Jak rozpoznać toksyczny związek albo osoba?? Pomóżcie mi rozpoznać. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Jak rozpoznać toksyczny związek albo osoba?? Pomóżcie mi rozpoznać.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1 Ostatnio edytowany przez gosienka2546 (2017-07-11 20:51:39)

Temat: Jak rozpoznać toksyczny związek albo osoba?? Pomóżcie mi rozpoznać.

Witam

Powiedzcie, pomóżcie mi stwierdzić czy mój związek jest toksyczny. Sama nie wiem jak on wygląda, a czasem własnie zastanawiam się czy w takim nie jestem. Jak go rozpoznać. Postaram się krótko opowiedzieć co jest u mnie nie tak i prosiłabym o wasze opinie.

Niedawno ( 2 miesiące temu) wyszłam za mąż ale jestem z nim już bardzo długo ale dopiero jak zamieszkaliśmy razem po ślubie to zmienił się całkowicie a nawet stał się dla mnie bardzo niemiły, złośliwy, wręcz chamski. Doszło do tego że ja zastanawiam się czy w ogóle warto odzywać się na jaki kolwiek temat żeby znowu kłótni nie było. Powiedziałam kiedyś , że w domu moim rodzinnym wygodniej mi się spało na moim łóżku albo, tak dla żartów powiedziałam: " OOO moje krzesełko jak na nim wygodnie mi się siedzi ...." to on wtedy za każdym razem słyszałam takie zdanie, że jak Ci tu coś nie pasuje to wyprowadź się z powrotem domu. Za każdym razem jak on to mówi to mi się robi bardzo przykro i nie wiem co mam mu powiedzieć, bo nie chcę dolewać oliwy do ognia... sad Zauważyłam że też zdarza mu się mnie okłamywać a że już długo sie znamy to wiem że kłamie a on w żywe oczy że nie.:( Ostatnio zaproponowałam żeby przeprowadzić się do miejscowości , w której mieszka moja siostra i brat to stwierdził, że nigdy w życiu a wcześniej mówił, że on nie widzi problemu - możemy o tym pomyśleć. Nawet powiedział mi że jak się wyprowadzę (oczywiście nie bez niego - on nie ma zamiaru najmniejszego wyprowadzać się) to nie mam po co i do kogo wracać. Zrobiło mi się wtedy tak smutno, że mało co się nie rozpłakałam. A dodatkowo jeszcze dodał że taka z Ciebie żona..... Kolejne takie bardzo "miłe" jego stwierdzenie było takie , że po co chcesz się wyprowadzić do miasta w którym mieszka Twoja siostra , to duże miasto a ja nie chce mieszkać w takim dużym mieście, ja mam tu pracę, znajomych i niedaleko mieszka mama z tatą. A ja nie mam tu nikogo tylko Ciebie - jego stwierdzenie: nie wystarczy Ci to że masz tu mnie i niedaleko w innej miejscowości mieszka Twoja mama. Jak mu powiedziałam że tam mam znajomych i rodzeństwo to wcale go to nie ruszyło. Stwierdził, że tu też możesz mieć znajomych a do rodzeństwa pojechać 150km w jedną stronę raz na jakiś czas....a do jego mamusi musimy jeździć do weekend bo musi co chwilę się widzieć a dodatkowo jeszcze nie chce mu się nic innego wymyślać. Naszą drugą miesięcznice ślubu też sobie zlekceważył i nawet nie dostałam żadnych życzeń tylko pretensje, a ja mu zrobiłam taka niespodziankę. Dodatkowo czuję się bardzo samotna jak jesteśmy razem, bo nie chce ze mną rozmawiać a jak już to robi to zaczynamy się kłócić. Najgorsze jest to, że potrafimy siedzieć razem cały dzień i rozmawiać ze sobą 5-10 minut albo tylko o obowiązkach domowych, a ja jestem gadułą i lubię rozmawiać a on zawszę jak się coś zapytam to jest " Nie wiem , nie znam się i nie chcę się poznać".  Dodatkowo kompletnie nie interesuje się moim hobby, mam wrażenie , że nawet mu to przeszkadza i wolałby żeby jego nie miała tylko spędzała czas tak jak on czyli oglądanie TV albo bieganie. Z tego co zauważyłam to z nim jest dobrze tylko na odległość albo jak razem spotykamy się ze znajomymi a jak jesteśmy sami to od nowa jest tak samo.....Druga sytuacja kiedy jest miły o dobry to jak rozmawiamy przez telefon i nie widzimy się przez cały dzień albo kilka dni. Najgorsze jest to, że zaczęłam cieszyć się z tego jak jadę do swojego domu rodzinnego na kilka dni i mogę w nim posiedzieć sama bez niego, wtedy odpoczywam i jestem spokojna oraz mam chęci do wszystkiego a jak tam jestem to nic mi się nie chce. Jak rozmawiałam z jedną osoba, której się radziłam co mam zrobić to stwierdziła , że faktycznie może zaczął zachowywać sie jak taka toksyczna osoba ale ja mam mieszane uczucia. Dlatego proszę o pomoc.

Przed ślubem próbowałam od niego odejść ale nie potrafiłam tego zrobić, bałam się wszystkiego dosłownie a najbardziej chyba tego, że popełnię błąd życiowy, nie biorąc z nim tego ślubu. A teraz myślę że to był błąd życiowy za który będę płacić do końca życia.... sad sad Wtedy nie myślałam logicznie , chyba wcale nie myślałam bo byłam w takim wielkim stresie.( w ogóle nie nie pamiętam ze ślubu, co mówiłam i co do mnie mówili, jak by mi się film urwał , tylko pamiętam wesele.)  Jak mu raz powiedziałam że nie wiem czy go kocham to było od razu czy mam kogoś innego. Nie wiem jakoś nie potrafiłam mu powiedzieć : Sorry ale to już koniec i ślubu nie będzie. Myślałam że może jakoś sie ułoży i będzie dobrze ale nie jest.

Jestem załamana tą całą sytuacja i nie wiem co mam zrobić , odchodzę już od zmysłów..... powinnam być szczęśliwa a nie jestem bo jest wszystko do niczego - ładnie mówiąc. W jednej chwili jest dla mnie dobry a nawet bardzo , a jak coś powiem nie tak to zaraz jest kłótnia i foch na cały dzień, taka huśtawka nastroju. Dziękuje bardzo wszystkim którzy to przeczytali i coś kolwiek napisali co myślą bo ja już nie wiem kompletnie co mam robić. Nie wiem czy długo jeszcze takie coś wytrzymam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak rozpoznać toksyczny związek albo osoba?? Pomóżcie mi rozpoznać.

Kochana nie chce cię martwić, ale niestety twój mąż to toksyk, więc albo nim wstrząśniesz i skończą się jego fochy, albo będziesz brnąć w to bagno jak ja i jak urodzą się wasze dzieci nie będzie, co z ciebie zbierać. Aha on sam się nie zmieni, jeżeli się tak zachowuje, jest nieźle zaburzony (jaka była jego sytuacja rodzinna?) i nie wierzę, że dopiero po ślubie wyszło przysłowiowe szydło z worka. Przypomnij sobie, na pewno coś cię trapiło przed. Pamiętaj kobiety, które kochają za mocno, nieźle dostają w tyłek, bądź mądrzejsza, nie powielaj naszych błędów i nie licz, że twój "książę z bajki zmieni się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

3

Dziękuje za Twoja odpowiedź. Właśnie mnie to martwi, miałam nadzieje że będzie dobrze , ale już na samej sesji ślubnej było nieciekawie bo zamiast iść ze mną po skończonej sesji do samochodu to poleciał sam, szukać samochodu bo zapomnieliśmy gdzie go zostawiliśmy ponieważ byliśmy w innym mieście którego nie znaliśmy. Ja zostałam sama z moim znajomym, który robił nam tą sesje fotograficzną a tym czasem mój mąż był gdzieś 5 metrów przede mną i jeszcze podniesionym głosem mówił (prawie że krzyczał) jak by z pretensjami, że on szuka samochodu a my tak spokojnie idziemy i na dokładkę rozmawiamy i śmiejemy się ...... przecież za chwilę zaczynają się poprawiny i goście będą sami. Znajomy który robił nam tą sesje stwierdził że będzie Ci bardzo ciężko utrzymać te małżeństwo..... sad Jak teraz jestem sama w domu swoim rodzinnym to rozmawiamy przez telefon to jest taki miły , że aż niewiarygodne - nagle mówi do mnie kochanie , słoneczko a jak jesteśmy razem w domu to przez ten czas ani razu tak do mnie nie powiedział. Na odległość jest super ale chyba nie da się z nim mieszkać:(

Myślisz ę to coś da jak się nim wstrząśnie?? na dłuższą metę czy na chwilę?? bo jak na chwilę to ja dziękuję , nie wiem czy ma to sens:( Raz kiedyś próbowałam to poskutkowało na chwilę i naglę znalazł czas na napisanie mi ładnego smsa z rana oraz dzwonił i pytał jak dzień mija. Ale to trwało jakiś tydzień albo dwa. Naglę miał dużo chęci do wszystkiego i sam proponował jakieś zajęcie a nie ciągle ja muszę to robić sad a tak to wiecznie zmęczony i nic się nie chce.
Podświadomie wiem , że się nie zmieni ale jakoś nie może to się przebić do mojej świadomości , żeby coś zacząć z tym robić ale wiem że muszę, ale nie wiem jak....
A co do jego rodziny to ma mamę, tatę oraz siostrę chorą - Zespół Dwona . Tuż przed ślubem zobaczyłam że on jest taki mami syneczek, wszystko co ona powie to jest super i najlepiej to by się tylko jej słuchał. Miałam nadzieje , że jak wyprowadzimy się prawie 150 km od jego miejscowości to przestanie być takim mami synkiem, ale on nie chce o tym słyszeć , tylko cały czas namawia mnie żeby chciał wziąć z nim kredyt na mieszkanie, bo przecież mamy już swoje lata czyli ja 30 on 31, trzeba się ustatkować i założyć rodzinę - o to też są wieczne kłótnie że ja nie chcę (jak tylko wejdziemy na ten temat). My przed ślubem nie mieszkaliśmy razem więc też nie mogę powiedzieć więcej, jedynie tyle co spotykaliśmy się jak przyjeżdżał do mnie. Teraz tak sobie przypominam, że jedynie moja mam zauważyła że on zaczyna na mnie pokrzykiwać ale ja wtedy tego nie widziała i nie zwracałam na to uwagi. Może to były właśnie takie tego początki.....?? A  tak to nie wiem co jeszcze mogłabym sobie przypomnieć , żeby napisać .

4

Zastanawia mnie to czemu tak to jest że jak się nie widzimy np. jeden dzień to potrafi normalnie ze mną rozmawiać przez telefon a tak jak jesteśmy razem np. jedne dzień to nie potrafimy już normalnie rozmawiać. Po tym wszystkim co mi powiedział i między czasie wydarzyło to jakoś tak się na niego zablokowałam i nie potrafię podejść i tak normalnie sie przytulić , chociaż bym chciała ale zaraz myślę że przez chwilę będzie miło i przyjemnie a jak powiem coś nie tak albo zacznę zły temat to jest już loteria będzie ok albo znowu będzie kłótnia i skończy sie miłe przytulanie oraz miłe słowa, więc czasem wolę już nic nie mówić i przytulać jak tylko on chce. My chyba musimy być małżeństwem na odległość wtedy jest dobrze. Dosłownie nie wiem co ja mam już o tym wszystkim myśleć , co robić ??

5

Szlag! Mam podobnie ze swoją dziewczyną. Dobrze momentami, ale wystarczy jedno moje słowo i już fochy, wyklinanie, chęć wyprowadzki i twierdzenie, że jak mi jest tak źle to idź sobie do innej. Czasem pójdzie po rozum do głowy, przeprasza mnie, jest miła i wszystko wraca do normy. Niestety nie na długo. Opisał bym to na forum ale nie mam siły.
To co Ty opisałaś na pewno nie jest w pełni zdrową relacją. Pozytywnym aspektem jest to, że na razie nie macie dzieci, więc nie jesteście uwiązani i w razie rozstania cierpieć będziesz tylko Ty, ewentualnie on. Choć po opisie jego zachowania raczej bym na to nie liczył.
Skoro jest źle i Tobie jest w tym związku źle od dłuższego czasu to nie masz nic do stracenia. Kawa na ławę. Przedstaw mu jak to wszystko widzisz i co Cię boli. Może zrozumie swój błąd i będzie chciał go naprawić.

6 Ostatnio edytowany przez gosienka2546 (2017-07-12 13:14:51)

Widzisz mój mnie nigdy nie przeprasza za to co powie. Dosłownie ani razu nie słyszałam od niego słowa przepraszam, że tak Ci powiedziałem tylko przemilczy sprawę i myśli że rozejdzie się po kościach, ja zapomnę i będzie dalej tak jak było. Sporo mnie to kosztowało napisanie tutaj wszystkiego ale wiedziałam, że sama sobie z tym nie poradzę i muszę napisać żeby ktoś mi w tym pomógł..... Ostatnio mi też powiedział , że ja nie pasuje mi rozmowa z nim to żebym sobie znalazła kogoś z kim będzie mi się lepiej rozmawiało. sad!! A jak zapytałam kogo mam sobie znaleźć to stwierdził że kogoś , nie wie - kogo kolwiek......!!
W moim przypadku to On mi mówi żeby się wyprowadziła jak mi coś kolwiek nie pasuję, a nie ja .... Ja wolę się wtedy nie odzywać bo jeszcze doleję oliwy go ognia albo powiem o jedno słowo za dużo i dopiero wtedy by było.....
Ja Tobie radzę  jak tak dalej będzie i sytuacja się nie zmieni to lepiej za w czasu rozejść się niż męczyć tak jak ja. Przez to wszystko zobaczyłam u sobie kilka siwych włosów oraz co mnie bardzo zdziwiło to , to że miałam jeden siwy włosek w brwiach.
Będę musiała z nim porozmawiać tylko nie wiem jak to zrobić , bo jak pierwszy raz się do tego zbierałam to sporo czasu mi to zabrało żeby porozmawiam z nim o tym , że jest źle. Po rozmowie wyszło na to , że to ja wymyślam , wyolbrzymiam czy przesadzam nie jest wcale tak źle. Było dobrze przez chwile i po ślubie to dopiero właśnie zaczął sie ten cały cyrk. A chciałabym żeby było normalnie ale to chyba jest niemożliwe , przynajmniej z nim.....

7

gosienka2546 napisał/a:

Widzisz mój mnie nigdy nie przeprasza za to co powie. Dosłownie ani razu nie słyszałam od niego słowa przepraszam, że tak Ci powiedziałem tylko przemilczy sprawę i myśli że rozejdzie się po kościach, ja zapomnę i będzie dalej tak jak było. Sporo mnie to kosztowało napisanie tutaj wszystkiego ale wiedziałam, że sama sobie z tym nie poradzę i muszę napisać żeby ktoś mi w tym pomógł..... Ostatnio mi też powiedział , że ja nie pasuje mi rozmowa z nim to żebym sobie znalazła kogoś z kim będzie mi się lepiej rozmawiało. sad!! A jak zapytałam kogo mam sobie znaleźć to stwierdził że kogoś , nie wie - kogo kolwiek......!!
W moim przypadku to On mi mówi żeby się wyprowadziła jak mi coś kolwiek nie pasuję, a nie ja .... Ja wolę się wtedy nie odzywać bo jeszcze doleję oliwy go ognia albo powiem o jedno słowo za dużo i dopiero wtedy by było.....
Ja Tobie radzę  jak tak dalej będzie i sytuacja się nie zmieni to lepiej za w czasu rozejść się niż męczyć tak jak ja. Przez to wszystko zobaczyłam u sobie kilka siwych włosów oraz co mnie bardzo zdziwiło to , to że miałam jeden siwy włosek w brwiach.
Będę musiała z nim porozmawiać tylko nie wiem jak to zrobić , bo jak pierwszy raz się do tego zbierałam to sporo czasu mi to zabrało żeby porozmawiam z nim o tym , że jest źle. Po rozmowie wyszło na to , że to ja wymyślam , wyolbrzymiam czy przesadzam nie jest wcale tak źle. Było dobrze przez chwile i po ślubie to dopiero właśnie zaczął sie ten cały cyrk. A chciałabym żeby było normalnie ale to chyba jest niemożliwe , przynajmniej z nim.....

Hej teraz musisz przeorganizować myślenie. Koniec rozkminiania, które jest bolączką wielu kobiet i nie tylko na tym forum, ale także poza nim: czyli Co palant miał na myśli, mówiąc To, czy siamto? Trzymaj się faktów, jest ci ciężko, siwiejesz, powinnaś się cieszyć młodym małżeństwem, a masz wszystkiego dosyć. Ja też rozmyślałam, myślałam, że się zmieni g... prawda. Samolub zawsze zostanie samolubem. Masz dokąd wracać, odejdź i zobacz co się stanie, przecież nie musisz się z nim od razu rozwodzić, jeżeli się nie przejmie, będziesz wiedziała o co chodzi, a jeżeli będzie chciał to ratować, ty powiedz jedno krótkie słowo "Terapia" albo nic! Jak coś to pisz

8

Właśnie , kobiety mają to do siebie, że cały czas wszystko analizują jak będzie dobrze, tak czy inaczej. Własnie to tez jest mój problem , cały czas wszystko analizuje i myślę jak będzie najlepiej. Czasem trzeba ale ja to robię za często , sama się na tym łapię sad Masz racje tacy się nigdy nie zmieniają , ale my kobiety zawsze mamy nadzieje ,  że on może się zmieni a późnej cierpimy. sad Najbardziej dobija mnie to że dopiero minęło 2 miesiące po ślubie i nawet jeszcze zdjęć nie mam a tu już musze myśleć jak tu się rozejść czy o terapii małżeńskiej:( To mnie najbardziej dobija sad!! Będę musiała tak zrobić jak mówisz. Terapia albo nic.
Dzięki bardzo za pomoc, jak coś to napiszę. smile

9

Błąd każdego w związku.. "A może on się zmieni..?" Prędzej gówno się zmienia w nawóz!
Nie licz, że się zmieni, on taki po prostu jest. I nie łudź się, że będzie inny...

10

Znalazłam bardzo fajny i przydatny artykuł o GASLIGHTINGU czyli jak partner , mąż manipuluje kobietą. To szereg sygnałów na ten temat i warto abyś to przeczytałam i wyciągnęła wnioski.

11

julitam23 napisał/a:

Znalazłam bardzo fajny i przydatny artykuł o GASLIGHTINGU czyli jak partner , mąż manipuluje kobietą. To szereg sygnałów na ten temat i warto abyś to przeczytałam i wyciągnęła wnioski.

A mogłabym prosić o link do tego artykułu. Byłabym bardzo wdzięczna .

12

wejdzcie na blog kroliczek doświadczalny i link toksyczny związek- oznaki
powinny go przeczytać wszystkie osoby, ktore napisały w tym dziale.
a jak komus nie chce się czytac linku, to   
''Po kłótniach to Ty najczęściej jesteś osobą, która przeprasza i dąży do zgody, choć wina niekoniecznie była po Twojej stronie.
Czujesz, jakbyś był jedyną osobą odpowiedzialną za naprawianie tego związku.
Twój partner notorycznie unika rozmów na trudne tematy.
Twój partner nie jest w stanie przyjąć do wiadomości, że popełnił błąd.
Twój partner stawia Ci ultimatum, stosuje emocjonalny, seksualny lub finansowy szantaż, by osiągnąć to czego chce.
Podczas kłótni Twój partner nie kontroluje emocji i prędzej czy później zaczyna na Ciebie krzyczeć.
W kłótni zamiast argumentów pojawiają się wyzwiska.
Łapiesz się na tym, że wolisz ustąpić, choć masz rację lub sprawa jest istotna, bo wiesz, że kłótnia będzie nieprzyjemna.
Twój partner podczas kłótni atakuje Twój charakter zamiast konkretnych zachowań, które mu nie odpowiadają.
Twój partner podczas kłótni atakuje rzeczy, których nie możesz zmienić (np. Twoją rodzinę, przeszłość, niektóre właściwości organizmu).
Czujesz, że Twoje racje podczas dyskusji są bagatelizowane, nie są brane pod uwagę.
Twój partner rozpoczyna kłótnię o naprawdę małe rzeczy, zupełnie jakby był nastawiony na wieczną walkę.

http://www.kroliczekdoswiadczalny.pl/20 … znaki.html  ale lepiej przeczytać całość
Twój partner lubi przypominać Ci Twoje winy z przeszłości, choć już je ze sobą wyjaśniliście.
Twój partner zamiast powiedzieć wprost o tym, co go boli, co mu się nie podoba, wybiera pasywną agresję.
Wolisz unikać rozmów o niektórych ważnych dla Ciebie tematach w obawie przed dramatyczną reakcją partnera.
Łapiesz się na tym, że o swoich nowych pomysłach, dylematach wolisz powiedzieć innej osobie, niż partnerowi.''

13

Cataga, dzięki za link.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Jak rozpoznać toksyczny związek albo osoba?? Pomóżcie mi rozpoznać.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024