Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Obawiam się, że mam jakiś tydzień niewykorzystanego urlopu za zeszły rok, czy jest możliwość że mi przepadnie? Czy mogę ponieść jakieś konsekwencje tego,że go nie wykorzystałam?
Zgodnie z art. 168 Kodeksu pracy, pracownikowi należy udzielić niewykorzystanego urlopu najpóźniej do końca pierwszego kwartału następnego roku kalendarzowego, czyli do 31 marca. Pracownik nie ponosi z powodu nie wykorzystania urlopu żadnych negatywnych skutków, natomiast konsekwencje może ponieść pracodawca. Zgodnie z art. 282 Kp, ten kto wbrew obowiązkom nie udziela przysługującego pracownikowi urlopu wypoczynkowego lub bezpodstawnie obniża wymiar tego urlopu, podlega karze grzywny od 1.000 zł do 30.000 zł.
Dokładnie tak, w praktyce znaczy to, ze pracownik może rozpocząć urlop w terminie późniejszym i w pierwszej kolejności jest mu udzielany urlop zaległy. Jednakże niewykorzystany urlop zaległy może ulec przedawnieniu z upływem trzech lat od dnia, w którym stało się to wymagalne. Tak więc pracownik, który nie mógł wykorzystać urlopu wypoczynkowego w roku kalendarzowym, w którym nabył do niego prawo, straci prawo do tego urlopu dopiero po trzech latach.
Strony: 1