może jakieś leki bez recepty, które dobrze działają lub jakieś domowe sposoby chociaż na złagodzenie objawów? Bo u mnie w mieście do ginekologa trzeba czekać co najmniej miesiąc na wizytę..;/ A przecież ciężko przewidzieć kiedy grzybica się nawróci;/
Z góry dziękuję za odpowiedź:)

SA dostepne takie srodki w aptekach jak piszes,ale o tym za chwile, najpierw bym Ci poradziła zmienić troche diete, grzybki lubią cukier, mozna tak powiedziec, wiec jesli jesz dluzo slodyczy to one w duzym stopniu pomagaja tworzyc sie infekcjom,jest cieplo wiec mozesz rowniez pic lemoniade, chodzi o duzą zawartosc wit C , a to wszytsko oczywiscie idzie do ukladu pokarmowego ktry tez odgryw duza role w tym czy jestes podatna na grzybice czy nie, do tego odpowiednia bielizna, moga byc stringi jak je nosisz ale zeby byly z jak najlepszej tkaniny ,m czystej bawelny . moze jesli zmienisz styl zycia troche to infekce Ci odpuszcza. DIETKA I UNIKANIE SYTUACJI KIEDY ROZWIJAJA SIE GRZYBY!! ;]

12

kmika napisał/a:

Ta Feminella, którą dostałAm to lek na receptę i stosuje się dopochwowo. Co do składu to sprawdzę to o czym piszesz. Domowe sposoby mogą się zawsze przydać jako wspomagacz, więc czekam z niecierpliwością smile. z GÓRY DZIĘKI

no i własnie jako taki wspomagacz ja uzywam abiofemu, to jst w takich ampułkach juz podawkowany lek bez rcepty i jako wlasnie glowny skladnik zawiera kwas mlekowy ktory pomaga wyrowac ph pochwy, ktre jest zachwiane, no i co mi sie w tym podoba to to ze jest w formie zelu i nie wycieka jak globulka ktra sie rozupusci, za kazdym razem jak co czuje ze sie święci to zaraz biore i po 3 dniach przechdzi a kuracja cala trwa 7 dni,bardzo fajny , no i co do domowych to juz pisałam tam wczesniej ale wazne jest jeszcze to zeby np na wakacjach nie siedziała w mokrym kostiumie bo to chwila moment i juz sie bakterie rozwijaja

13

Dziękuję za odpowiedzi:)

Czarboczar- lekarka stwierdziła po zobaczeniu, że jest grzybica. Miałam robioną cytologię i wszystko było okej, ale jakichś specjalnych badań na grzybice nie miałam robionych. Partner nie był badany, ale leczony był(moja lekarka przepisała na recepcie tabletki również dla niego). Nie miałam robionych żadnych badań żeby sprawdzić skąd to się u mnie ciągle bierze. Ale jeśli już zaczyna się ból przy stosunku to wiem, że znów jestem chora. jak widać niektórym lekarzom zależy na tym żeby jak najdłużej leczyć pacjenta, bo nawet nie miałam żadnych antybiotyków przepisanych, nie mówiąc już o jakichkolwiek innych badaniach poza cytologią.. ;/ Nie ma problemu, poczekam na odpowiedź:)

Hunniątko- dziękuję za porady:) spróbuję czy to coś pomoże, bo już mnie to męczy.. ;/ ciągle tylko mnie swędzi, szczypie i w ogóle.. A najgorszy jest ból po stosunku kiedy jeszcze nie wiem, że coś mi jest to zaraz się o tym dowiaduję.. Mam nadzieję, że w końcu się wyleczę:) byle porządnie! miłego dnia:)

14

karotka_90
Cały w tym problem,że nie jest stwierdzone czy przyczyna jest wtórna czy nie występuje inna przyczyna przy takich samych objawach.Zacznę może od końca czyli profilaktyki która pozwoli unikać taki przykrości.Wzmocnienie immunologiczne organizmy(każdy organizm osłabimy ma tendencję do zachorowalności,są różne preparaty do szczepionek włącznie,dostępnych bez recepty,które pozwolą na wzmocnienie immunologiczne )bardzo ważną sprawą jest higiena intymna i utrzymanie prawidłowej  biocenozy pochwy(dlatego warto badać papierkiem lakmusowym pH pochwy,gdzie norm 3,6-4,5,pozwala oceniać zmiany i wdrożenie samemu już leczenia)może to być leczenie oparte na stosowaniu dostępnych  bakterii typu Lactobacillusym  oraz wit.C szczególnie przed zbliżającym się okresem.Unikać przegrzań krocza i nadmiernej wilgotności(i co ważne a nie jest stosowane,podcieranie należy wykonywać zawsze w kierunku odbyty,jednorazowo)Profilaktycznie,kiedy zaczniemy podejrzewać,że coś się dzieje można przeprowadzać irygacje z octu(1,5 łyżki na 1 l wody przegotowanej,oczywiście nie gorącej)i nie dłużej jak 3-5 dni.to tak ogólnie o profilaktyce.
Wrócę jeszcze do papierka lakmusowego którym można ocenić nie tylko pH ale czy to jest stan grzybiczy(jeśli papierek po włożeniu do pochwy,głęboko,zabarwi się na kolor żółty a objawy wskazują że występuje świąd,pieczenie czy jest zaczerwienienie,to jest to grzybica.
W twoim przypadku jeśli jest to grzybica lekarz powinien zastosować minimum Nystatynę.
Uważam że można rozpocząć od Fluconazole 200mg(przez tydzień 1 kapsułka 1 x dn a następnie 1 kaps,co tydzień przez okres 3 miesięcy do tego  Clotrimazole 100 mg tabletki dopochwowe przez 7 dni oraz Lacibios femina lub Vagical.Jeśli nie pomoze  można rozważyć zastosowanie leczenia niestandardowego w postaci gałek dopochwowych.

15

no niestety tak my kobietki juz mamy, ciagle pod górke;] serio poprobuj tych rzeczy co wypisalam bo inne czyniki zewnwtrzne tez sa wazne ,powodzenia napisz za pare dni jak Ci idzie

16

najgorsze sa te nawroty. mysle, ze winne tutaj moze byc to, ze jak konczysz brac antybuityk lekarz nie daje ci nic co ma spowrotem odwtorzyc te dobre abkterie  w pochwie? zapytaj sie o to, albo lekarza lub pani w  aptece.

17

witam, pierwszy okres dostałam w wieku 16 lat. Wraz z nim ciagłe upławy, a przynajmniej tak mi sie wydaje, że to upławy. jest ich niewiele, byc moze to naturalna wydzielina, ale nie wiem, pojawia sie codziennie, w dni płodne jest jej więcej, Jest białoprzezroczystego koloru, a na majtkach zostawia lekko żółtawy odcień. czasem towarzyszą mi lekkie bóle lewego jajnika. Nie jest to mocny ból, lekko Cmiący. U ginekologa nie byłam momo swojego wieku ze względu na to, że jeszcze nie rozpoczęłąm współżycia. Okres mam regolarnie, jest bezbolesny. Czy moze ktoraś z was miewa bole jajnika? Czy moze byc to spowodowane zmianami hormonalnymi?

18

Carboczar- dziękuję za odpowiedź:) czy te papierki lakmusowe można kupić w aptece czy gdzie? Oraz czy te lekarstwa, o których mi napisałeś są bez recepty? 21 lipca mam wizytę u lekarki, więc może wspomnę jej o tych innych badaniach, które mogą wskazać przez co ciągle jestem chora. Bardzo bym chciała się tego pozbyć jeżeli znów będę chora, bo chcemy z narzeczonym starać się o dziecko.
Pozdrawiam:)

19

wiki96
A co ma za znaczenie,że nie współżyłaś czy to jest powód aby nie iść do gina?Należy się udać i wykonać badanie usg.Objaw nie musi  koniecznie wskazywać na zmiany hormonalna przyczyna może być inna ale to dopiero można ocenić po badaniu.
karotka_90
Oczywiście papierek lakmusowy można nabyć w aptece tak jak pozostałe leki z wyjątkiem Nystatyny.

20

bedica napisał/a:

najgorsze sa te nawroty. mysle, ze winne tutaj moze byc to, ze jak konczysz brac antybuityk lekarz nie daje ci nic co ma spowrotem odwtorzyc te dobre abkterie  w pochwie? zapytaj sie o to, albo lekarza lub pani w  aptece.

profilaktyka i odbudowa po ciezkich lekach jest obowiazkowa, a wizyta u lekarza w wieku 21 lat nawet jesli niewspolzylas tez jest obwiazkowa !!

21

Carboczar czy to normalne że brzuch przed okresem boli już tydzień przed?

22 Ostatnio edytowany przez carboczar (2010-07-12 16:35:21)

biszkopcik90
Takie objawy moga występować w  ZNP poczytaj post sądzę,że trochę wyjaśni problem.
http://www.netkobiety.pl/t13500.html
Na wszelki przypadek dobrze jest wykonać usg przezpochwowe.

23

Super, że ten temat wzbudził takie zainteresowanie i pojawiło się tyle ciekawych wypowiedzi i rad. Byłam u lekarza i przepisał mi to samo co kmice tzn Feminellę Vagi C do stosowania do pochwy. Zaczęłam dziś używać i mam nadzieję, żę pomoże ale myślę, żę wykorzystam też cześć z metod wspomagających (domowych), o których dowiedziałam się od WAS smile

WIELKIE DZIĘKI

24

angina22 napisał/a:

Super, że ten temat wzbudził takie zainteresowanie i pojawiło się tyle ciekawych wypowiedzi i rad. Byłam u lekarza i przepisał mi to samo co kmice tzn Feminellę Vagi C do stosowania do pochwy. Zaczęłam dziś używać i mam nadzieję, żę pomoże ale myślę, żę wykorzystam też cześć z metod wspomagających (domowych), o których dowiedziałam się od WAS smile

WIELKIE DZIĘKI

do usług :] duzo z tych metod co wypisalam i co pisali inni sa naprawde skuteczne , nie mowie o domowych typow "wkladaj czosnek 3 razy dziennie" bo to okropne bzdurrrrry ! ale odpowiedni lek , probiotyk na profilaktyke i sukces ;]

25

karolinka napisał/a:

pamiętaj by po kuracji lekiem wspomóc florę dobroczynnymi bakteriami,moze nie są tanie ale skuteczne( np.lactovaginal) i podmywać sie lactacydem- jedyny bez SLS.

co to jest SLS? kiedys myłam sie zelem do higieny intymnej nawet 3 razy dziennie jak moj learz sie o tym dowiedział to tak mnie skrzyczał ze szok;] nawet najlepszym zelem nie wolno sie czesto myc

26

Fajnie, że w końcu pojawiają się głosy, by w takich wypadkach nie eksperymentować z "domowymi sposobami leczenia" miejsc intymnych, a od razu udać się do specjalisty:-) Ze swojej strony mogę polecić jeszcze zaopatrzenie się w Kartę Zdrowia Kobiety, która (nie tylko takie) wizyty usprawni:-) Kartę można pobrać np. z tego artykułu: http://www.scribd.com/doc/33488274/Prze … tyku%C5%82

27

Witam Was:)jestem nowa na forum.mam duzy problem i nie wiem co robic:(zaczne od poczatku...obecnie mieszkam w Grecji.bylam w tamtym roku w Polsce,robilam badania u ginekologa,wszystko wyszlo wporzadku,zapisal mi tabletki antykoncepcyjne yasminelle.jakies 2 miesiace temu odstawilam tabletki,miesiaczki nie dostawalam przez jakies pol miesiaca.teraz ponownie zaczelam stosowac ta sama antykoncepcje i mam DUZY problem!!!:(z mojej pochwy zaczely sie nasilac plamienia,tzn ,,serek"jest go opkropnie duzo:(swedzialo mnie przez jakies 2 dni,pieklo okropnie.(zaczelo sie to po ostatnim stosunku z moim partnerem z ktorym jestem juz ponad 4 lata i jak do tad nic takiego sie nie wydarzylo nigdy:( )wczoraj kochalismy sie i na jego penisie ukazalo sie bardzo duzo,,serka"a jego penis byl bardzo zaczerwieniony.po stosunku zas u mnie wystapilo krwawienie!:Otrwajace przez jakies 10 minut.bardzo sie wystraszylismy,nie wiem co robic przebywam za granica nie mam ubezpieczenia i nie moge sie dostac do lekarza:(Blagam pomozcie co to jest???i od czego sie wzielo???czy mozliwe ze to po ponownym zastosowaniu tabletek po 2 miesiecznej przerwie???

28 Ostatnio edytowany przez moni1990 (2010-07-13 15:48:05)

niunka19. Grzybica pochwy ma takie objawy serowatego śluzu, swędzenie, pieczenie nie do zniesienia, ja też to przechodziłam hmm mnie zaraził mój narzeczony tongue i twój chłopak mógł Ciebie zainfekować skoro na jego penisie są zaczerwienienia. Idź do najbliższej apteki i kup sobie Clotrimazolum  w maści i w tapletkach dopochwowych, można kupić bez recepty. Twój chłopak też powinien zastosować tą maść. Stosowanie pigułek też może być przyczyną grzybicy.

29

dziekuje za szybka odpowiedz.zaraz lece do najblizszej apteki,mam nadzieje za tu dostane ta masc:),bo ostatnio chcialam amol,czy gripex to oczy otworzyla pani w aptece takie ze myslalam ze mnie zje;)

30

jescze jedno pytanko...skad u niego wzielo sie tlo grzybiczne??dbamy o higiene obydwoje.stosujemy preparat do higieny intymnej.

31

czy uwazasz ze powinnam odrzucic tabletki?w sumie to od wczoraj nie bralam i jakos mnie juz tak bardzo nie piecze ani nie swedzi:)

32

Potencjalne przyczyny:
-zmiany hormonalne zw. z ciążą bądź nawet przed okresem
-przyjmowanie hormonów bądź pigułki antykoncepcyjnej
-antybiotyki i sterydy
-wysoki poziom cukru we krwi
-częsty seks (szczególnie przy malej wilgotności pochwy)
-płukanie pochwy
-gorące, długie kąpiele
-stosowanie produktów higieny intymnej
-depresja, stres, zmęczenie
-niestrawność
-powracające infekcje skory (liszaje, grzybica stop)
-osłabienie systemu po przebytej chorobie

33

Sama zauważyłaś że jest lepiej jak przestałaś je brać to wydaje mi się że powinnaś odrzucić tabletki smile

34

wiec tak:-przyjmowanie hormonów bądź pigułki antykoncepcyjnej
-stosowanie produktów higieny intymnej
-stres, zmęczenie
-osłabienie systemu po przebytej chorobie.to tyczy sie mnie:( dziekuje za pomoc jescze raz:)

35

oj tabletki anty bardzo sprzyjaja infekcjom...
a twoj partner mogl w ronych miejsach zlapac jakiegos grzyba, nawet przez zla higiene przez kilka dni, chodzenie w mokrych kapielowkach dluzej, a u niego moze to przebiegac bez ojawow.

36

dziekuje Wam za odpowiedzi:)zakupilam masc i tabletki nie odczowam juz zadnego pieczenia czy swedzenia,mojemu partnerowi rowniez ulzylo:)bedica a jesli chodzi o mojego partnera to faktycznie ostatnio caly dzien spedzilismy nad morzem,a po powrocie do domu nie mial sil sie wykapac dopiero wstajac rano wzial kapiel.pozdrawiam Was serdecznie

37

no wiec uz wiesz ze niewiele potrzeba zeby sie zarazic i zeby rozwinely sie bakterie czy grzyby ... w takimkraju jak grecja musisz szczegolnie uwazac bo to nie to samo co u nas, u nas jest chlodniej i wogole. dobrze ze kupilas leki, ale zapamietaj teraz ze musisz zadbac o jakas profilaktyke, bp jesli to vyla grzybica a na to wychodzi to teraz bedzie juz powracac niestety.

38

tylko nie to:( nie che zeby to sie powtorzylo.a tu z klimatem jest naprawde niesympatycznie...rozumiem tu byc miesiac czy dwa ale ja jestem troszke dluzej i nie wytrzymuje:(w stroju kapielowym jest stanowczo za goraco:( najlepiej to nago:Dlusienko;)

39

spokojnie, jeszcze przyzwyczaisz sie do temepratury;)
a na profilaktyke dobre sa srodki z kwasem mlekowym dopochwowe.

40

popatrz na to z innej strony , przynajmniej nie pada u Ciebie deszcz przez miesiac jak u nas w maju tongue musisz tak jak pisze bedica pojsc do apteki i nie wiem w jakim jezyku ale zapytac o leki z kwasem mlekowym bo to praktyucznie jedyny skladnik ktory pomaga na to.najlepeij dopochwowe bo tabletki zanim zaczna dzialac to miesiace mina, ja profilaktycznie uzywam abiofemu ale nie wiem jak w grecji tongue

41

oj uwierzcie chcialabym aby tu deszcz byl czesciej a tu niestety tylko od listopad-luty pada czasami:(a wiecie jak jest do d... jak ma sie okres a tu taki upal ,a ja tamponow nie moge nosic i nie mam wyjscia to co 25-30 minut zmieniam podpaske bo boje sie ze mnie odparzy:( sproboje chlopa namowic niech mi kupi jakies leki z kwasem mlekowym:)w sumie to juz mi przeszlo:)pozdrawiam:)

42

hunniątko napisał/a:
angina22 napisał/a:

WIELKIE DZIĘKI

do usług :] duzo z tych metod co wypisalam i co pisali inni sa naprawde skuteczne , nie mowie o domowych typow "wkladaj czosnek 3 razy dziennie" bo to okropne bzdurrrrry ! ale odpowiedni lek , probiotyk na profilaktyke i sukces ;]

Właśnie czosnek to poroniony pomysł. Sama profilaktycznie stosuję Feminellę biorąc pod uwagę nasze "czyściutkie" baseny:) Również stosuję metody opisane przez Ciebie.

43

Takie babskie forum, to kopalnia wiedzy!!!! Ja używam chusteczek do higieny intymnej, niezłe są te z kwasem mlekowym.  Latem wspaniale odświeżają. Macie jakieś ulubione?

44

Hej, własnie wróciłam z wakacji. Wcześniej miałam infekcję o czym pisałam na forum. Udało mi się ją zaleczyć Feminellą. Na wakacjach pływałam nie tylko w morzu ale też w basenie i na szczęście nie złapałam żadnego świństwa, więc albo szcześćie albo rzeczywiście ten lek działa również zapobiegawczo i chroni przed nawrotem infekcji. Póki co w każdym razie jestem bardzo zadoewolona smile

45

Feminella ma działać zapobiegawczo:) Przynajmniej tak jest w ulotce:)

46

Tak, Feminella  działa zapobiegawczo. Mi się udało najpierw wyleczyć, naprawdę przykry dla mnie problem, a teraz juz wiem, że (odpukać) na razie nie ma żadnych nawrotów, mimo, że byłam juz na basenie. Ponieważ, Feminella mi pomogła, czyuje się jej nieformalną rzeczniczką smile i zamierzam o tym leku pisać pozytywnie, bo to infekcja to była dla mnie naprawdę trauma

47

Mam nadzieję, że to co pisałam o działniu zapobiegawczym Feminelli potwierdzi się na dłuższy okres. Teraz jadę na parę dni nad morze i nad zatokę i jak tak miejmy nadzieję nic nie złapię tzn., że Feminella rules smile:):):):)

48

Jak pomaga to nie ma co narzekać:) Trzeba korzystać:)

49

Nie będę zakładała nowego wątku bo to na pewno też jakaś infekcja.
Trochę głupio mi o tym pisać no ale trudno potrzebuje porady.

Więc mój problem polega na tym, że nie wiem kompletnie jak to napisać ale najnormalniej w świecie zmienił się smak mojej wydzieliny z pochwy (kwaśny) z zapachem wszystko okej jak najbardziej.Cholera tak mi głupio pisać na ten temat a co dopiero gadać z lekarzem...
Zauważyłam to podczas jednej z zabaw z moim chłopakiem i zapytałam go czy zauważył tą zmianę powiedział że tak, ale zapewnił że nie przeszkadza mi to.
Ja jednak chcę się dowiedzieć czym to jest spowodowane i jak to wyleczyć jestem młoda skończyłam 20 lat w kwietniu zawsze dbam o higienę intymną bardzo dokładnie.
Czy to może być spowodowane braniem tabletek antykoncepcyjnych(cilest) ? Tabletki biorę 1,5 roku a problem pojawił się 2 miesiące temu... Liczę na zrozumienie z Waszej strony...

50

ciderkowska
Należy uznać,że doszło do nadmiernego zakwaszenia (poniżej 3,5 pH)przyczyną jest nadmierna produkcja pałeczek kwasu mlekowego.Oczywiście są potrzebne w biocenozie jednak  czasem mogą czasem zakłócać stan homeostazy(równowagi)Potwierdzić ten stan można za pomocą papierka lakmusowego.Jeśli się ten stan potwierdzi należy przeprowadzić irygacje pochwy.

51

To coś poważnego ? Na czym polega ta irygacja ? Czyli jak najbardziej powiedzieć o tym ginekologowi ?

52 Ostatnio edytowany przez carboczar (2010-08-12 12:49:13)

ciderkowska
Irygacja to nic innego jak płukanie pochwy  w tym przypadku roztworem sody oczyszczonej.Ginowi powiedz jak jest,że uważasz,ze  śluz jest inny(pomiar papierkiem lakmusowym można wykonać samemu)z tym że o ile się orientuje w aptekach jest z tym problem ale popytać można,można też szukać w sklepach chemicznych.W laboratoriach.

53

spring napisał/a:

Takie babskie forum, to kopalnia wiedzy!!!! Ja używam chusteczek do higieny intymnej, niezłe są te z kwasem mlekowym.  Latem wspaniale odświeżają. Macie jakieś ulubione?

ja nad wode zabieram ze sobą rumiankowe cleanica wink - raz zlapalam coś nad zalewem... i teraz w ogóle długo myślę zanim wejdę do wody. Ale w takie upały żal nie wchodzić wink Probiotyki zawsze przed wyjazdem stosuję wink!

54

Czy myślicie ze własnie tego typu problemy zawdzieczamy temu ze tak kiepsko moze u nas z dbało ścia o higiene intymna?

55

kmika napisał/a:

Dziewczyny byłam dziś u ginekologa, przepisał mi lek dopochwowy Feminella Vagi C, czy macie jakieś doświadczenia z tym lekiem? Bierze się przez 6 dni i ma podobno pomóc
carboczar  -  zwracam się głownie  do Ciebie jako "Przyjaciela forum" czy coś wiesz na ten temat? Pierwszą tabletkę już wzięłam ale jestem ciekwa czy macie jakieś doświadczenia, bo ja naprawdę bardzo chcę,  to "świństwo" z siebie wyrzucić, więc mam nadzieję że lek pomaga

ja stosowalam ten lek i powiem,ze jest naprawde bardzo skuteczny, szybko pozbylam sie dolegliowsci, mimo,ze nie jest tani, to dobrze,ze ginekolog Ci zapisał wlaśnie ten

56

aleksandra06 napisał/a:

Czy myślicie ze własnie tego typu problemy zawdzieczamy temu ze tak kiepsko moze u nas z dbało ścia o higiene intymna?

To chyba nie kwestia dbania o higiene, tylko generalnie naszych czasów... osłabienia organizmu... Ja parę razy w życiu nabawiłam się anemii przez życie w biegu i złą dietę. Od ginekologa usłyszałam, że to bezpośrednio może wpływać na odporność moich dróg rodnych, a zatem sprzyja infekcjom. Teraz staram się żyć zdrowiej i wolniej, ale nie zawsze sie da wink stąd moja wzmożona ostrożność probiotyki, emulsje do higieny intymnej i chusteczki nasączone kwasem mlekowym smile

57

Kinga1987 napisał/a:
aleksandra06 napisał/a:

To chyba nie kwestia dbania o higiene, tylko generalnie naszych czasów... osłabienia organizmu... Ja parę razy w życiu nabawiłam się anemii przez życie w biegu i złą dietę. Od ginekologa usłyszałam, że to bezpośrednio może wpływać na odporność moich dróg rodnych, a zatem sprzyja infekcjom. Teraz staram się żyć zdrowiej i wolniej, ale nie zawsze sie da wink stąd moja wzmożona ostrożność probiotyki, emulsje do higieny intymnej i chusteczki nasączone kwasem mlekowym smile

Zgadzam się w 100% to nie kwestia dbania o higienę. ja naprawdę myję się kilka razy dziennie i używam róznych dodatkowych kosmetyków, a i tak złapałam infekcję i musiałam brać gloobulki Feminella. Dobrze, że tylko 6 dni smile. Generalnie to chyba, wynika z osłabienia organizmu również nadmiernym uzywaniem wszelkich mydełek itd co powoduje zmienę ph i zwiększnoną nmozliwość infekcji. Myslę, że tak własnie kogło być u mnie. Oczywiście tak mi się tylko wydaje, bo nie jestem ekspertem

58

kmika napisał/a:
Kinga1987 napisał/a:
aleksandra06 napisał/a:

Zgadzam się w 100% to nie kwestia dbania o higienę. ja naprawdę myję się kilka razy dziennie i używam róznych dodatkowych kosmetyków, a i tak złapałam infekcję i musiałam brać gloobulki Feminella. Dobrze, że tylko 6 dni smile. Generalnie to chyba, wynika z osłabienia organizmu również nadmiernym uzywaniem wszelkich mydełek itd co powoduje zmienę ph i zwiększnoną nmozliwość infekcji. Myslę, że tak własnie kogło być u mnie. Oczywiście tak mi się tylko wydaje, bo nie jestem ekspertem

Myślę, że faktycznie to może być kwestia naszego trybu życia, tego że tak szybko pędzimy do przodu ale myślę, że również brak higieny. Sama pracuje w korporacji i nie raz słyszałam rozmowy koleżanek, które mówiły że już trzeci dzień z rzędu się nie myły bo po prostu brakowało im sił a najgorsze jest to że nic więcej z tym nie robiły. Ja też miewam takie dni, ale zawsze jest jeszcze toaleta w firmie, są chusteczki do higieny intymnej no i wkładki. Więc kobietki nie usprawiedliwiajmy się, że takie są czasy! My też musimy się starać...

59

matko, to czasem aż nie do uwierzenia, że w dzisiejszych czasach można nie dbać o higienę! z drugiej strony infekcje intymne mogą zdarzyć się każdemu. ja ostatnio po powrocie z wakacji, gdzie sporo się kąpałam w basenie miałam zapalenie cewki moczowej, choć starałam się uważać, żeby nic nie złapać. na szczęście już wszystko jest w porządku - dostałam leki na receptę, a bez recepty taki suplement prouro z wit. c i żurawiną - lekarz kazał łykać jeszcze około 2 miesięcy.
najważniejsze jest zapobieganie, również właściwa dieta i higieniczny tryb życia (mycie rąk!). no i co bardzo ważne, nie wolno bagatelizować pewnych objawów, tylko trzeba koniecznie iść do lekarza!

60

brukselka - ja też łykam żurawinę w tabletkach - naprawdę jest bardzo skuteczna, do pracy noszę chusteczki do higieny intymnej, bo w takich miejscach semi-publicznych o jakieś szkodliwe bakterie nie trudno smile. Ja podobnie jak Ty zapalenia cewki nabawiłam się na basenie, potem miałam kilka nawrotów po nieco bardziej intensywnym seksie;) - odkąd biorę żurawinę nic mi nie jest smile. Mam1 niestety też znam parę kobiet, którym się nie chce wieczorem po dniu pracy wskakiwać pod prysznic... nie popieram hmm ale jak już naprawdę nie dają rady to własnie chociaż te chusteczki niech używają. Ja swoje stosuje z wyciągiem z rumianku cleanica - dobrze łagodzą podrażnienia smile

61

Kinga1987 napisał/a:
aleksandra06 napisał/a:

To chyba nie kwestia dbania o higiene, tylko generalnie naszych czasów... osłabienia organizmu... Ja parę razy w życiu nabawiłam się anemii przez życie w biegu i złą dietę. Od ginekologa usłyszałam, że to bezpośrednio może wpływać na odporność moich dróg rodnych, a zatem sprzyja infekcjom. Teraz staram się żyć zdrowiej i wolniej, ale nie zawsze sie da wink

Lekarz mówił mi dokładnie to samo. i do tego: koniec ze słodyczami, które sprzyjają infekcjom. teraz tylko wypróbowana emulsja i zrównoważona dieta; no ale przede wszystkim: czujność.

62

Bardzo ciekawy post. Ja natomiast nie wiem, jak leczyć moje objawy. Chodzę do ginekologa, często mam zapalenie. Lekarz za każdym razem przepisuje mi ten sam lek Gyno-vemidazol. Niestety mija miesiąc i objawy wracają. Cytologia wykazuje lekkie zapalenie. W końcu przestałam chodzić do ginekologa, skoro i tak leki nie pomagają. Może przepisuje mi złe leki? U nas jest tylko jeden lekarz i to na emeryturze, grrr.

63

A jak kochane z Wasza higiena intymna?
To jest czasami podstawa aby tego typu niespodzianek unikac.Moze warto zaprzyjaznic sie z chusteczkami do higieny intymnej...

64

Witam mam pytanie ...z powodu przeziębienia brałam przez około tydzień antybiotyki typu amoxycylina oczywiście wraz z nystatyną i pojawiły się zarówno żółtawe upławy jak i nieprzyjemny zapach z pochwy,co dziwne nie czuję swędzenia. Czy może być to grzybica???
Jeżeli tak,to wczytałam tutaj na forum,że zalecana jest minimum nystatyna czy w tym przypadku również???i jak przyjmowana??
Bardzo proszę o poradę, i wskazówki jeżeli istnieje jakaś domowa metoda na pozbycie się tego chol....bo mam już dość wizyt u ginekologa:) Za każdym razem przy przyjmowaniu antybiotyków pojawia się u mnie grzybica,tyle że tym razem nie ma uczucia swędzenia.
Słyszałam,że jest możliwość zastrzyku który zapobiegałby tego typu infekcją???

65

monia, nie ma domowych metod leczenia grzybicy lub jakichkolwiek innych chorób kobiecych. Musisz iść do lekarza.Domowymi sposobami, to można katar wyleczyć.

Zarówno upławy jak i nieprzyjemny zapach mogą świadczyć o infekcji (niekoniecznie grzybicy).
Przy braniu antybiotyków często występują infekcje. Warto jest wtedy brać jakiś lek,który zawiera
pałeczki kwasu mlekowego - niezbędne do powstania i utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej pochwy.
W aptece jest wiele takich preparatów: Feminella Vagi C, Lactovaginal - to globulki, lub doustne probiotyki.

Posty [ 1 do 65 z 140 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » infekcje pochwy - brzydki zapach i upławy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024