Nigdy nie miałam problemów z cerą, jednak ostatnio zauważyłam takie ropne krostki na policzku, jest ich kilka i znajoma powiedziała mi , że to prosaki. Próbowałam się ich pozbyć, robilam różne peelingi, maseczki wysuszające, ale nic nie działa! Jak mogłabym się ich pozbyć, wyglądają nieciekawie! Proszę o radę czy jest to możliwe przy użyciu jakichś preparatów czy musiałabym zgłosic się na jakiś zabieg?
1 2008-04-21 23:43:55 Ostatnio edytowany przez jing jang (2009-02-21 14:37:54)
Aby prawidłowo i bez powikłań usunąć prosaki - proszę udać się do gabinetu kosmetycznego. Skórę należy nakłuć igłą jednorazową i dokładnie oczyścić wydzielinę, która tworzy prosak. Ponieważ zaś nie wszystkie kosmetyczki są w stanie zająć się usunięciem prosaka - proszę najpierw dopytać czy ktoś podejmie się tego zadania. Źle oczyszczona skóra może spowodować powstanie stanu zapalnego i obrzęku skóry.
3 2008-04-27 16:02:20 Ostatnio edytowany przez jing jang (2009-02-21 14:38:07)
Bardzo dziękuję, właśnie się trochę obawiam tego stanu zapalnego. Skąd się te prosaki włąściwie biorą, ja raczej sie zdrowo odżywaim, więc na pewno nie powinny pochodzić z jakiś toksyn w organizmie!
Prosaki to małe guzki (białe lub żółtawe) wielkości 1-2 mm. Umiejscowione są śródnaskórkowo lub tuż pod naskórkiem. Najczęściej występują w okolicach powiek, na skroniach, na policzkach. Przyczyną powstawania jest tworzenie się małej torbieli z zatrzymaniem wydzieliny gruczołu potowego i łojowego. Biaława wydzielina nie ma ujścia na zewnątrz skóry i dlatego tworzy guzek.
Jak należy dbać o cerę skłonną do powstawania prosaków. U mnie liczebność ich występowania jest ogromna (twarz, szyja, płatki uszu) a przecież staram się jak najlepiej dbać o swą cerę i używam kosmetyków odpowiednich do rodzaju mej skóry (mieszana). Pamiętam również o odpowiednim demakijażu twarzy, więc co wpływa na to, że te prosaki tak chętnie "lokują" się na mej skórze twarzy i okolicach?