Drobie dziewczyny co mozecie mi poradzic,żeby ugotowac na obiad z piersi kurczaka? cos na szybko, tylko nie kotlety. Chciałabym aby moje dziecko tez zjadło z apetytem. Tak naprawde nie jestem stworzona do gotowania, ale jako pani domu jestem zmuszona. czekam na jakies propozycje.
1 2009-11-02 12:52:25 Ostatnio edytowany przez bianka25 (2009-11-02 12:54:35)
2 2009-11-02 13:40:01 Ostatnio edytowany przez naami (2009-11-02 13:40:41)
Wprawdzie nie wiem, czy będzie to smakowało dziecku (tym bardziej jeśli jest małe), ale podam przepis, który sama często stosuję:
- średnia pierś z kurczaka
- czerwona papryka
- cebula
- kapusta
- makaron (najlepiej rurki albo świderki)
- sos sojowy (w buteleczce, do kupienia w każdym supermarkecie)
Szatkujesz kapustę (mi dla 2 osób wystarczy połowa małej główki), kroisz cebulę, paprykę w paseczki. Dusisz warzywka, żeby były miękkie. Pierś z kurczaka kroisz w kostkę i przyrządzasz na patelni z cebulą. Gotujesz makaron. Wszystkie składniki mieszasz w 1 garnku razem z sosem sojowym (ja daję około połowy buteleczki).
Proporcje składników właściwie zależą od upodobań, jeśli nie lubisz kapusty możesz dać jej mniej.
Dzięki za przepis,myśle ze go dzis wykorzystam, bo lubie takie jednogarnkowe dania, bo robi sie je szybko. i nawet nie musze isc do sklepu bo mam wszystko w domu. tylko ze dam troche mniej sosu sojowego bo on jest słony, a moje dziecko ma 17 miesiecy i wole jej tak bardzo nie doprawiać. A makaron uwielbia
Oj to dla dzidzi faktycznie dopraw inaczej, ale myślę, że dorosłym na pewno będzie smakować z sosem:)
Smacznego:)
5 2009-11-02 15:04:28 Ostatnio edytowany przez foggia (2009-11-03 13:16:09)
A ja polecam inne kotlety, moje dzieciaki je uwielbiają:
- 20 dkg piersi z kurczaka, pokroić w drobną kostkę
- 1 żółtko
- 1 białko ubić na sztywno
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki vegety lub nie
- opcjonalnie zielony koperek (suszony, lub mrożony)
Dla podkreślenia smaku można dodać łyżeczkę majonezu.
Wszystkie składniki wymieszać na końcu dodając ubitą pianę. Smażyć na oleju jak placki ziemniaczane. Pychota!
Ja osobiście podaję z ryżem.
nie chciałam przepisu na kotlety, bo w panierce jest pózniej dużo tłuszczu, a moje dziecko ma jeszcze czas na jedzenie takich ciężko strawnych posiłków. napewno zrobie te kotlety co dałas mi przepis nie dzis, moze pod koniec tygodnia. Najwiekszy problem mam własnie z gotowaniem dla dorosłych i dla dziecka, bo chciałabym aby ono jadło już pomału to co my. dzieki foggia:)
chińszczyzna- kupujesz mrożonkę warzywną, ryż i te piersi i gotowe
zrób sos. Pokrój pierś z kurczaka, wytarzaj w mącę, podsmaż, dodaj pokrojone pieczarki niech się to podsmaży , dolej wody, dopraw , ewentualnie zagęść. gotowe, podawać możesz i z ryżem i makaronem i ziemniakami. Według uznania
9 2009-11-03 09:26:00 Ostatnio edytowany przez Ewel (2009-11-20 22:30:02)
z piersi robię np szaszłyki albo kurczak po wietnamsku (pierś w kostkę, dodać do niej troszkę posiekanej cebulki i czosnku, łyżeczkę curry i łyżeczkę imbiru dodać łyżkę sosu sojowego, łyzke oleju i odstawić na godzinę, potem po prostu usmażyć) albo placuszki (pierś w kostkę, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 pszennej, 1 jajko, troszkę mleka, pieczarki w plasterkach, trochę startego sera, trochę cebulki, można też wrzucić paprykę, co znajdziesz w lodówce:) doprawić, smaży się placuszki beż żadnej panierki ) albo roladki (rozbić trochę pierś, położyć na środek kawałek masełka, ser, ogórek, szynka - tak naprawdę co tylko zachcesz, zawijasz, spinasz wykałaczką, możesz obtoczyć w samym jajku albo we ogóle bez niczego i smażyć)
tak na gorąco to tyle
10 2009-11-03 12:13:50 Ostatnio edytowany przez foggia (2009-11-03 13:17:44)
Mam w domu przegląd więkowy od 2 -4- 6 lat plus dwoje dorosłych, więc kombinowanie obiadu dla wszystkich to codzienność. Chciałam ci polecić przepis na Paproszki. To koltleciki z mięsa mielonego z kapustą i ryżem. Dzieciom wyjątkowo smakuje. Są szybkie i za każdym razem można je podać z innym sosem.
Paproszki
skladniki:
- 1 zmielona pierś z kurczaka
-30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
-0,5 szkl. ryżu
1/4 małej głowki kapusty
-0,3 szkl. kaszy mannej
- 1-2 jajka
- koperek zielony
- sól , pieprz do smaku
-olej do smażenia
Mięso włożyć do miski, dodać poszatkowana drobno kapustę i resztę składników. Dokładnie wymieszać i robić kuleczki wielkości łyżeczki. Zarumienić szybko na rozgrzanym oleju.
Przygotować według upodobań sos : pomidorowy, koperkowy, ziołowy lub inny. Przełożyć mięso do sosu i dusić jakieś 25 - 30 min. Są pyszne i bardzo wydajne.
Moje dzieciaki mówią na nie gołąbki i zjadają ze smakiem.
Mieso jakie użyjesz zależy od ciebie. Ja kupując w sklepie mięsnym pierś proszę o zmielenie i w domu dodaję jeszcze wieprzowe. Równie dobrze może być samo wieprzowe lub drobiowe.
A ja bardzo lubię pieczoną pierś. Pierś doprawiam przyprawami (jak kto lubi), na to daję łyżeczkę majonezu i wsadzam do pieca. Pycha.
Dziś zrobiłam takie kotleciki: 2 piersi z kurczka drobno pokroiłam, dodałam do niego małą puszkę kukurydzy, kilka plasterków żółtego sera (pokrojonego tak drobno jak piersi), posiekaną zieloną cebulkę, jedno całe jajko i kilka łyżek mąki; do tego sól, pieprz, przyprawę złocistą do kurczaka, wymieszałam to wszystko dokładnie. Usmażyłam na oleju w forimie małych placuszków. Takie to było trochę "śmieciówkowe" jedzenie (bo z resztek tego, co było w lodówce), ale pyszne
dziekuje, za przepisy. na pewno wszystkie pomału wykorzystam, bo czasami nie wiem co mam zrobić na obiad.
Dzięki:)
Wypróbowałam paproszki polecone przez Foggię. Zachęcam, naprawdę smaczne.
Idealne danie "ekspresowe":
Filet z kurczaka - pokroić w kostkę lub paski - wedle uznania
podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą lub dobrym olejem (żeby miał bezinwazyjny zapach )
dodać paczkę "Warzyw na patelnie" - dusić 10 minut pod koniec dodając przyprawy.
Ps. Naturalnie gdy mamy świeże brokuły, cukinię, fasolkę, marchew ..czy cokolwiek ! - to zamiast gotowej paczki - komponujemy dowolnie.
Drobie dziewczyny co mozecie mi poradzic,żeby ugotowac na obiad z piersi kurczaka? cos na szybko, tylko nie kotlety. Chciałabym aby moje dziecko tez zjadło z apetytem. Tak naprawde nie jestem stworzona do gotowania, ale jako pani domu jestem zmuszona. czekam na jakies propozycje.
Bianka25, ja Tobie polecam piersi w sosie koperkowym. Mi to potworrrrrnie smakuje, już na samy dźwięk nazwy trzęsę się jak galareta i mam ślinotok Dzisiaj sobie zajadam.
Potrzebne będą:
- 2 średnie piersi
- vegeta
- śmietana kremówka 500 ml
- zupka "gorący kubek" CEBULOWA (!)
- suszony koper
I teraz sprawa przedstawia się następująco:
Piersi pokroić na kosteczki, wrzucić do jakiegoś naczynia i posypać obficie vegetą (oczywiście też nie należy przesadzić). Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Następnie, po upływie tych 20stu minut, do naczynia żaroodpornego wlać kremówkę, dosypać zupkę cebulową i dość sporo suszonego kopru. Wszystko to należy dokładnie wymieszać (to bardzo ważne; nie chcemy, by powstały grudki). Do tej mieszanki wsypujemy nasze piersi i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 200 stopni, na niskim poziomie i czekamy ok. 45 minut. Satysfakcja gwarantowana. Kto lubi takie dania, z pewnością po pierwszym spróbowaniu nie będzie potrafił żyć bez tej potrawy
Pozdrawiam!
Dziś zrobiłam takie kotleciki: 2 piersi z kurczka drobno pokroiłam, dodałam do niego małą puszkę kukurydzy, kilka plasterków żółtego sera (pokrojonego tak drobno jak piersi), posiekaną zieloną cebulkę, jedno całe jajko i kilka łyżek mąki; do tego sól, pieprz, przyprawę złocistą do kurczaka, wymieszałam to wszystko dokładnie. Usmażyłam na oleju w forimie małych placuszków. Takie to było trochę "śmieciówkowe" jedzenie (bo z resztek tego, co było w lodówce), ale pyszne
Wypróbowałam i muszę Ci przyznać, Emilia, że przepis jest rewelacyjny! Zrobiłam, jak radziłaś, ale te "placuszki" obtoczyłam jeszcze w bułce tartej - wyszły takie kotleciki Super
I na pewno zasmakuje dzieciakom, bo są słodkawe
niedawno odkryty, świetny przepis: piersi z kurczaka pokroic drobno w kostke, podsmazyc na patelni. zdjac kurczaka na talerz i na tym samym oleju podsmazyc 2-3 (zalezy dla ilu osob)posiekane cebule i 10-15 pokrojonych pieczarek. Po podsmazeniu wstawic z powrotem kurczaka. Dodac jedna duza smietane, szklanke bialego wina i przyprawy. Dusic 10-15 minut na malym ogniu pod przykryciem. Pyszne!
niedawno odkryty, świetny przepis: piersi z kurczaka pokroic drobno w kostke, podsmazyc na patelni. zdjac kurczaka na talerz i na tym samym oleju podsmazyc 2-3 (zalezy dla ilu osob)posiekane cebule i 10-15 pokrojonych pieczarek. Po podsmazeniu wstawic z powrotem kurczaka. Dodac jedna duza smietane, szklanke bialego wina i przyprawy. Dusic 10-15 minut na malym ogniu pod przykryciem. Pyszne!
Ja robię coś podobnego, tylko nie dodaję wina. Śmietanę, najlepiej kremówkę, mieszam z zupką w proszku cebulową knorr i tym zalewam kurczaka z dodatkami. Przykrywam i gotuję na małym ogniu 15 minut.
Tak też można. Można też dodać posiekanego czosnku i papryki. Również bardzo dobre
Próbowałaś zrobić tortillę ( ja to tak nazywam bo jest bardzo podobne do oryginału )? Kurczak niekoniecznie musi być smażony, możesz podać ugotowany bądź upieczony. I ja kupuje gotowe placki, nie wiem jak się je robi. Można je dostać w większości supermarketów.
Piersi z kurczaka upiec bądź ugotować albo zrobić w panierce i pokroić w paski o grubości około dwóch palców. Przygotować warzywa wedle uznania ( ja używam pomidora, ogórka, sałaty, cebuli bądź szczypiorku, czasem rzodkiewki ) i sos ( zmieszany majonez z ketchupem ). Podgrzać placek w mikrofalówce ( około 20 sekund ) by był gorący, potem rozsmarować po całości sosem i położyć na to sałatę. Na sałatę kurczak i na kurczaka reszta warzyw. Potem zawinąć, najpierw dół do góry ( jakby na pół ) a potem jeden bok i drugi nałożyć na siebie. I zjeść
Jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Zdrowe także , choć niekoniecznie tanie. Placki kosztują około 10 złotych.
Kurczak w mandarynkach
2 małe piersi z kurczaka (ok. 30 dag), pokrojone w cienkie paski
mała puszka mandarynek
2 papryki: zielona i żółta lub czerwona
torebka ryżu basmati
sól, pieprz, curry
Marynata: syrop z mandarynek, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, kieliszek shery (lub innego aromatycznego owocowego czystego alkoholu).
Wszystkie składniki marynaty połączyć, wrzucić do niej pokrojoną pierś z kurczaka, odstawić na 10-15 minut.
Ryż ugotować.
Papryki pokroić w drobniutką kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, kurczaka odsączyć, usmażyć na chrupko.
Dodać do niego paprykę, smażyć razem parę minut. Następnie wlać marynatę, lekko zmniejszyć gaz, smażyć około 8 minut.
Dodać odsączony, ugotowany ryż, mandarynki, curry (ilość według uznania), doprawić solą i pieprzem, wymieszać, nałożyć na talerze.
piers kurczaka po francusku
cebula 1 szt.
oliwa lub olej
pieczarki 200 gram
piersi z kurczaka 2 szt.
śmietana 18% 0,5 litra
zielony groszek
sól
pieprz
Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na patelni. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół, usmażyć na złoty kolor. Do mięsa dodać pieczarki, krótko podsmażyć, następnie wrzucić cebulę i wlać śmietanę. Wymieszać i dusić na małym ogniu 10-12 minut. Groszek odcedzić, dodać do sosu, podprawić solą i pieprzem. Dusić minutę i wykładać na talerz
ja polecam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym ze słoika
czyli pierś kroimy w paseczki podsmażamy kilka minut i dodajemy słoik sosu słodko-kwaśnego, ja używam Łowicz i jeszcze ze 3 minutki smażymy
podaje się to z ryżem
u mnie to ulubiona potrawa, chociaż staram się często nie robić bo jestem na diecie
ouhm lepiej zrobic samemu sos niz uzywac tych sloiczkowych (mmm pyszny glutaminian sodu) choc rozumiem ze jak sie nie ma czasu to to jest jedyny ratunek. polecam jednak odstawienie sloiczkow i proszkow
A ja polecam inne kotlety, moje dzieciaki je uwielbiają:
- 20 dkg piersi z kurczaka, pokroić w drobną kostkę
- 1 żółtko
- 1 białko ubić na sztywno
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki vegety lub nie
- opcjonalnie zielony koperek (suszony, lub mrożony)Dla podkreślenia smaku można dodać łyżeczkę majonezu.
Wszystkie składniki wymieszać na końcu dodając ubitą pianę. Smażyć na oleju jak placki ziemniaczane. Pychota!
Ja osobiście podaję z ryżem.
Wypróbowałam ten przepis ) smaczne było . Może dodałam tylko zbyt mało przypraw
ale ogólnie wszyscy zadowoleni
i najedzeni
Pozdrawiam
Ja polecam wszystkim grilowaną pierś z kurczaka.
Bez problemu można smażyć pierś na grillu elektrycznym.Potrawy są zdrowe i bez tłuszczu
No to ja dorzucam świetny przepis ,który wsyztskim bardzo się podoba.Szczególnie polecam dla fanów jedzenia fastfood,gdyż smak podobny,ale jest dużo zdrowsze i mniej kaloryczne
Potrzebujemy:
pierś kurczaka
Jogurt naturalny
Krakarsy solone
Kazda piers pokroic na 4-5 waskich kawalkow, wrzucic do jogurtu na kilka godzin.
(Jednak najlepiej jest je przygotowac wczesniej i zostawic na noc)
Krakersy zgniesc w worku walkiem tak, aby przypominaly tarta bulke.
Kawalki piersi wyciagac z jogurtui, obtoczyc w krakersach, ukladac na blasze wylozonej pergaminem i piec w piekarniku na zloto.
Dodam,że wszelkie przyprawy wg upodoban wrzucamy do tego jogurtu lub maślanki.
Swietny przepis i moje dzieci to uwielbiaja(zarowno ten 6 letni jak i 1,5 roczny:)No i oczywiscie ten najstarszy:)))czyli maz
-Piersi z kurczaka-ja zazwyczaj daje dwie
-cebyla-4 sztuki
-papryka slodka swieza -czerowna,zielona ,zolta
-kukurydza konserwowa w puszce
-czasem dodaje cukinie pokrojona w kostke tez swietnie samkuje-a i przy okazji wiecej skladnikow
-koncentrat pomidorowy duzy
-smietana 18% duza
-sol,pieprz,cukier do smaku
-ryz 2 woreczki lub jeden zalezy kto jak duzo je:)
Piersi kroimy w kosteczke,podsmazamy na zloto na patelni,przekladamy go garnka.
Papryke i cebule pokrojona podsmazamy na patelni,po chwili smazenia dodajemy troche cukru,smazymy jeszcze troszke,,dodajemy do garnka z piersia.
Do miski wylewamy smietane,dodajemy kocentrat pomidorowy(wymieszac,zeby sie dobrze polaczyla smietana z koncentratem)dodajemy ten sos do garnka z piersia i warzywami,stawiamy na ogien,i gotujemy przez 20-30 minut na malym ogniu mieszajac od czasu do czasu.Na koniec dodajemy cala puszke kukurydzy,sol,pieprz i cukier do smaku(ma to miec slodko-kwasny smak,wiec wedlug uznanaia)gotujemy jeszcze przez chwile.
Podajemy z ryzem.
Naprawde pychotka,warto sprobowac,polecam:)))
Z| tych skladnikow wychodzi naprawde sporo jedzonka,dla nas przewaznie na dwa dni-oczywiscie na drugi dzien swiezo ugotowany ryz.
no super - a jakis pomysł czym zastąpić ta kukurydzę (bo ja nie jadam) a przepis kusi
Ewel,zamiast kukurydzy,może być fasola czerwona w puszce.
Ostatnio z moim chlopakiem zrobiliśmy sobie takie danie z kurczaka z makaronem i sosem. Kurczak podsmażony z cebulką i czosnkiem, następnie dodajemy szpinak, może być mrożony, ale świeży również. A sosik serek pleśniowy taki lazurek, roztopić ze śmietanką, doprawiać wedlug uznania, potem przemieszać z podsmażonym kurczakiem, makaron i gotowe. Pyszne! i wydaje się takie wyrafinowane
ui mnie fasola tez odpada
i ser pleśniowy też
34 2010-05-12 10:31:25 Ostatnio edytowany przez andzia1000 (2010-05-12 13:17:17)
U mnie fasola tez odpada-zwlaszcza do tego dania-raczej nie pasuje(za ciezka:)Sprobuj bez kukurydzy,mozesz dodac cukinie w kosteczke pokrojona-jak juz wczesniej pisalam:)
Pozdrawiam
Znam jeszcze dobry przepisik,podobny troche do niektorych coa juz tu sa:)Ale mozna sprobowac
-2 piersi z kurczaka
-pieczarki
-ser zolty
-2 jaja
-czosnek-duzo:)
-maka,sol,pieprz,
Piersi kroimy w drobna kosteczke,pieczarki tarkujemy nas tarce o duzych oczkach,ser zolty rowniez,dodajemy do piersi,czosnek w drobniutka kosteczke ,dodajemy do skladnikow,jaja,sol,pieprz-mieszamy wszystko,dodajemy make zeby zagescic.Smazymy jak placki ziemniaczane(kladziemy lyzka)
Pychotkaa:)))
Nie pisz posta pod postem. Jeśli chcesz coś dopisac to użyj opcji "edytuj", o czym mówi pkt 10 regulaminu - moderatorka Agatka
Wielkie dzieki:)jestem tu dopiero od wczoraj,i jeszcze dokladnie sie nie zapoznalam ze wszystkim:)))
ja do tych placków daję jeszcze 2 łyżki majonezu, paprykę, cebulę, odrobinę mleka. są pyszne - i idealne na szybki obiad ;D
chce na obiad (dla 6osob) przygotowac piers z kurczaka(cienkie paseczki) z pieczarkami i kasza gryczana ale nie wiem ile ma byc piersi z kurczaka i pieczarek, prosze o pomoc
Kurczak z kurkami w aksamitnym sosie śmietanowym z pieczonymi warzywami
duża podwójna pierś z kurczaka
0,5kg świeżych kurek
cebula
250ml kremówki 30%
250ml gorącego bulionu z jednej kostki rosołowej
łyżka mąki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, obsmażamy. Wrzucamy umyte kurki (większe można przekroić), zalewamy bulionem i dusimy, aż grzyby będą miękkie, a połowa płynu wyparuje.
W miseczce mieszamy dokładnie kilka łyżek bulionu z patelni, kremówkę i łyżkę mąki, tak, by nie było grudek (najlepiej roztrzepać to widelcem lub po prostu użyć trzepaczki). Wlewamy mieszaninę do zawartości patelni, dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dusimy, aż sos zgęstnieje.
Pieczone warzywa z ziołami (można użyć dowolnych warzyw )
ziemniaki
młoda marchewka
kilka gałązek tymianku i rozmarynu
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Warzywa dokładnie szorujemy szczoteczką pod wodą. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, marchewkę przekrajamy wzdłuż. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanymi ziołami. Pieczemy ok. 30minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego :-)
38 2011-07-27 14:35:32 Ostatnio edytowany przez Karolcia_20 (2011-07-27 14:38:07)
Uwielbiam kurki. Są już w lesie?
Jak powtarzam czyjś przepis to sory, poleciła mi go koleżanka.
Połówki piersi z kurczaka nacieramy :olej +czosnek(drobno posiekany a potem rozgnieciony nożem z solą lub przez praske)
Plaster fety obtaczamy w świeżych ziołach ja miałam pietruszkę i koperek;)
Kładziemy filety na folię aluminiową na to plaster fety w zielenince i plaster pomidora.
Zawijamy folią i pieczemy.
W sumie nie wiem ile się piekło i w jakiej temp.;), bo co chwila sprawdzałam, ale krótko się piekło, bo włożyłam do mocno nagrzanego piekarnika. Jak raz spróbujecie to potem będziecie wiedziały jak;)
Bardzo dobry i soczysty i ma się ochotę na kolejna porcję Polecam
Można też upiec ziemniaki w całości do tego tylko wtedy ziemniaki wkładamy do piekarnika najpierw;) i pieczemy a 15-20min przed końcem włożyć piersi i obiad jest.
39 2011-07-28 16:13:15 Ostatnio edytowany przez apoteoza (2011-07-29 17:09:47)
Dzisiaj robiłam- smakuje jak zapiekanka z gyrosem. Bardzo dobre i szybkie.
Karolciu, tak, kurki już są
41 2011-07-29 12:23:33 Ostatnio edytowany przez FollowMe (2011-07-29 12:25:12)
Moje propozycje dla Ciebie i małego dziecka:
Klopsy:
pół kg. zmielonego mięsa z piersi kurczaka lub inne części
jedno jajo
trochę przypraw:majeranek, domowa wegeta, pieprz
czosnek i zeszklona cebulka lub kawałek pora
2 marchewki starte na tarce w paseczki
Połączyć to wszystko, formować małe kulki, wrzucać do gotującej się wody lub rosołku.
2. Mielone szaszłyczki
pół kg. zmielonego mięsa drobiowego
czerwona papryka starta na tarce w paseczki
pietruszka lub szczypior
pieprz, wegeta, majeranek
1 jajko
długie patyczki do szaszłyków
Mięso zagnieć, wymieszaj składniki, formuj podłużne paróweczki, delikatnie nadziewaj na patyczek smaż na grillu elektrycznym lub normalnym:-)
Dla dziecka fajna zabawa-inny sposób jedzenia.
3.Paluszki z 3-ma kolorowymi sosami
poł kg. piersi z kurczaka
trochę maślanki/jogurtu naturalnego lub 1 jajko
trochę sezamu
trochę płatków kukurydzianych
sól czosnkowa, pieprz
Kolorowe sosy:
1.Różowy:
jogurt naturalny
trochę ketchupu
trochę soku pomarańczowego
2.Zielony:
jogurt naturalny
drobno posiekany szczypior i natka
ogórek zielony starty na tarce w paseczki
3 Żółty:
trochę musztardy
kawałek brzoskwini( z puszki w syropie)
jogurt naturalny
Pierś pociąć na długie paluszki, obtoczyć w przyprawach, zamoczyć w maślance.
Połowę panierować w sezamie, połowę w płatkach(można zostawić też kilka bez panierki).
Ułożyć na blaszce do pieczenia piec w piekarniku ok.15-20min. aż będą złote.
Przygotować sosy. Różowy:pomieszać jogurt z odrobiną ketchupu i sokiem pomarańczowym. Zielony:jogurt połączyć z warzywami.Żółty:jogurt połączyć z odrobiną musztardy i przetartą w blenderze brzoskwinią.
Dziecko uczy się nowych smaków, widzi wesołe kolory, uczy się maczać paluszki w sosach, sprawdza który mu najbardziej smakuje. Nauka i zabawa z pysznym jedzeniem bez tłuszczu. :-)
FollowMe, nie trzeba być dzieckiem, żeby lubić zabawę z jedzeniem . Już sobie wyobraziłam to maczanie kurczaczka w sosach, mniam
. Ten z brzoskwinią mnie zaintrygował, nigdy bym nie pomyślała, żeby połączyć brzoskwinie z musztardą
Tamdaradam:-) Czasem coś mi się uda wymyślić, polecam spróbować:-)
Karolcia, fajny ten przepis z Knorra dobry jako mniejsza przystawka na imprezę (gdyby z ciasta wyciąć mniejsze kwadraty)
Pierś z kurczaka marynowana w rozmarynie wg Roberta Sowy
Dla 4 osób potrzebujemy:
4 piersi z kurczaka (po 200g każda)
Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
50 ml czerwonego wina
2 ząbki czosnku
1 marchewka - starta na tarce o grubych oczkach
1/4 selera - również tak starty na tarce
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól i grubo mielony czarny pieprz
200g kurek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę szalotki
50 ml bulionu warzywnego
1 łyzka masła cytynowego
50 ml białego kremu balsamico
80 g świeżych truskawek
kilka listków świeżej mięty
sól i pieprz do smaku
Oczyszczone i umyte piersi z kurczaka marynować w oliwie, czerwonym winie, czosnku, startych warzywach i rozmarynie. Doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na ok. 8 godzin.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, dodać kurki, a po chwili smażenia wlać bulion. Następnie dodać masło cytrynowe i biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość doprawić do smaku, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.
Kurczaka wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a nastepnie piec ok. 10 minut w temperaturze 180st.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy recznik. Następnie każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem ulubionych, chrupiących sałat.
46 2012-08-31 11:39:25 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2012-08-31 11:59:41)
link usunięty ten przepis jest świetny, wypróbowałam:) W ogóle na stronie mają wiele super przepisów na kurczaka.
Na forum nie wolno zamieszczać odnośników do stron www. Zapoznaj się z regulaminem. Mod. Anemonne
Robię dzisiaj kurczaka na obiad, link usunięty został, to może skopiujesz przepis ? Koniecznie ze sposobem przygotowania, jeśli jest w nim jakiś sos.
hm, ja ostatnio zrobiłam panierowane "nugetsy" z frytkownicy
Panierka dla mnie najlepsza z firmy "cykoria" , mała paczuszka kosztuje 2 zlote, zależy gdzie się kupuje
A jak nie ma się frytkownicy, to można kupić "pomysł na... " i tam jest gotowa, panierka i dipy
Można jeść jako przekąskę jak i na obiad z ziemniaczkami lub frytkami
P.S jako dip bardzo smakuje mi sos barbecue, nie mylić z kethup barbecue, poniewaz to dwie różne rzeczy i dwa inne smaki
Ostatnio chodziła za mną kasza gryczana i zastanawiałam się, co do niej...Wczoraj wymyśliłam pierś duszoną z pieczarkami i cebulką w sosie śmietanowym.
Na patelni rozpuściłam masełko, dodaje też zawsze trochę oleju rzepakowego, ponieważ masło ma to do siebie, że się przypala. Podsmażyłam cebulkę, do tego dorzuciłam pokrojone w plastry pieczarki. Przykryłam,żeby się poddusiło. Doprawiłam solą gruboziarnistą i pieprzem ziołowym.
Na drugiej patelni dusiłam piersi z kurczaka. Gdy mięso zmiękło, dodałam do niego duszone pieczarki i kilka minut jeszcze je dusiłam. Dodałam świeżego koperku z ogródka. Wytworzył się pyszny i aromatyczny sos, do którego najpierw dodałam śmietanę 12%, a później zagęściłam zaklepką.
Wyszło rewelacyjne danie. Efekt był taki, że nic nie zostało.
Jeżeli wytworzy się mało sosu z duszonych piersi i pieczarek, można dodać trochę bulionu grzybowego.
Grillowany kurczak źródło: Tina
2 filety z piersi z kurczaka
pieprz, sól i bazylia
listki sałaty
2 pomidory
dwie łyżeczki octu balsamicznego
Filet z kurczaka należy opłukać i osuszyć. Następnie natrzeć przyprawami. Grillujemy na patelni do grillowania, aż lekko się zarumienią (ok. 15m.). Do tego podajemy sałatę, wraz z pokrojonymi pomidorami - skropione octem balsamicznym. Dodatki typu ryż czy kasza wedle uznania.
51 2013-02-16 13:23:32 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2013-02-16 13:27:31)
Ja uwielbiam dewolaje z serem topionym w środku i natką pietruszki w sosie kurkowym . Szkoda tylko , że te piersi z kurczaka są takie suche...
52 2013-02-19 15:05:55 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-02-19 16:12:48)
Kurczak inaczej źródło: Nasz głos
podwójna pierś z kurczaka
papryka
pół kg pieczarek
cebula
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
oliwa
Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i wszystko dobrze mieszamy.
Rumienimy na oliwie, po czym zmniejszamy ogień i smażymy dalej do miękkości. Potrawa doskonale się komponuje z ryżem białym, czy też brązowym.
Kurczak z pastą curry źródło: Nasz Głos
1 pierś kurczaka
pół czerwonej papryki
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 mała puszka mleczka kokosowego
5 łyżek gęstej śmietanki kremówki
ziarenka sezamu do dekoracji
sól i pieprz
Pierś z kurczaka kroimy na kawałi, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczkii mieszamy. Smażymy ok. 1 minutę.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy pastę curry i mleczko kokosowe. Gotujemy, aż sos odparuje o połowę i zgęstnieje. Dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy. Posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni. Kurczaka podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Drobiowe steki źródło: TeleTydzień
4 porcje:
800g piersi z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 gałązka tymianku
natka pietruszki
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 cytryny
300g pomidorów
8 dymek
2 łyżki oliwy z oliwek
Piersi z kurczaka umyj, osusz i za pomocą ostrego noża zrób z wierzchu kilka nacięc. Mięso równo posyp przyprawą do kurczaka i schłódź w lodówce.
Gałązkę tymianku oraz natkę pietruszki opłucz, drobno posiekaj i wsyp do miseczki. Dodaj 3 łyżki oleju słonecznikowego i wymieszaj. Całośc nałóż na schłodzone piersi z kurczaka. Mięso skrop z sokiem z 1 cytryny i wstaw na ok. 15 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron. Przygotowane steki zdejmij z patelni i trzymaj w cieple (zachowaj sos po pieczeniu).
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż umyte pomidory, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz dymki. Podsmażone warzywa dodaj do mięsa i polej powstałym podczas smażenia kurczaka sosem.
Ja często robię kieszonkę z fileta i wkładam nadzienie szpinakow-serowe. Zazwyczaj feta, moja rodzina uwielbia to danie więc polecam
Kurczak w pół godziny wg J. Smolińskiego
1 filet z kurczaka
200 ml śmietany 18%
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
przyprawa do drobiu
pół kg ziemniaków
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę ok. 2 cm i przypraw sosem sojowym.
Odstaw na pół godz. do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso ze wszystkich stron na rumiano. posyp przyprawą do drobiu i smaż jeszcze 2 minuty. Mięso zdejmij z patelni, a na powstały tłuszcz wlej 100 ml smietany i zagotuj.
Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i utrzyj z pozostałą śmietaną na puree. Polej sosem śmietanowym. Można podawac z ostrym sosem pomidorowym lub surówka z kapusty pekińskiej.
Pierś+cebulowa zupa francuska+śmietanka+koperek i pietruszka podane na ryżu
KURCZAK CURRY
1 podwójna pierś z kurczaka
średnia cukinia
pół pora
cebula
3 łyżki curry
duża szczypta kminu rzymskiego
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
sok z połowy cytryny lub limonki
50 ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego
sól
pieprz
Szybkie, smaczne i bardzo aromatyczne danie...
Kurczka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na oliwie ok 3 min. Wrzucić pokrojoną w kostkę, wyrążoną z nasion cukinię, pokrojoną w plasteki cebulę i pora. Następnie wsypać przyprawy, wcisnąć sok z cytryny, dolać pół szkalnki wody, wymieszać i dusić ok 15 min.
Po tym czasie dodać śmietankę, gotować ok 3 min.
SMACZNEGO.
59 2018-01-17 15:40:14 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2018-01-17 16:26:03)
Może zabrzmi to dziwnie, ale ja proponuję hamburgera. Dzieci uwielbiają fast food.
Dobrym pomysłem byłoby zrobienie w domowym zaciszu kanapek podobnych do tych, które oferuje [reklama].
Ciemna bułka, soczysty kurczak w delikatnej panierce, świeże warzywa. Jeśli się postaramy i owiniemy kanapkę w papier dziecko może nawet pomyśleć, że to kupne.
Sprawdzone na moim synku działa znakomicie
WSzystko
W cieśncie naleśnikowym, takie mniejsze kęski. Zwykłe kotlety ale w apnierce z wiórek kokosowych i zapiekane z ananasem i serem żółtym...
Mogę wymieniac i wymieniać
WSzystko
W cieśncie naleśnikowym, takie mniejsze kęski. Zwykłe kotlety ale w apnierce z wiórek kokosowych i zapiekane z ananasem i serem żółtym...
Mogę wymieniac i wymieniać
To wymieniaj
Tylko ciekawie i od razu z przepisem
Alfredo!
Kurczaka smażymy, przekładamy do miseczki.
Na tą samą patelnię wylewamy łyżkę masła, 250ml śmietany 30%, jak się trochę zagrzeje to szklankę startego parmezanu (jak się kupuje taki trójkącik to mniej więcej połowa). Jak już ser się rozpuści, to sypiemy trochę oregano (tak z łyżeczkę), dokładamy kurczaka i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
Sekret jest taki, że im dłużej na małym ogniu się gotuje, tym lepiej się ser rozpuści i w efekcie jest lepszy smak
No i polewamy tym ugotowany wcześniej makaron
My ostatnio zajadamy się piersiami z kurczaka. Posypuję je przyprawą do złocistego kurczaka z knorra, wsadzam do lodówki na parę godzin, a potem smażę z odrobiną mięty, cebulki i ananasem. Idealnie komponuje się z kaszą kuskus.
My ostatnio zajadamy się piersiami z kurczaka. Posypuję je przyprawą do złocistego kurczaka z knorra, wsadzam do lodówki na parę godzin, a potem smażę z odrobiną mięty, cebulki i ananasem. Idealnie komponuje się z kaszą kuskus.
Ale taką świeżą miętą ? I tylko ta przyprawa ?
Lou to będzie trwało wieki ale systematycznie mogę coś dorzucić
Tak, złoty kurczak i mięta - najlepiej świeża, ale jak nie ma to może być torebka ekspresówki od biedy.