Rak zmienił moje życie bardziej niż myślałam - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Rak zmienił moje życie bardziej niż myślałam

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Rak zmienił moje życie bardziej niż myślałam

Minęło już trochę czasu od operacji i coraz częściej dochodzę do wniosku, że paradoksalnie to właśnie choroba nauczyła mnie żyć.

Kiedy lekarze powiedzieli mi, że prawdopodobnie zostało mi kilka lat życia, świat po prostu się zatrzymał. Nagle przestały mieć znaczenie wszystkie głupoty, którymi wcześniej się przejmowałam. Nie myślałam już o pieniądzach, nowych rzeczach, o tym co ktoś o mnie pomyśli czy czyjeś głupie komentarze w internecie.

Liczyło się tylko jedno. Przeżyć kolejny dzień.

Pamiętam, że wtedy bardzo często budziłam się rano i przez kilka sekund było normalnie. Dopiero po chwili wracała świadomość, że jestem ciężko chora. To było okropne uczucie.

Najgorsza była chyba bezsilność.

Człowiek całe życie planuje przyszłość. Myśli o studiach, pracy, biznesie, podróżach, a nagle lekarz jednym zdaniem potrafi sprawić, że cała przyszłość przestaje istnieć.

Dopiero wtedy zrozumiałam, jak kruche jest życie.

Kiedy później okazało się, że jednak nie mam przerzutów, a drugi guz był osobnym nowotworem i wszystko udało się usunąć operacyjnie, miałam wrażenie, jakbym dostała drugie życie.

Od tamtej pory inaczej patrzę na wiele rzeczy.

Już nie odkładam wszystkiego na później.

Jeżeli chcę nauczyć się malować – to zaczynam.

Jeżeli chcę spróbować witarianizmu albo bardziej zadbać o zdrowie – to po prostu próbuję.

Jeżeli fascynuje mnie Japonia, minimalizm albo nauki św. Hildegardy – czytam o nich bez zastanawiania się, czy ktoś uzna to za dziwne.

Coraz mniej obchodzi mnie opinia ludzi.

Zaczęłam też bardziej rozumieć osoby przewlekle chore. Kiedyś wydawało mi się, że jeśli ktoś wygląda dobrze, to pewnie jest zdrowy. Dzisiaj wiem, że można się uśmiechać, a jednocześnie przeżywać największy dramat swojego życia.

Mam też zupełnie inne podejście do zdrowia.

Kiedyś zdrowie było dla mnie czymś oczywistym. Dzisiaj wiem, że jest największym majątkiem, jaki można mieć.

Nie twierdzę, że już nigdy nie zachoruję. Wiem, że przede mną jeszcze badania kontrolne i pewnie jeszcze długo będę się stresowała przed każdą wizytą. Myślę, że każdy, kto usłyszał kiedyś słowo "nowotwór", już zawsze będzie miał z tyłu głowy pewien lęk.

Ale nie chcę, żeby ten lęk kierował moim życiem.

Paradoksalnie to właśnie choroba nauczyła mnie wdzięczności.

Za zwykły spacer.

Za możliwość zjedzenia śniadania.

Za spokojny sen.

Za rozmowę z córką.

Za to, że mogę planować przyszłość.

Kiedyś wydawało mi się, że szczęście to wielkie rzeczy.

Dzisiaj wiem, że szczęściem jest zwykły, spokojny dzień.

I chyba właśnie tego nauczył mnie rak.

Zobacz podobne tematy :
Odp: Rak zmienił moje życie bardziej niż myślałam

Snow White" is a German fairy tale, first written down in the early 19th century. The Brothers Grimm published it in 1812 in the first edition of their collection Grimms' Fairy Tales, numbered as Tale 53. The original title was Sneewittchen, which is a partial translation from Low German. The modern spelling is Schneewittchen. The Grimms completed their final revision of the story in 1854, which can be found in the 1857 version of Grimms' Fairy Tales.[1][2] The story was first published in English in 1823 under the title "Snow-Drop", which was also used in other early translations. Occasionally, the title "Little Snow-White" was also used.

The fairy tale features elements such as the magic mirror, the poisoned apple, the glass coffin, and the characters of the Evil Queen and the seven Dwarfs. The seven dwarfs were first given individual names in the 1912 Broadway play Snow White and the Seven Dwarfs and then given different names in Walt Disney's 1937 film Snow White and the Seven Dwarfs. The Grimm story, which is commonly referred to as "Snow White",[3] should not be confused with the story of "Snow-White and Rose-Red" (in German "Schneeweißchen und Rosenrot"), another fairy tale collected by the Brothers Grimm.

In the Aarne–Thompson folklore classification, tales of this kind are grouped together as type 709, Snow White. Others of this kind include "Bella Venezia", "Myrsina", "Nourie Hadig", "Gold-Tree and Silver-Tree",[4] "The Young Slave", and "La petite Toute-Belle".

3

Odp: Rak zmienił moje życie bardziej niż myślałam

Julio, dziękuję za Twoje słowa. Niosą otuchę. Ja przeżywam swój dramat po porzuceniu przez partnera i każdy dzień to katorga. Dzięki Twoim słowom poczułam, że w największym smutku można i trzeba szukać sensu i iść dalej. Ja póki co jestem zdrowa, choć w moim stanie psychicznym trudno mi się tym cieszyć.
W Twoich słowach jest mądrość i siła.
Może i mnie się uda zobaczyć światełko w tych ciemnościach.
Życzę Ci zdrowia i wszystkiego, co najpiękniejsze.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Rak zmienił moje życie bardziej niż myślałam

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024