rożki z jablkiem - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: rożki z jablkiem

witam!
kilka lat temu razem z kolezanka robilysmy w szkole pyszne rożki lub jak kto woli sakiewki z czastka jablka w srodku byly prepyszne i proste w wykonaniu smile
problem w tym ze nie potrafie przypomniiec sobie skladnikow ciasta a dokladniej ich proporcji sad
prosze jesli ktos wie o jaki przepis mi chodzi...bede wdzieczna
pomietam tylko ze to byla maka śmietana cukier jajko - to dawalo w efekcje kruche ciasto ktore sie walkowalo wycinalo kratke i z kazdego kwadraciku wychodzily rozki (przeciwlegle boki laczylo sie nad jablkiem) pychota
jesli ktos zna ten przepis to niech mi pomoze smile)

Lepiej grzeszyc i zalowac,
Niz zalowec ze sie nie grzeszylo:)
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: rożki z jablkiem

wiesz co dobre! smile

oto przepis:

Składniki

?        1/2 kg mąki pszennej
       
?        4 dag drożdży
       
?        1 jajko
       
?        25 dag margaryny (najlepiej Sana albo Bona)
       
?        2-3 łyżki śmietany
       
?        4 jabłka (najlepiej kwaśne)
       

Etapy przygotowania

1.        Wysypać mąkę na stolnicę, w środku zrobić zagłębienie do którego wbić jajko. Dodać pół łyżeczki soli, drożdże i margarynę, po czym wyrobić ciasto (najpierw posiekać nożem, potem wyrabiać ręką).
               
2.        Gładkie, wyrobione ciasto (bez grudek) włożyć do woreczka foliowego a następnie do lodówki na min. 3 godziny.
               
3.        Jabłka obrać, wypestkować, pokroić na "dwunastki".
               
4.        Ciasto wyjąć z lodówki, odkrawać po kawałku i rozwałkowywać na niezbyt cienkie, okrągłe placki. Każdy placek ciasta podzielić na ćwiartki, a potem jeszcze każdą ćwiartkę na pół.
               
5.        Jabłka zawijać w ciasto: kawałek jabłka kładziemy na szerszym końcu "ósemki" z ciasta, zawijamy ciasto "w rulonik" a na koniec zalepiamy boki (żeby sok z jabłka nie wyciekł podczas pieczenia) i formujemy z ciasta rożek.
               
6.        Pieczemy 15-20 minut w nagrzanym, gorącym piekarniku (220 stopni).
               
7.        Po wyjęciu można polać lukrem. Smacznego!

... w życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów:
niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta ...

3

Odp: rożki z jablkiem

dziekuje slicznie
smile

Lepiej grzeszyc i zalowac,
Niz zalowec ze sie nie grzeszylo:)

4

Odp: rożki z jablkiem

Twarogowe rożki z jabłkiem wg Magda

Składniki

    250 g masła
    250 g twarogu
    250 g mąki pszennej
    kilka jabłek
    cukier puder do oprószenia
    roztrzepane żółtko + łyżka mleka

Z rozmiękczonego masła w temperaturze pokojowej, twarogu i mąki zagnieść ciasto.

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ósemki.

Ciasto rozwałkować na duży kwadrat (można podzielić ciasto na pół, będzie się łatwiej zmieścić na stolnicy czy blacie), poprzekrawać na mniejsze kwadraty. Na środku każdego ułożyć plasterki jabłek, zawinąć i ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Piec przez 25 min. w 185 st. C. Po wystudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018