Cześć - mam pytanie odnośnie oliwy w oliwek
Dużo tego na sklepowych półkach, a co Wy wybieracie? Dostała mi się ostatnio w ręce bio oliwa z oliwek i jestem z niej bardzo zadowolona, ale nie wiem czy mogę używać jej absolutnie do wszystkiego? To jest oliwa z pierwszego tłoczenia, a słyszałam że nie powinno się na niej smażyć, ale nie zmienia to jej smaku ani zapachu, wszystko ładnie się poddusza na takiej oliwie Lepiej dorwać oliwę z wytłoczyn do smażenia czy to jednak mit?
2 2020-10-17 16:44:15 Ostatnio edytowany przez adiafora (2020-10-17 16:50:15)
ja nie używam, bo - nie wiem - albo mi smak nie pasuje, albo trafiam na jakieś stare. Kupiłam trzy i wszystkie ohydne - jak coś usmażyłam, to jeść się nie dało. Jakiś gorzki posmak. Do sałatki też jak raz dałam, to nikt jeść nie chciał. Dlatego dalam sobie spokój. Wolę dobre oleje. Z tłoczonych na zimno pyszny jest z orzechów włoskich, do sałatek daję. Z awokado też mam. Lniany jest bardzo zdrowy - ma dużo kwasow omega 3, ale kupić świeży to rosyjska ruletka - bo musi być przechowywany w lodowce, inaczej jest gorzki. Ja zamawiam na allegro od producenta. Te ze sklepu są niezjadliwe.
Do smażenia nigdy nie daje się tłuszczów tłoczonych na zimno, bo mają niską temperaturę dymienia i są szkodliwe. To juz lepiej na zwykłym smalcu smażyć.
Oliwa z oliwek musi być świeża i odpowiednio przechowywana. No i bardzo ważna jest jakość. Ja osobiście lubię oliwę turecką. Jeśli porównasz kilka smaków - np. z Turcji, Grecji i z Hiszpanii, co poczujesz różnicę. Trzeba pamiętać, że oliwa z pierwszego tłoczenia nie nadaje się do smażenia. Ale inne frakcje już mogą być do tego używane. Dlatego trzeba dokładnie patrzeć co kupujemy.