"Nocne Wilki" - rosyjscy motocykliści. Co o nich sądzicie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » "Nocne Wilki" - rosyjscy motocykliści. Co o nich sądzicie?

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 60 z 164 ]

1

Temat: "Nocne Wilki" - rosyjscy motocykliści. Co o nich sądzicie?

Od kilku dni media bombardują nas  wiadomościami  na temat  przejazdu przez Polskę  grupy motocyklistów - "Nocnych Wilków". MSZ podjęło decyzję: ?Nocne Wilki? nie przejadą przez Polskę.Taką decyzję podjął Minister Spraw Zagranicznych Grzegorz Schetyna po apelu Fundacji Otwarty Dialog oraz proteście polskich aktywistów przeciw rajdowi ?Nocnych Wilków? przez Europę Środkowo-Wschodnią. Kolumna motocykli ozdobiona rosyjskimi flagami wyruszyła z Moskwy 25 kwietnia. 9 maja motocykliści planowali przyjechać do Berlina i złożyć kwiaty pod pomnikiem Żołnierzy Radzieckich. Klub założony został 31 maja 1989 w Moskwie, stając się pierwszym klubem motocyklowym w ZSRR. Klub ma regionalne oddziały w Rosji, na Białorusi, Ukrainie, w Bułgarii, Macedonii, Serbii, Rumunii.

Liderem klubu jest Aleksander Załdostanow, "Chirurg". Niektórzy z członków klubu wzięli czynny udział w rosyjskiej aneksji Krymu, co stało się jedną z przyczyn odmowy pozwolenia na przejazd zorganizowanej grupy motocyklistów przez teren Rzeczypospolitej w 2015 roku w drodze na berlińskie obchody rocznicy zakończenia II wojny światowej. (Wikipedia).
Co o nich sądzicie? Mogliby wjechać na polskie terytorium czy nie? Czy słusznie dostali zakaz wjazdu? A jeśli  nie, to dlaczego?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Nocne Wilki" - rosyjscy motocykliści. Co o nich sądzicie?

A nawet jakby wjechali to co dalej? O ile w ogole przejechaliby przez Polske bez utraty paru sztuk po drodze to i tak dalej granice maja zamkniete.

I slusznie.

Ten najwiecej mowi o przeszlosci, kto nie ma planow na przyszlosc

3

Mussuka napisał/a:

A nawet jakby wjechali to co dalej? O ile w ogole przejechaliby przez Polske bez utraty paru sztuk po drodze to i tak dalej granice maja zamkniete.

I slusznie.

Dlaczego słusznie?

4 Ostatnio edytowany przez Mussuka (2015-04-28 10:16:31)

Summerka napisał/a:
Mussuka napisał/a:

I slusznie.

Dlaczego słusznie?

Dlatego, ze chyba nie zyczymy sobie miec rozrob na terenie wlasnego kraju, a chyba malo kto wierzy, ze bylby to pokojowy przejazd, zarowno z jednej jak i z drugiej strony pokojowy. Mielismy przyklad z kibicami podczas Euro.

Poza tym troszke te samowolke nalezy w koncu ukrocic, jesli ten gang byl zaangazowany w przejecie Krymu, to trudno im teraz szeroko drzwi otworzyc i serdecznie zaprosic. Maja to, o co sie razem z Putinem mocno postarali. Sankcji ciag dalszy. Tak jak na nasze jablka.

Polakom nie chca pozwolic postawic pomnika pod Smolenskiem a sami beda jechac czcic czerwonoarmistow i bolszewikow, jak nie u nas, to w Berlinie mogloby do niezlych zamieszek dojsc.

5

Trasa ich rajdu miała prowadzić z Moskwy, przez Białoruś, Warszawę, Wrocław, Brno, Bratysławę, Wiedeń, Monachium, Pragę, Torgau i Karlshorst do Berlina. W sumie ok. 6 tys. kilometrów.Dotarli do Katynia, gdzie uczcili pamięć polskich oficerów zamordowanych wiosną 1940 roku przez NKWD z rozkazu Józefa Stalina; w obu częściach memoriału - polskiej i rosyjskiej - złożyli kwiaty. Według planów, po wjechaniu do Polski mieli przyjechać do Warszawy. Jednym z etapów ich przejazdu przez Polskę miała być też wizyta w b. obozie Auschwitz-Birkenau. Naprawdę sądzisz, że mogłoby tam dojść do zamieszek? Przecież w zeszłym roku była podobna grupa Rosjan  i Rusinów  w ramach rajdu samochodowego, którzy chcieli w ten sposób uczcić 70. rocznicę zwycięstwa Związku Radzieckiego nad hitlerowskimi Niemcami. Złożyli kwiaty m.in. na Cmentarzu Mauzoleum Żołnierzy Radzieckich w Warszawie. Dlaczego teraz  nie było zgody na wjazd do Polski?

6 Ostatnio edytowany przez Snake (2015-04-28 10:42:16)

Summerka napisał/a:

Dlaczego teraz  nie było zgody na wjazd do Polski?

Bo miesiąc temu marszałek senatu Bogdan Borusewicz nie został wpuszczony na terytorium Federacji Rosyjskiej kiedy chciał udać się na pogrzeb Borysa Niemcowa. W miarę krótki i wystarczający powód smile
Bo to jest taka zabawa w pstryczki w nos. Na pogrzeb pojechało z Polski więcej osób ale Rosjanie wybrali sobie takiego najbardziej znaczącego (trzecia osoba w państwie) i tej nie wpuściła. Na różne imprezy związane z obchodami 70-lecia zakończenia wojny wybiera się wielu Rosjan, którzy wystąpili o zgodę na wjazd grup zorganizowanych, a Polacy wybrali z nich jedną wokół której Moskwa robi największą hucpę i tej właśnie odmówiła wjazdu.

Nicht falsch Nicht recht Ich sag' es dir das Schwarz Und Weiss is kein Beweis Nicht Tod Nicht Not Wir brauchen bloss Ein Leitbild für die Welt
Ein Fleisch Ein Blut Ein wahrer Glaube Eine Rasse und ein Traum Ein starker Wille
Jawohl ja!
Já! Já! Jawohl!

7

Nocne Wilki powstały przy udziale radzieckich służb specjalnych, że zacytuję jedną ze stron:

>>?Nocne Wilki?, to pierwszy klub motocyklowy założony jeszcze w czasach ZSRR , 31 maja 1989 w Moskwie, pod kontrolą służb specjalnych.  Powierzono mu ważne zadania polityczne i propagandowe, z których lojalnie wywiązuje się do dziś jego kierownictwo. Realizując te zadania, ?Nocne Wilki? założyły regionalne oddziały w wielu krajach byłego bloku wschodniego ? m.in. na Białorusi, Ukrainie, w Bułgarii, Macedonii, Serbii, Rumunii oraz w miastach Rosji. Członkowie klubu brali czynny udział w rosyjskiej aneksji Krymu, co stało się jedną z przyczyn odmowy pozwolenia na przejazd zorganizowanej grupy motocyklistów przez Polskę.<<

Dodam, że w wielu krajach (USA, państwa skandynawskie, Ukraina) są uznawane za organizację przestępczą.

8

Snake napisał/a:

Bo to jest taka zabawa w pstryczki w nos.

Odnoszę dokładnie takie samo wrażenie. Grupa motocyklistów rosyjskich, która chciała wjechać na teren Polski, jest stosunkowo niewielka, w żaden sposób nie mogła zagrozić ani nam bezpośrednio, ani porządkowi publicznemu, a gdyby nawet próbowano, to byłoby śmiechem, gdybyśmy nie potrafili sobie z nimi poradzić. Spokojnie mogli przejechać, zatrzymać się tam, gdzie planowali i pojechać dalej. Najpierw oni nam, teraz my im, za chwilę znajdzie się kolejny pretekst, żeby podkreślić wzajemną niechęć i w ten sposób cała ta machina będzie się nakręcać. Temperatura rośnie i po kilku podobnych sytuacjach będzie już wrzała. Motocykliści, zaopatrzeni przecież we właściwe dokumenty, mogli spokojnie przejechac, bo prawo, o ile ktoś go nie narusza, pozwala każdemu jeździć po polskich drogach. Nie wspominając, że Polacy też przecież całymi grupami jeżdżą do Rosji składać kwiaty. Ciekawe jak długo? <zastanawia się>

"Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz." (Janis Joplin)
[olinkowy status to już historia, z niezależnych ode mnie przyczyn technicznych, właściwy zobaczysz dopiero w moim profilu wink]

9

Dla mnie cały temat jest durny i nudny, przecież oni jeździli już do Polski i nigdy nie było żadnych problemów. My jeźdźmy do Rosji a oni chcą odwiedzić przodków u nas, tylko zaraz i my nie będziemy mogli pojechać w ramach zemsty.

Jak dla mnie głupia przepychanka, albo tzw temat zastępczy.

10

Wszystkim pokojowo nastawionym przypominam, ze rowniez Czesi i Niemcy nie zgodzili sie na ich wpuszczenie? Ogolnoeuropejska panika?

11

Jak widać.

Raz że Ruscy dwa że motocykliści to dla gawiedzi od razu śmierdzi kryminałem...

12

Mussuka napisał/a:

Wszystkim pokojowo nastawionym przypominam, ze rowniez Czesi i Niemcy nie zgodzili sie na ich wpuszczenie? Ogolnoeuropejska panika?

Moim zdaniem jest to zwykły, polityczny akt demonstracji, a nie poczucie realnego zagrożenia.

"Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz." (Janis Joplin)
[olinkowy status to już historia, z niezależnych ode mnie przyczyn technicznych, właściwy zobaczysz dopiero w moim profilu wink]

13 Ostatnio edytowany przez Otis (2015-04-28 13:45:04)

Niemcy i Czesi przeprowadzili prostą kalkulację. Przejazd sam w sobie ma znaczenie wyłącznie propagandowe. Samo zablokowanie granic dla wilków nie ma większego sensu. Lepiej byłoby otworzyć granice pokazując, że jesteśmy cywilizowani i innych również do takich zachowań zachęcamy. Ale jeśli cokolwiek po drodze się wydarzy, to wina spadnie na kraj gospodarzy; że były prowokacje, albo niedostateczna ochrona, albo coś. Wtedy efekt propagandowy dla całej tej demonstracji będzie dużo większy. A ponieważ cel jest propagandowy, to szansa na jakiś ?wypadek przy pracy? jest spory. Czesi i Niemcy zamykając granice zminimalizowali to zagrożenie do zera. Teraz my ponosilibyśmy ryzyko podwójne. Raz, że jeśli cokolwiek było w planach wilków to musiałoby wydarzyć się u nas. Dwa, że dojazd do niemieckiej granicy i ewentualny protest niezadowolonych wilków pod tą granicą także byłby po naszej stronie.

14

Otis napisał/a:

Ale jeśli cokolwiek po drodze się wydarzy, to wina spadnie na kraj gospodarzy; że były prowokacje, albo niedostateczna ochrona, albo coś. Wtedy efekt propagandowy dla całej tej demonstracji będzie dużo większy. A ponieważ cel jest propagandowy, to szansa na jakiś ?wypadek przy pracy? jest spory. .

dokladnie to napisalam wczesniej. Wpuscic ich do Polski, znajac ich geneze i szczytne cele, to tak jakby zrobic ustawke kiboli pod stadionem i czekac az sie zabawa zacznie.

Dla mnie to nie jest przejazd harleyowcow, milosnikow motocykli, to sluzby Putina, tylko w innym opancerzeniu. I mile widziani u nas nie sa i nie beda.

15

Małpa69 napisał/a:

Dla mnie cały temat jest durny i nudny, przecież oni jeździli już do Polski i nigdy nie było żadnych problemów. My jeźdźmy do Rosji a oni chcą odwiedzić przodków u nas, tylko zaraz i my nie będziemy mogli pojechać w ramach zemsty.

Jak dla mnie głupia przepychanka, albo tzw temat zastępczy.

Mam dokładnie takie samo zdanie.
Już przejeżdżali przez Polskę X razy i jakoś nigdy ustawki z kibolami pod stadionem nie było.
Z kolei taki, dajmy na to, marsz niepodległości co roku kończy się wielką rozróbą, a władze na niego pozwalają.

Logika, że mucha nie siada. roll

16 Ostatnio edytowany przez Otis (2015-04-28 15:48:35)

Ale marsz niepodległości czyj? Ruskich u nas?
Może wyślijmy nasz marsz niepodległości do nich big_smile

Jak mój pies narobi mi w ogródku, to mogę to sprzątnąć albo zostawić. Mój pies, mój ogródek. A jak mi narobi pies sąsiada to co? Mam posprzątać i jeszcze przeprosić za to sąsiada?

Mucha siadać! big_smile

17

Otis, ale to bardziej sytuacja, kiedy pies sąsiada mógł biegać po Twoim ogródku i było dobrze, nie robił, dołów nie kopał, aż nagle się z sąsiadem popsztykałeś i "Wooon durny kundlu!".

A wysłanie naszego marszu do nich bardzo popieram. big_smile

18 Ostatnio edytowany przez in_ka (2015-04-28 16:45:08)

Otis napisał/a:

Niemcy i Czesi przeprowadzili prostą kalkulację. Przejazd sam w sobie ma znaczenie wyłącznie propagandowe. Samo zablokowanie granic dla wilków nie ma większego sensu. Lepiej byłoby otworzyć granice pokazując, że jesteśmy cywilizowani i innych również do takich zachowań zachęcamy. Ale jeśli cokolwiek po drodze się wydarzy, to wina spadnie na kraj gospodarzy; że były prowokacje, albo niedostateczna ochrona, albo coś. Wtedy efekt propagandowy dla całej tej demonstracji będzie dużo większy. A ponieważ cel jest propagandowy, to szansa na jakiś ?wypadek przy pracy? jest spory. Czesi i Niemcy zamykając granice zminimalizowali to zagrożenie do zera. Teraz my ponosilibyśmy ryzyko podwójne. Raz, że jeśli cokolwiek było w planach wilków to musiałoby wydarzyć się u nas. Dwa, że dojazd do niemieckiej granicy i ewentualny protest niezadowolonych wilków pod tą granicą także byłby po naszej stronie.

matko Otis pełna zgoda wink
albo te same programy w telewizji oglądamy  big_smile i big_smile
a co decyzji, nie wpuszczamy - chociaż raz mądrze przed szkodą  a nie odwrotnie

jest broń straszniejsza niż oszczerstwo: to prawda

19 Ostatnio edytowany przez Snake (2015-04-28 17:22:38)

Vian napisał/a:

Otis, ale to bardziej sytuacja, kiedy pies sąsiada mógł biegać po Twoim ogródku i było dobrze, nie robił, dołów nie kopał, aż nagle się z sąsiadem popsztykałeś i "Wooon durny kundlu!".

A może się poprztykał z sąsiadem, bo zauważył, że ten celowo tego spokojnego pieska szczuje na bezdomnych w okolicy?
Bo jeszcze raz polecam zapoznanie się z informacjami. Z wielu grup rosyjskich składających wnioski o zgodę na zorganizowany wjazd z okazji obchodów została wyłuskana tylko ta jedna - "Nocne Wilki" i ona tylko nie dostała zgody. Rajdy innych motocyklistów z Obwodu Kaliningradzkiego zgodę dostały, tak jak rajd samochodowy, grupy rekonstruktorów itd. Oni po prostu normalnie złożyli swoje wnioski i nie robili z tego hucpy. "Nocne Wilki" robiły hucpę, a inna różnica między ich wizytami poprzednimi, a ewentualną obecną jest jeszcze taka, że w międzyczasie odstawili szopkę na Krymie. A wiesz, że np. amerykańskie firmy wycofały się nawet z obsługi gier sieciowych na obszarze Krymu pod groźbą kar ze strony swojego rządu. Dlatego było jasne, że "Nocne Wilki" nie wjadą. Zresztą właśnie podają, że kolejny kraj czyli Litwa odprawiła ich z kwitkiem...
Tak jeszcze w temacie innych pstryczków w nos. Już nie świętujemy końca II wś. 9 maja czyli zgodnie z nomenklaturą posowiecką tylko 8 maja smile Właśnie na dniach sejm to uchwalił. Dla Rosji to również propagandowy cios i od razu zaczęli swoje utyskiwania. No i jaja będą w okolicy 8-9 maja, bo Polska organizuje "konkurencyjne" obchody na Westerplatte, gdzie już potwierdziły swój udział głowy praktycznie wszystkich państw Europy środkowo-wschodniej, mocne delegacje z całej Europy, USA itd. A dzień później do Moskwy zjeżdża Korea Płn i tym podobni smile Nawet Łukaszenko się wykpił...

Nicht falsch Nicht recht Ich sag' es dir das Schwarz Und Weiss is kein Beweis Nicht Tod Nicht Not Wir brauchen bloss Ein Leitbild für die Welt
Ein Fleisch Ein Blut Ein wahrer Glaube Eine Rasse und ein Traum Ein starker Wille
Jawohl ja!
Já! Já! Jawohl!

20

Dla mnie cała ta akcja z Nocnymi Wilkami pokazuje jak bardzo żałosne są nasze władze.
W normalnym kraju bez żadnego problemu i szumu medialnego wpuścili by ich zamiast dawać Rosji powody do oczerniania Polski i wmawianiu Rosjanom jak Polacy ich nienawidzą.
A że mogą narobić burd to trudno,od tego jest policja żeby w razie problemów rozwiązać takie problemy.
Tylko że nasi policjanci i straż miejska umią głównie zatrzymywać pijących i palących w miejscach publicznych albo przechodzących na czerwonym świetle gdy nic nie jedzie.
Z resztą na jakich podstawach mają ich nie wpuścić?
Bo coś im się wydaje?

21

Adrian102 napisał/a:

W normalnym kraju bez żadnego problemu i szumu medialnego wpuścili

Wykreśl z listy normalnych krajów jeszcze Niemcy, Czechy, Litwę...

Adrian102 napisał/a:

Bez jaj, dekady sowiecko-rosyjskiego patronatu nauczyły nas, że "dajcie mi człowieka, a ja znajdę paragraf":) Naprawdę nie wiesz, że każda służba, a tym bardziej graniczne bez problemu każdego mogą cofnąć z granicy? Tylko musi im się chcieć albo muszą mieć to wskazane "z góry". Swoją drogą, to nieźle to zrobili, bo w sumie mogli im kazać zawracać od razu ale nie, najpierw zrobili kilkugodzinne trzepanko dla pozorów i większego upokorzenia...

Jawohl ja!
Já! Já! Jawohl!

22 Ostatnio edytowany przez Otis (2015-04-28 21:47:42)

Vian napisał/a:

A wysłanie naszego marszu do nich bardzo popieram. big_smile

To jest raczej sytaucja - dotąd jego pies biegał po moim podwórku, a ja czasem pozwalałem bawić się z nim moim dzieciom. Ale okazało się, że facet ma paskudny charakter, żonę leje. A i jego pies więcej jakoś szczeka. Nic tu po nich.

23 Ostatnio edytowany przez in_ka (2015-04-28 21:45:06)

Adrian102 napisał/a:

Tylko że nasi policjanci i straż miejska umią głównie zatrzymywać pijących i palących w miejscach publicznych albo przechodzących na czerwonym świetle gdy nic nie jedzie.
Bo coś im się wydaje?

Adrian umieją - nie umią wink

24

in_ka napisał/a:

Inka, nie oglądamy tych samych programów, bo ja nie mam ani telewizji, ani telewizora. Zbyt łatwo ulegam wszelkiej propagandzie smile

25

Otis napisał/a:
in_ka napisał/a:

Inka, nie oglądamy tych samych programów, bo ja nie mam ani telewizji, ani telewizora. Zbyt łatwo ulegam wszelkiej propagandzie smile

a tej z internetu się nie obawiasz wink

26 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-04-28 22:44:00)

Mussuka napisał/a:

e.

Dla mnie to nie jest przejazd harleyowcow, milosnikow motocykli, to sluzby Putina, tylko w innym opancerzeniu. I mile widziani u nas nie sa i nie beda.

Proszę mów za siebie, jak by jechali koło mojej miejscowości to chętnie bym wyszła i popatrzyła, pomachała, a i nie jestem jedyna, miałam okazję na ten temat dyskutować z wieloma osobami i mają takie samo zdanie jak i ja.

27

Niech przejadą przez Ukrainę jak nie mogą przez UE. Tam ich odpowiednio ugoszczą.

28

in_ka napisał/a:
Otis napisał/a:
in_ka napisał/a:

a tej z internetu się nie obawiasz wink

Okropnie się jej boję. Nauczyłem się patrzeć na ekran tak trochę bokiem, że niby w ogóle nie zwracam uwagi na to, co się na nim pojawia. I jakoś daje radę.  Ale jak któregoś dnia się zapomnę i tak normalnie na ten ekran spojrzę to... brrrr big_smile

29

Warto dodać, że Rosjanie w Polsce świetowali zwyciestwo w II wojnie światowej bite 45 lat non stop. A i teraz odbyły sie inne rajdy i sa uroczystosci pod pomnikiem  w Wawie.

Nic sie nie stanie jak jeden rajd nie wjedzie i niech nie skamlą,że to odwracanie historii.

30 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-04-29 04:39:54)

Facet79 napisał/a:

Warto dodać, że Rosjanie w Polsce świetowali zwyciestwo w II wojnie światowej bite 45 lat non stop. A i teraz odbyły sie inne rajdy i sa uroczystosci pod pomnikiem  w Wawie.

Nic sie nie stanie jak jeden rajd nie wjedzie i niech nie skamlą,że to odwracanie historii.

A dlaczego uważasz, że ten rajd nie może wjechać do Polski?
Niektórzy polscy motocykliści, mam tu na myśli uczestników Rajdu Katyńskiego, stanęli w ich obronie. Poza tym grupa "Nocnych Wilków" otrzymała przecież schengeńskie wizy. Ktoś  wyraził na to zgodę.  A może brak zgody wiąże się z modyfikacją ich planów? Odwiedzając Muzeum Auschwitz, Nocne Wilki zamierzają przypomnieć rolę Armii Czerwonej w wyzwalaniu nazistowskiego obozu, by w ten sposób odnieść się do wypowiedzi szefa MSZ Grzegorza Schetyny - w styczniu, tuż przed 70. rocznicą wyzwolenia Auschwitz, mówił, że to żołnierze ukraińscy otworzyli bramy obozu ("Gazeta Wyborcza").

31

Jeżeli chodzi o opinię motocyklistów, to szacowna większość (tych, co znam) jest zdania niech sobie jadą.

Problem w tym, że Putin, a klub motocyklowy na to pozwolił, zrobił z tego rajdu polityczno-narodowościową propagandę.
Na temat zwykłego rajdu motocyklowego nikt by się tak nie roztrząsał. Jest ich wiele i oprócz krótkich wzmianek w mediach nikt poza motocyklistami nie zaprząta sobie nimi głowy.

Problem w tym, że Rosjanie kolejny raz robią coś z godnym siebie rozmachem i urasta to przez osobę Putina do rangi propagandy międzynarodowej.

Pomijając polityczne przepychanki na szczeblu międzynarodowym, nasuwa się pytanie dlaczego polscy podatnicy mają płacić za ochronę tego rajdu na terenie naszego kraju? Jak się coś organizuje z taką pompą, to trzeba zadbać o bezpieczeństwo. Jeżeli doszłoby do rozrób na terenie Polski, nikt nie będzie winił motocyklistów, a nasze władze.

32

Ci z rajdu katyńskiego są z Nocnymi Wilkami zakumplowani i boją się, że się to odbije na nich jak będą chcieli jechać do Rosji. Nie mieszałbym do tego Oświęcimia, bo aż tak skomplikowanymi ścieżkami umysły naszych polityków nie chadzają smile Po prostu Nocne Wilki, to bardzo zakumplowani z Kremlem goście, którzy mocno angażowali się w przejęcie Krymu organizując tam propagandowe szopki czy wręcz ochraniając zajęte budynki administracji ukraińskiej. Ogłosili z szumem, że jadą do Berlina więc ktoś, gdzieś podjął decyzję, że tym razem nie dojadą smile Wyraźnie widać, że decyzja została uzgodniona przynajmniej na szczeblu polsko-niemieckim, może szerzej* ale pozostałe kraje graniczne akceptują ten "zakaz" i dlatego teraz Nocne Wilki się odbijają od kolejnych przejść granicznych UE.

* Nie po to Amerykanie urządzali przed chwilą Dragoon Ride jadąc ostentacyjnie od Łotwy, Litwy, Estonii przez Polskę i Czechy do Niemiec żeby sobie teraz Rosjanie organizowali jakieś swoje propagandowe przejazdy smile

Jawohl ja!
Já! Já! Jawohl!

33

Do tej pory jeździli bo robili to po cichutku nie dorabiając ideologii w Polsce mało kto wiedział o ich istnieniu.Teraz problem jest inny chcą wjechać z pełną pompą chcą być zauważeni pokazać swoją siłę i zasiać w ludziach strach.Ze względów bezpieczeństwa lepiej ,ze nie zostali wpuszczeni bo bankowo do Berlina by nie dojechali a komitet powitalny odpowiednio by ich przywitał.A to dopiero byłby pretekst dla Rosjan gdyby ich nocnych wilków zeskrobywali żyletką z asfaltu.

Vian Byłaś kiedyś na marszu niepodległości?Ja jeżdżę co roku i jakoś patrz cały jestem za jakiś czas zamierzam zabrać córkę bo czuje się tam pewnie i bezpiecznie.Jeśli marsz opisujesz tylko z tego co widzisz w tv no to......nie pogadamy.

Kiedy pije,pije szczerze,kiedy pije Bóg mnie strzeże.

34

Odniosę się tylko do marszu niepodległości.Byłam z córką dwa  lata temu i nie wybiorę się z dzieckiem więcej w takie miejsce.
Może Ty po prostu bywasz w jakimś bezpieczniejszych okolicach ale my po prostu uciekałyśmy przez Wilczą i Skorupki dzikim pędęm bo tam akurat były największe zamieszki.
Kiedy dotarłysmy na przystanek autobusowy w okolicy Holiday Inn byłyśmy świadkami jak dresy zaczęły zaczepiać a potem kopać dwie ciemnoskóre dziewczyny.

Tylko czasem wśród mroku,straszy i krąży wokół zamyślony marabut, w lepkich błotach błądzący ptak
Lecz dzień lęki wymiecie,wiec spokojnie możecie drzwiami trzasnąć i zasnąć gdy "dobranoc" powiemy wam

35

Summerka napisał/a:

Niektórzy polscy motocykliści, mam tu na myśli uczestników Rajdu Katyńskiego, stanęli w ich obronie.

A inni nie, że zacytuję ze strony Kongresu Polskich Klubów Motocyklowych:

Będąc w zgodzie z zasadami Klubów Motocyklowych, jako Rada KPKM pozostawiamy bez komentarza wydarzenia polityczne w naszym Kraju jak i na arenie międzynarodowej. W związku z tym iż przejazd klubu Nocne Wilki w naszym odczuciu ma właśnie taki wymiar, traktujemy to jako wydarzenie propagandowe z użyciem motocykli. Wspomniany Klub składa się w dużej mierze z ludzi wywodzących się ze służb mundurowych czego nie akceptujemy. Mając na uwadze powyższe, zostawiamy sprawę analogicznym służbom po stronie UE.

W zeszłym roku grupa polskich motocyklistów z wymienionej organizacji próbowała zakłócić przejazd rosyjskich motocyklistów do Braniewa tak, że policja musiała ich kierować opłotkami miasta aby obie grupy się nie spotkały. A były to wydarzenia w żaden sposób nie nagłośnione medialnie ale atmosfera już była gorąca, właśnie przez Ukrainę. W tym roku nic się w atmosferze nie polepszyło, wręcz odwrotnie, a na dodatek część rosyjskich motocyklistów nagłośniła przejazd przed faktem. Skończyło by się na pewno przepychankami, a właśnie czemu nasza policja ma marnować na to czas i nasze pieniądze? Zresztą jeszcze nic pewnego, bo Nocne Wilki twierdzą, że coś wymyślą smile Plus standardowe rosyjskie rzucanie pogróżek przez ich lidera, który ogłosił, że się "doigramy"... W ten sposób dołączył do swoich pobratymców z okupowanej Ukrainy, Giwiego i Motoroli, którzy co jakiś czas wrzucają do sieci pogróżki pod adresem Polski. Na przykład, że jak skończą tam, to się wybiorą do Polski...

Jawohl ja!
Já! Já! Jawohl!

36

Cóż, temat budzacy kontrowersje i odmienne opinie. Wyrażę wiec własne zdanie... Doskonale rozumiem głosy za nazywaniem całego incydentu z tymi "Wilkami" histerią, rusofobią i idiotyzmem. Bo - paru aspektów pod uwage nie biorąc - tak to wyglada. Ale zapominamy tu o jednym: to nie są zwykli, zgrupowani w jakimś rosyjskim klubie motocyklisci. Tacy nie budziliby gniewu, sprzeciwów. Akurat tu są osoby (przynajmniej ci z "wierchuszki" klubu) które są ściśle powiązani z polityką, z ideologią przyswiecającą aktualnym poczynaniom Rosji. Jakim poczynaniom? Jesli ktoś sledzi (nawet mimowolnie) polityke kremlowską w ostatniej dekadzie - potrafi dostrzec ...mało pokojowe zapedy Rosji, uwikłanie w wielu konfliktach, intrygi burzace spokój w wielu rejonach dotychczasowych "satelitów" ZSRR, skrytobójstwo (Litwinienko i wielu innych...). Ostatni taki przejaw tej "pokojowej" polityki Kremla to Ukraina, separatyści, "zielone ludziki", "białe konwoje" i ...Grady... I z całym szacunkiem wobec moich oponentów, ale jesli ktoś z własnej, nieprzymuszonej woli opowiada się za taką polityką, wspiera ją słowem i czynem (wszak "Wilki" wspomagały separatystów w Donbasie), wyraża jakieś ubliżajace nam opinie i groźby (ponoć jestesmy potomkami strazników z obozów koncentracyjnych) - mimo przynależności do jakiegos motocyklowego klubu - w moich oczach jest jedynie bandytą jeżdżącym na motorze a nie motocyklistą. I pomimo wszystko decyzję o zakazie wjazdu do naszego kraju uważam za słuszną. Co prawda tłumaczenia są idiotyczne, wystarczyło wspomnieć, że "w trosce o ich bezpieczeństwo"... Nie mniej tacy, o takich zapedach i retoryce jak owe "Wilki" nie powinni mieć wjazdu do naszego kraju.

37

Uwazam dokladnie tak samo, jak Pod psedonime... Rosja bez przerwy daje Polsce ''pstryczka'' w nos. W koncu mamy okazje pokazac, ze i my potrafimy sie odegrac. Moze to nie polityka ''wyzszych lotow'', ale grunt, ze dziala. Z Putinem inaczej widocznie nie mozna. Najpierw byla Gruzja, teraz jest Ukraina. Nastepna moze byc Polska. Wcale nie jest to takie nieprawdopodobne. Europa uspila swoja czujnosc. Teraz przyszedl czas na przykra pobudke. A ludzi pokojowych  i wierzacych w ''braci-Rosjan'' moze ona niemilo zaskoczyc.

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili

Przed przeczytaniem skonsultuj się  lekarzem lub farmaceutą, gdyż każde słowo niewłaściwie zinterpretowane zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu

38

Summerka napisał/a:

Od kilku dni media bombardują nas  wiadomościami  na temat  przejazdu przez Polskę  grupy motocyklistów - "Nocnych Wilków". MSZ podjęło decyzję: ?Nocne Wilki? nie przejadą przez Polskę.Taką decyzję podjął Minister Spraw Zagranicznych Grzegorz Schetyna po apelu Fundacji Otwarty Dialog oraz proteście polskich aktywistów przeciw rajdowi ?Nocnych Wilków? przez Europę Środkowo-Wschodnią. Kolumna motocykli ozdobiona rosyjskimi flagami wyruszyła z Moskwy 25 kwietnia. 9 maja motocykliści planowali przyjechać do Berlina i złożyć kwiaty pod pomnikiem Żołnierzy Radzieckich. Klub założony został 31 maja 1989 w Moskwie, stając się pierwszym klubem motocyklowym w ZSRR. Klub ma regionalne oddziały w Rosji, na Białorusi, Ukrainie, w Bułgarii, Macedonii, Serbii, Rumunii.

Liderem klubu jest Aleksander Załdostanow, "Chirurg". Niektórzy z członków klubu wzięli czynny udział w rosyjskiej aneksji Krymu, co stało się jedną z przyczyn odmowy pozwolenia na przejazd zorganizowanej grupy motocyklistów przez teren Rzeczypospolitej w 2015 roku w drodze na berlińskie obchody rocznicy zakończenia II wojny światowej. (Wikipedia).
Co o nich sądzicie? Mogliby wjechać na polskie terytorium czy nie? Czy słusznie dostali zakaz wjazdu? A jeśli  nie, to dlaczego?

Mnie to nie grzeje ani nie ziębi. U nas przestępcy codziennie wchodzą do sejmu i jeżdżą z obstawą, ale jacyś tam pachołkowie Putina nie mogą skorzystać z głupiej ulicy. Nie wiem gdzie tu rozum.

"Gdybym mówił językami ludzi i aniołów..."

"Iloraz inteligencji tłumu równy jest IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników."

39

ezail napisał/a:

Mnie to nie grzeje ani nie ziębi. U nas przestępcy codziennie wchodzą do sejmu i jeżdżą z obstawą, ale jacyś tam pachołkowie Putina nie mogą skorzystać z głupiej ulicy. Nie wiem gdzie tu rozum.

Wiesz, może własnie dlatego, że wiele takich spraw ...wielu osób "ani nie grzeje ani nie ziębi" - wspomniani przestępcy "nadal do sejmu wchodzą" i bywają autorytetami?

40

ezail napisał/a:

No tez nie wiem, szczegolnie u autorki badz autora tego postu. Swoj to swoj, nalezy tepic, ale po co jeszcze obcych wpuszczac? Pacholkowie Putina niech sobie przez Tybet teraz pojada, w Europie psu na bude sa potrzebni, nikt ich nie chce i tyle.

A tak poza tym to fajnie poczytac glosy rozsadku a nie tylko moderatorsko-redaktorskie peace making i wisimitogdzies wypowiedzi. Jakis nowy trend zauwazylam na tym forum.Niepokojaco luzacki.

41

Mussuka napisał/a:

a nie tylko moderatorsko-redaktorskie peace making i wisimitogdzies wypowiedzi. Jakis nowy trend zauwazylam na tym forum.Niepokojaco luzacki.

Też to zauważyłaś? lol Żeby nie wiem jak coś było głupie ale jeśli w kontekście "ktoś komuś coś zabronił", to zaraz się zaczyna...

Jawohl ja!
Já! Já! Jawohl!

42

..nie zostali wpuszczeni dla ich dobra...sytuacja jest wszystkim znana i po co się czarować....

Dziś mam dobrą radę...zróbcie lemoniadę..

43

"(...)Gdziekolwiek są "Nocne Wilki", tam jest też Rosja ? mawia Aleksander "Chirurg" Załdostanow, przywódca gangu motocyklowego(...)
- Wy nie tylko jeździcie na motocyklach, ale też wykonujecie bardzo ważną patriotyczno-militarną pracę ? mówił z kolei Władimir Putin, który Załdostanowa uważa za swojego przyjaciela.(...)
Nie chcę w Polsce Rosji, nie chcę przyjaciół Putina, nie chce "Nocnych Wilków" w moim kraju.

44 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-04-29 11:58:40)

Mussuka napisał/a:
ezail napisał/a:

No tez nie wiem, szczegolnie u autorki badz autora tego postu. Swoj to swoj, nalezy tepic, ale po co jeszcze obcych wpuszczac? Pacholkowie Putina niech sobie przez Tybet teraz pojada, w Europie psu na bude sa potrzebni, nikt ich nie chce i tyle.

A tak poza tym to fajnie poczytac glosy rozsadku a nie tylko moderatorsko-redaktorskie peace making i wisimitogdzies wypowiedzi. Jakis nowy trend zauwazylam na tym forum.Niepokojaco luzacki.

Mussuka jestem autorką tego postu. Założyłam go, ponieważ chciałam poznać opinię innych  na ten temat. Za wszystkie  wypowiedzi  ci  dziękuję.
Mnie motocykliści nie przeszkadzają. Przyjeżdżali przecież wcześniej i nic się nie stało.  Nie rozumiem, dlaczego teraz robi się z tego taką aferę.  Pytasz gdzie tu rozum u autora bądź autorki tego postu.  A ja cię pytam, co ma rozum do tej dyskusji? W takim razie musisz zarzucić brak rozumu wszystkim polskim dziennikarzom, którzy chcą znać przyczyny niewpuszczania "Nocnych Wilków".  I dlaczego odwiedzanie miejsc pamięci  staje się  sprawą polityczną?

Snake napisał/a:

Summerka napisał:

Niektórzy polscy motocykliści, mam tu na myśli uczestników Rajdu Katyńskiego, stanęli w ich obronie.

A inni nie, że zacytuję ze strony Kongresu Polskich Klubów Motocyklowych:

Będąc w zgodzie z zasadami Klubów Motocyklowych, jako Rada KPKM pozostawiamy bez komentarza wydarzenia polityczne w naszym Kraju jak i na arenie międzynarodowej. W związku z tym iż przejazd klubu Nocne Wilki w naszym odczuciu ma właśnie taki wymiar, traktujemy to jako wydarzenie propagandowe z użyciem motocykli. Wspomniany Klub składa się w dużej mierze z ludzi wywodzących się ze służb mundurowych czego nie akceptujemy. Mając na uwadze powyższe, zostawiamy sprawę analogicznym służbom po stronie UE.

W zeszłym roku grupa polskich motocyklistów z wymienionej organizacji próbowała zakłócić przejazd rosyjskich motocyklistów do Braniewa tak, że policja musiała ich kierować opłotkami miasta aby obie grupy się nie spotkały. A były to wydarzenia w żaden sposób nie nagłośnione medialnie ale atmosfera już była gorąca, właśnie przez Ukrainę. W tym roku nic się w atmosferze nie polepszyło, wręcz odwrotnie, a na dodatek część rosyjskich motocyklistów nagłośniła przejazd przed faktem. Skończyło by się na pewno przepychankami, a właśnie czemu nasza policja ma marnować na to czas i nasze pieniądze? Zresztą jeszcze nic pewnego, bo Nocne Wilki twierdzą, że coś wymyślą smile Plus standardowe rosyjskie rzucanie pogróżek przez ich lidera, który ogłosił, że się "doigramy"... W ten sposób dołączył do swoich pobratymców z okupowanej Ukrainy, Giwiego i Motoroli, którzy co jakiś czas wrzucają do sieci pogróżki pod adresem Polski. Na przykład, że jak skończą tam, to się wybiorą do Polski...

Klub czy  ruch, a niektórzy nazywają ich gangiem, liczy ok. 5 tys. osób. Co nie znaczy, że tyle osób miało przejechać przez Polskę w ciągu dwóch dni. Pewnie, że Polacy obawiają się prowokacji ze strony rosyjskiej, ale wcześniej się nie obawiali, a ruch powstał dużo wcześniej.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Uważam, że powinno się dyskutować nawet na  takie tematy, jak ten. Aha, i cieszę się, że nikt nie rzucił we mnie kamieniem przy tej okazji.

45 Ostatnio edytowany przez pod psędonimę (2015-04-29 12:01:46)

Summerka napisał/a:

Mnie motocykliści nie przeszkadzają. Przyjeżdżali przecież wcześniej i nic się nie stało.  Nie rozumiem, dlaczego teraz robi się z tego taką aferę.  Pytasz gdzie tu rozum u autora bądź autorki tego postu.  A ja cię pytam, co ma rozum do tej dyskusji? W takim razie musisz zarzucić brak rozumu wszystkim polskim dziennikarzom, którzy chcą znać przyczyny niewpuszczania "Nocnych Wilków".  I dlaczego odwiedzanie miejsc pamięci  staje się  sprawą polityczną?

Ależ Summerko, "sprawą polityczną" się stało od momentu jawnego przyznawania sie do proputinowskich, militarnych ideologii. Od momentu zajecia stanowiska wobec poczynań Kremla, znaczy polityki wobec Ukrainy, szczególnie w Donbasie... Jeśli ktoś ma pokojowe zapatrywania na świat i nie potrzebuje konfliktów, wojen, przemocy  - daleko mu do popierania i akceptowania takich przypadków jak owe "Wilki", a wyraz temu ma szansę dać sprzeciwiając się ich wjazdowi na naszą ziemię. Traktowanie tej sytuacji na zasadach "ni grzeje ni ziębi" to tylko asekuracja, wygodna bezstronność i obojętność, a to w prostej linii prowadzi do takich zjawisk, jakie miały wielokroś miejsce w historii ludzkości, że wspomne choćby lata trzydzieste u naszego zachodniego sąsiada. Tam też wielu patrzyło obojętnie, tolerowało, wykazywało się "rozumem" pozwalając tym samym w konsekwencji na wojnę światową... Zazwyczaj zaczyna się niewinnie...
A dziennikarze? Cóż, zawsze będą szukać sensacji.
Powiedz sama - tu pojadę po bandzie - czy Twoja akceptację zyskałby wjazd np. niemieckich współczesnych nazistów na motorach pod pretekstem odwiedzenia miejsc pamięci (skądinąd wzniosłym)? Czy fakt "kto" tego chce dokonać nie ma żadnego znaczenia?

Summerka napisał/a:

Klub czy  ruch, a niektórzy nazywają ich gangiem, liczy ok. 5 tys. osób. Co nie znaczy, że tyle osób miało przejechać przez Polskę w ciągu dwóch dni. Pewnie, że Polacy obawiają się prowokacji ze strony rosyjskiej, ale wcześniej się nie obawiali, a ruch powstał dużo wcześniej.

Przecież wcześniej inaczej wszystko wyglądało: nie było specyficznych wypowiedzi wobec Polski, nie było jawnych pogróżek, nie było mowy o zaangażowaniu "Wilków" w Donbasie... Obecnie sytuacja jest już inna i spolegliwie godząc się na ich wjazd (dla "świętego spokoju") okazalibyśmy miałkość i słabość... I dali otwartą drogę do dalszych, bezkarnych, jawnie antypolskich gestów i słów.
I żeby nie było: nie mam nic przeciwko motocyklistom (sam sporo jeździłem i znam świat klubów motocyklowych), ale przeciwko - powtórzę się - bandytom na motorach mam, i to sporo...

46 Ostatnio edytowany przez Facet79 (2015-04-29 12:16:51)

Summerka napisał/a:

A dlaczego uważasz, że ten rajd nie może wjechać do Polski?

Z kilku powodów : chca jechać z flagą ZSRR, oddaja czesc Stalinowi, brali udział w aneksie Krymu. Ja bym ich jak tylko by wjechali do Polski wydał Ukrainie.

Summerka napisał/a:

Nie rozumiem tego. Żadna solidarność grup nie powinna sie utrzymac wobec aktualnych pogladow Nocnych Wilkow i ich relacji z Putinem.

Summerka napisał/a:

Poza tym grupa "Nocnych Wilków" otrzymała przecież schengeńskie wizy. Ktoś  wyraził na to zgodę.

Wychodzi teraz na jaw, że część była wyłudzonych. Pozatym można wizy odbierać , przeciez nadanie ich nie oznacza, ze zostana na zawsze. Ktos moze np. zaczac byd podejrzewany o terroryzm, czy nawet o propagande i wize mozna zabrac.

Summerka napisał/a:

A może brak zgody wiąże się z modyfikacją ich planów? Odwiedzając Muzeum Auschwitz, Nocne Wilki zamierzają przypomnieć rolę Armii Czerwonej w wyzwalaniu nazistowskiego obozu, by w ten sposób odnieść się do wypowiedzi szefa MSZ Grzegorza Schetyny - w styczniu, tuż przed 70. rocznicą wyzwolenia Auschwitz, mówił, że to żołnierze ukraińscy otworzyli bramy obozu ("Gazeta Wyborcza").

Ale od tego sa inne uroczystosci. Nie dajmy sie wbic w propagande, ze kazda blokada takiego rajdu to brak szacunku dla historii. Jest wiele innych uroczystosci. Czy kazdy moze wjechac? A jakby chcieli na czolgach przyjechac to tez ma sie wpuscic bo oni chca uczcic ? Albo jakby byl pomys rozciagniecia wielkiej flagi ZSRR od Berlina do Moskwy to tez mamy sie zgadzac ?

Zresztą było moim zdaniem salomonowe rozwiązanie: przejąć na granicy od Nocnych Wilków trasę rajdu ale jadą wyłącznie Polacy i odwiedzają te same miejsca. A potem na granicy przekazanie Czechom itd. I wilk syty (jest rajd) i owca cała (nie jada Nocne Wilki).

Natomiast przyznaje, ze jest też inny aspekt sprawy :

Polska zbyt lekko rezygnuje z pamięci o roli armii ZSRR w zwyciestwie w II wojnie swiatowej. Odrzucamy historie ZSRR, odrzucamy pomniki - może OK. Bo nie chcemy gloryfikować tego okresu.

Ale pytanie co w zamian.Pozostaje faktem, że Polska samodzielnie nigdy by sie nie wyzwoliła spod Niemiec. ZSRR przyniósł nowe zniewolenie, ale jednak już nie tak straszne. I setki tysięcy rosjan zginęły w Polsce. Rosyjska krew wypędziła Niemców z Polski. Nie każdy przyszedł gwałcić i rabować . wielu po prostu walczyło. Jakaś może cześć nawet walczyła i wierzyła w wolną Polskę. Kiedyż bowiem do Polski przyszliby zachodni alianci. Nie powinno sie ich zostawiac bez pamięci i jakoś Ich godnie czcić, choć bez propagandy. Wówczas i Rosji trudniej bedzie Polske krytykować.

Brak tego memento, tej pamięci, że sami nie daliśmy rady, może sprawić, że znów Polska zbyt szybko poczuje sie potęgą, jak w dwudziestoleciu miedzywojennym.

Po prostu powinna być mądra polityka pamietania o tym okresie a póki co nie bardzo ją widze - jest dosc gwałtowne usuwanie historii gloryfikującej ZSRR, i słusznie, ale co w zamian ? Powinno być wiecej uroczystosci w nowym stylu.

W Wawie jest dość zadbany Pomnik memoriał i cmentarz zółnierzy radzieckich. Sa uroczystości 17 stycznia i chyba też 9 maja. Nawet ambasada rosyjska dziękowąła za nie. Powinny byc bardziej nagłaśniane.

47 Ostatnio edytowany przez Mussuka (2015-04-29 12:21:40)

Summerka napisał/a:

No i sie zaczelo:) Summerka, Ty zalozylas watek, Ty zapytalas, ale zobacz kto Cie natychmiast wsparl w tych pacyfistycznych mrzonkach, ze Lech, Czech i Rus to nadal tacy sami bracia, jak kiedys legenda glosila, ramie w ramie obok siebie:) Wszystkie niemal redaktorki jak jeden maz..dlatego podejrzewam jakies dziwny "prad" w wypowiedziach wierchuszki, ze sie tak z rosyjska wyraze. Nie w tym watku tylko, ale to juz off-top.

A co do samych rozwazan co bylo a nie jest - przesledz tak powierzchownie historie Rosji od pierwszych carow czy pozniejszego ZSRR i domysl sie, dlaczego ani Polacy ani Czesi ani nikt rozsadnie myslacy nie zyczy sobie takich pierwszomajowych pokazow sily na wlasnym terenie. Moze w nastepnej kolejnosci przejedzie gang lazikow, a potem dywizja pokojowych czolgow? Wszystko ku pamieci poleglych rzecz jasna.

To nie sa motocyklisci polityczno-propagandowi, takich motocyklistow mozna w kazdym klubie spotkac - jaaasne:)

Prywatnie Rosjanom nikt wiz nie odmawia, niech sobie leca do Berlina i gozdziki skladaja, natomiast wpuscic zakamuflowana (i to kiepsko) bojowke wroga na swoj teren, to chyba malo rozsadne.

No coz, narozrabial sam gospodarz, teraz podwladni ponosza skutki.

48 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-04-29 12:23:43)

pod psędonimę napisał/a:
Summerka napisał/a:

Ależ Summerko, "sprawą polityczną" się stało od momentu jawnego przyznawania sie do proputinowskich, militarnych ideologii. Od momentu zajecia stanowiska wobec poczynań Kremla, znaczy polityki wobec Ukrainy, szczególnie w Donbasie... Jeśli ktoś ma pokojowe zapatrywania na świat i nie potrzebuje konfliktów, wojen, przemocy  - daleko mu do popierania i akceptowania takich przypadków jak owe "Wilki", a wyraz temu ma szansę dać sprzeciwiając się ich wjazdowi na naszą ziemię. Traktowanie tej sytuacji na zasadach "ni grzeje ni ziębi" to tylko asekuracja, wygodna bezstronność i obojętność, a to w prostej linii prowadzi do takich zjawisk, jakie miały wielokroś miejsce w historii ludzkości, że wspomne choćby lata trzydzieste u naszego zachodniego sąsiada. Tam też wielu patrzyło obojętnie, tolerowało, wykazywało się "rozumem" pozwalając tym samym w konsekwencji na wojnę światową... Zazwyczaj zaczyna się niewinnie...
A dziennikarze? Cóż, zawsze będą szukać sensacji.
Powiedz sama - tu pojadę po bandzie - czy Twoja akceptację zyskałby wjazd np. niemieckich współczesnych nazistów na motorach pod pretekstem odwiedzenia miejsc pamięci (skądinąd wzniosłym)? Czy fakt "kto" tego chce dokonać nie ma żadnego znaczenia?

Summerka napisał/a:

Przecież wcześniej inaczej wszystko wyglądało: nie było specyficznych wypowiedzi wobec Polski, nie było jawnych pogróżek, nie było mowy o zaangażowaniu "Wilków" w Donbasie... Obecnie sytuacja jest już inna i spolegliwie godząc się na ich wjazd (dla "świętego spokoju") okazalibyśmy miałkość i słabość... I dali otwartą drogę do dalszych, bezkarnych, jawnie antypolskich gestów i słów.
I żeby nie było: nie mam nic przeciwko motocyklistom (sam sporo jeździłem i znam świat klubów motocyklowych), ale przeciwko - powtórzę się - bandytom na motorach mam, i to sporo...

Tak, to prawda. Nie było wcześniej tego. A co do miałkości i słabości hmmm..
Ogromny konwój? No nieeee!  Raczej symboliczna grupa motocyklistów składająca wieńce w miejscach pamięci.

49

Facet79 napisał/a:

...Polska zbyt lekko rezygnuje z pamięci o roli armii ZSRR w zwyciestwie w II wojnie swiatowej. Odrzucamy historie ZSRR, odrzucamy pomniki - może OK. Bo nie chcemy gloryfikować tego okresu.
... ZSRR przyniósł nowe zniewolenie, ale jednak już nie tak straszne. I setki tysięcy rosjan zginęły w Polsce. Rosyjska krew wypędziła Niemców z Polski. Nie każdy przyszedł gwałcić i rabować . wielu po prostu walczyło. Jakaś może cześć nawet walczyła i wierzyła w wolną Polskę. Kiedyż bowiem do Polski przyszliby zachodni alianci. Nie powinno sie ich zostawiac bez pamięci i jakoś Ich godnie czcić, choć bez propagandy. Wówczas i Rosji trudniej bedzie Polske krytykować.
Brak tego memento, tej pamięci, że sami nie daliśmy rady, może sprawić, że znów Polska zbyt szybko poczuje sie potęgą, jak w dwudziestoleciu miedzywojennym.
Po prostu powinna być mądra polityka pamietania o tym okresie a póki co nie bardzo ją widze - jest dosc gwałtowne usuwanie historii gloryfikującej ZSRR, i słusznie, ale co w zamian ? Powinno być wiecej uroczystosci w nowym stylu.
W Wawie jest dość zadbany Pomnik memoriał i cmentarz zółnierzy radzieckich. Sa uroczystości 17 stycznia i chyba też 9 maja. Nawet ambasada rosyjska dziękowąła za nie. Powinny byc bardziej nagłaśniane.

Podpisałbym się pod Twoimi słowami. W moich okolicach wciąż stoi symboliczny pomnik radzieckich zołnierzy, cokół z czerwoną, pięcioramienna gwiazdą - i cieszę się, że ostał się czasom amoku niszczenia wszystkiego, co z tamtymi czasami źle kojarzyło się "nawiedzonym". Daleko mi do "rusofobii", bo - za Twoimi słowami - zdaję sobie sprawę z ceny, jaką ponieśli Rosjanie w tamtych czasach. Tak samo jak wiem, iż wśród Rosjan jest cała rzesza ludzi myslących, którym daleko do zapędów Kremla i - tu akurat - ...zmotoryzowanych przedstawicieli putinowskiej wizji nowego porządku świata. Tyle tylko, że cos sporo tam ...dziwnych śmierci osób niewygodnie myślących. A to kolejny kamyczek do ogródka -  niechęci do "Wilków" tak otwarcie wspierających ten system.

50

Summerka napisał/a:

Każde działanie w relacji z drugim człowiekiem ma jakiś kontekst. I tutaj ten kontekst się zmienił. Decyzja o nie wpuszczeniu była prostą, asertywną postawą. Nie chodzi o kontrowersje tylko o coś tak banalnego jak psychiczny komfort Kowalskiego. A dziennikarze pytają, bo znając naszych złotoustych polityków jest szansa, że któryś tak coś chlapnie, że sam rajd to będzie przy tym małe miki smile

51 Ostatnio edytowany przez Facet79 (2015-04-29 12:53:52)

pod psędonimę napisał/a:

zdaję sobie sprawę z ceny, jaką ponieśli Rosjanie w tamtych czasach.

Nie chce zmieniac tematu watku w analizujacy historie wojny, ale...

Ale tu uwaga : to też nie było tak, że zupełnie niewinny naród ZSRR został napadnięty i potem w bohaterskim rewanżu pokonał Niemcy i wyzwolił Polskę. Wierze w teorie, że ZSRR samo planowało uderzyć na Niemcy. Na rosyjskim paliwie wjezdzały czołgi do Francji. Po prostu ZSRR liczylo, ze bedzie miec wiecej czasu. Czyli armia czerwona i tak by weszla na polskie ziemie i też miałaby groby, tym razem jako atakujący. Rosjanie nie chca dzis pamietac, ze przez blisko 2 lata, przez 1/3 czasu wojny byli po prostu po stronie Niemiec. Jak Nocne Wilki odwiedzaja Brzesc to nawet nikt im dzis w twierdzy brzeskiem nie opowie o obronie w 1939, dla nich istnieje tylko obrona z 1941.

Kto wie ilu żołnierzy w grobach na terenie polski to dokładnie ci sami co najeżdzali Polskę w 1939.

Rodzi sie wiec pytanie na ile Ci "wyzwoliciele" po prostu z opoznieniem przyszli o kilka lat.

Byc moze Tylko ofierze powstania warszawskiego i uporowi zachodnich aliantow, ktorzy wprawdzie zostawili Polske w 1939, ale jednak z jej powodu przystapili do wojny i nie mogli pozwolic by przestal istniec kraj z powodu ktoego to zrobili, byc moze tylko dlatego Polska nie zostala kolejna republika. Niemozlwie ? ZSRR planowalo przywrocic tereny Rosjii sprzed I wojny swiatowej.

Ale to grube historyczne tematy.

Podoba mi się, że przy pomniku - memoriale armii czerwonej w Wawie są flagi wszytskich krajów rozpadu ZSRR które wałczyły w Polsce : od Kazachstanu po Litwe i Estonie oraz Ukraine. Nie tylko Rosyjska. No i co najważniejsze nie ma flagi ZSRR.

52

Summerka napisał/a:

Ogromny konwój? No nieeee!  Raczej symboliczna grupa motocyklistów składająca wieńce w miejscach pamięci.

Bo nie bierzesz pod uwagę, że Kremlowcy jednak zwracają uwagę na symbole. Miałem kiedyś linka do fajnego artykułu o ostatniej umowie gazowej między Rosją, a Węgrami oraz okolicznościach jej podpisania. Czyli wizycie Putina na Węgrzech i złożeniu kwiatów na grobie żołnierzy radzieckich poległych w trakcie tłumienia węgierskiej rewolty w 1956 r. Artykuł był bardzo fajny, a sprowadzał się właśnie do analizy jak w kwestii symboliki Putin potraktował Orbana, że było to jak obsikanie terenu przez silniejszego samca. Rosjanie wierzą w symbolikę w działaniach międzynarodowych i działania pod kątem utraty twarzy i takie tam oraz są w tym naprawdę nieźli. Więc to nie jest "tylko" kwestia symboliczna, bo dla nich jest "aż".

Jawohl ja!
Já! Já! Jawohl!

53

Mussuka napisał/a:

No i sie zaczelo:) Summerka, Ty zalozylas watek, Ty zapytalas, ale zobacz kto Cie natychmiast wsparl w tych pacyfistycznych mrzonkach, ze Lech, Czech i Rus to nadal tacy sami bracia, jak kiedys legenda glosila, ramie w ramie obok siebie:) Wszystkie niemal redaktorki jak jeden maz..dlatego podejrzewam jakies dziwny "prad" w wypowiedziach wierchuszki, ze sie tak z rosyjska wyraze. Nie w tym watku tylko, ale to juz off-top.

Zabawne...

54

Małpa69 napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Zabawne...

Bo ja wiem...mnie malo smieszy. Poza tym chyba ktos jeszcze, poza mna, wpadl na podobny trop.
Szkolenia tam jakies macie z olewajstwa?;))

Dobra, nie na temat, koncze.

55

Nieprawdopodobne, jak niektorzy wierza, ze usmiechem, tolerancja i dobrodusznoscia mozna gory przenosic... Takie cos mozna stosowac podczas roznorakich ''kolorowych'' parad, a nie gdy chodzi o stosunki na szczeblu panstwowym... Rosji usmiechem i brakiem reakcji sie nie zatrzyma. Jestesmy dla tego kraju bardzo niewygodni. Bez przerwy ich uwieramy. Ale czy na pewno nie mamy ku temu powodow? Jest i to mnostwo. Rosja zapracowala sobie na taki, a nie inny wizerunek. W dodatku podparty czynami, niekoniecznie chwalebnymi.

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili

Przed przeczytaniem skonsultuj się  lekarzem lub farmaceutą, gdyż każde słowo niewłaściwie zinterpretowane zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu

56

Mussuka napisał/a:

..Bo ja wiem...mnie malo smieszy. Poza tym chyba ktos jeszcze, poza mna, wpadl na podobny trop.

A mnie też przestaje tu smieszyć - bo znów mnie zbanowano. Jeszcze chwile temu pisałem jako "pod psędonimę" smile Z tego miejsca - wybacz Mussoko - zwracam sie do Moderacji, kogos, kto tak mnie wytrwale na forum tępi, aby dokonał stosownego wpisu "zbanowany" - wówczas bedzie to w porządku. Pozdrawiam wszystkich smile Oraz Szanowna Moderację,
kiedyś kosmiczny nick....

gg 23106916
"kosmiczny nick", potem "kow-nor", potem "XCL", ktokogo... Kosmiczny nick (2011 do 2015, posty: 1719); kow-nor (11.02 do 23.02.2015, posty: 71); XCL (28.02 do 11.03.2015, posty: 57); Morrissey, Hu-man, odszczepieniec... CDN  Jako kosmiczny zbanowany "za obrażanie i prowokowanie innych - za całokształt" (też tak uważacie?), a potem za "samowolne" powroty na Forum...

57

Mussuka napisał/a:
Małpa69 napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Zabawne...

Bo ja wiem...mnie malo smieszy. Poza tym chyba ktos jeszcze, poza mna, wpadl na podobny trop.

To co piszesz jest obrzydliwe i generalnie nas obrażasz. Ja zawsze piszę/ mówię to co myślę, niezależnie od tego komu to się spodoba czy komu to się nie spodoba, różnica polega na tym że niektórzy przyjmują do wiadomości to że ktoś ma inny tok myślenia, a inni no cóż uważają że ich racja jest racja najmojsza...

58 Ostatnio edytowany przez Mussuka (2015-04-29 14:08:25)

obrazoburca napisał/a:
Mussuka napisał/a:

..Bo ja wiem...mnie malo smieszy. Poza tym chyba ktos jeszcze, poza mna, wpadl na podobny trop.

A mnie też przestaje tu smieszyć - bo znów mnie zbanowano. Jeszcze chwile temu pisałem jako "pod psędonimę" smile Z tego miejsca - wybacz Mussoko - zwracam sie do Moderacji, kogos, kto tak mnie wytrwale na forum tępi, aby dokonał stosownego wpisu "zbanowany" - wówczas bedzie to w porządku. Pozdrawiam wszystkich smile Oraz Szanowna Moderację,
kiedyś kosmiczny nick....

o prosze, ciekawostek sie dowiadujemy.

Malpo, a co jest obrzydliwego w stwierdzeniu, ze zauwazam pewien trend w wypowiedziach danej grupy osob??? To co, tego juz tez nie wolno napisac?

Ja tez pisze to co mysle i wlasnie to napisalam, czy sie to redaktorkom podoba czy nie.

Nikogo nie zmuszam do podzielania moich pogladow odnosnie tych wilczurow czy innych sobak, ale prawo do wlasnego zdania chyba jeszcze tu mam/mamy.

59 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-04-29 14:25:37)

Oskarżasz ludzi o co? O to że mówią to co myślą i przypadkiem mają podobne zdanie? Gdybyś nie lubiła czekolady a my wszystkie napiszemy że lubimy to też oskarżysz nas o to że...? No właśnie o co? Jesteś śmieszna, ale żyj sobie dalej w swoim świecie i przekonaniu że tylko Ty masz rację. Ogólnie to wszystko spisek Żydów i Masonów...

Chcesz sobie pisać co myślisz to pisz, tylko jeśli oskarżasz ludzi nie mając dowodów, a jedynie swoje urojone domysły, to narażasz się na śmieszność i tyle, nie mamy co robić tylko ustalamy między sobą co będziemy mówić...

60

Małpa69 napisał/a:

Oskarżasz ludzi o co? O to że mówią to co myślą i przypadkiem mają podobne zdanie? Gdybyś nie lubiła czekolady a my wszystkie napiszemy że lubimy to też oskarżysz nas o to że...? No właśnie o co? Jesteś śmieszna, ale żyj sobie dalej w swoim świecie i przekonaniu że tylko Ty masz rację. Ogólnie to wszystko spisek Żydów i Masonów...

Chcesz sobie pisać co myślisz to pisz, tylko jeśli oskarżasz ludzi nie mając dowodów, a jedynie swoje urojone domysły, to narażasz się na śmieszność i tyle, nie mamy co robić tylko ustalamy między sobą co będziemy mówić...

Oskarzam? hola hola pani redaktor, ja zauwazam pewne podobienstwa, a oskarzen jeszcze nigdzie nie publikowalam. Domniemanie jest bardzo odlegle od oskarzania.

I rownie dobrze moge napisac to samo - prosze mnie nie obrazac w swoich wpisach. Szkoda, ze ostrzeznia nie dotycza szanownej redakcji, pelna samowolka.

Gdzie napisalam, ze tylko ja mam racje? Gdzie to jest napisane? Czekam. To oskarzenie i na dodatek bezpodstawne.

A poza tym juz dawno chcialam ten off-top zakonczyc, ale widac nie dane mi jest.

Posty [ 1 do 60 z 164 ]

Strony 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » "Nocne Wilki" - rosyjscy motocykliści. Co o nich sądzicie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021