halo halo!!!!! Troche to trwało ale juz mam. Spisałam wszytsko co do joty. Fajne jest to że mozna jesc w nieograniczonych ilościach warzywa i owoce. I jak jestesmy bardzo ale to bardzo głode to mozemy bez problemu sięgnać po owoc czy warzywo. Wyprobowałam to sama, moja babcia- lat 73 schudla 15 kilo a ciocia-20. No i trzeba pic 2 litry wody.....
Co do waszych obaw co do owoców to myśle że warzywa mrożone nie rożnią sie az tak abrdzo od tych swieżych. Owoce zaproponowane w tej diecie sa przez cały rok:). no i to nie jest cud- ale leczy. Nie masz smakow a moja ciocia przestała pić kawe. AAA zapomaniałabym nie mozna pic kawy albo jak juz nie moze ktos wytrzyamc to trzeba ja ograniczyc:)
O to ona:
Dieta owocowo-warzywna
- kuracje można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. dwa tygodnie i następnie stosować ?zdrowie odżywianie?
-gdy pojawiają się zaparcia można pić zwłaszcza rano, wywar z warzyw. Do gorącego wywaru dodać 1 łyżeczkę nasion lnu i łyżeczkę otręb. Łyżeczkę nasion i otreb zalać szklanką wywaru i ostwic na noc i pic rano na czczo.
- po kilku dniach może wystąpić jeno lub dwu dniowa biegunka. Wówczas należy jeść gotowana marchewkę. A potem wrócić do diety
-w czasie kuracji mogą wystąpić kryzysy w postaci leków, bólu głowy ? w zależności od ilości nagromadzonych toksyn w organizmie. Jest sygnał, że organizm uruchomił system oczyszczania wewnętrznego, najpierw oczyszczone są powierzchowne warstwy ciała (np. skóra, błony śluzowe przewodu pokarmowego) a pożnij około 3-4 tygodni ?głębokich warstw np. kości. Pojawienie się biegunki około 4 dnia jest wczesnym objawem oczyszczenia żołądka i jelit
Dzień 1:
-śniadanie do wyboru: sok z marchwi a do tego: pomidor , ogórek kiszony, seler naciowy lub
Surówka z białej kapusty z jabłkiem doprawiony łyżeczką octu jabłkowego, szczypta soli i łyżeczka przegotowanej wody. Herbata miętowa , sok jabłkowy
Obiad: do wyboru: duszona papryka nadziewana jarznami. Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem. Gotowany kalafior. Kompt z jabkime z godzikiami bez cukru.
Koleacja: pieczone jabłka lub surówka z marchewki z jabłkiem. Sok pomidorowy. Herbata z róży
Dzień2;
Śniadanie: pomidor z cebulą. Surówka z białej rzodkiewki, jabłka i ogórka kiszonego. Surówka ze świeżej kapusty, marchwi i pory. Sok z marchwi , zielona herbata
Obiad; zupa jarzynowa -marchew, seler, por, pietruszka, biała kapusta, cebula, czosnek, bazylia liść laurowy ziele. Surówka z selera z jabłkiem z dodatkiem wody, octu jabłkowego lub soku z cytryny i soli. Surówka z kiszonej kapusty z marchewka jabłkiem i porą.
Kolacja: sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i sokiem z cytryny. Herbata miętowa
Dzień 3
Śniadanie: jarzyny na ciepło; najlepiej motane na parze. Surówka z papryki, ogórka kiszonego, pomidora i cebuli. Tarte jabłko z chrzanem, Sok z kiszonej kapusty. Herbata miętowa
Obiad; Zupa kalafiorowa, leczo warzywne czy też kapusta kiszona z jabłkiem. Kompot z jabłek. Sok pomidorowy.
Kolacja: surówka z kapusty i jabłkiem. Buraczki z chrzanem na ciepło, grejpfrut. Herbata z melisy
Dzień4; śniadanie: sok z marchwi. Pomidor ze szczypiorkiem. Gotowany kalafior polany sosem pomidorowym(łyżeczka koncentratu pomidorowego, rozcieńczonym z 2-3łyżeczkami wody, dodać soli i pieprzu).Posypać ziołami
Obiad: Cukinia lub kabaczek faszerowany warzywami. Surówka z białej kapusty z jabłkiem i czerwona papryka. Sok pomidorowy.
Kolacja: marchew gotowana z koperkiem. Sałatka z jabłkiem z białej rzodkiewka.
Dzień 5
Śniadanie: surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką, sokiem cytrynowym. Gotowany brokuł posypany posiekanym ząbkiem czosnku z szczypiorkiem. Surówka z pomidora, ogórka kiszonego i cebulą. Sok z marchwi i herbata miętowa
Obiad: Kapuśniak. Gotowany kabaczek. Surówka z jabłkiem, porów. Surówka z białej kapusty, pomidora z cebulą. Arbuz. Sok jabłkowy, sok pomidorowy.
Kolacja: Grejfrut. Ogórek faszerowany cebulką lub szczypiorkiem z soosem pomidorywm . surówka z czerwonej papryki, cebuli, ogórka kiszonego. Herbatka z melisy
Dzień 6
Śniadanie: Gotowane buraki, pokrojone w talarki z kiszonym ogórkiem i cebulka. Jabłka , herbata miętowa
Obiad; gołąbki jarskie, sałatka z 3 kolorowych papryk, pomidora , cebuli. Surówka z białej kapusty z arbuzem i sokiem z cytryny. Sok pomidorowy, sok jabłkowy
Kolacja: Pieczone jabłka. Surówka z marchwi i jabłka. Sok z marchwi. Herbata z melisy.
Dzień7:
Śniadanie: leczo jarskie. Pomidor z ogórkiem kiszonym i cebulka. Sok wielowarzywny z pomidorowym
Obiad: Zupa ogórkowa. Biała kapusta gotowana z marchewka i koperkiem doprawione z sosem pomidorowym. Kalafior gotowany z surówką z kiszonego ogórka. Z cebula. Kompot z jabłkiem.
Kolacja: gotowana marchew. Surówka z ogórka, rzodkiewki, czosnkiem. Sok z marchwi. Sok z surowego buraka. Z wodą. Herbata miętowa
Przepisy: Leczo jarskie: ugotować w małej ilości wody, pokrojona w kostkę cebulę, paprykę, kabaczek lub cukinię, dodać przyprawy, liść, ziele angielskie, sól, czosnek. Dusić na małym ogniu. Dodać przecier pomidorowy.
Gołąbki jarskie; sparzyć liście kapusty. Napełnić je farszem warzywnym(marchew, seler, pietruszka, por, cebula , ugotować) w malej ilości osolonej wody, zetrzeć na tarce z dużymi dziurami. Warzywa można również drobno posiekać. Dodać zioła, gołąbki zalać mała ilością wody z przecierem pomidorowym
Bigos jarski: ugotować w małej ilości wody cebulę, kapustę kiszoną lub świeżą i dusić na małym ogniu. Po około 20 minutach gotowania dodać pokrojone kwaśne jabłko, przecier pomidorowy i Przykwy. Zagotować.
Zupa jarzynowa: gotowane pokrojone warzywa: marchew, seler, por pietruszkę, cebulę. Zalać wrzącą wodę. Dodać liść laurowy, ziele, czosnek, lubczyk i ugotować. Zupę można zmiksować.
Zupa pomidorowa; do zupy jarzynowej dodać przecier pomidorowy lub obrane ze skórki pomidory
Zupa ogórkowa: do zupy jarzynowej dodać pokrojony w kostkę i duszonej w malej ilość i wody okorek kiszony.
W czasie kuracji należy jeść następujące warzywa i owoce:
Korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koper, wszystkie zioła i przyprawy.
Cebulowe: cebula, por czosnek
Kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepa, brokuły
Dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki, owoce: jabłka, cytrusy, grejpfrut
Nie można jeść!!! - Ziemniaków, kasz , orzechów, kasz, bananów, gruszek, Siwiki, brzoskwiń, olejów.