Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2008-04-21 23:43:55

jing jang
Zadomowiłam się na dobre

Prosaki na policzku

Nigdy nie miałam problemów z cerą, jednak ostatnio zauważyłam takie ropne krostki na policzku, jest ich kilka i znajoma powiedziała mi , że to prosaki. Próbowałam się ich pozbyć, robilam różne peelingi, maseczki wysuszające, ale nic nie działa! Jak mogłabym się ich pozbyć, wyglądają nieciekawie! Proszę o radę czy jest to możliwe przy użyciu jakichś preparatów czy musiałabym zgłosic się na jakiś zabieg?

#2 2008-04-22 17:08:08

Anna Blaczkowska
Net - EKSPERT
Od: Kraków, Lipińskiego 15
Serwis

Re: Prosaki na policzku

Aby prawidłowo i bez powikłań usunąć prosaki - proszę udać się do gabinetu kosmetycznego. Skórę należy nakłuć igłą jednorazową i dokładnie oczyścić wydzielinę, która tworzy prosak. Ponieważ zaś nie wszystkie kosmetyczki są w stanie zająć się usunięciem prosaka - proszę najpierw dopytać czy ktoś podejmie się tego zadania. Źle oczyszczona skóra może spowodować powstanie stanu zapalnego i obrzęku skóry.

Anna Blaczkowska, Gabinet Kosmetyczny Alter Ego,
ul. Lipińskiego 15 , Kraków
tel. 012-267-45-21, www.alter-ego.net.pl

#3 2008-04-27 16:02:20

jing jang
Zadomowiłam się na dobre

Bardzo dziękuję, właśnie się trochę obawiam tego stanu zapalnego. Skąd się te prosaki włąściwie biorą, ja raczej sie zdrowo odżywaim, więc na pewno nie powinny pochodzić z jakiś toksyn w organizmie!

#4 2008-04-28 14:31:56

Anna Blaczkowska
Net - EKSPERT
Od: Kraków, Lipińskiego 15
Serwis

Prosaki to małe guzki (białe lub żółtawe) wielkości 1-2 mm. Umiejscowione są śródnaskórkowo lub tuż pod naskórkiem. Najczęściej występują w okolicach powiek, na skroniach, na policzkach. Przyczyną powstawania jest tworzenie się małej torbieli z zatrzymaniem wydzieliny gruczołu potowego i łojowego. Biaława wydzielina nie ma ujścia na zewnątrz skóry i dlatego tworzy guzek.

Anna Blaczkowska, Gabinet Kosmetyczny Alter Ego,
ul. Lipińskiego 15 , Kraków
tel. 012-267-45-21, www.alter-ego.net.pl

Stopka forum