Jak przetrwać upał? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Jak przetrwać upał?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Jak przetrwać upał?

Od rana słoneczko radośnie świeci i bardzo się z tego cieszymy. Jednak upał jest nie do zniesienia a noc tez nie przynosi nam ulgi. Co robić w takiej sytuacji? Jak przetrwać upał?
Macie dobre, sprawdzone rady na przetrwanie tych gorących dni? Jak się zachować na plazy, zeby nie przesadzić ze słońcem?

Jedną ze sprawdzonych metod jest napewno picie dużej ilości wody. Nie możemy pozwolić, aby się odwodnić, więc pijmy dużo wody.
Kolejny sposób to ubranie. W takie gorące dni lepiej ubrać przewiewne jasne ubranie, najlepiej z naturalnych tkanin.

A Wy co robicie, żeby przetrwać upał? Zapraszam do dyskusji. smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak przetrwać upał?

Że piję dużo wody, to pierwsze. Jeśli chodzi o ubranie to i tak zwykle to czarne ciuszki nie mogę z nich zrezygnować:P

Poza tym jak jest mi przestrasznie gorąco, i puchną palce to po prostu co jakiś czas myję a raczej plukam je w zimnej wodzi, aa i skrapiam kark zimną wodą, daje to przynajmniej chwilową ulgę.

3

Masz rację, zimą tęsknimy do słońca, ale kiedy już przyjdzie lato nieźle potrafi nam dokuczyć smile.

Oczywiście najważniejsze to dużo pić, żeby nie odwodnić organizmu, obiad też najlepiej lekki, świetnie sprawdzają się tutaj wszelkie chłodniki i sałatki. Poza tym bardzo ważna jest lekka odzież i obowiązkowo na plaży jakieś nakrycie na głowę (czapka, kapelusik, czy choćby zwykła, ale jakże modna ładnie zawiązana chustka). Nie muszę chyba nikomu przypominać o filtrach, a kiedy przesadzimy ze słońcem lub po prostu czujemy, że nam wystarczy, najlepiej schronić się pod parasolem, przez który wbrew pozorom trochę promieni też do nas dociera. Niezłą ulgę przynosi też chłodny prysznic. Za to noc najłatwiej przetrwać śpiąc przy uchylonym oknie i pod cienkim kocem.

A kiedy już naprawdę nic nam nie pomaga to wsiądźmy do auta i włączmy klimatyzację smile. To taki żart oczywiście smile.

4

I przede wszystkim trzeba pomyślec o tym, zeby idąc na zakupy do marketu nie sotawiać w samochodzie dzieci czy zwierząt. To jest bardzo niebezpieczne.
MWidziałam tez na ulicach takie specjalne maty, które wklada się na deskę rozdzielczą i przednią szybę, zeby tak bardzo samochód się nie zagrzał. Same wiemy, ze potem dotknąć czarną kierownicę to spore ryzyko wink

Jeszcze macie jakieś pomysły?

5

Słuszna uwaga z tym nie zostawianiem w samochodzie dzieci i zwierzątek. Bo tak jak jeszcze o dzieciach raczej się pamięta, tak nieraz widywałam pieski siedzące przed marketem w samochodach i niemiłosiernie spragnione w oczekiwaniu na robiącego wielkie zakupy pana.
A inne pomysły? Taka moja uwaga, choć pewnie wiecie, nie wolno skakać do wody kiedy jesteśmy rozgrzani słońcem. A już na pewno do bardzo zimnej wody, jak na przykład w naszym Bałtyku.

6

Ja bym uważała z klimatyzacją i w samochodzie i w domach/w pracy. Wychodzenie nagle z klimatyzowanego pomieszczenia może szybko nas przeziębić - katar, zatoki itp.
Ale najważniejsze to coś dobrego gaszącego pragnienie. Żadnych napojów typu cola smile na mnie najbardziej orzeźwiająco działa zimna woda z tabletka plusssza.
A na plaże - też koniecznie z czymś do picia i oczywiście kremy z odpowiednim filtrem smile

7

Jeśli chodzi o napoje to ja lubię zimną miętową herbatę. Fajnie tak chłodzi "od środka". No i wogóle tzw. ice tea jest dobra na upał, bo gasi pragnienie. A te słodkie gazowane napoje niestety nie sa najlepsze na upały.

8

Zimne piwko-coś pięknego... smile Ale tylko na grillu, albo nad jeziorem.
A tak na co dzień dużo wody mineralnej i na upał nie ma nic lepszego jak wskoczyć do jeziorka albo do morza. Szkoda, że podczas pracy nie można wskoczyć do jakiegoś basenu czy coś...

9 Ostatnio edytowany przez Emilia (2010-09-23 19:18:44)

Agatka napisał/a:

Jeszcze macie jakieś pomysły?

Proponuję jedzenie pomidorów i pomarańczy smile Podobno działają jak najlepsze olejki do opalania, o czym nie wiedziałam smile
Natknęłam się na ciekawy artykuł na spam
i stwierdziłam, że na taką dietę mogę przejść smile

10

ogólnie noszę w miarę naturalne materiały, len i bawełna lub z niewielką domieszką, ale nie kupuję nic stylonowego, lycry itp., chocby nie wiem jak ładne były te ciuszki. Naturalnie i luźno, przewiewnie, zeby nie było żadnych uwierań i otarć. A co do napojów, to moim sprawdzonym jest 5 szkl. wody+ 2 łyzki miodu+ sok z 1.cytryny, nie lodowate, ale z normalnej temp. z dodatkiem świeżego listka mięty. smile

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Jak przetrwać upał?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024