Zaufanie - dlaczego tak łatwo je utracić, a trudno odbudować? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Zaufanie - dlaczego tak łatwo je utracić, a trudno odbudować?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Zaufanie - dlaczego tak łatwo je utracić, a trudno odbudować?

Spotkałam się z następującą definicją zaufania:
Zaufanie to przekonanie, że druga strona jest uczciwa wobec nas w swoich zamiarach i działaniach.

Problem w tym, że raz utracone zaufanie jest później bardzo trudno odbudować, a bywa, że jest to zupełnie niemożliwe. Istotą problemu wydaje się być również fakt, że tak naprawdę zaufanie buduje się latami, a wystarczy jeden błąd, jedno potknięcie, aby je utracić. Dlaczego tak jest? Dlaczego człowiek nie potrafi wybaczyć, zapomnieć i ponownie obdarzyć drugą stronę zaufaniem? Co powoduje, że niepokój w nas pozostaje, stajemy się ostrożniejsi, zaczynamy kontrolować?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zaufanie - dlaczego tak łatwo je utracić, a trudno odbudować?

Moim zdaniem to jest tak, że dopóki partner nie zawiedzie naszego zaufania, to myślimy sobie: "on(a) nigdy mnie nie zdradzi, to niemożliwe" - nawet, jeśli nie jest to dokładanie taka świadoma myśl, to gdzieś tam z tyłu czaszki mamy tak zakodowane. Dlatego ufamy (i jest to zgodne z podaną przez Ciebie definicją smile).
Kiedy dochodzi do nadszarpnięcia czy całkowitego zniszczenia zaufania to automatycznie pojawia się myśl: "a jednak, jest do tego zdolny/-a, jakim/-ą ja byłem/-am idiot(k)ą, żeby tak ufać". Wtedy wychodzimy z założenia, że zaufanie nam się po prostu nie opłaca, bo wyszło na to, że jesteśmy jedynie naiwni.

3 Ostatnio edytowany przez mola (2010-05-04 15:21:55)

To coś pięknego czym darzymy bliską nam osobę... Ufamy jej bo ją kochamy.  A gdzy ona nas w jakiś sposób zawiedzie np. oszuka,zdradzi itp. to nasze zaufanie do niej się kończy i przestaje mieć znaczenie czujemy się skrzywdzeni i dotknięci tym... Na zufaniu opiera się właśnie prawdziwy związek!
Ile osób może jednak powiedzieć, że są bezgranicznie szczęśliwe, że mają choćby jedną ludzką istotę, której mogą całkowicie zaufać?

4

Zaufanie to wspaniałe uczucie. Jesteśmy bardzo często wtedy przekonani o wierności naszego partnera.
Dlaczego tak trudno odbudować utracone zaufanie? To bardzo proste. Jesteśmy tylko ludzmi, chowamy urazy, boimy się być ponownie zranieni, nie wierzymy, że nasz partner/przyjaciel mógł się zmienić, nie ufamy mu już bezgranicznie. To chyba normalne odczucia. Tak często spotykane.

5

Myślę, że ufając wierzymy, że partner nie zdradzi (przykładowo), nie dopuszczamy tej myśli w ogóle do siebie, a jeśli to się stanie, to nagle nasza wiara w to zamienia się w jedną wielką ruinę i już zbyt ciężko ją odbudować..

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Zaufanie - dlaczego tak łatwo je utracić, a trudno odbudować?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024