Niedawno w jednej ze stołówek jadłam zupę neapolitańska - była przepyszna. Wiem, że jest z serem i makaronem - niestety nie wiem jakie są pozostałe składniki.
Może ktoś z Was ma sprawdzony przepis na tę cudowna zupę?
Na blogu W kuchennym oknie znalazłam taki przepis, wydaje się baardzo apetyczny :
Składniki:
* 4 średnie ziemniaki (ok. 40 dag)
* 1 duża marchewka (ok. 15 dag)
* 1 średnia pietruszka (ok. 8 dag )
* kawałek selera (ok. 5 dag)
* średni por (ok. 12 dag)
* ? szkl. zielonego groszku
* 1 szkl. makaronu
* 1 kostka rosołu z indyka
* 1 kostka rosołu z kury
* 2 łyżeczki vegety
* ok. 20g parmezanu
* 200 ml śmietanki słodkiej 30%
* 2 żółtka
* 1 natka pietruszki
* ok. 3 l wody
* sól do smaku
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na ogniu do zagotowania. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie talarki. Tak przygotowane warzywa i zielony groszek wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy intensywnie 15 minut od chwili zawrzenia. Po tym czasie wrzucamy makaron i co jakiś czas mieszając, aby makaron nie przywarł do dna, gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na końcu dajemy rosołki i vegetę. Dosmakowujemy solą.
Zdejmujemy z ognia i dajemy zmiksowaną z żółtkami śmietanę. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i parmezanem.