czy on nie chce slubu? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » czy on nie chce slubu?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: czy on nie chce slubu?

Mam taki problem. Jestem z facetem 4 lata, ja mam 23 lata on  31. Wiadomo jak jest, czasem sie kłócimy az ziemia sie trzęsie ale i tak prędzej czy pozniej wraca wszystko do normy. I przyznam sie, ze zaczynam juz coraz bardziej myslec o małżenstwie nawet o dzieciach smile i problem jest w tym, ze on nigdy nie chce ze mną na ten temat rozmawiac ani w zartach ani na poważnie hmm Nerwy mam, bo babcie coraz bardziej naciskają, ze on ma tyle lat i o niczym nie mysli i dlaczego, rodzice pomalutku tez zaczynaja podpytywac.. A ja nie wiem co mam im odpowiedziec bo sama nic nie wiem:/
Dodam, ze on juz jest po rozwodzie.. Jak mial 20 lat to został nieładnie wrobiony w dziecko poczym okazało sie, ze wcale zadnego dziecka nie było a on sie poczuł i sie z nią ozenił..Małzenstwo trwalo moze 2 miesiące i sie z nia rozwiodł.. Pare lat minęło a ja widze, ze do tej pory mu to siedzi w głowie..

Mylicie, że dlatego on tak ostro reaguje na moją wzmiankę o małzenstwie?
Ja chcialabym zalozyc rodzinę a jesli on nie ma zamiaru? Nie wiem co o tym myslec... Moi znajomi pomału sie zareczaja, wiele z nich juz jest po slubie i maja dzieci a moj chlopak nawet nie cche slyszec na ten temat.. hmm

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: czy on nie chce slubu?

Sama już sobie odpowiedziałaś na to pytanie:

magi874 napisał/a:

Pare lat minęło a ja widze, ze do tej pory mu to siedzi w głowie..

Widocznie się mocno zraził i boi się znów wpakować.
Nie można nikogo zmusić do małżeństwa. Są ludzie, którzy nie chcą zakładać rodziny w ogóle, ale należałoby o tym porozmawiać od razu - jest to, jak by nie było, dość ważna kwestia w związku. Ale na pewno nie można kogoś naciskać tylko dlatego, że "rodzina gada, a znajomi już się dawno pożenili". Ty jesteś jeszcze młodziutka, masz jeszcze czas na małżeństwo i dzieci, nie ma co szaleć. Im większą presję będziesz na nim wywierać, tym bardziej on będzie uciekał, wierz mi. Jeśli ktoś nie jest gotowy na założenie rodziny, żadną siłą go do tego nie zmusisz, może to się tylko obrócić przeciwko Tobie.

Proponuję zapytać go wprost, czemu tak nerwowo reaguje na każdą wzmiankę o tym. A może mówisz o tym zbyt agresywnie? Może zamiast spokojnie porozmawiać, naskakujesz na niego z pretensją? Usiądźcie na spokojnie i wytłumaczcie sobie wszystko.

3

Myślę, że rzeczywiście, jeśli ten facet tak mocno się zawiódł na instytucji małżeństwa to teraz ma opory, żeby znów brnąć w ten temat. Jedno z kolei wiem na pewno: małżeństwo z kimś, kto nie dojrzał do przyjęcia na siebie tej roli, kto nie wie, jak ono powinno wyglądać i z czym się wiązać, krótko mówiąc małżeństwo z facetem, który do tego rodzaju zobowiązania nie jest przekonany - nie ma najmniejszego sensu.

Nie ma nic złego w tym, że chcesz wiedzieć, czy oboje podobnie zapatrujecie się na przyszłość i plany z nią związane. Dlatego możesz któregoś dnia powiedzieć mu, spokojnie i bez nerwów, że chcesz o tym porozmawiać, bo to dla Ciebie ważne. Nie mów, że naciska na Ciebie rodzina, że znajomi już się zaręczają - to nie ma żadnego znaczenia, w związku jesteście przecież tylko Wy dwoje.
I bądź przygotowana na to, że usłyszysz odmowę - nie każdy człowiek widzi siebie w małżeństwie, a przekonywanie i namawianie mogą mieć tylko odwrotny skutek.

4

Heja,
Najpierw zastanow sie sama, czy ty chcesz dziecka i malzenstwa, czy twoi rodzice / dziadkowie / znajomi....  Zakladanie rodziny tylko dlatego, ze inni tak chca, nie ma sensu....Masz  dopiero 23 lata, wiec matka natura jeszcze cie goni.. wink
Druga rzecz to nastawienie twojego partnera.. ja mysle, ze powinnas z nim odbyc powazna rozmowe, czy on widzi w swojej przyszlosci malzenstwo, dzieci z toba. Jestescie razem 4 lata, wiec na pewno mozna o tym rozmawiac.  Jesli on nie planuje rodziny, to moze ten zwiazek nie ma sensu....

5

Wiecie, ja nie działam pod presją otoczenia, że inni maja rodziny to ja tez musze miec, ja po prostu czuje, ze juz jestem na to gotowa... Tylko wlasnie boje sie, ze On nie, a tak jak pisałam nie da sie z nim porozmawiac w zaden sposob.. Moze odpuszcze na jakis czas, przestane na ten temat cokolwiek mowic, moze sam w koncu sie odezwie...

6

magi874 napisał/a:

Mam taki problem. Jestem z facetem 4 lata, ja mam 23 lata on  31. Wiadomo jak jest, czasem sie kłócimy az ziemia sie trzęsie ale i tak prędzej czy pozniej wraca wszystko do normy. I przyznam sie, ze zaczynam juz coraz bardziej myslec o małżenstwie nawet o dzieciach smile i problem jest w tym, ze on nigdy nie chce ze mną na ten temat rozmawiac ani w zartach ani na poważnie hmm Nerwy mam, bo babcie coraz bardziej naciskają, ze on ma tyle lat i o niczym nie mysli i dlaczego, rodzice pomalutku tez zaczynaja podpytywac.. A ja nie wiem co mam im odpowiedziec bo sama nic nie wiem:/
Dodam, ze on juz jest po rozwodzie.. Jak mial 20 lat to został nieładnie wrobiony w dziecko poczym okazało sie, ze wcale zadnego dziecka nie było a on sie poczuł i sie z nią ozenił..Małzenstwo trwalo moze 2 miesiące i sie z nia rozwiodł.. Pare lat minęło a ja widze, ze do tej pory mu to siedzi w głowie..

Mylicie, że dlatego on tak ostro reaguje na moją wzmiankę o małzenstwie?
Ja chcialabym zalozyc rodzinę a jesli on nie ma zamiaru? Nie wiem co o tym myslec... Moi znajomi pomału sie zareczaja, wiele z nich juz jest po slubie i maja dzieci a moj chlopak nawet nie cche slyszec na ten temat.. hmm

A co do tego mają znajomi i babcie? Niech się zaręczają, Ty koniecznie musisz?
Może jestem dziwna, ale nie mam zpuełnie takich myśli, nie uważam żeby człowiek koniecznie musiał sie wiązać w pary bo sam z siebie jest tylko jakąś "połówką". może twój facet nie ma potrzeby się "hajtać"? Zmusisz go? W tej sytuacji nie ma kompromisu, bo to jest albo tak, albo nie. Z tego co piszesz, to wydaje się że to nie jest głównie twoja wewnętrzna potrzeba, tylko spowodowana presją zachcianka - wrzuć na luz... olej babcie, w końcu to czego chce twój facet jest wazniejsze niż rzępolenie minionych epok;)

7

Swoją drogą piszesz, że z nim "nie da się porozmawiać w żaden sposób"... Zastanów się poważnie, czy chcesz wiązać się na całe życie z człowiekiem, który w ogóle nie potrafi rozmawiać. Bez rozmowy o problemach nie ma szczęśliwego małżeństwa.

8

W pełni zgadzam się z przedmówcami.

Tak, jak napisała Anemonne, małżeństwo bez normalnej, poważnej, werbalnej komunikacji absolutnie nie ma szans na przetrwanie; Luźny związek to zupełnie inna kolej rzeczy. Małżeństwo oznacza nawał nowych obowiązków, które trzeba będzie rozwiązywać wspólnie. Nie wyobrażam sobie, że gdyby przyszło Wam stawić czoło poważnemu problemowi, Wy mielibyście go albo zbagatelizować, albo każdy rozwiązywać na swój sposób.

Musicie nauczyć się rozmawiać.

Z jednej strony jestem w stanie zrozumieć uprzedzenie Twojego chłopaka do małżeństwa, ale... z drugiej strony, od wydarzenia, które się do tego przyczyniło, minęło już sporo czasu, zatem raczej nie traktowałabym tego jako usprawiedliwienie do końca życia.

Nawiasem pisząc, też od 4 lat żyję na tzw. kocią łapę i raczej mi to nie przeszkadza. Moja babcia ma wielkie pretensje z tego tytułu (bo to nie po bożemu... ;>), ale sama stwierdziłam, że to JA jestem osobą, która decyduje o tym, czy chce wziąć ślub czy nie. I to ja jestem z moim facetem, a nie moja babcia. Tak czy siak- skoro Ty jesteś gotowa na małżeństwo, a widzisz, że Twój partner nie, nie naciskaj. Może najpierw postaraj się z nim załapać nic porozumienia, pogadaj. To zazwyczaj rozwiewa wszelkie wątpliwości.

9

Ja również mysle ze to chodzi o dawną pomyłkę dotyczącą małżeństwa. Musiało go to totalnie zrazic do małżeństwa, ponieważ to naprawde bardzo dziwne ze chłopak w wieku 31 lat po trak długim stażu razem nie chce nawet rozmawiać o małżeństwie. Rozumiem, że moze nie jest narazie jeszcze na to gotowy, moze ma obawy, ale powinien liczyć sie z tym ze Ty masz wobec niego powazne plany i sie tym niepokoisz i powinien przynajmniej z Tobą o tym pogadać... Mam nadzieje ze wkrotce zada Ci to słynne pytanie:) tego Ci życze:)

10

Szczerze to tez tak mysle jak Ty youngwind, że od tego co go spotkało minęło juz 11 lat i nie powinien az tak nerwowo reagować ... No cóż nic na siłę. Zobaczymy jak to będzie, nie będe teraz wracac do tego tematu może On sam wroci...

Dzięki Wam dziewczyny za odpowiedz:*

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » czy on nie chce slubu?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024