Hej, wklejam tekst mojej znajomej skopiowany z jej bloga (jakby ktos chcial link to moge w wiadomosci podac), wczesniej wrzucilam odnosnik bo nie wiedzialam, ze nie mozna na forum zamieszczac linkow.
Mnie osobiscie otworzyl oczy na kilka rzeczy, moze dla ktorejs z Was tez bedzie inspiracja do przemyslenia niektorych kwestii.
"Brakuje Ci pewności siebie?
Masz problem z akceptacją własnego ciała?
Nie potrafisz osiągnąć pełnej satysfakcji ze swojego życia seksualnego?
Nie możesz znaleźć partnera, lub stworzyć trwałego związku?
Może jesteś w związku, ale brakuje Ci czegoś?
Czujesz się niespełniona, niezrozumiała?
Jeśli któryś z tych problemów dotyka Cię chociaż w małym stopniu, to myślę, że warto, żebyś poświęciła chwilę na przeczytanie tego tekstu. Wspólnie spróbujemy zastanowić się nad przyczynami, oraz ich rozwiązaniem.
W swojej pracy wielokrotnie spotkałam się z problemem kompleksów i braku pewności siebie, często dotykającym nawet bardzo atrakcyjne dziewczyny. Co ciekawe, zdarza się często, że osoba dotknięta takim problemem nie jest świadoma, że np brakuje jej pewności siebie, a dopiero efekty takiego braku pewności siebie są widoczne. Często rozmawiając z dziewczynami słyszałam: „jestem pewna siebie, śmiała, przebojowa, lubię swoje ciało”, ale z dalszej rozmowy wynikało, że ta sama dziewczyna nie umie odnaleźć się w życiu, że ma kłopot z doborem partnerów, z pożyciem intymnym, z nawiązywaniem konstruktywnych znajomości.
Tak jak w medycynie nie ma panaceum które pomagałoby na każde schorzenie, tak samo w psychologii nie ma uniwersalnego środka, czy też jednej przyczyny wszystkich przypadłości. Z własnych obserwacji i doświadczenia, wiem jednak, że odpowiedzialność za taki stan rzeczy w wielu przypadkach ponosi środowisko w którym egzystujemy.
Jako kobiety w Polsce nie mamy łatwo. To kraj mocno patriarchalny, tradycjonalistyczny, a ludzie często mają bardzo staromodny światopogląd. Przez całe wieki kobiety były stłamszone społecznie i kulturowo do roli kury domowej, co ukształtowało w nas i naszym otoczeniu pewne przekonanie o naszej słabości.
Sfery intymne tak ważne dla ciała i psychiki, nie są tu wyjątkiem i także w tej kwestii jesteśmy dość mocno spaczone przez otoczenie i kulturę. W biznesie dopiero raczkujemy i wiele z nas nie umie się odnaleźć w interesach, zarządzaniu na wysokim szczeblu, robieniu kariery, realizowaniu się i zarabianiu pieniędzy przez przeświadczenie i wychowanie na gruncie który mówi, że kobieta nie nadaję się na szefa, biznesmena, zarządce. Mimo umiejętności i potencjału który w nas drzemie brakuje nam pewności siebie i wsparcia otoczenia, żeby osiągać sukces.
Tak samo jest w sferach intymnych na których chciałabym się skupić, bo jak już wspomniałam (i myślę, że się ze mną zgodzisz) jest to bardzo ważny aspekt który ma często duży, a nie raz decydujący wpływ na życie człowieka. Seksualność jest nieodzownym elementem człowieczeństwa, bez niej nie byłoby możliwe rozmnażanie, kształtowanie społeczeństwa itp. Co ciekawe jednak, tak ważny mechanizm został przez naszą kulturę zmarginalizowany, zepchnięty z piedestału do roli przemilczanego tematu tabu.
Właśnie w tym odepchnięciu części naszej ludzkiej świadomości upatruje przyczyny wielu problemów współczesnych kobiet. Z jednej strony mamy więcej swobód jeśli chodzi np. o możliwość pracy, aktywnego życia w społeczeństwie, czy współuczestnictwa w demokratycznych mechanizmach państwowych, a z drugiej strony dalej jesteśmy w ryzach kulturowych, które trzymają nas i nie pozwalają się rozwinąć.
Spójrzmy na mężczyzn którzy bez skrępowania odkrywają swoją fizyczność i seksualność od młodych lat, którzy eksperymentują, rozwijają swoją świadomość seksualną za cichym przyzwoleniem społecznym i kulturowym. Nie dziwi nas facet który ogląda filmy dla dorosłych, masturbuje się, albo ma wiele partnerek seksualnych, tymczasem podobne analogie w stosunku do kobiety są dla nas czymś nienaturalnym i piętnującym.
Ta analogia pokazuje nam, że ramy społeczno-kulturalne kształtują nas w zupełnie inny sposób. Dla kobiety seksualność jest tym tematem tabu zepchniętym na margines. W sferze intymnej nadal jest tą stłamszoną kurą domową, bez prawa głosu, możliwości pracy Moim zdaniem, co popieram wiedzą i doświadczeniem, to jest właśnie przyczyna wielu problemów wewnętrznych. Ważna część naszej świadomości jaką jest seksualność, jest stłamszona i zepchnięta w niebyt. Chyba zgodzisz się ze mną, że życie seksualne i jego stan, wpływają na pewność siebie, zadowolenie i satysfakcje? Jeśli tak, to musisz się też zgodzić, że te procesy społeczne o których pisałam, muszą prowadzić do wielu problemów osobistych kobiet.
Mam nadzieję, że ten tekst będzie dla Ciebie powodem do zastanowienia się nad tymi kwestiami i powiększania swojej wiedzy.
Sama nie raz miałam okazję przekonać się, że przez naprawę seksualności, można przezwyciężyć wiele problemów życia codziennego.
matyldahofman@gmail.com postaram się dziewczyny odpowiedzieć na Wasze pytania i wątpliwości. Chętnie też służę radą."