Co częściej wybieracie i dlaczego?
Zdecydowanie herbatę :] Zawsze mam kilka różnych wariantów zielonych i czerwonych herbatek (herbaciarnie są super ;D). A dlaczego? Bo mają delikatny smak i aromat :] no i generalnie kawy nie lubię ^^
Jeżeli miała bym wybierać to wybrała bym herbatkę - zwykłą 'czarną' ! ; D mniam .
Ale niestety kawe też ubóstwiam i rano jest obowiązkowa ! ;D
a ja wodę poproszę:p .. nie lubię kawy a herbatę pijam baardzo rzadko:)
Ja po kawie mam wrażenie, że umrę-tak mi serce wali dlatego też wybieram herbatę. Ulubiona to taka z płatkami róży francuskiej... Nie ma to jak dodać do życia odrobinę luksusu Chociaż bawarka pita do śniadania także ma swój urok
Oooo, ja też lubię czarną herbatę z płatkami róży. W ogóle lubię czarną herbatę. Bez cytryny i cukru. Kawę średnio. Mamy w domku ekspres ciśnieniowy, więc jeśli muszę wypić to tylko taką (oczywiście ze śmietanką i cukrem). Ale piję sporadycznie.
Ja zdecydowanie pije czesciej kawe niz herbate.
No cóż, cukru w herbacie też nie uznaję mam wrażenie, że to zabija smak herbaty...
ja uwielbiam herbatke!!! w ciągu dnia potrafię wypić ich od kilku do kilkunastu! generalnie nie przepadam za owocowymi bądź wszelakimi innymi, najlepiej smakuje mi earl grey (chyba dobrze napisałam;)) z jedną łyżeczką cukru.
kawusie pijam rzadko bo po kawie jakoś dziwnie boli mnie brzuch, ale jeśli chodzi o kawę jestem w stanie wypić każdą byleby dosyć słodką. kiedyś jak pracowałam za barem piłam sporo kaw, generalnie latte ( z likierem kokosowym-pyyyycha:))ale to tylko dlatego że zawsze robiłam kawusie dla personelu i jakoś tak przy okazji.
Ja jestem uzależniona od herbaty
Latem pije mrożoną,a w zimę piję gorącą z cytryna i miodem.
Kawa Jest to mój nałóg i koniecznie muszę nim zacząć dzień. Choć w herbatach tez dość zasmakowałam, i najbardziej pasuje mi earl grey.
Zdecydowanie - herbata. Uwielbiam smakować różnego rodzaju herbaty. Jeśli chodzi o kawę to tylko cappuccino i latte macchiato. Zwykłej czarnej nie lubię i nie pijam bo źle się po niej czuję.
ja pije i kawę: fusiastą, z ekspresu, latte, macchiato, wszystko co z dużą ilością mleka rozpuszczalnej nie lubię.
herbata najlepiej zielona, ewentualnie czarna, z cytryną bez cukru
tak samo moczopędne, tak samo szkodliwe, więc to wszystko tylko kwestia gustu/smaku :-)
Kawy nie pijam wcale a co za tym idzie uwielbiam herbatkę, z cytrynką i bez cukru
Herbata To jest to co tygryski lubią najbardziej
Zwykle piję z cytryną i z cukrem. Jednak od czasu do czasu wypiję zieloną albo białą herbatę
Co częściej wybieracie i dlaczego?
Wiem że w pytaniu tego nie było gothka ale PIWO wymiata!
Pozdrawiena dla kawoszów i herbaciarek...
ooo piwo to i ja lubię
ale w temacie, to herbaty wszystkie oprócz czerwonej i czarnej a kawę... mhm chyba nie ma takiej, której nie lubie
dla osób, które twierdzą, że po kawie się źle czują lub nie piją bo szkodliwa polecam anatol - zbożówka może byc równie pyszna a nie daje nieprzyjemnych dla niektórych skutków
Zdecydowanie kawa. Szczególnie taka rano. Najlepiej na mieście w pośpiechu do pracy Ja to bardzo lubię.
Kawa! bez niej nie zaczyna się żaden mój dzień, choć herbatkę jak najbardziej też preferuje szczególnie w chłodne wieczory na rozgrzanie z miodem i cytrynką mniam
zdecydowanie herbata, bez niej życie traci sens Kawy nie piję, bo nie lubię po prostu, może to być wynikiem jej nadużywania podczas studiów
21 2010-03-10 18:11:19 Ostatnio edytowany przez Maniolla (2010-03-11 21:41:47)
Jestem AK - czyli Anonimowym Kawoszem ....przyznaje się do tego szczerze.....a moje ulubione to Con Panna , Café Frappé i oczywiście Cappuccino . I oczywiście z dużą dawka cukru ....wstawia mnie na nogi Herbatki to Irishtea , zwykłą z cytrynką i zieloną A i tak najbardziej lubię gorącą czekoladę
Częściej kawę, zwłaszcza ostatnio. Ale w zimowe wieczory i tak wybieram herbatkę z cynamonem, imbirem i cytryną, mmmm....
A ja rozsmakowałam się w herbacie pu-erh i jest fantastyczna! Ale mówię o takiej oryginalnej z herbaciarni, nie ze zwykłych półek w supermarketach. Uwielbiam zwłaszcza z trawą cytrynową i z mieszanką owoców. Ostatnio spróbowałam z dodatkiem jaśminu, jabłka, maliny i cytryny i jest najlepsza z wszystkich co próbowałam, sama różnorodność zachęca do spróbowania
Ale rankiem jednak nie obędzie się bez kawy rozpuszczalnej ze śmietanką bo bez niej w pracy ziewam!
Herbata z dużą ilością cytryny i miodem. Smak mówi sam za siebie, więc nie będę pisała dlaczego.
Herbata. Kawy nie lubię i nie pijam
Rano kawa tak się przyzwyczaiłam i=) potem herbatka miętowa,cytrynowa i kawa zbozowa z mlekiem i=)
Zdecydowanie kawa a zwłaszcza z rana:P. Chociaż za herbatką również przepadam
Kawa- czarna, bez cukru i śmietanki, mocna. Chociaż ostatnio zaczynam rozsmakowywać się w latte. Jak herbata to koniecznie smakowa, najlepiej z jakąś kwaskową nutą, ale biała też jest rewelacyjna. I jaka zdrowa:)
Zdecydowanie bardziej i częściej herbata. W dużych ilościach i różnych smakach, najchętniej earl grey, jakaś biała, zielona (ostatnio zielona w torebkach, z prażonym ryżem, Irving), ale bardzo lubię także miks smaków. Tylko suszu owocowo-ziołowego nie lubię, bo to nie jest herbata.
Jak jest tak gorąco jak teraz to kawa mi nie wchodzi:/ ale uwielbiam, zwłaszcza aromatyzowane
A ja z kolei herbaty nie pijam wcale, poza jedna zielona z cytrynka raz w miesiacu, bo pomaga mi na bole menstruacyjne:) Za to dzien zaczynam kawa i tak juz ja pije litrami do wieczora
U mnie zdecydowanie kawa:) Bardzo ją lubię.
A ja tam bardzo lubie kawusie z mleczkiem lub smietanka. Oczywiscie nie jestem uzaleznina. Na jednej , gora dwoch filizankach poprzestaje. Poprawia mi to humorek:)
Z rana czerwona herbata, i bardzo lubię herbatę przeróżne rodzaje i smaki. W ciągu dnia też często pije herbatę, czy to mrożoną czy gorącą, w zależności od "humoru"
Ale kawę też bardzo lubię. Pijam ją do moich ulubionych słodkości, lub gdzieś na mieście jak wychodzę ze znajomymi... Jest tylko jeden warunek picia kawy muszę ją porządnie posłodzić i musi być z mlekiem lub śmietanką. Przy czym herbaty nie słodzę w ogóle
Zimą herbata z sokiem malinowym mojej babci jest dla mnie tak samo ważna w funkcjonowaniu jak i ciepły kocyk na noc:) latem również herbata ale czarna i bez cukru, na doła zielona bo mi poprawia zawsze nastrój.
Co do kawy to od czasu do czasu mam na nią wielką ochotę ale koniecznie z mlekiem a nie z ciężką śmietanką i bez cukru tak się nauczyłam od mamusi, zawsze taką razem pijemy
Lubię i kawę i herbatę. Jak potrzebuję "kopa" to piję kawkę. A tak normalnie to herbatę.
Kawa, na cysterny. Ze sporą ilością mleka i zero cukru.
Herbaty z zasady nie lubię, jedyna jaką toleruję to saga (o ile można nazwać to herbatą) z cukrem i syropem malinowym. I to też tylko kiedy zmarznę albo źle się czuję.
kawa! kawa! zawsze sie nadawa
herbatka zdecydowanie... kawę rzadko piję, nie przepadam jakoś
Kawa ale cienka z jednej łyżeczki, na dodatek z mlekiem i cukrem
Kawka plus dwie lyzeczki cukru niekiedy z dodatkiem mleka:)Jesli herbata to najczesciej mietowa
Kawy nie piję wcale, jakoś nie jestem w stanie przyzwyczaić się do jej aromatu. Unikam także kremów kawowych, deserów i ciast .
Jestem za to wielką fanką herbaty jaśminowej i zielonej z pigwą .
Ja piję przede wszystkim samą wodę. Herbatę zieloną liściastą ok raz, dwa razy dziennie. Ale wodę to mogę pić litrami
jeśli kawa to tylko z ekspresu ciśnieniowego.
na co dzień wybieram czarną herbatę, najlepiej earl grey'a
Ja lubię herbatki ale i kawy też czasami się napiję ale jak już to rozpuszczalną i bez cukru tak jak i herbatę.Chyba ,że herbata z cytryną to już muszę dodać cukier lub miód.
Rano, do śniadania, obowiązkowo kawa, zwykle z ekspresu (choć czasem zdarza się też i rozpuszczalna), czarna, tzn. bez śmietanki czy mleka, a już koniecznie bez cukru. Natomiast wieczorem uwielbiam delektować się białą herbatą, ostatnio rozsmakowałam się taką z mandarynką lub tajską cytryną. Co prawda zdarza się też filiżanka herbaty zielonej lub jakiejś dobrej owocowej, ale biała wiedzie zdecydowany prym .
Olinko, białą herbatę kupujesz na wagę czy to coś typu piramidki Liptona?
Wlaściwie kobietki na co jest ta biała herbatka . Muszę raz sobie kupić.
Liren, biała herbata pobudza i orzeźwia bardziej niż inne herbaty, ze względu na większą ilość teiny. Przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych, przeciwdziała procesowi starzenia się, obniża poziom złego cholesterolu i poprawia krążenie krwi.
kawa z mlekiem. Chciałam przejść na diete owocowo-warzywną, ale jak zobaczyłam, że kawy nie można pić to się poddałam:P Uwielbiam kawe:)
Olinko, białą herbatę kupujesz na wagę czy to coś typu piramidki Liptona?
Bardzo różnie, kupowałam kiedyś na wagę, ale koszty mnie powalały, bo płaciłam mniej więcej 14 zł za 50 g, żeby już nie wspomnieć, że w tym samym sklepie były także gatunki po ok. 180 zł za tę samą ilość. Z uwagi na to, że białej herbaty wypijamy w domu naprawdę sporo, bo z reguły po kilka filiżanek w ciągu dnia, to coraz częściej sięgam właśnie po piramidki Liptona, jak również wspomniane przeze mnie aromatyzowane torebki z firmy Bigactive. Wiem doskonale, że niektórzy uznają to pewnie za profanację tego gatunku herbaty, niemniej nie tylko, że są one tanie i wygodne w użyciu, to jak dla mnie naprawdę wybornie smakują , do czego zdążyłam już zresztą przekonać co najmniej kilka osób .
52 2011-04-12 10:20:51 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-04-12 10:26:26)
Olinko, chyba muszę się skusić na tę białą herbatę - jeszcze nie próbowałam.
Jeśli chodzi o mnie to kawy nie pijam - jakiś czas piłam rozpuszczalną, ale to bardziej w proporcji mleko z kawą Odzwyczaiłam się i zostałam przy herbacie. Kiedyś piłam więcej smakowej herbaty np. czerwoną Rooibos (nie jestem pewna, czy powinnam pisać nazwę, ale skoro piszecie o Liptonie, a to przecież nazwa). Z powodu problemów żołądkowych, przez dłuższy czas przerzuciłam się na earl grey, co kiedyś było nie do pomyślenia.
Lubię bardzo herbatkę melisa np. z pomarańczą, działa relaksująco. Mogę zaproponować też dobre herbatki na problemy trawienne, jeśli jest ktoś zainteresowany
Olinko, chyba muszę się skusić na tę białą herbatę - jeszcze nie próbowałam.
Ta herbata ma dosyć specyficzny smak, jest chyba jednak łagodniejsza niż zielona, na początku być może nie będzie Ci smakować, niemniej już kilka osób naprawdę nią zaraziłam . W każdym razie spróbować na pewno warto .
Hm biała herbata brzmi interesująco,na pewno spróbuję,a tak to najczęsciej piję tą cząrną i zieloną,ostanio zasmakowała mi z dodatkiem pigwy,super zapach.Natomiast co do kawy,nie piję jej często,dla pobudzenia,jak i dla przyjemności,i oczywiscie wirtualną,która tutaj świetnie smakuje:):):)
I oczywiscie herbata musi byc gorzka,ale kawa juz taka mi nie przejdzie,choc próbowałam,ale jednak słodka najlepiej mi smakuje.
Współcześnie kawa to przede wszystkim jeden z najbardziej popularnych napojów, bez których niejeden z nas nie wyobraża sobie normalnego funkcjonowania, szczególnie po nieprzespanej nocy. A wszystko za sprawą zawartej w niej kofeiny o działaniu pobudzającym, przyspieszającym przemianę materii i poprawiającym koncentrację. Choć miejscem pochodzenia kawy jest Etiopia, obecnie pija się ją już na całym świecie, a jej plantacje znajdują się na całym świecie. Gatunków, odmian i sposobów parzenia kawy jest bardzo dużo. Począwszy od lekkiej rozpuszczalnej kawy, przez kawę z mlekiem, aż po kawę po turecku. Jednak tym, co wielu z nas smakuje najbardziej jest cappucino. Jest to tradycyjna włoska kawa, którą przyrządza się w oparciu o espresso i spienione mleko. Smakuje wyśmienicie, można przyrządzić ją na wiele sposobów.
I choć wielu przyrządzanie cappucino kojarzy się albo z profesjonalnym ekspresem ciśnieniowym dostępnym dla niektórych tylko w kawiarniach lub z dostępnym w sprzedaży sypanym proszkiem (mającym po zalaniu wodą lub mlekiem zastąpić tradycyjne włoskie cappucino ? nie ma nic bardziej mylnego).
Cappucino można również przygotować domowymi sposobami bez konieczności kupna drogiego ekspresu czy picia napojów jedynie zbliżonych konsystencją i smakiem do cappucino. Do przygotowania domowego cappucino. ostek zwykłej mlecznej czekolady startej na tarce. Będzie potrzebne:
300 ml mleka,
300 ml wody,
2 łyżeczki mielonej kawy ? im drobniejsza tym lepsza.
Natomiast do dekoracji można przygotować cynamon, drobne kakao i czekoladę w proszku lub kilka kostek zwykłej mlecznej czekolady startej na tarce.Przystępując do przyrządzenia domowego cappucino w pierwszej kolejności należy zagotować wodę i wrzątkiem zalać w szklance kawę. Wedle uznania można kawę posłodzić. Kiedy kawa będzie się parzyć, na niewielkim ogniu, uważając, aby go nie spalić, należy zagrzać mleko, tak aby było gorące. Następnie nim wystygnie trzeba je zmiksować specjalnym mikserem do ubijania mleka lub odpowiednią końcówką w normalnym mikserze. Piana powinna wytworzyć się z mleka już po kilku minutach. Tak przygotowane składniki należy przelać do filiżanek w proporcjach 1/3 kawy, 1/3 mleka i 1/3 pianki z mleka.
jestem miłośniczką kawy! Na jesienne wieczory polecam parzoną z imbirem a na poranne rozbudzenie - włoskie espress. znalazłam świetne artykuły, dzięki którym można poznac wszystkie tajniki przyrządznia tego włoskiego napoju ("akadermia espresso segafredo")
Hwrbata, gdyż nieco zdrowsza.
Chociaż ostatnio głównie mleko i sok z sokowirówki.
Zdecydowanie herbata. Zielona z opuncją figową, albo czarna z imbirem.
Ja jeszcze lubię herbatę żurawinową. Nie dość, że smaczna, to jeszcze dobrze działa na drogi moczowe.
odświeżam temat
ja wybieram herbatę z rana, a dopiero śnidaniu kawę. ale kawa musi być najwyższej jakości! koniecznie świeżo zmielona z ziaren, ze spienionym mlekiem i zero cukru. uwielbiam taka parzyć w domu. i koniecznie o hiszpańskich korzeniach! ostatnio odkrylam mega fajna kawe i potrafie ja pić w litrach
nie zaczynam dnia bez kawy
herbata
Jestem osobą z niskim ciśnieniem zazwyczaj wybieram kawę, ponieważ odkąd mam express przyrządzam różne bajkowe kawy z różnych dodatków i przepisów polecam!
Kawa wtedy gdy muszę być do późna na nogach. Choć do poplotkowania dla bab idealna a co do herbaty to pijam: zwykłą, zieloną, miętę i rumianek. Bez cukru- pyszności
Ja z kawą zaprzyjaznilam się na studiach, a kiedy oprócz studiowania podjęłam sie pracy zaczęłam stale pić. Potrafię spać po 2h godziny i bez kawki nie przezyje gdyby nie to pewnie dalej bym nie piła. Herbaty uwielbiam, uzaleznilam się od kupowania coraz to nowych i dziwniejszych smaków
Herbaty i kawy dobrze jest szukać w sieci, mozna znaleźć o wiele bardizej oryginalne smaki oraz odmiany:
https://studiokawy.pl/sklep/kawa/
Wiele dobrej jakości kaw mają tutaj.
65 2023-06-26 16:53:58 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2023-06-26 16:54:17)
Ja z kawą zaprzyjaznilam się na studiach, a kiedy oprócz studiowania podjęłam sie pracy zaczęłam stale pić. Potrafię spać po 2h godziny i bez kawki nie przezyje gdyby nie to pewnie dalej bym nie piła. Herbaty uwielbiam, uzaleznilam się od kupowania coraz to nowych i dziwniejszych smaków
Naprawdę urzekła mnie Twoja spamerska opowieść .