Moim kompleksem niestety jest choroba zwana hirsutyzmem. Leczenie jak leczenie masa tabletek ciągłych badań i zero poprawy, tyle że do tego już jestem przyzwyczajona tak naprawdę. Kilku lekarzy powiedziało mi to samo zdanie, że do końca tego nie wyleczymy jedynie hamujemy dalszy rozwój. Więc depilacja jest codziennie, depilator pasty cukrowe używam wszystkiego co daje dłuższy efekt niż 2 dni, przyzwyczaiłam się. Problem polega na tym, że mam straszne przebarwienia po depilacji na brzuchu(pasek w dół) po moim nieudanym teście na wyrywanie włosów za pomocą pęsety w młodości. Nie wiedziałam, że choruję przestraszona w kącie domu popełniłam błąd. Chciałabym chociaż raz w życiu na plaży ubrać bikini i nie mogę Bo ku... mój brzuch przypomina wojenne bombardowanie Byłam u 3 dermatologów wydałam masę kasy na żele, kremy maść na przebarwienia blizny i nie pomogło. Wygląda to jakby czerwone krostki z brązowymi plamami pomiędzy i cholerstwo się nie goi nie znika. Pytam się więc DROGIE KOBIETY czy znacie jakieś czary co to chociaż trochę zniweluje ? Cokolwiek ? Na nogach, rękach, brodzie i innych miejscach żadnych śladów, blizn po depilacji nic tylko ten felerny brzuch... Dla Was pewnie to błahostka i głupota ale dla mnie to jednak problem
hej, tez przylaczam sie do pytania.
Ja bym chyba położyła podkład do makijażu jakiego używają w filmach .
Spróbowałabym roztworu 5% z kwasu migdałowego. Może codzienne przecieranie złuszczyłoby naskórek i blizny byłby mniej widoczne.
Byłam u 3 dermatologów wydałam masę kasy na żele, kremy maść na przebarwienia blizny i nie pomogło. Wygląda to jakby czerwone krostki z brązowymi plamami pomiędzy i cholerstwo się nie goi nie znika.
Idź do kolejnego lekarza - mój partner dwa lata temu przechodził ospę wietrzną i zostały mu wgłębienia na twarzy. Lekarze go leczyli różnie, jeden nawet leczył go antybiotykami, co było zupełnie bez sensu.
Wreszcie trafił do lekarki z medycyny estetycznej z gabinetem (a raczej mini-kliniką). Przeszedł serię zabiegów laserem frakcyjnym, dość drogich i bolesnych, ale jest wyraźna poprawa.
Nie wiem czy laser to sposób na Twój problem, ale trzeba szukać kompetentnego lekarza; mój facet gdyby tam nie trafił dalej miałby te wgłębienia.
To co piszesz nie jest błachostką czy głupotą - żałuję, że nic więcej nie mogę Ci poradzić.
hej, ana89, a moglabys napisac jakie maści na blizny stosowałas?
ja kupiłam sobie ostatnio maść PILARIX, przeciw wrastaniu włoskow, ja smaruję ją codziennie (x2) wydepilowane miejsca, i nawet jest ok, wloski tak nie wrastaja przez co jest mniej blizn.
Na co dzień polecam Ci oryginalny krem BB firmy Skin79. Jest on opracowany do skóry po zabiegach, z bliznami, przebarwieniami etc. A w ogóle udaj sie do salonu kosmetycznego, jest teraz tak dużo zabiegów poprawiających wygląd i kondycję skóry, że a nuż któryś będzie dla Ciebie odpowiedni. NA blizny i to zagojone żadna maść ani żel nie pomoże.
Dzięki DROGIE KOBIETY za odpowiedzi i rady. Długo mnie nie było, więc w skrócie opiszę co pomaga na tego typu sprawy. McMiodek i NinaLafairy wspomniały o podkładach, fluidach. Otóż nie pomagają tylko maskują i to w sposób mało skuteczny, jeśli idzie się na basen. Woda szybko wszystko zmywa i wtedy tylko można strzelić buraka na twarzy i szybko uciekać. Lady85 stosowałam maść Pilarix bardzo długo, regularnie 3x dziennie i owszem jest to maść bardzo dobra ale działa jeśli używa się jej zaraz po depilacji. Znikają czerwone krosteczki, które pojawiają się czasami po depilacji, ponieważ skóra jest podrażniona. Na blizny, przebarwienia nie działa. Jakie maści stosowałam (ech wiele) Epiduo, acne derm, skinoren i jeszcze 5 innych, których nazw już nie pamiętam. Oprócz tego tabletki do rozpuszczania i smarowania. I... Spokojna Damo posłuchałam Twojej rady i poszłam do następnego dermatologa ale tu Was zaskoczę dermatologa, który praktykuje leczenie w sposób naturalny. Po dokładnym obejrzeniu mojego brzucha podarował mi krem jego własnej roboty. Tak dokładnie ten Pan wytwarza kremy pod każdego pacjenta indywidualnie. Na początku trochę nieufna byłam względem gościa ale stwierdziłam, że no gorzej być nie może. Miałam smarować tym specyfikiem 2 razy dziennie oraz... tu Was zaskoczę...prosiłbym również stosowała domowej roboty płyn folisan lub jak wygodniej kupić go i również 2 razy dziennie smarować. Hah !!!!!!!! Mam nowy brzuch :D:D:D Czerwone krosty zniknęły, przebarwienia też :D:D Fakt trochę to trwało, po ponad miesiącu naprawdę było widać rezultaty. I zaskoczę Was jeszcze bardziej, skład kremu jaki dostałam to .... zioła i olejki z drzew. Ten Pan przyjmuje w Rzeszowie. Reklamy robić nie będę. Panie które chciałby numer telefonu do niego podam prywatnie na maila lub w sms. Póki co dobranoc.
ps. Wakacje na Teneryfie i jak cud miód strój bikini będzie !!! Głowa do góry na wszystko jest sposób.
Hej, ana89 ja chętnie poprosiłabym o maila z namiarami na tego dermatologa
Na bliznę najlepszy jest bio-oil. możesz spróbować inne, pojedyncze i tańsze olejki, ale ta mieszanka działa lepiej.
Hey. Też mam hirsutyzmem, nie lecze tego i nei byłam u lekarza. Wiem ,że tego nie da sie wyleczyć.Często endokrynolodzy przpisują na to tabletki antykoncepcyjne po których następuję gwałtowny wzrost wagi.Nie stać mnie na lekarza , to przede wszystkim a po drugie po co mam się leczyć skoro i tak to nic nie da.Ja też popełniłam błąd goląc włoski z brzucha...Ale nie o tym chciałma CI napisać. Mówisz ,że wstydzisz się pokazać na plaży.Ja nie dośc ,że mam te wstrętne włosy to jeszcze bliznę na cąłm brzuchu po operacji , którą miałam w dzieciństwie.Niestety blizna urosła razem ze mną.Nawet w domu zamykam się w łazięce , gdy się przebieram.
Idz na depilacje laserową, powinno pomoc z tym owłosieniem,a na blizny tez do kosmetyczki powinba ci polecic jakis zabieg,ja na twarzy po wypadku mam blizny ,ale juz słabo widoczne.Chiodziłam na mikrodermabrazje i smarowałam blizny mascia przepisana przez dermatologa,chyba nazywa sie dermatix, koszt ok 120 zł