młody wiek a poważny związek - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » młody wiek a poważny związek

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

Temat: młody wiek a poważny związek

Witam wszystkich,
Nęka mnie pewien problem już od dawna , i chciałabym się dowiedzieć co Wy o tym myślicie.
Moja mama często mi powtarza , że chciałaby żebym jeszcze w swoim życiu poznawała facetów, chodziła na imprezy , flirtowała, zapisywała się na wolontariaty, wszystko żeby poznawać nowych ludzi, jednym słowem chce żebym korzystała z życia . Ona sama w moim wieku była już w ciąży i wyszła za mąż , musiała z wielu rzeczy zrezygnować , dorosnąć i nie miała już czasu na ?życie studenckie?- rozumiem ją , jak każdy rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej.
Teraz zaczyna się problem- jestem z moim chłopakiem już od trzech lat ( moja mama go bardzo lubi)miałam już wcześniej paru chłopaków ale to były ?nastoletnie zauroczenia? , on natomiast nie miał przede mną dziewczyny.
Zdaje sobie sprawę , że fajnie jest korzystać z życia ile się da , ale przecież można to robić ze swoim chłopakiem . Często słyszę  również od mamy , że jak będę czuła , że coś się psuje w naszym związku , zę już nie jest tak jak bym chciała żeby było to żebym go nie ciągnęła , ?bo przecież po świecie chodzi masę facetów? .
Ostatnio o tym samym rozmawiałam z moim znajomym , który mówił ,że chce się najpierw wyszaleć , nie chce stałych związków a potem pomyśli o czymś poważnym. Wtedy zadałam mu pytanie : co jeśli właśnie teraz byłby z kimś w związku , kochał tą drugą osobę , czuł się z nią dobrze to zerwałby tylko dlatego , że chce się wyszaleć ? - nie odpowiedział mi na to pytanie.
Jestem ciekawa co Wy o tym myślicie ?
Kocham swojego chłopaka ponad życie , nie wyobrażam sobie życia bez niego , czuje jak on bardzo mnie kocha , widze go jako cudownego ojca , męża , ma on wady jak każdy człowiek ,ale mimo , że czasami mnie denerwują to potrafię je uszanować . Jedyne czego się boję to właśnie tego ,ze mam dopiero 19 lat , wydaje mi się że to szybko jak na tak poważny związek, boje się również też tego , że nie miał wcześniej dziewczyny , że w końcu zacznie go to męczyć , że nie ma porównania...
często się tym  zamartwiam ( zawsze zamartwiam się rożnymi rzeczami na zapas) . Pewnie ktoś sobie pomyśli kurcze przecież to nie jest koniec świata , jeszcze wiele przede mną , jeszcze moje życie może przewrócić się do góry nogami...
jestem ciekawa czy miałyście/ mieliście podobne obawy ? Czy to tylko ja sobie tak wymyślam i powinnam się po prostu przestać przejmować na zapas.

Dziękuje za wytrwanie do końca i pozdrawiam!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: młody wiek a poważny związek

Hej. smile przede wszystkim nie chcę próbować tłumaczyć zachowania Twojej mamy, ale po prostu wydaje mi się, że ona nie do końca rozumie to, jak bardzo poważnie podchodzisz do swojego związku. Wydaje mi się, że ona też nie do końca ma na myśli to, że jak coś Ci się nie spodoba, to masz po prostu ot tak sobie zostawić faceta, którego kochasz. Myślę, że raczej chodzi jej o to, byś wiedziała, że nie za wszelką cenę trzeba ratować coś, co np. się nie sprawdza nie z Twojej winy. Choćby właśnie z tego powodu, że masz 19 lat i w życiu poznasz jeszcze wielu facetów. Widzisz, prawda jest taka, że w tej chwili nie wyobrażasz sobie bez niego życia, ale uczucia są zmienne. Nie tylko zmieniają się wraz z kształtowaniem naszego charakteru, ale też pod wpływem naszych znajomych, czy też nowo poznanych ludzi. Często właśnie poznanie kogoś i np. zauważenie kontrastu dopiero podpowiada, czego chcemy tak na prawdę...
Oczywiście doskonale Cię rozumiem, bo jak miałam tyle lat co Ty teraz też kochałam do szaleństwa, i nie udało się. Twoja mama ma bagaż doświadczeń i podpowiada Ci z perspektywy osoby, która być może odrobinę żałuje, że jej życie nie potoczyło się w inny sposób. smile Musimy zawsze pamiętać, że każde przeżycie pomaga nam uczyć się żyć. Dlatego nawet jeśli facet zostawiłby Cię dla "wyszalenie się" to znaczy, że byliście po prostu na różnym poziomie emocjonalnym. To świetnie, że traktujesz Wasz związek poważnie, a z tego co mówisz on raczej też. Faceci po prostu nie zawsze lubią odpowiadać na zbyt skomplikowane pytania:) Cieszcie się tym, że jest Wam dobrze razem. Nie warto zamartwiać się na zapas, bo przypadkiem jeszcze te obawy odbiorą całą radość bycia razem. A to właśnie jest koniec związku. Głowa do góry!:)

3

ja miałam 14 latek jak poznałam mojego a jestem z nim do tej pory czyli już 4 lata smile szkoła,ani wiek nie przeszkadza w miłość
smile

4

Czasami ludzie mają szczęście i spotykają się w bardzo młodym wieku. Czasami tworzą poważne związki i trwają w nich przez całe życie. Nie ma na to reguły. Uważam że masz BARDZO mądrą mamę smile. Szanuje Twój związek, ale udziela również kilku ważnych wskazówek.
Widzisz, Twoje słowa przypominają moje, które wypowiadałam jeszcze kilka lat temu, ale myślę że mnóstwo osób na tym forum mogłoby podzielić się podobnymi odczuciami i emocjami jakie przeżywali w różnych związkach. Gdy jesteśmy szczęśliwe zadajemy sobie pytanie "czy to ten?!", nie wyobrażamy sobie życia bez niego i pragniemy aby tak było zawsze, że te ramiona są najcieplejsze, że staje się dla nas wszystkim.
Pomimo tych pozytywnych emocji pamiętaj o sobie! Rozwijaj się w swoich pasjach i zainteresowaniach. Tak, to ważne! Poznawaj ludzi, miej przyjaciółki. Kochasz go a on Ciebie? Ok, super smile, dbajcie o wasz związek. Ale niech on Ci nie przesłania całego świata, bo świat również oferuje wiele pięknych rzeczy.
Czasami życie faktycznie przewraca się do góry nogami. Jeżeli do tego dochodzi nie możesz zostać z niczym. Musisz być silna, a nie uzależniona ślepo od miłości. Musisz mieć z kim wyjść żeby się wyżalić, mieć odskocznię która pomaga zapomnieć. Umysł w tym wieku jest bardzo plastyczny. Ludzie często bardzo zmieniają się na studiach. Ale też nie musi tak być! Wszystko w waszych rękach.
Nie zamartwiaj się rzeczami o których piszesz bo nie znajdziesz na nie odpowiedzi. Możesz gdybać "co by było gdyby", ale jest tu i teraz smile, i ciesz się tym. Czas wszystko pokaże, cierpliwości.
Mimo wszystko Twoja mama ma rację. Jeżeli poczujesz że coś się wypala, że już nie jest tak jak było, jeżeli nie będziesz czuła tej radości bycia razem, a zaczniecie zachowywać się jak "stare dobre małżeństwo", jeśli pocałunki stracą swoje piękno i staną się mechanizmem, to pamiętaj: w tym wieku za wcześnie na takie "starzenie się" smile (co w takim układzie będzie za 10 lat?). Miłość jest szalona smile.

5

dzięki za odpowiedzi , macie racje , nie ma co gdybać , trzeba cieszyć się tym co jest teraz. szanuje moją mamę i bardzo ją podziwiam bo przeżyła wiele w swoim życiu , wiem , ze chce dla mnie jak najlepiej . Postaram się  nie zamartwiać  rzeczami ,które jeszcze mnie nie dotyczą ...
jeszcze raz dziękuje za wsparcie !

6

Tak Twoja mama bardzo dobrze Ci powiedziala, na pewno chce dla Ciebie jak najlepiej, dlatego nie przymusza Cię do swoich przemyśleń. Wiesz najważniejsze jest to żebyś Ty czula się szczęśliwa, dopiero kiedy ten związek zacznie dawać Ci więcej negatywnych emocji, niż tych pozytywnych, możesz pomyśleć nad jakimiś zmianami. To że masz 19 lat, i już trochę czasu jesteście razem, nie ma tak naprawdę znaczenia, ważne żebyście byli w tym związku szczęśliwi smile Tego życzę:)
I nie zamartwiaj się tak na zapas:P

7

Przyznaję rację Twojej mamie. Wiele dziewczyn przeciąga związki z okresu dojrzewania, chociaż zmieniają się ich potrzeby, a obecny partner ich nie zaspokaja - i wtedy rzeczywiście często okazuje się, że zdrowiej jest zakończyć związek, który nie daje satysfakcji, niż go ciągnąć na siłę.
Ale jeżeli oboje w tym związku czujecie się dobrze, nie doszukuj się dziury w całym - problemy można rozwiązać, gdy już są problemami wink

8

Ja miałam 15 lat jak poznałam swojego obecnego faceta bo tak mozna powiedziec bo jest sporo straszy [15 lat] i jakoś do tej pory jestem z nim czyli 3 lata...... świetnie sie dogadujemy może oprócz tego , że jestem strasznie o niego zazdrosna.  Może owszem nie jest tak jak na poczatku : nie ma tego szaleństwa , tych 'motyli w brzuch" ale przecież całe życie, non stop nie moga być..... wiadomo  że w każdym zwiazku są wzloty i upadki ale jestm sczęsliwa;)

9

ja poznałam swego przyszłego męża jak miałam 16 lat, przeżyliśmy razem 7 wspaniałych lat, razem dorastaliśmy, uczyliśmy się siebie i świata, szaleliśmy po imprezach, itp. To mój pierwszy i jedyny chłopak, za 2 miesiące bierzemy ślub.. ja myślę, że jeżeli kocha się kogoś, jeżeli dobrze nam z nim, on nas wspiera, rozumie, jest wartościowym człowiekiem, to nie ma sensu rozmyslalć, że mogłabyś jeszcze tylu poznać, poszaleć itp..
słuchaj swego serca, a będzie dobrze:)
trzymam kciuki:)

10

dzięki dziewczyny smile

" Miej serce i patrzaj w serce" - tego będę się trzymac

11

też tak mam, mam obawy, bo mam chłopaka, a on nie miał żadnych praktycznie doświadczeń z dziewczynami, nawet pocałował tylko jedną przede mną (choć to właściwie nie ma znaczenia), dziś mijają 3 miesiące oficjalnie, bo już od dawna się spotykaliśmy, nawet myślę o tym, czy z nim współżyć, kochamy się, ale boję się, że on mnie zostawi kiedyś i zrani, bo będzie chciał spróbować z kimś innym, to chyba jedyna bariera w tym wszystkim, wiem że to zależy od nas obojgu,
dlatego kochana nie tylko Ty masz takie obawy, życie należy do nas, aby to sprawdzić i pokazać, że możemy żyć z partnerem bardzo długo, może nawet całe życie? (nie chcę daleko wybiegać w przyszłość, bo różnie to bywa, ale w głębi serca, mam nadzieję, że to mój stały partner, a obawy świadczą tylko o moim zaangażowaniu ) tongue

12

To pytanie, należy do tych nad którymi można by polemizować godzinami a i tak zdanie różniłoby się w zależności od osoby wypowiadającej się.
Sądzę, że nie ma odpowiedniego wieku na miłość czy związek, tak jak nie ma idealnego wieku na ślub czy macierzyńswto.
Tutaj istotniejszą rolę odgrywa dojrzałość partnerów i ich światopogląd.
Można mieć 18 lat i poważniej traktować miłość niż 30 latek.
Metryka bowiem potrafi być nieadekwatna do tego jacy jesteśmy.
Uważam, że żadnego związku, w żadnym wieku nie można uważać za błahy. Każdy związek jest dla nas w mniejszym czy większym stopniu poważny.
Bardzo nie lubię gdy ktoś mówi: "łe tam, co Ty w tym wieku możesz wiedziec o poważnym związku. Dziś masz kolegę (tego słowa w określeniu partnera nie cierpię) a jutro możesz mieć już innego".

Nie!
To jest dla mnie ważna osoba w moim życiu, nie kolega. Nazywajmy rzeczy po imieniu.
To, że mam 20 lat nie znaczy, że nie mogę kogoś kochać i chcieć z kimś być.

Miłość czasu nie liczy i nie patrzy na wiek...

13

kropkiipaski, zwykle dwudziestolatkowie tworzą już stabilniejsze i poważne związki. Oczywiście, ze zdarzają się wyjątki, ale w tym wieku to raczej nikt nie mówi, że związek jest dziecinny, jak w przypadku 14latków.

14

a_normalna, być może i owszem. Ale musimy pamiętać, że i takie "związki" w wieku 14 lat są nam potrzebne by odkryc naturę miłości, jej "zwyczaje", "objawy". Więc  i one są nam potrzebne.

15

Może i potrzebne, ale niekoniecznie. Mój narzeczony nie miał nikogo przede mną, a tworzymy bardzo dojrzały związek i nigdy nie było z nim problemów, że ma jakieś dziecinne podejście do pewnych spraw albo "nie wiedział, że tak to funkcjonuje".

16

ja miałam 17 lat jak poznałam swojego chłopaka, jesteśmy ze sobą 11 lat, a od 3 lat mieszkamy razem i jest różnie jak się zamieszka ze sobą najważniejsze jest  to że nie kłócimy się o pieniądze których nam ciągle brakuje bo teraz to jest problem co u nie której pary

17

Nie wiem u mnie w Poznaniu każdy by chciał się wyszaleć, nie zdziwiłbym się gdybyś Ty też była z tego miasta... ciągle to słyszę tutaj!

Cokolwiek zrobisz, pamiętaj że nie warto ciągnąc niczego na siłe!

Pawla,moim zdaniem takie związki kiedy ludzie zaczynają ze sobą chodzić jak mają np 14 lat i późńiej są ze sobą,
ślub itd. nie mają racji bytu.
owszem,są sporadyczne przypadki że ludzie zakochują się jak są 'dziećmi'(14l) i tworzą szczęśliwy związek,ale
to chyba pojedyncze przypadki.

Akurat w Twoim przypadku,to nie widzę problemu.Twoja mama mówi dobrze,ma rację,ale uważam,że dopóki Ty
i Twój partner jesteście szczęśliwi to taki związek jest ok.Ciesz się,że tak jest i nie szukaj dziury w całym.

19

Hm, ja również jestem w podobnym związku. jesteśmy razem 3 lata, od roku jestesmy zareczeni a po skonczeniu przeze mnie szkoły chcemy się pobrać i zamieszkać razem wink

20

EgzystencjalnyPaw moja kuzynka była w takim związku od 15 roku życia do 25...ślub itd szczęśliwy związek...sam się dziwiłem. Lecz Jej mąż zmarł 6 miesięcy po śłubie, dzieciaszek w tym czasie w drodze. Nie mogła się podnieść z tego.

Rzadki przypadek ale muszę przyznać że nie widziałem nigdy czegoś podobnego.

21

Dziewczyna w wieku 15 lat ma inne wymagania wobec potencjalnego partnera niż w wkieku np. 25.
Jeśli więc nastolatkowie decydują się na poważny związek wtedy warto dłużej poczekać z decyzją o ślubie...
Takie związki się udają partnerzy są ze sobą szcześliwi, ale w wielu przypadkach jest tak, że kobieta po kilku latach budzi się rano i zdaje sobie sprawe, że nie tego szukałaby w facecie wie z czym mogła by żyć, a bez czego nie...

22

Ja mam 18naście lat i myślcie co chcecie, ale ja z moim chłopakiem chcemy być już ze sobą do końca życia. smile Pod koniec roku liczę na zaręczyny. smile

23

Moja sytuacja wyglada nieco inaczej  i tez za bardzo nie wiem jak sobie z nia poradzic . Otoz mam 24 lata  od  pieciu lat jestem zakochana czuje to ale niestety nieszczesliwie  poniewaz facet jest zonaty i starszy odemnie 35 lat  . Nie potrafie wybic go sobie z glowy . Moze potrafie ale nie chce . Gdy przypomne sobie  tamte wspaniale chwile ktore przezylam a byly to fantastyczne chwile to  po prostu nie moge . Zle bym sie z tym czula a pozatym odnosze wrazenie ze darze go ogromnym uczuciem o czym on wogole nie wie . Wiem ze zwiazek z zonatym nie ma szans na przetrwanie ale po prostu nie moge o nim zapomniec . Staram sie mimo wszystko ale nie wychodzi.

Join2Game,to faktycznie bardzo przykre....
Nawet nie dopuszczam takiej myśli do siebie....

misia,daj sobie spokój.Niestety związek z żonatym prawie w 100% nie mają racji bytu.

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » młody wiek a poważny związek

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024