Kosekwencje braku zapotrzebowania na potrzeby. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Kosekwencje braku zapotrzebowania na potrzeby.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Kosekwencje braku zapotrzebowania na potrzeby.

Jakie są konsekwencje braku zapotrzebowania na potrzeby Waszym zdaniem?
Czym to skutkuje?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Potrzeba

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kosekwencje braku zapotrzebowania na potrzeby.

Jakie potrzeby? Nie wszyscy potrzebują tego samego.
Potrzeby wymienione przez Maslowa mają wszyscy, ale żeby odczuć potrzebę wyższą w hierarchii najpierw trzeba zaspokoić te niżej.

3

Tak , Maslow wymienia wiele potrzeb. Najpierw te na poziomie podstawowym czyli :
Potrzeby fizjologiczne takie jak : potrzeba jedzenia, potrzeba odpoczynku, potrzeba przyjemnych doznań zmysłowych, potrzeby seksualne.
Następnie potrzeby związane z potrzebą bezpieczeństwa . które wyrażają się unikaniem tego, co może przynieść śmierć lub cierpienie A więc są to : potrzeba zależności,potrzeba opieki i oparcia, potrzeba braku lęku, potrzeba ładu.

Potem są jeszcze potrzeby afiliacji (przynależności i miłości, akceptacji, afirmacji); ich zaspokojenie rzutuje na sposób widzenia świata, występują w dążeniach przezwyciężenia osamotnienia, alienacji

Nie możemy zapomnieć o potrzebach szacunku i uznania czyli są to dokładniej : potrzeba potęgi, potrzeba wyczynu, potrzeba wolności, potrzeba respektu i uznania innych,potrzeba dobrego statusu społecznego, potrzeba sławy, potrzeba dominacji

Na koniec słynnej maslowskiej piramidki wchodzą takie potrzeby jak potrzeba samorealizacji, dążenie do rozwoju możliwości, dążenie do realizacji celu

No i jakoś nie wyobrażam żeby nie mieć czy nie odczuwać tych potrzeb w mniejszym lub większym stopniu. Każdy z nas je ma : takie czy inne. Ale chyba mi nie powie nikt, że nie ma np. takiej potrzeby jedzenia czy np. afiliacji ...

4

Właśnie, Angua, wytłumacz co miałaś na myśli, bo przecież potrzeby ma każdy wink Niemożliwym jest, żeby ktoś absolutnie nie miał żadnych potrzeb.

5

uważam, że zapotrzebowaniem na kobiecą potrzebę bliskości, mężczyzny, może być zdrada. O ile jest mężatką...

6 Ostatnio edytowany przez Angua (2010-02-06 19:58:54)

Dostałam taki temat do opracowania. Niestety nauczycielka nie wyjaśniła  jak ten temat...hmm...zrozumieć zinterpretować.
Bo jak dla mnie jest niejasny, o czym mam się rozpisywać? Nie wiem od czego zacząć wink
Więc pomyślałam że może ktoś inny się zorientuje i doradzi.
Mam napisać wypracowanie....

7

Angua napisał/a:

Dostałam taki temat do opracowania. Niestety nauczycielka nie wyjaśniła  jak ten temat...hmm...zrozumieć zinterpretować.
Bo jak dla mnie jest niejasny, o czym mam się rozpisywać? Nie wiem od czego zacząć wink
Więc pomyślałam że może ktoś inny się zorientuje i doradzi.
Mam napisać wypracowanie....

To ja myślę, że konsekwencją braku zapotrzebowania na potrzeby jest obniżka cen produktów.
Ewentualnie wycofywanie ich z rynku oraz inne elementy ekonomii, po to by wzbudzić popyt.
Pozdrawiam serdecznie

8

Powiedz swojej nauczycielce, że jest epicką kretynką tongue (joke)
W sumie już samo sformułowanie "zapotrzebowanie na potrzeby" nawet nie brzmi po polsku...

Naprawdę nie mam pojęcia jak to rozumieć... Może zapytaj ją lepiej? Albo może chodziło jej o czysto idealistyczne wyobrażenie... Ciężko stwierdzić.

9

Nie mam jak zapytać bo w pon. muszę oddać pracę...
Może napisać że brak potrzeb jest niemożliwy? Że to patologia...
Ech...nie wiem...

10

Myślę, że jest to całkiem niezły pomysł smile Napisz coś takiego, że człowiek zawsze ma jakieś potrzeby i nawet jeśli myśli, że niczego nie potrzebuje, to ma chociażby potrzeby biologiczne, zaprogramowane przez naturę, na które nie ma wpływu. W sumie brak jakichkolwiek potrzeb musi oznaczać albo poważne uszkodzenie mózgu, albo socjo-/psychopatię.

11 Ostatnio edytowany przez Angua (2010-02-07 17:19:02)

Och...i jeszcze jedna sprawa.
Na podstawie tych grup związków małżeńskich nadających się do terapii mam dopisać znane pary z seriali.
OJCIEC+LALKA (mąż spełniający kaprysy żony która ma jedynie ładnie wyglądać)
PAN+SŁUŻĄCA (wiadomo)
GOŁĘBIE(Pod pozorem miłości małżonkowie są wstanie wytykać sobie "ja cię tak bardzo kocham a ty tego nie doceniasz co dla ciebie robię)
JASTRZĘBIE(małżonkowie którzy się kochają ale ze sobą walczą)
CZARUJĄCY+WIEDŹMA
SYN+MATKA(tu też chyba jasne)

Ja seriali nie oglądam więc za bardzo nie mam rozeznania...;)

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Kosekwencje braku zapotrzebowania na potrzeby.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024