Jak znaleźć siłę na spełnienie swoich marzeń? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Jak znaleźć siłę na spełnienie swoich marzeń?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Jak znaleźć siłę na spełnienie swoich marzeń?

Witam, moim marzeniem jest zostać profesjonalnym fotografem. Interesuję się tym, już od dawna. Niedawno miałam chłopaka o podobnych zainteresowaniach i razem robiliśmy i wrzucaliśmy zdjęcia na różne portale. Jednak z pewnych przyczyn rozstaliśmy się. Jestem osobą bardzo wrażliwą i wszystko zawszę biorę do serca, ponadto wydaję mi się, że mam bardzo niskie poczucie wartości i jedno złe słowo potrafi zburzyć mi cały dzień. Wcześniej On zawsze dobrze komentował moje zdjęcia (komentarze do zdjęć są dla mnie bardzo ważne, bo w ten sposób wiem czy się podobają i co mam jeszcze poprawić), a jeśli pisał krytykę to pisał w dość delikatny sposób.. Teraz wszystko się zmieniło... Do każdego zdjęcia które dodam i, z którego jestem zadowolona bo myślę, że całkiem fajnie wyszło on piszę komentarz typu: "porażka, cała ta seria jest do niczego.." albo "brzydkie masz te zdjęcia a pouczasz innych" nie mówiąc już, że się wywyższa, jest chamski i ordynarny. O niego mi nie chodzi tylko przez te jego komentarze tracę wiarę w siebie i zaczynam myśleć o moich zdjęciach tak jak on... Przestaje widzieć sens w robieniu tego wszystkiego i przestaje wierzyć, że kiedykolwiek uda mi się zrobić dobre zdjęcie... to jest dość przygnębiające. Tym bardziej, że wszyscy w okół mówią żebym się nie przejmowała, żebym to olała, ale ja nie potrafię. Umiem przyjmować krytykę, ale on po prostu mnie chce zniszczyć, całkowicie zniechęcić. Doprowadza do tego, że sama już nie wiem czy mam się cieszyć z danej sesji czy jak najszybciej usuwać ją z aparatu. Przestaję mieć czasem ochotę na fotografowanie, a przecież strasznie mi na tym zależy. Proszę napiszcie mi jak stać mocną i iść twardo do celu? Jak spełnić swoje marzenie? Uwierzyć w siebie??

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez paulina20 (2010-04-06 19:12:09)

Odp: Jak znaleźć siłę na spełnienie swoich marzeń?

Nie mozesz pozwalac, by inny czlowiek, szczegolnie tak zalosny i niedojrzaly jak on (bo onwlasnie tak sie zachowuje) odbieral ci Twoje marzenia i pasje. Po prostu nie ma takiego prawa. On chce sie tylko na Tobie zemscic i malo to ma wspolnego  z obiektywna, konstruktywna krytyka. Rozumiem,ze te slowa pewnie ''wsiakaja'' w Twoja pdoswiadomosc i trudno sie ich pozbyc, zwlaszcza, ze przedtem w jego slowa wierzylas. Jesli kochasz fotografie to musisz znalezc sile wewnatrz, powtarzac sobie do bolu, ze JESTES dobra i kreatywna i masz pomysly,ktoych inni moga ci pozazdroscic wink Jesli bedziesz sie tak czula przez dluzszy czas to docinki bylego przestana robic na tobie wrazenie.

Jesli zrezygnujesz ze swojej pasji to tyko dasz mu satysfakcje, ze jego zemsta sie udala (i bedziesz zalowac lat,ktorych nie spedzilas na fotografowaniu). (Swoja droga, chetnie obejrze prace,moglabys dac linka wink). Przypomniala mi sie teraz historia chyba Pendereckiego, ktoremu nauczyciel w szkole muzycznej powiedzial,ze nie ma talentu. Nie poddal sie i zostal slawnym pianista wink

Pamietaj, ze tylko TY znasz swoja wartosc, jesli umiescisz ja ''na zewnatrz'' to nigdy nie dojdziesz tam, gdzie bys chciala.

Dokładnie tak, jak pisze "paulina20" nie możesz dopuścić, by słowa twojego byłego miały wpływ na to, co robisz w życiu, a zwłaszcza na to, co sprawia ci przyjemność. Czasem trudno jest być obojętną na takie zagrywki i nie można się po prostu wyłączyć, więc może utrudnisz mu trochę komentowanie (o ile to możliwe, poprzez blokadę, jako użytkownika, blokada IP itp). Zawsze można się skupić na tym, co mówią inni, w końcu on nie jest jedyną wyrocznią znającą się na zdjęciach, a poza tym, twoim znajomym pewnie podoba się to, co robisz, więc skup się na ich słowach. I trwale dąż do celu, czyli do spełnienia marzeń. Gdybym się przejmowała krytyką ludzi dla mnie ważnych (bo od takich boli najbardziej), to pewnie porzuciłabym pisanie na zawsze, a tak to miałam tylko kilka dłuższych okresów bezproduktywnych. Za to teraz będę miała większą satysfakcję, więc.. DO DZIEŁA I NIE PODDAWAJ SIĘ.

4 Ostatnio edytowany przez mirabi (2010-04-14 13:33:50)

czorna92 Twój problem polega na tym, że skupiasz się na jego opinii, a nie na swojej.
To przez to, że nie masz własnego wypracowanego zdania co do swoich zdjęć, prawdopodobnie nawet nie uważasz, że jesteś dobra w tym co robisz, dlatego tego potwierdzenia szukałaś i szukasz na zewnątrz np. u byłego chłopaka.
Zacznij sama doceniać swoje zdjęcia, pracę. Skup uwagę na SOBIE i na tym co TY myślisz o własnych zdjęciach, a nie skupiaj jej na nim. Jeśli masz możliwość poproś o ocenę zdjęć, osobę znającą się na tym, może Ci udzieli wskazówek co powinnaś poprawić.

Zauważ co napisałaś:
- On zawsze dobrze komentował ....
- Przez te jego komentarze tracę wiarę w siebie
- Doprowadza do tego, że sama już nie wiem czy mam się cieszyć z danej sesji czy...

Zobacz cały czas koncentrujesz się na tym co on powie, tak jakby on był wyrocznią w tej sprawie i tylko on wiedział najlepiej jakie to są dobre zdjęcia, a jakie nie, które do tego komentuje złośliwie, aby się zemścić. Przekieruj uwagę z niego na SIEBIE to pomoże. Na początku będzie trudno, ale próbuj.

Zauważ mechanizm:
on skomentował pozytywnie zdjęcia to Ty się cieszysz, a jak skomentował negatywnie to nagle dół = całkowite uzależnienie od jego opinii.
Staraj się nie czytać tego co Ci pisze w komentarzach, bo jego ocena jest nieobiektywna.

5

Witam,ja sie zastanawiam jak mozna rezygnowac ze swoich pasji,bo ktos tam Cie krytykuje..

Tak wyjscia z nalogu np. fajki ,lub ctp.ale nie piekne hobby ,chyba ten facet powinien sie cieszyc..

Zenujace to ze sie przejmujesz,a tak wogole to Ci powiem...ja nie majac doswiadczenia kupilam

Lustrzanke i sama sie ucze robic zdjecia,i gleboko wierze ze uda mi sie,bo bardzo chce...

I to jest swietna pasja,a takze jest mi potrzebna wiedza od kogos kto to posiada...moze Ty..

Jesli masz ochote troche mnie podszkolic,to prosze moje gg19551186............

Bede dostepna w sobote wieczorem.A te uwagi szczerze to o.....Powodzenia i czekam na wiadomosc smile smile smile smile

6

A ja mysle, ze jakbys byla ''twardsza'', to nawet nie pisalby takich uwag, bo wiedzialby, ze to cie nie zaboli.

PS Ze sztuki Picassa tez sie smiali, ale on byl tak przekonany o jej wyjatkowosci, ze zmienil zdanie wszystkich tongue

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Jak znaleźć siłę na spełnienie swoich marzeń?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024