Nietolerancja laktozy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Nietolerancja laktozy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1 Ostatnio edytowany przez noelle (2010-07-05 17:52:23)

Temat: Nietolerancja laktozy

Cierpię na różne dolegliwości-wzdęcia, bóle brzucha, biegunki. Zawsze myślałam że to kwestia stresu, czy nerwowego trybu życia. Jednak z czasem zauważyłam że dolegliwości zmniejszają się gdy nie spożywam produktów mlecznych. W poszukiwaniu informacji przeczesałam internet i trafiłam właśnie na hasło "nietolerancja laktozy". Czy może mi ktoś przybliżyć na czym polega i jak można to leczyć? Jakie badania wykonać by upewnić się w diagnozie?

Dodam że robiłam standardowe badania lekarskie-krew i mocz i wyniki były dobre.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nietolerancja laktozy

Hmmm...wiem, że coś takiego iostnieje, ale nie wiem do końca jak to sprawdzić. pewnie są jakieś testy, gdzie sprawdzasz na co jesteś uczulona. Ja bym się wybrała do lekarza pierwszego kontaktu i tam pewnie on coś pomoże. A narazie próbuj nie jeść za dużo takich rzeczy, zeby nie pojawiały się problemy. Albo spróbuj jakiegoś mleka sojowego albo coś w tym stylu. Myślę, ze lekarz Ci najlepiej pomoże smile

3

noelle
Trudno na odległość oceniać czy to jest nietolerancja laktozy czy też alergia na nabiały.Jest klika rodzajów nietolerancji(pierwotna,nabyta czy też wrodzona)Oczywiście należy się udać do lekarza który zleci odpowiednie badania.Jednak zanim to nastąpi możesz sama przeprowadzić  test na nietolerancje.Test jest prosty,należy spożyć produktu z laktozą(może to być mleko wypite na czczo i jeśli w ciągu ok.  2 godzin wystąpią objawy trawienne(jak bóle,nudności,rozwolnienie czy tak jak zaznaczasz wzdęcia)Wówczas należy uznać,że występuje podejrzenie nietolerancji laktozy. W następnym dniu  spożyj pokarmy nie zawierające laktozy tzn mleko bez laktozy czy 5 dkg  sera żółtego.W zależności od wyników można będzie w przybliżeniu ocenić czy i jakie zachodzi podejrzenie czy nietolerancja czy alergia.Proszę pamiętać że  nietolerancja czy alergia może się pojawić w każdym wieku.(tu nie rozwijam tematu)Jest kilka metod oceny  w badaniach(zleca lekarz.krótko to badanie moczu,krwi,badanie oddechowe,po zadaniu odpowiednich preparatów czy inwazyjna.)W badaniach różnicowych należy wykluczyć inne przyczyny gastryczne(nie można wykluczyć gastroskopii czy kolonoskopii. Jak są dodatkowe pytania,chętnie odpowiem.

4

Dziękuję za odpowiedzi smile

W zasadzie te wszystkie wspomniane objawy ujawniły się jakieś 2-3 lata temu. Jednak, że jestem straszna panikarą, histeryczką to zwalałam to zawsze na stres. wizyty u lekarza pierwszego kontaktu ograniczały się do zrobienia badań (których wyniki są dobre), zwalenia wszystkiego na stres i siedzący tryb życia (pani doktor uznała że powodem moich problemów jest kręgosłup(!). zmieniłam dietę, zaczęłam ćwiczyć, dbać o siebie jednak niezbyt to pomagało...

Ostatnio zauważyłam że właśnie gdy piję mleko, kawę z mlekiem, produkty na mleku, jogurty, śmietanę itd od razu biegam więcej do toalety, mam wzdęcia a nawet nudności. Gdy odstawiam te produkty, jest lepiej. Oczywiście odczuwam jakieś tam dolegliwości-mam naprawdę wrażliwy żołądek..

zastanawiam się więc w jaki sposób przedstawić sprawę lekarzowi, mieszkam zagranicą i nie wiem jak tutaj traktuje się takie sprawy..

i dieta. z czego zrezygnować na pewno? gdzieś czytałam że można spożywać jogurty probiotyczne, ale właśnie, czy są one niewskazane dla osób z alergią czy też nietolerancją laktozy?

z góry dziękuję za pomoc smile i rozjaśnienie sprawy

5

noelle
Jak już zaznaczyłem wskazane są badania w danym kierunku.Normalne badanie krwi, nie wykaże(chociaż cukier może coś sygnalizować)Z Twojego opisu(o ile jest to przypuszczalnie nietolerancja laktozy)Wynika,że mamy do czynienia z nietolerancją typu pierwotnego,może wystąpić,właśnie w tym wieku(opieram się na Twoim roczniku)a przy tym typie występuje niepełna  nietolerancja laktozy(tak że może się zdarzać że coś zjesz i objawy nie wystąpią.)Jak znaczyłem wymaga to badań gdyż pod takimi objawami może występować kilka jednostek chorobowych,dlatego wspomniałem o badaniach różnicowych.Praktycznie przy nietolerancji nie ma specjalnego leczenia a opiera się na diecie(dieta za opiera się na zasadzie prób i błędów(oczywiście należy unikać  potraw zawierających mleko i jego przetwory.Masz rację dopuszcza się spożywanie produktów mlecznych przetworzonych przez fermentację(a są to np sery długo dojrzewające czy jogurty w tym probiotyczne.Cóż musisz podejść do lekarza i przedstawić problem.Z doświadczenia wiem(a mam dużo forowiczów-pacjentów mieszkających za granicą,że z leczeniem są duże problemy)Badanie nie jest skomplikowane a polega na podawaniu laktozy i oceny wyników.

6

Witajcie. Jestem mama 6 miesiecnzego synka, co ma ostra nietoleracje na laktoze.zaczelo się od koleczke jkmial od 3 tyg. Potem były kupki zadkie i wypieki na policzkach.Bylam u lekarza wypiasl mi Babilon pepti.Fakt koleczki ustaly ale po jakims czasie zaczela się mu robić wysypka na twarzy tzw.AZS 9 atopowe zapalenie skóry) wypisali nam nutramigen lecz moja pociecha nie chiala wogle spożywać tego mleka wiec wróciliśmy do Babilonu pepti.ale sora robila się coraz w bardziej oplakanym stanie.Alergolog powiedziala ze trzeba pic ?LATOPIK? ok. pomaga gasi te zmiany ale co z tego jak one pojawialy się coraz to nowsze? Wiec postanowiłam na wlasna reke szukac pomocy.na forum przeczytałam o mleku Neocate LCP ale kosztowal on 156 zl a moja pediatra nie chciala wystawic ze znizka. Wiec szulakam dalej i znalazłam mleko HUMANA SL.Sluchajcie to mleko jest bezbiałkowe i laktozowe wiec jak dziecko nie ma alergi na soje to polecam.dla mojego malucha pomaga.Przystempna cena nawet bez refundacji 24 zl uwazam ze to nie jest wiele jak ma pomoc dla twojego malca.moje dziecko mialo straszna twarz jak to się mowi? Dziecko z hororu nie przesadzam wyglądał strasznie teraz zanikaja powoli te zmiany a pije mleko kilka dni wiec wszystkim mamusiom co maja problem z iejdadkami i nei chca pic mleka polecam.dla mni to mleko nie smakuje ale mój malec zajada się im wiec wszystkim niejadkom jest to mleko godne polecnia smile

7

Polecam wykonanie Wodorowego Testu Oddechowego na nietolerancję laktozy ( ewentualnie fruktozy )- bezinwazyjnie, bezboleśnie,  w pełni wiarygodny wynik znany od razu po zakończeniu badania. Można go wykonać w Centrum Zdrowia Matki, Dziecka i Młodzieży w Warszawie, Aleja Armii Ludowej 13. Dostępny dla zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, praktycznie bez kolejek.

8

Mi mój lekarz rodzinny polecił zwyczajnie sprawdzić i wypić 2 szklanki mleka na czczo. Jak zareaguję to wiadomo, że coś jest nie tak. Potem można taki sam test powtórzyć z mlekiem bezlaktozowym, żeby sprawdzić, czy problemem jest laktoza, czy inne składniki mleka. Ja się na taki test nie odważyłam, bo pamiętam aż za dobrze jak mnie raz po zwykłym twarożku przekręciło... A i tak mleka nie piję, bo nie lubię, do kawy dodaję sojowe i po problemie wink

9

Ja mam nietolerancję laktozy,więc po prostu nie spożywam mleka,jogurtów,ciastek które mają mleko w proszku w składzie.Źle reaguję na cappucino,bo tam jest mnóstwo mleka w proszku.Ogólnie nietolerancja objawia mi się nudnościami,przez jakąś godzinę po spożyciu produktu z laktozą muszę  leżeć,aby to jakoś przetrwać.Teraz kiedy już wiem,że mam nietolerancję czytam składy produktów i odrzucam niewłaściwe. Bez mleka całkiem przyjemnie da się żyć,wcale ono nie jest tak zdrowe jak powszechnie próbują nam wmówić.

10

Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy przypadkiem nie mam nietolerancji laktozy. Nie mam żadnych rewolucji żołądkowych po spożyciu zimnego mleka, jogurtów, serów itd. Problem pojawia się, gdy wypiję gorącą czekoladę lub zjem budyń, a mianowicie - mam potworne mdłości i żeby mi przeszły muszę się położyć i chwilę odleżeć. Po kawie z mlekiem boli mnie brzuch, a sam zapach ciepłego mleka z miodem mnie odrzuca. Czy jest możliwe, aby ilość laktozy w mleku zwiększała się, gdy mleko jest ciepłe...? Szukałam jakichś informacji na ten temat, ale nic nie znalazłam... Może któraś z Was coś wie?

11

Ilość laktozy nie jest w żaden sposób uzależniona od temperatury - laktoza to po prostu nazwa cukru mlekowego - i tak, jak ilość białka czy tłuszczu nie zmienia się pod wpływem temperatury, tak i zawartość laktozy.
Kawa z mlekiem jest ciężkostrawna dlatego możesz się po niej czuć źle. Tak samo gorąca czekolada. Budyń może obciążać ci żołądek ze względu na chemię zawartą w proszku. Jeżeli możesz pić naturalne mleko to raczej nietolerancji nie masz, a raczej kiepskie trawienie.
Złe samopoczucie po kawie, czekoladzie lub miodzie może też wskazywać na choroby wątroby.

12

Laktoza nie zmienia się pod wpływem temperatury,ale dobre bakterie zawarte w mleku,pomagające w jego trawieniu giną i być może to jest przyczyna.

13

fujitsu napisał/a:

Laktoza nie zmienia się pod wpływem temperatury,ale dobre bakterie zawarte w mleku,pomagające w jego trawieniu giną i być może to jest przyczyna.

Te bakterie to i tak w większości kwas solny w żołądku zabija po wypiciu mleka. Mleko UHT i tak jest ich w 100% pozbawione. One nie pomagają trawić człowiekowi mleka jak je wypije.
One przerabiają mleko rozkładając laktozę do kwasu mlekowego - dlatego większość osób mających nietolerancję laktozy kwaśne mleko, twaróg, śmietanę kwaśną, czy kefir może bez problemu pić.

To nie musi być nietolerancja laktozy, może być uczulenie na kazeinę, na albuminy, na jakiekolwiek zawarte w mleku białka.

Jak komuś coś nie służy, to powinien to wykluczyć ze swojej diety.

14

A czy u Ciebie w rodzinie ktoś też ma takie objawy jak ty? Jeśli tak, może to świadczyć że jesteście obciążeni genetycznie. Może warto zrobić sobie badanie w tym kierunku? Znalazłam ostatnio na zdrowegeny.pl badanie genu LCT, który odpowiada za nietolerancję laktozy. Jakiś czas temu sama takie badanie wykonałam, bo nie miałam pewności czy moje objawy rzeczywiście pojawiają się po spożyciu produktów mlecznych.

15

Wykluczenie mleka i nabiału to naprawdę nie jest problem, a skoro u Ciebie spożywanie ich powoduje takie dolegliwości, to raczej powinnaś. Mleko krowie możesz zamienić na ryżowe i sojowe.
Jakiś czas temu słyszałam w radio reklamę tabletek na nietolerancję laktozy - należy przed spożyciem mleka wziąć tabletkę, żeby nie mieć objawów. Śmieszne i straszne jednocześnie, jak cała polityka przemysłów spożywczego i farmaceutycznego. Organizm daje Ci sygnał, że coś jest dla Ciebie niezdrowe - zamiast tego unikać, weź na to leki. Bo ktoś zbije na tym kasę.

16

Moje dziecko miało robiony test, na nie tolerancję laktozy. Dostała też do wypicia laktoze, po której wystąpiły, silne bóle brzucha i  bieguna.  Teraz kupujemy mleko i sery bez laktozy i jest wszystko ok. Ma też przepisane lactocontrol, który ma przyjmować przed wypicie mleka, (gdyby piła to zwykłe z laktozą, lub przed spożyciem nabiału.

17

Myślę, że warto odstawić na jakiś czas produkty mleczne i zobaczyć, czy nastąpi poprawa. Normalne mleko, można chyba zastąpić sojowym...

18

Zawsze można też spróbować z preparatami na nietolerancję laktozy, np. tym: http://www.langsteiner.eu/pl/produkty/l … e-laktozy/
To są tabletki, mi akurat pomagają, ciężko zastąpić mleko w każdym produkcie, ciężko znaleźć w sklepach produkty całkowicie bezlaktozowe, dlatego wspomagam się produktem LactiZERO. Chodzi tutaj o dostarczenie enzymu, który ułatwia trawienie laktozy, czyli laktazy. W moim przypadku te tabletki się sprawdzają i nie mam już tak silnych bóli brzucha, mimo że produkty mleczne spożywam wink.

19

Noelle napisał/a:

Cierpię na różne dolegliwości-wzdęcia, bóle brzucha, biegunki. Zawsze myślałam że to kwestia stresu, czy nerwowego trybu życia. Jednak z czasem zauważyłam że dolegliwości zmniejszają się gdy nie spożywam produktów mlecznych. W poszukiwaniu informacji przeczesałam internet i trafiłam właśnie na hasło "nietolerancja laktozy". Czy może mi ktoś przybliżyć na czym polega i jak można to leczyć? Jakie badania wykonać by upewnić się w diagnozie?

Dodam że robiłam standardowe badania lekarskie-krew i mocz i wyniki były dobre.

Autorko - nietolerancja laktozy to nie choroba. Najprawdopodobniej w naszej przeszłości ewolucyjnej istniał nie tak dawno jeszcze etap, na którym wszyscy na nią "cierpieliśmy". Po prostu - aby strawić cukier występujący w mleku - laktozę - potrzebujemy enzymu nazywanego laktazą, który rozłoży laktozę do cukrów prostych - glukozy i galaktozy. Jeśli tego enzymu nasz organizm nie wytwarza - laktoza trafia do jelita grubego i tam fermentuje, co powoduje tzw. wzdęcia i "gazy".
Tak naprawdę mleko jako produkt spożywczy popularne jest w Europie i Ameryce Północnej - większość świata mleka po prostu nie pije i żyje smile Jeśli nie chcesz rezygnować z mleka i jego przetworów - możesz zawsze wybierać produkty "bezlaktozowe", czyli tak naprawdę normalne mleczne produkty, do których dodawany jest enzym laktaza, aby laktozę rozłożyć. Mleko-podobne produkty roślinne radziłabym omijać szerokim łukiem, no może oprócz własnoręcznie przygotowanego mleka kokosowego.

Tak, jak napisały poprzedniczki - w mleku i nabiale jest jeszcze kilka innych substancji, z którymi możesz mieć problem, np. jeden z typów kazeiny (to rodzaj białka występujący w mleku). Jeśli chcesz sprawdzić, czy to o białko chodzi - spróbuj zastąpić mleko krowie - kozim, zawiera iny typ kazeiny, rzadko powodujący alergie.

A najlepszym testem na tolerancje/nietolerancje jest po prostu dieta eliminacyjna, a o dietach tego typu dużo informacji w tzw. internetach na pewno znajdziesz bez problemu.
Pamiętaj przy tym tylko, że jajka to nie nabiał i przy okazji eliminacji mleka i jego przetworów się z nimi nie żegnaj za szybko - są najlepszym źródłem białka w naszym pożywieniu ze względu na najlepszy wzajemny stosunek aminokwasów egzogennych.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Nietolerancja laktozy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024