Temat: Mydło

Zapomniane, a wcale nie gorsze niż żele czy płyny, których używamy na co dzień.

Używacie mydła? A jeśli tak to jakiego i dlaczego? Jakie mydło Waszym zdaniem jest najlepsze? smile

2

Odp: Mydło

Biały Jeleń - dla mnie bezkonkurencyjne. Używam do mycia rąk, mam bardzo wrażliwą skórę na dłoniach i to mydło jako jedyne mi ich nie podrażnia.

Do reszty ciała - żele, mydło za bardzo wysuszało.

3

Białego Jelenia używałam w trakcie rehabilitacji po złamanej ręce. Działało cuda. smile

4

Od dawna nie używam mydła do niczego innego jak mycie rąk. Lubię mydełka z ives rocher bo ładnie pachną, tak wiem to nie powinno być główne kryterium wink

5

Małpa, może nie najważniejsze, ale ważne.

Któż nie lubi ślicznie pachnących mydełek? Ja osobiście uwielbiam. Nawet na sucho. wink

6

Biały Jeleń to było dobre mydło jakieś 20 lat temu, kiedy to było jeszcze mydło potasowe. Wtedy to było n a p r a w d e dobre mydło. Nie wiem kiedy zaczęli je produkować jako mydło sodowe, ale niewątpliwie na tym wiele straciło.

Owszem, używam mydeł - ale właśnie potasowych, które niestety są dość trudne do kupienia - ale od czego jest internet tongue
oraz mydeł z minerałami z Morza Martwego - bo są rewelacyjne, a także różnych mydełek z zaprzyjaźnionego sklepu ekologicznego - bo kosmetyki, które sprzedają w tym sklepie są naprawdę dobre, więc i mydła nie strach użyć ;P

Zwykłych mydeł też używam - tradycyjnie, do tego, do czego zostały stworzone - wrzucam kostki do szuflad i szaf, żeby mi ubrania ładnie pachniały i mole odganiały tongue

7

Nataluszek napisał/a:

Małpa, może nie najważniejsze, ale ważne.

Któż nie lubi ślicznie pachnących mydełek? Ja osobiście uwielbiam. Nawet na sucho. wink

Hahah no tak, ale czasami mam wrażenie że przesadzam bo w sumie te perfumy dla skóry nie są za dobre, ale ja lubię jak coś ładnie wygląda i pachnie, tak jak ostatnio kupiłam szampon z błyszczącymi drobinkami tylko dlatego że ładnie wygląda hahah ;p

8

Jeśli mydło do rąk to używam Dettolu. Jeśli do ciala to mam żele raczej.

9

czy wysusza ręce?

10

LauraPalmer napisał/a:

czy wysusza ręce?

Nie sad nadal musisz uzywac recznika.

11

Iceni hehehe chyba o to suszenie jej nie chodziło tongue

Laura nie, wręcz przeciwnie. Ma coś w sobie że je nawilża.

12

To mydło jest ok. Mam w pracy. Po nim kremu nie używam.

13

Mya napisał/a:

Jak dobrze kojarzę to mydło antybakteryjne, nadaje się do codziennej pielęgnacji? Zastanawiam się nad kupnem takiego, ale myślałam nad stosowaniem go w kuchni np.po krojeniu mięsa..

14

Ja stosuje Dettol tak jak zwykłe mydło. Tak jest antybakteryjne, ale uważam, że niestety teraz kontakt z bakteriami nawet w domu może dużo zlego zdziałać. Nie widzeproblemu w tym, żeby stosować je na stałe. Jako mydło jest delikatne więc w żaden sposób nie podrażnia, a sprawia że czuje się bezpieczniej.

15

Lucyme napisał/a:
Mya napisał/a:

Jak dobrze kojarzę to mydło antybakteryjne, nadaje się do codziennej pielęgnacji? Zastanawiam się nad kupnem takiego, ale myślałam nad stosowaniem go w kuchni np.po krojeniu mięsa..

A dlaczego by nie... Ja używam codziennie, ale mam też zwykłe. Używam odpowiedniego w danej sytuacji
..

16

Ja uwielbiam mydełko dove używam je już dobre kilka lat i nie zamieniłabym na żadne inne.

17

Ja zawsze używałam zwykłych mydeł...Dove czy Luksja. Czasami Nivea dla dzieci.
Jakoś nie mogłabym umyć twarzy mydłem przeciwbakteryjnym. Jakoś dziwnie mi się kojarzy. wink

18

Moja kuzynka myje nim twarz i twierdzi, że jej pomaga w leczeniu trądziku. Ja tam w tym nie widzę jakiegoś kłopotu.

19

Mnie by wysuszyło. Faktycznie jednak przy trądziku może coś pomóc, bo to w końcu zabija bakterie, a trądzik tworzy się najogólniej z bakterii, więc wiadomo, że może pomóc. Dla innych osób to będzie raczej kiepskie dla twarzy, a dla mnie zwłaszcza, mam mieszaną cerę i łatwo ją wysuszyć. Stosuję żel do mycia twarzy delikatny dość z aloesem i dla mnie jest on bardzo dobry.

20

dala napisał/a:
Lucyme napisał/a:
Mya napisał/a:

A dlaczego by nie... Ja używam codziennie, ale mam też zwykłe. Używam odpowiedniego w danej sytuacji
..

Pytam, bo takie mydło kojarzy mi się ze szpitalem.. Czy pachnie jakoś znośnie?

21

Mya napisał/a:

Ja stosuje Dettol tak jak zwykłe mydło. Tak jest antybakteryjne, ale uważam, że niestety teraz kontakt z bakteriami nawet w domu może dużo zlego zdziałać. Nie widzeproblemu w tym, żeby stosować je na stałe. Jako mydło jest delikatne więc w żaden sposób nie podrażnia, a sprawia że czuje się bezpieczniej.

A z ciekawości (:P) nie wysusza Ci ani trochę dłoni, nie ściąga ich?

22

Ja mam zwykłe białe mydło z Biedry i jest OK wink

23

Często jest tak, że zwykłe i tanie mydło jest lepsze niż to z górnej półki.
Każdy ma inne reakcje po użyciu mydła. Mi niezbyt wysusza skórę, ale gdybym miała się nim cała umyć dostałabym szajby i zadrapałabym się na śmierć.
Zaś twarz mogę myć jedynie mydłem bo po innych specyfikach do mycia mam wypryski.

24

Ja teraz mam w domu mydło w płynie Isany i mydło zwykłe w kostce Linda i oba mi ściągają skórę niestety u rąk, nie jest wysuszona, ale dość ściągnięta. Kupię teraz, wiadomo, trochę droższe, ale np Palmolive w płynie, ono nic złego mi nie robi, więc tutaj jednak wolę wydać teraz nieco więcej. Dove też czasem miałam i ono super jest, ale Palmolive tak samo, a chyba trochę tańsze, a nie wysusza, nie ściąga mi jak ta Isana, więc kupię je teraz już na pewno smile

25

Nie wyobrażam sobie nie-korzystania z mydła antybakteryjnego... Jazda komunikacją miejską, zabawa z czworonogiem, czy korzystanie z toalety... po tych czynnościach po prostu muszę pożądnie umyć ręce!!!!
Ja osobiście lubię mydełko Dettol, najbardziej Aloe Vera, ma miły zapach i nie mam poczucia wysuszonych dłoni.

A tak wogóle to jak często myjecie dłonie?

26 Ostatnio edytowany przez Szczesciara19 (2014-05-07 15:29:19)

Dove ogórkowy bardzo ładnie pachnie i nawilża. O wiele większą przyjemność daje mi kąpiel z takim mydłem niż byle jakim żelem pod prysznic. Z tej serii jeszcze jest fajny żel dove ogórkowy nutrium moisture

Anika teraz myję ręce za każdym razem jak coś robię - mam małe dziecko.

Kiedys nie zwracałam na to uwagi i w sumie tylko po wyjściu z toalety myłam ręce.

27

Szczesciara19 - super smile Czyste łapki, zdrowsze dziecko smile

28

truskaweczka19 napisał/a:
Mya napisał/a:

No własnie nie. Jest żelowy i serio nawet przy mojej suchej skórze nie mam problemów żadnych. Najpierw uzywalam tego Sensitive takiego mleczno białego, ale jak sprobowałam grejfruta to się zakochałam. Dziala tak samo delikatnie. Moj synek też używa na codzień i żadnych problemów z wysuszaniem nie mamy.

29

Mya napisał/a:

Dziala tak samo delikatnie. Moj synek też używa na codzień i żadnych problemów z wysuszaniem nie mamy.

Podpisuję się obiema wymytymi przez to mydełko łapkami. smile

30

Lucyme napisał/a:
dala napisał/a:
Lucyme napisał/a:

..

Pytam, bo takie mydło kojarzy mi się ze szpitalem.. Czy pachnie jakoś znośnie?

Ładnie pachną, próbowałam trzech. Wolisz świeży zapach czy taki słodkie?

31

Fajne jest mydło truskawkowe nie pamiętam jakiej firmy smile A kiedyś jak miałam świecącą cerę to używałam takiego specjalnego do trądziku a po nim tylko gorzej było tongue Na cerę najlepszy jest płyn do higieny intymnej xD

32

Mya napisał/a:
truskaweczka19 napisał/a:
Mya napisał/a:

No własnie nie. Jest żelowy i serio nawet przy mojej suchej skórze nie mam problemów żadnych. Najpierw uzywalam tego Sensitive takiego mleczno białego, ale jak sprobowałam grejfruta to się zakochałam. Dziala tak samo delikatnie. Moj synek też używa na codzień i żadnych problemów z wysuszaniem nie mamy.

Aha to fajnie, rozejrzę się smile No właśnie racja, po wielu mam ściągniętą skórę np. A stąd blisko do wysuszenia. A zwłaszcza te tanie mydła Linda tak mi robiły, ale co się dziwić tongue Lepiej mam przy Palmolive, ale czasem też mi ściąga- zależy jakie. Wypróbuję na pewno smile

Co do mydeł Dove, to wiadomo, trochę droższe, ale też bardzo je lubię. One chyba praktycznie jedynie nigdy nie ściągają mi skóry, a dobrze myją, a skóra nawilżona, nic nie wysuszona ani nie ściągnięta. Świetne smile No, ale za Dettolem z ciekawości też się rozejrzę, skoro tak świetnie myje, a przy tym nie ściąga skóry. Wypróbuję  je tak jak pisałam smile

33

Dove delikatne i się super pieni.

34

Zdecydowanie Dove. Nie podrażnia, nie wysusza, pieni się super, a do tego pięknie pachnie.
Preferuję je, zamiast żeli pod prysznic - wydajniejsze.

35

Co sądzicie o bezdotykowym dozowniku Dettolu?

36

Ja używam mydlo Pani Walewskiej w złotym pudełku. Jest swietne, ewentualnie w niebieskim smile choć osobiście wole żele do kąpieli.

37

ja tak szczerze za mydłami nie przepadam. Ale moja mama owszem. Ostatnio dorwała gdzieś mydła LUV za śmieszną cenę.

Fajne, naturalne, bez parabenów i łoju zwierzęcego, jak za 1,45 zł to mega ;O  i ładnie pachnie - przynajmniej różowe i białe, innych nie miałam.

38

Ja używam niemieckiego mydła CD Avocado, jest glicerynowe i nie wysusza smile

39

anika'80 napisał/a:

W sensie samego dozownika ? Czy zapachów mydeł ?

40

Ja teraz byłam z dzieckiem tydzień na działce i kupiłam sobie zwykły dettol, a ten bezdotykowy chyba sobie kupie do domu smile

41

Chochlik napisał/a:
anika'80 napisał/a:

Miałam na myśli dozownik. Jakie wg. Was są jego zalety?

42

anika'80 napisał/a:
Chochlik napisał/a:
anika'80 napisał/a:

Miałam na myśli dozownik. Jakie wg. Was są jego zalety?

Ja go jeszcze nie mam, ale zalety same mi się nasuwają..
-zawsze dozuje taką samą ilość mydła, przez co pewnie jest wydajny
-nie zostawia się zarazków na opakowaniu mydła
-słyszałam, że dzieci chętniej z niego korzystają
-ładnie się prezentuje

43

A ja nawet nie sprawdzam jakie mydło kupuje. Zastanawiam się nad jakimś antybakteryjnym w sumie. Coś polecacie?

44

ja uzywam mydła w kostce LUV, prawie jak stara, dobra luksja.  Jest OK do codziennego używania, przewagą jest jego niska cena.

Malinowa_ona - z antybakteryjnych ostatnio dorwałam astonisha kokosowego z pompką - fajny zapach i właśnie antybakteryjne:)

45 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-09-09 12:13:29)

Malinowa_ona napisał/a:

A ja nawet nie sprawdzam jakie mydło kupuje. Zastanawiam się nad jakimś antybakteryjnym w sumie. Coś polecacie?

Żadnego big_smile mydła antybakteryjne to pic na wodę - z bakteriami, z którymi poradzi sobie mydło antybakteryjne poradzi sobie też i zwykłe, a bakterii naprawdę groźnych (typu np żółtaczka lub wiele szczepów coli) mydlo antybakteryjne nie usunie.

Lepszym wyjsciem jest kupienie ulubionego mydla oraz, osobno, żelu do dezynfekcji, który jest o wiele bardziej stężony niż mydlo i używanie go wtedy, kiedy jest to NAPRAWDĘ potrzebne - po skorzystaniu z toalety, zabawie z psem, powrocie z zakupów w supermarkecie itp.

Zwykle ludzie kupują mydlo antybakteryjne i uzywaja go non-stop za kazdym razem.

Tylko po co myc rece mydlem antybakteryjnym co pół godziny?

And... tak na zdrowy rozum... wchodząc do lazienki łapiesz za klamkę i otwierasz drzwi - myjesz ręce mydlem antybakteryjnym, wycierasz ręce i lapiesz za BRUDNĄ klamkę, na której wchodząc pozostawilas kolekcję bakterii - masz je z powrotem na rękach ;D

Olej mydła antybakteryjne i nie daj się kusić glupim reklamom z telewizji - raz na tydzień zdezynfekuj wszystkie klamki w mieszkaniu wink będziesz miala czysty dom i czyste ręce wink

46

Nie spotkałam jeszcze takiego mydła, które w sensowny sposób by myło i jeszcze ładnie pachniało, a do tego żeby skóra była miękka i nawilżona... zawsze jest wysuszona i napięta! Nie mam przekonania do mydeł... jakoś każde jakiego używałam skutecznie mnie zrażało. A to zapach za ostry a to coś innego i zawsze ta sucha skóra!

47

Najlepsze jest mydło Dove, bo nie wysusza skóry a inne mydła są beznadziejne.

48

Kiedyś używałam mydła o zapachu jabłkowym, świetne było ale nie moge go nigdzie znaleźć

49

Witaj. smile Ja kupuje mydełka w Mydlarni na wagę. Są bajecznie kolorowe i pachnące. Maja na pewno inny skład,niż te fabrycznie pakowane. Oczywiście są glicerynowe (ja do skóry suchej kupuję),są równiez do wrażliwej,nawilżające,oczyszczające (ze zmielona kawą np.) Każdy rodzaj skóry znajdzie cos dla siebie smile Polecam,bo dużo nie kosztuje,ale skutecznie myją,pielegnuja i prześlicznie pachną. Prócz tego mają ciekawe wzory i kolory smile

50

nika05 napisał/a:

Najlepsze jest mydło Dove, bo nie wysusza skóry a inne mydła są beznadziejne.

No właśnie, Dove mi nie wysusza skóry no albo bardzo nieznacznie (chociaż to też kwestia twardej wody u mnie, czasem czuć w niej chlor), ale wszystkie inne mydła wysuszają mi skórę, dość mocno ściągają, nawet takie niemieckie w miarę naturalne z olejkiem arganowym firmy CD mimo wszystko nieco je wysusza, ale też mniej niż drogeryjne, ale jednak gorsze niż Dove. Nie chce mi się wierzyć, że mydło antybakteryjne dlatego nie wysuszyłoby mi rąk.

51

Ja tez uzywam mydla dove, pieknie pachnie, ladnie sie pieni i skora jest po nim gladka a czasem uzywam mydla antybakteryjnego carex, takie fioletowe, tez ma bardzo ladny zapach a ostatnio kupilam tez zel antybakteryjny z tej firmy, woze go w aucie i korzystam jak np. Myje rece na stacji benzynowej to pozniej jeszcze uzywam tego zelu

52

Tylko Dove, bo ma najdelikatniejszy detergent. Po innych skóra skrzypi i jest przesuszona.

53

Dove się ładnie pieni to fakt ale nie jest jakoś mocno wydajne.

54

Ja jestem strasznym czyściochem, mam doslownie obsesję na punkcie czystych rąk, co chwilę muszę je myć. Co więcej, korzystam z pasty BHP, tutaj: https://silcopolska.pl/czym-jest-pasta- … j-korzysta przeczytacie czym jest, ja powiem, że korzystają z niej głównie mechanicy itp bo odbrze rozpuszcza tłuszcze na rękach, dlatego też sama ją sobie upodobałam big_smile

55

Nie używam mydeł bo bardzo wysuszają mi skórę. Do mycia używam delikatnych pianek i żelu do higieny intymnej Cudo. Kostka pięknie pachnącego mydła jedynie służy mi jako zapach w komodzie wink

56 Ostatnio edytowany przez Mirabelka25 (2023-11-26 23:56:04)

.