Menopauza - symptomy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Menopauza - symptomy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: Menopauza - symptomy

Trudny czas przekwiatania i menopauzy rozpoczyna się wtedy, kiedy miesiączka ustaje, a jajniki ostatecznie przestają wytwarzać jajeczka i nie dochodzi d prawidłowego wydzielania hormonów. Najpierw ustaje produkcja progesteronu, potem estrogenu.  O menopauzie mówi się wtedy, gdy kobieta nie dostała okresu od pełnego roku. Obejmuje ona kobiety w wieku od 40 do 58 lat, średnio jest to wiek około 51 lat. Kiedy menopauza przychodzi przed 40 rokiem życia nazywana jest przedwczesną menopauzą.

Deficyt estrogenów wpływa na cały organizm. Jednak niektóre objawy menopauzy są tak nietypowe, ze kobiety w ogóle nie wiążą ich z przekwitaniem. Ja za częste chrypki obwiniałam przeciągi, za suchość oczu i drętwienie rąk, pracę przed komputerem. Kobiety tylko typowe już objawy takie jak nocne poty czy uderzenia gorąca utożsamiają z menopauzą.

Kiedy menopauza się zbliża, kobiety często doświadczają kilku fizycznych i emocjonalnych symptomów, w tym takie bardziej typowe to oczywiście nieregularne miesiączki, uderzenia gorąca i nocne poty, zaburzenia snu, bezsenność, ogólny stan rozdrażnienia i niepokój itd. Kiedy menopauza nas dotyka mamy dwa wyjścia , możemy jej objawy łagodzić same za pomocą ziół, łagodnych preparatów albo musimy sobie znalezc lekarza i wraz z nim ustalić plan działania. Na pewno jednak trzeba coś robić, bo mimo tego ,że menopauza nie jest chorobą tylko naturalną koleją rzeczy u kobiet to jednak jeśli ją zaniedbamy możemy z jej przyczyny nabawić się różnych schorzeń. Są różne teorie dotyczące samego leczenia np. endoktrynolodzy uważają, że idealnnym sposobem na wyciszenie burzy hormonów w tym okresie - są same hormony.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Menopauza - symptomy

Są plusy i minusy stosowania terapii hormonalnej lub ziołowej. Mogę powiedzieć trochę o tym z doświadczeń mojej mamy, która przechodziła prawdziwą masakrę z menopauzą. No więc generalnie hormonalna terapia zastępcza polega na uzupełnieniu tego czego jajniki nie mogą już same produkować czyli podaniu estrogenów i progesteronu. Hormony są podawane w tabletkach, plastrach przylepianych na skórze pośladków, globulkach dopochwowych lub zastrzykach do mięśnia. To już lekarz dobiera,zależnie od tego gdzie mamy słabe punkty naszego organizmu. Prawidłowo prowadzona terapia musi być poprzedzona badaniami: moja mam byłą u super lekarza i miała wywiad ogólny , badanie ginekologiczne i piersi, krew, cukier, próby wątrobowe, krzepliwość krwi, usg narządu rodnego z oceną endometrium, usg piersi i mammografię i badanie gęstości kości. Także było tego bardzo dużo. Podczas terapii estrogenno - progestagennej pojawiają sie krwawienia naśladujące miesiączki. Moja mama brała leki 20 dni, potem miała 10 dni przerwy i okres. Hormonalna terapia likwiduje objawy menopauzy w ciagu kilkunastu dni na ogół. Także działa szybko. A teraz jak to wygląda z terapią ziołami ? Ano są także plusy bo zioła z natury są bezpieczne, żadne z ziół nie wykazało do tej pory zwiększanie ryzyka rozwoju raka szyjki macicy czy też nowotworu piersi a estrogen jest o to podejrzewany, choć twardych dowodów nie ma. Natomiast estrogen na pewno zapobiega osteropoozie a produkty ziołowe jak dotąd nie odkryto u nich takiego działania. Także raczej nie. Zioła zawierają hormony roślinne, wiec tak czy tak kontrola lekarza i tutaj musi być. Raczej nie polecam brania ziółek na własną rękę. Ja myślę, że dobrze stosować terapię ziołową kiedy menopauza przebiega łagodnie, ale jak mamy się męczyć i są bardzo sile dolegliwości zaburzające normalne funkcjonowanie, to chyba jednak kuracja hormonalna jest o wiele lepsza!

3

Przeszłam menopauzę bez hormonów i ziółek. Było troche potów i skoków ciśnienia i nic poza tym. Ale tez miałam dobre do tego nastawienie, nie płakałam po mlodości. Nigdy nie utożsamiałam swojej kobiecości tylko z urodą ciała. I wogóle taki mam charakter, że łatwo sie godzę z tym czego nie mogę zmienić. Może dlatego menopauza nie popsuła mi radosci z życia?

4

a ja mam problem z moją mamą... bo napewno menopauza zbliza sie do niej wielkimi krokami, ale na razie nie ma zadnych objawów poza jednym....juz drugi miesiac ma okres.... wiem że to moze być pierwszym objawem zbliżajacej sie menopauzy. Mama jest coraz słabsza, ma wory pod oczami straszne, kręci jej się w głowie (trudno sie dziwić bo ile krwi mozna stracić) ale za nic w swiecie nie chce sie dac przekonać do wizyty u ginekologa, ciagle słyszę tylko ze to napewno przejdzie.
Myślę, ze ona nie umie sobie poradzic z tym psychicznie, jest bardzo energiczna kobietą, zapracowaną, w jej zakłądzie pracy wszystkie babeczki są dużo młodsze (moja mama ma 50 lat) i ona się tego jakby wstydzi, ze to juz.
nie wiem jak ją przekonać, ze tego juz nie da się odwrócić, ze będzie tylko gorzej, a to krwawienie trzeba jakoś zahamować (to nie jest plamienie, a mocne krwawienie)
dpradźcie prosze jak ją przekonać do wizyty u specjalisty.

5

moja mama też nie przyjmowała hormonów i były tylko skoki ciśnienia,napady goraca no i jeszcze czasem chodziła rozdrażniona,przyjmowała lacibios-femina i lekarz przepisał leki na unormowanie ciśnienia,ale jej koleżanka przechodziła ten stan okropnie,brała hormony ,przytyła baardzo dużo i zaczęły jej rosnąć wąsy,nie było można z nią poważnie porozmawiać,niektóre kobiety mają z tym problem ale moim zdaniem zbyt pochopnie stosują terapię hormonalną

6

Grunt to dobre nastawienie, jeśli chcecie wspomóc się ziółkami to może warto zacząć od czegoś takiego jak wyciąg z nasion soi?

7

Od półtora roku jestem po operacji usunięcia macicy muszę Wam Panie powiedzieć że przeżyłam naprawdę to bardzo ciężko psychicznie Niby wszystko w porządku rodzina zadowolona,że operacja się udała a mnie było ciężko.Dopiero teraz mogę o tym pisać.Od 3ech miesięcy nie mam miesiączki i zastanawiam się jak to jest z jajeczkowaniem.Może jest na forum osoba która ma takie wiadomości medyczne .Proszę o informację.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Menopauza - symptomy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024