Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Strony: 1
Zawsze miałam problemy z wagą i zawsze, od nastolatki, byłam wciąż na jakiejś diecie. Taka, owaka, białkowa, węglowodanowa, płynna, warzywna, kapuściana... I nici, chudłam przykladowo 3 kilo, potem tyłam 5 -_- I przeczytałam ostatnio coś, co mna wstrząsneło, o pamięci komórkowej organizmu... Otóż jeśli jesz za mało, albo przez dietę nie dostarczasz sobie jakiś ważnych elementów, to po diecie Twój organizm nie wie, kiedy nastepnym razem będą chude czasy, i magazynuje wszystko co zjesz. Komórki "pamiętają" okresy niedoborów. I stąd efekt jojo.. I co teraz? Ciekawi mnie, co o tym sądzicie, i czy wiecie jak to obejść... Sa tu jakieś netkobietki na ciągłej diecie od lat?
Ostatnio edytowany przez whenyousmailing (2009-07-29 16:30:26)
to prawda, normalna reakcja organizmu. jeśli latami postepowałaś w ten sposób, mogłaś totalnie rozregulować sobie metabolizm, orgaznim "zgłupiał" i odkłada wszystko, co zjesz. i wiem to od dietetyka, więc prawde czytałas.
Wiem o co chodzi
Jak byłam na studiach w Stanach na Work&Travel, na trzy miesiące przed powrotem wyglądałam tak, że wstyd byłoby sie pokazac znajomym i rodzinie
Lekarz mi tam zapisał tabletki odchudzające, takie specjalne na tą pamięc komórkową, żeby nie czuć że jest sie głodnym i jednoczesnie racjonalnie chudnąć bez jojo. Obesan się nazywały. Mają to w Polsce wypuszczac na rynek niedługo, i całe szczęście. Po dziecku znów mi się przytyło, a niewiele na mnie skutkowało wczesniej, mam tak kosmicznie słabą wolę, że jak się odchudzam sama, to jest to zawsze dieta "od jutra"...
Powinno się jeść mało a często, nie do syta. Najlepiej o regularnych porach. Ale nie stosować tych zasad terminowo, trzeba je wprowadzić na stałe. Gwarantuję, że waga z czasem spadnie, później łatwiej będzie ją utrzymać. Jednakże wiem, że trzymanie się ścisłych godzin posiłków u większości osób jest nierealne, sama mam z tym problemy. Zabiegane społeczeństwo je kiedy ma na to czas, niestety...
Nadwaga jest okropna... O pamięci komórkowej nie słyszałam, ale to się bardzo trzyma kupy. ZAWSZE mam efekt jojo.
Nel napisał:
Wiem o co chodzi
Jak byłam na studiach w Stanach na Work&Travel, na trzy miesiące przed powrotem wyglądałam tak, że wstyd byłoby sie pokazac znajomym i rodzinie
Lekarz mi tam zapisał tabletki odchudzające, takie specjalne na tą pamięc komórkową, żeby nie czuć że jest sie głodnym i jednoczesnie racjonalnie chudnąć bez jojo. Obesan się nazywały. Mają to w Polsce wypuszczac na rynek niedługo, i całe szczęście. Po dziecku znów mi się przytyło, a niewiele na mnie skutkowało wczesniej, mam tak kosmicznie słabą wolę, że jak się odchudzam sama, to jest to zawsze dieta "od jutra"...
Ja też mam słabą wolę. Może faktycznie tabletki pomogą, jeszcze ich nie próbowałam, oprócz L-karnityny.
Strony: 1