odszkodowanie - jak się odwołać,kiedy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » odszkodowanie - jak się odwołać,kiedy?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: odszkodowanie - jak się odwołać,kiedy?

Jakiś czas temu miałam wypadek na nartach.W wyniku tego skręciłam kolano.
6 tyg w stabilizatorze, później rehabilitacja itd.
Dostałam pismo,przyznano mi zawrotną kwotę 240zł(!!!) czyli 3% uszczerbku na zdrowiu.
Jednak ja uważam,że jest to za mało.Mogłabym zrozumieć,gdyby to było 540 zł,a nie 240zł.
Dzwi mnie,że nawet nie stawałam na komisji lekarskiej,więc na jakiej podstawie stwerdzili,że akurat 3%????

Chcę się odwołać,w jaki sposób mam to zrobić?
Czy dostanę tam już jakiś druk do uzupełnienia,czy mam sama napisać?
Jeżeli sama,to lepiej ręcznie czy na kopmuterze?
I ile mam czasu?Bo wkrótce przyjda mi zapewne te pieniądze i co wtedy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: odszkodowanie - jak się odwołać,kiedy?

Dziwna sprawa, że nie miałaś komisji lekarskiej. A czy po zakończeniu leczenia składałaś dokumenty u ubezpieczyciela? Pewnie tak, skoro dostałaś decyzję. Ale moim zdaniem bez sensu, ze "zaocznie" Ci przyznali te 3%. Może faktycznie to byłoby 3%, a kwota dlatego taka, ze na niską kwotę byłaś ubezpieczona. Ja np. w pracy mam za 1% uszczerbku na zdrowiu to dostaję około 300 zł. A Ty pewnie jesteś ubezpieczona w szkole, gdzie ubezpieczenie jest niskie. Jednak ja myślę, ze warto się wybrać do ubezpieczyciela jak najszybciej i popytaj, co trzeba załatwić, zeby się odwołać od decyzji tegoż ubezpieczyciela.

3

Jakieś trzy lata temu miałam wypadek przy pracy, po zakończeniu leczenia zgłosiłam się do ZUS-u po wypłatę z tego tytułu odszkodowania, na komisji stwierdzono 2% uszczerbku na zdrowiu (wtedy dostałam ok. 760 zł) i z dokumentem wydanym przez ZUS zgłosiłam się do swojego zakładu ubezpieczeń. Tam na podstawie poprzedniego orzeczenia stwierdzono taki sam uszczerbek, ale odszkodowanie wyniosło 100 zł, bo taka była kwota ubezpieczenia z tytułu NNW. Tak więc to wszystko zależy na jaką kwotę byłaś ubezpieczona. Jeśli nie wzywano Cię na komisję (nie wiem jaki był to zakład ubezpieczeń) to prawdopodobnie oni opierają się na swoich tabelach i na podstawie dokumentacji jaką przedłożyłaś odszukali taką, a nie inną wartość. Dlatego właśnie warto starannie i świadomie wybierać warunki ubezpieczenia, jak i sam zakład.

4

Dokładnie tak. Trzeba dobrze sprawdzać tę sumę ubezpieczenia, czyli wartość i to w jaki sposób Ubezpieczyciel przyznaje odszkodowanie. Czy jest to np. procent uszczerbku x procent sumy ubezpieczenia (najkorzystniejsze przy drobnych urazach) czy np z tabeli.

Odwołanie radzę napisać, oczywiście na komputerze. Poprosić o komisję lekarską, niech rozpatrzą sprawę ponownie. Im bogatsza dokumentacja medyczna, tym lepiej.

5

To dowód na to, że należy z głową wybierać ubezpieczyciela i bardzo dokładnie czytać warunki ubezpieczenia  i zakresu ubezpieczenia.

6

Masz racje,ale czasami da sie jednak zauiwazc nadal nasza mala wiedze na temat samych ubezpieczycieli i tego co maja najkorzystniejszego w ofercie.

7

czesc
dzisaj dostalam odszkodowanie ktore wynosi :270 zl
a mialam zabieg artroskopii , leczenie trwało piec miesiecy
suma ubezpieczenia ; 9000,00zł
orzeczono procent trwalego uszczerbku 3 %
jak myslicie warto jest sie odwolywac
bo moim zdaniemsa to smieszne pieniadze

8 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2015-03-07 00:39:42)

Jeśli faktycznie odczuwasz w jakiś sposób skutki wypadku na twoim miejscu skontaktowałabym się w tej sprawie z jakąś kancelarią prawniczą, która na pewno udzieliłaby bardziej konkretnych informacji. Niektóre udzielają bezpłatnych porad. Ja np. kiedyś przewróciłam się na nie odśnieżonym chodniku (złamałam nogę) i zwróciłam się do kancelarii [spam] posiada naprawdę duży zasób wiedzy w temacie odszkodowań. Poza tym super poprowadzili sprawę sądową, a wynagrodzenie ich zależało od tego czy została wyegzekwowana jakaś kwota odszkodowania. Zatem dla mnie było to bardzo korzystne.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » odszkodowanie - jak się odwołać,kiedy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024