sernik - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: sernik

szukam dobrego przepisu na sernik z brzoskwiniami posypany wiorkami.Chodzi mi zeby ser byl mokry....   mi zawsze wuchodzi taki sredni...a jak  kupuje taki kupny - domowy to ser jest taki mkry, ciezki... przepyszny...   moze poprostu czegos nie dodaje..?   moze to zalezy od sera?????    jak tak to jaki bd dobryu?? HELP

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: sernik

Składniki na ciasto:
1. 3 szklanki maki
2. 1 kostka margaryny
3. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
4. ? szklanki pudru
5. 2 łyżki kwaśnej śmietany
6. 2 łyżki oleju
7. 5 żółtek

Sposób przyrządzenia:
Z tych składników zarobić ciasto,2/3 części ciasta rozwałkować na blaszka blaszke 1/3 dać do lodowki.Na ciasto wyłożyć ser.

Składniki na mase:
1. 1 kg sera śmietankowego
2. ? szklanki cukru
3. ? kostki margaryny
4. 1 budyń waniliowy
5. 2 jajka

Sposób przyrządzenia:
Na ser wyłożyć brzoskwinie pokrojone w plastry.Na to wyłożyć pianę z białek. 5 Białek ubić z ? szklanki cukru. Na pianę poskubać ciasto z lodówki i posypać wiórkami kokosowymi.Piec 1-1.20 godz. w temp.180*

robiłam na święta PYCHOTKA big_smile

... w życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów:
niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta ...

3

Odp: sernik

Sernik z brzoskwiniami wg Marta

Składniki na ciasto (duża blacha):

    1 kostka margaryny (250 g)
    3 szklanki mąki
    5 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części, jedną z nich owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Dwie pozostałe wyłożyć równo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20 minut.

Składniki na masę serową:

    1 ? 1,1  kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
    6 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 budyniu śmietankowego
    1 kostka margaryny

Całe jaja utrzeć z cukrem. Dodać margarynę, dalej ucierając. Następnie porcjami dodawać ser, nie przestając mieszać. Na końcu dodać budyń i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód.

Dodatkowo:

    1-2 puszki brzoskwiń w syropie
    5 białek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Brzoskwinie odsączyć, i każdą połówkę pokroić na cztery mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywno z cukrem. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na masę serową układać przygotowane brzoskwinie, a następnie pianę z białek.

Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C (opcja górna i dolna grzałka). Jeśli ciasto na wierzchu zbyt szybko zacznie się rumienić, przykrywamy folią aluminiową.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

4

Odp: sernik

Sernik śmietankowy

Nazwałam tak to ciasto, ponieważ jest puszyste i rozpływające się w ustach niczym śmietankowa chmurka - akurat mi to się bardzo spodobało. Sekretem jest użycie serka śmietankowego naturalnego (jak porównywałam skład z serem twarogowym drobno mielonym "zwykłym", to ten zawiera śmietankę pasteryzowaną, a tamten mleko pasteryzowane - być może ta różnica to powoduje).

https://lh5.googleusercontent.com/-GP40YuSZfwQ/TeoFpXqN4kI/AAAAAAAAEyg/62byvK1epE4/s512/P1070986-1.JPG?gl=IE

Ciasto:

* 2/3 kostki margaryny
* 2 szklanki mąki
* 2 żółtka (zachować białka - wykorzystamy do masy serowej)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 łyżki cukru

Masa serowa:

* 1kg serka śmietankowego
* 1 szklanka cukru
* 4 żółtka (zachować białka w oddzielnej miseczce - wykorzystamy na wierzch ciasta)
* 1 budyń waniliowy (może być bez cukru jeśli zastosujemy jeszcze cukier waniliowy)
* 1,5 szklanki mleka
* pianka z białek

Ciasto wyrobić na gładką masę. Cukier zmiksować z żółtkami (także z cukrem waniliowym, jeśli go stosujemy), dodać serek śmietankowy, mleko oraz budyń. Następnie dodać ubite na pianę białka, które pozostały nam, gdy wyrabialiśmy ciasto.
Wyłożyć na blachę cienką warstwę ciasta, na którą wylewamy równomiernie masę serową (powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego)
Piec w temp. 180st. przez ok. 40m., następnie wyłożyć na ciasto ubite białko, które odłożyliśmy podczas wyrabiania masy serowej i piec jeszcze przez kwadrans. Po zakończeniu pieczenia można na chwilę pozostawic ciasto w piekarniku.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

5 Ostatnio edytowany przez aristokratka (2013-03-01 21:00:00)

Odp: sernik

Sernik śmietankowy... Mam bardzo podobny przepis na ten sernik (z tym że dotychczas używałam sera twarogowego). Z tą różnicą, że do ubitych już białek dodaję wiórki kokosowe, cukier i łyżkę ugotowanego kisielu cytrynowego.

6

Odp: sernik

ja juz dawno chcialam zrobic sernik,taki ciezki i mazisty.taki mi bardziej smakuje od tych puszystych.niestety nigdy mi sie nie udal

7

Odp: sernik
klementynka22 napisał/a:

ja juz dawno chcialam zrobic sernik,taki ciezki i mazisty.taki mi bardziej smakuje od tych puszystych.niestety nigdy mi sie nie udal

a jakiego sera uzywasz?

8

Odp: sernik

Kolejna odsłona sernika:

Sernik z rumowym aromatem - przepis z opakowania twarogu sernikowego  Piątnica

1kg twarogu sernikowego
7 jaj
szklanka cukru pudru
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
aromat rumowy (lub cukier waniliowy)

https://lh5.googleusercontent.com/-hmw4TSoX_v4/T4Q7cIRQYfI/AAAAAAAAFfg/sNhwp6Oq5Og/s512/Sernik%2520z%2520aromatem%2520rumowym.JPG?gl=IE

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i łączymy z twarogiem sernikowym.
Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i aromat rumowy.
Białka ubijamy z łyżką cukru na puszystą masę i mieszamy delikatnie łyżką z masą sernikową.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 70m. w temperaturze 180st.

Naprawdę polecam, wrażenie, gdy podczas degustacji stopniowo uwalnia się ten rumowy smak - bezcenne smile

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

9 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-07-16 14:00:14)

Odp: sernik

Sernik z makiem

25dag masła
24dag cukru
25dag mąki
5 jajek
4 łyżki mleka
25dag serka mascarpone
75dag mielonego twarogu
2 łyżki soku z cytryny
13dag masy makowej
4 gałązki melisy
gruby cukier do dekoracji

Posiekaj połowę masła, dodaj 7dag cukru, mąkę i 1 jajko. Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godz do lodówki.

Z pozostałych jajek oddziel żółtka od białek. Utrzyj resztę masła z 6dag cukru. Masę maślaną połącz z żółtkami oraz mlekiem, serkiem mascarpone i twarogiem. Dodaj sok z cytryny i kaszę.

Białka ubij na sztywno z 6dag cukru. Pianę delikatnie wymieszaj z masą serową. Podziel na pół, a do jednej części dodaj masę makową (łyżkę odłóż).

Rozwałkuj kruche ciasto - wylep nim dno i boki natłuszczonej tortownicy. Na cieście układaj naprzemiennie masy serowe z makiem i bez maku. Piecz ok. godziny w 200st. Pozostaw do wystudzenia w  wyłączonym piekarniku.

Pozostały cukier stop na jasny karmel i rozsmaruj na pergaminie. Posyp makiem, a kiedy stężeje - pokrusz. Udekoruj nim sernik.


Kolorowy sernik źródło: TeleTydzień

80dag mielonego twarogu
13dag cukru
9 łyżeczek żelatyny
25dag śmietany kremówki
100ml soku pomarańczowego
5dag jagód
2 łyżki syropu malinowego
2 łyżki soku z cytryny
10dag moreli z puszki
12,5dag kruchych ciasteczek kokosowych

Twaróg utrzyj z cukrem, a śmietanę ubij na sztywno i dodaj do sera. Przygotuj 1/4 żelatyny. Sok pomarańczowy wymieszaj z 1/4 masy serowej i rozpuszczoną żelatyną. Foremkę wyłóż folią, po czym rozsmaruj masę pomarańczową i wstaw do lodówki do stężenia.

Podobnie przygotuj masę z syropem malinowym i ze zmiksowanymi jagodami, a na koniec ze zmiksowanymi morelami i sokiem z cytryny. Układaj warstwy jedna na drugiej.

Ciasteczka drobno pokrusz i wymieszaj ze stopionym masłem. Masę rozsmaruj na wierzchu sernika i mocno schłódź. Foremkę postaw do góry dnem i wyjmij sernik.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018