Szukam jakiegoś podstawowego zestawu garnków dla pary. Na pewno potrzebna mi duża patelnia i rondelek oraz jakiś większy gar do zupy. Czy możecie polecić jakąś konkretną firmę? Zależy mi na zainwestowaniu w coś porządniejszego.
To zależy jaką mają kuchenkę - jeśli tradycyjną na gaz, to głównie kwestia estetyki, jeśli indukcyjna - to muszą być dostosowane do płyty.
Najlepsze są z grubej stali, z podwójnym albo nawet potrójnym dnem - takie które szybko się nagrzewają i długo trzymają ciepło.
Bardzo drogie, ale dobre są garnki Fisslera. Na pewno nie poleciłabym Ikei - zestaw z nierdzewki zardzewiał, a co gorsza od jednego garnka i od patelni/dużego rondla odpadły uchywyty po jakimś 1-3 latach używania (mimo iż mają gwarancję na kilka/kilkanaście lat).
Ja odkąd pamiętam jadę na garnkach i innych urządzeniach z lidla i dobrze się sprawują. Nie są może markowe, ale są dobrej jakości, naprawdę. Nie rdzewieją, wytrzymują wiele lat i do tego nie są przesadnie drogie Tylko też nie do wszystkiego się nadają
4 2015-12-30 19:07:36 Ostatnio edytowany przez cslady (2016-01-30 23:21:22)
Znasz sklep [spam]? mają tam świetne garnki marki Chef ze stali, albo dobre też garnki żeliwne czy aluminiowe. Bardzo dobre sa i nawet na kuchenkę indukcyją
Ja mam serię loremis od ambition, które wykonane są z dobrej jakości stali nierdzewnej. Bardzo dobrze sprawdzają się u mnie w kuchni no i 3 warstwowe dno robi robotę
Ja mam jakieś garnki z siecówki ale planuję wymianę i brałam również pod uwagę ambition tylko że serię selection. Nie wiem czy tam też jest to 3 warstwowe dno ale swoją drogą zuzia jaką ono niby robi robote?
Ja mam jakieś garnki z siecówki ale planuję wymianę i brałam również pod uwagę ambition tylko że serię selection. Nie wiem czy tam też jest to 3 warstwowe dno ale swoją drogą zuzia jaką ono niby robi robote?
Na pewno też mają 3 warstwowe dno i powiem Ci szczerze że to jest super sprawa. Wielowarstwowe dno dłużej utrzymuje temperaturę po zakończeniu gotowania. Przyśpiesza gotowanie, pozwala zaoszczędzić gaz czy zużycie energii elektrycznej same plusy
Na pewno też mają 3 warstwowe dno i powiem Ci szczerze że to jest super sprawa. Wielowarstwowe dno dłużej utrzymuje temperaturę po zakończeniu gotowania. Przyśpiesza gotowanie, pozwala zaoszczędzić gaz czy zużycie energii elektrycznej same plusy
i myślę,że gorzej z przypalaniem. Takie dno , dodatkowo nieprzywieralna powłoka -mogłoby się sprawdzić bardzo dobrze
Ech, nie każdy podsyłany link, droga administracjo, to spam!
Ponieważ jestem z zamiłowania kucharką amatorem, mogę Ci polecić... wszystko. Zarówno na gaz jak i elektryczne, garnki to po prostu garnki. Jeśli zainwestujesz w zwykłą patelnię powyżej 100 zł, to stwierdzę, że wydajesz dużo, po prostu. Poszukaj takiego zestawu, jaki uważasz, że będzie najbardziej przydatny. Sprawdź skąd pochodzi marka, a także czy sprawdza się na danej powierzchni. Ot cała tajemnica. Żaden z nas Gordon. Nawet takie rzeczy możesz śmiało zamawiać online. Ja pewnie podpadnę znowu, ale akurat Global Shopping Festival od AliExpress naprawdę fajnie się przy tym sprawdzi. Kwestia tylko na kiedy chcesz ten prezent, bo z tym to tam różnie bywa...
Kiedyś miałam z marketu. W instrukcja było że przenosząc garnek z zawartością nie można chwytać za uszy. Myślałam że to żart , bo jak mam przenieść garnek z zagotowaną wodą jak nie za uszy. Niestety okazało się że to nie był żart , po roku używania ucho odpadło. W takich garnkach uszy są przyklejone a nie przynitowane . Teraz mam porządne garnki , drogie bo drogie ale z przynitowanymi uszami .
i myślę,że gorzej z przypalaniem. Takie dno , dodatkowo nieprzywieralna powłoka -mogłoby się sprawdzić bardzo dobrze
to na pewno ! aż przypomniały mi się moje pierwsze kroki w kuchni kiedy wszystko mi się przwierało i weź to potem umyj
Ja mam Tefala (takie czerwone z ceramiką od środka) i z Ikea (mają rewelacyjne patelnie).
Ja też mam Tefala, najróżniejsze, od woka po patelnię do naleśników i nie mogę sobie wyobrazić niczego lepszego!
Po przerobieniu różnych wynalazków , pseudo samogotujących i supertrwałych, wielowarstwowych mamy od 3 lat prosty zestaw Gerlacha i jesteśmy bardzo zadowoleni , dobrze się w nich gotuje i łatwo myje. Jak do tej pory są też trwałe.
no z takich wymagań to widziałam tylko zestawy garnków tefal - były tam normalne garnki, mniejsze i większy do zupy, dodatkowo wkład do gotowania na parze i patelnie. te bardziej zaawansowane miały też inne akcesoria do gotowania... a tefal to chyba ta z lepszych firm, na pewno lepsza niż jakaś firma krzak
każde garnki są dobre, zwróć tylko uwagę na przeznaczenie, czy płyta elektryczna, czy indukcyjna, czy gaz
17 2020-03-27 11:42:15 Ostatnio edytowany przez adiafora (2020-03-27 11:48:04)
firma to jedno, na pewno lepsza jakakolwiek znana niż krzak. Druga, to materiał. Najzdrowsze są garnki emaliowane.
Nawet z najlepszej stali mają nikiel.
Tak więc dobrze, żeby w środku były pokryte emalią. Wada to to, że ta emalia z czasem się ściera albo odpryskuje, ale to zależy od jakości. Dobra jakość dluższa żywotność.
firma to jedno, na pewno lepsza jakakolwiek znana niż krzak. Druga, to materiał. Najzdrowsze są garnki emaliowane.
Nawet z najlepszej stali mają nikiel.
Tak więc dobrze, żeby w środku były pokryte emalią. Wada to to, że ta emalia z czasem się ściera albo odpryskuje, ale to zależy od jakości. Dobra jakość dluższa żywotność.
No to zależy też, czy ktoś ma uczulenie na nikiel, jak nie, to stalowe będą bezpieczne, ale jak tak, to faktycznie te garnki emaliowane są bardzo dobre. Czytałam gdzieś, ze emaliowane garnki zalecane są także do przyrządzania posiłków dla dzieci i osób starszych.
Czy ktos moze używa obecnie garnków Masterchef? Mianowicie chciałabym kupic sobie nowe garnki do kuchni, dodam że nie interesują mnie emaliowane Obecnie mam i się przebarwiają i teraz zastanawiam się nad kupieniem sobie garnków stalowych albo z powłoką kamienna. I ciekawi mnie jak sie sprawdza ta firma.
Aktualnie w Netto jest na nie promocja bo za naklejki mozna dostać rabat. I zastanawiam się czy zbierać w sklepie te naklejki czy nie
Jeśli chodzi o emalię to również słyszałam opinie o tym, ze jest zdrowa ale wydaje mi się, żę duzo tutaj zalezy od tego, gdzie garnki są wyprodukowane. Niestety ale w wielu przypadkach jest to produkcja chińska a do takich nie miałabym przekonania.
firma to jedno, na pewno lepsza jakakolwiek znana niż krzak. Druga, to materiał. Najzdrowsze są garnki emaliowane.
Nawet z najlepszej stali mają nikiel.
Tak więc dobrze, żeby w środku były pokryte emalią. Wada to to, że ta emalia z czasem się ściera albo odpryskuje, ale to zależy od jakości. Dobra jakość dluższa żywotność.
Właśnie zastanawiam się nad garnkami, patelnią, nowym czajnikiem,
które są „najzdrowsze dla człowieka,
Patelnia, czajnik z jakiego tworzywa?
Ja mam serię loremis od ambition, które wykonane są z dobrej jakości stali nierdzewnej. Bardzo dobrze sprawdzają się u mnie w kuchni no i 3 warstwowe dno robi robotę
Mi też sprawdza się Ambition
22 2020-10-18 02:27:39 Ostatnio edytowany przez adiafora (2020-10-18 02:42:54)
adiaphora napisał/a:firma to jedno, na pewno lepsza jakakolwiek znana niż krzak. Druga, to materiał. Najzdrowsze są garnki emaliowane.
Nawet z najlepszej stali mają nikiel.
Tak więc dobrze, żeby w środku były pokryte emalią. Wada to to, że ta emalia z czasem się ściera albo odpryskuje, ale to zależy od jakości. Dobra jakość dluższa żywotność.No to zależy też, czy ktoś ma uczulenie na nikiel, jak nie, to stalowe będą bezpieczne, ale jak tak, to faktycznie te garnki emaliowane są bardzo dobre. Czytałam gdzieś, ze emaliowane garnki zalecane są także do przyrządzania posiłków dla dzieci i osób starszych.
uczulenie to jedno a szkodliwość drugie. Ja nie mam uczulenia np. na ołów, ale wole jednak go jak najmniej jeść.
Najzdrowsze naczynia są takie, ktore nie wchodzą w reakcje chemiczne z pożywieniem. Stalowe wchodzą. Najlepsze jest szkło i mimo, iż są garnki do gotowania ze szkła, to jednak ma ono tę wadę, że jest kruche. W dalszej kolejności są naczynia emaliowane.
Właśnie zastanawiam się nad garnkami, patelnią, nowym czajnikiem,
które są „najzdrowsze dla człowieka,
Patelnia, czajnik z jakiego tworzywa?
na pewno nie plastikowy czajnik. Tu już lepszy stalowy. Ale jeszcze lepszy jest ceramiczny. Tylko znowu wada, jak w przypadku szklanych garnków - kruchość.
No i żeby był cały odlewany w środku, bez klejenia dna z resztą materiału.
Z patelniami sama mam problem, bo teflonowe są najwygodniejsze w użytkowaniu, fajnie się smaży, nic się nie przypala...ale ich żywotność jest krótka, bo teflon schodzi, nawet przy uważnej eksploatacji, czyli bez skrobania sztućcami po patelni ;-) Ja używam drewnianych łopatek a mimo to i tak po jakimś czasie widzę dużo rys. Wyrzucam więc i kupuję nową.
Ja już od dawna nie gotuję wody w czajniku elektrycznym, ale na gazie.Mam sentyment do starych czajników z gwizdkiem
Patelni używam obecnie teflonowej i jest rewelacyjnie. Ceramiczna tez jest OK, lae to w sumei zależy od potrawy i siły ognia