Ucieczka za granicę - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Ucieczka za granicę

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Ucieczka za granicę

Myślę o wyjezdzie za granicę po studiach. Obecnie studiuje filologię angielską i planuje zapisać się na jakiś inny język, który wiązałby się z krajem do którego chce wyjechać. Myślałam o skandynawii, mam znajomych w tych krajach i naprawdę nieźle im się wiedzie. Ewentualnie kraje Anglojęzyczne albo Niemcy, chociaż na 1szym miejscu zdecydowanie stawiam pólnocną europę. Podoba mi się ich styl życia i spokój.

W jaki sposób szukać pracy? Jakieś agencje? Jak to wszystko wygląda? Nie planuje wyjezdzać bez języka, więc czy jest szansa na znalezienie pracy np. jako nauczycielka angielskiego? Prosiłabym o wypowiedzi osoby, które cos wiedzą na ten temat. Wiem, ze nie jest tak łatwo hop siup wyjechać, ale chciałabym wiedzieć, jakie mam szanse i jak to wygląda.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ucieczka za granicę

Najlepiej przez znajomosci. Niech oni poszukaja Ci przynajmniej jednej pracy na razie i zalatwia jakies miejsce gdzie moglabys sie na poczatek zatrzymac. Nie ma co jechac w ciemno.

3

Jechać w ciemno oczywiście nie ma co. Oczywiście są ludzie, którym się tak udaje, ale większość wraca rozczarowana i bez grosza przy duszy. Znajomości znajomościami, myślę, że nie ma co wywierać presji na znajomych żeby szukali komuś pracy, powiem szczerze, że ja osobiście takim prośbom odmawiam. Nieciekawa mam doświadczenia.
Jeśli nauczysz się języka to spokojnie znajdziesz pracę, może już teraz zacznij się orientować gdzie dokładnie chcesz emigrować i jakie są wymagania dla zatrudnienia.

4

Na pewno dobrze by było, gdyby osoba która już jest w tym kraju i zna jego sposób funkcjonowania mi pomogła w znalezieniu pracy, ale też nie chciałabym być dla nikogo tzw. ciężarem.

Ciekawi mnie glównie to, czy rynki pracy tych krajów o których pisałam (głównie skandynawia) są otwarte pod kątem mojej profesji? Czy jest w ogole zapotrzebowanie na nauczycieli angielskiego?  Głównie na tym mi bardzo zależy. Oczywiscie, najpierw moglabym wykonywać prostsze prace i podszkolić język ojczysty. Ale żeby mieć jakąś prace najpierw trzeba się gdzieś zaczepić...

5

Nie wiem jak to jest z pracą w Skandynawii, ale zgodzę się z tym, ze jak chcesz wyjechać do kraju, w którym jeszcze nie byłaś i nie masz z góry zapewnionej tam pracy, to może być krucho.

6

Jeżeli chodzi o uk np, to dobrze jest żeby ktoś na miejscu pomógł Ci w znalezieniu lokum i pierwszej pracy, tak jest najbezpieczniej. Jeżeli natomiast masz pieniądze i będzie Cię stać na sam wynajem bez pracy przez pierwszy miesiąc dwa, to wynajmujesz pokój i zgłaszasz się do Agencji pracy oraz szukasz jej sama na własną rękę.

7

fairytale zle wiadomosci...
Nauczycieli angielskiego ktorzy zdobyli kwalifikacje poza UK nie potrzeba.
Chyba ze jestes zdeterminowana podjac nauke i zdobyc kwalifikacje rozpoznawalna i szanowana w UK.
Ale jesli planujesz pojechac do UK na golym dyplomie polskiej uczelni i miec nadzieje ze zostaniesz nauczycielka jezyka angielskiego w UK to przykro mi ale cie rozczaruje...
Nawet kredyty z jezyka angielskiego na maturze u obcokrajowcow nie sa wliczane jako punkty.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Ucieczka za granicę

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024