Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-04-16 22:04:37

jing jang
Dobry Duszek Forum

Po jakim czasie przepada niewykorzystany urlop?

Obawiam się, że mam jakiś tydzień niewykorzystanego urlopu za zeszły rok, czy jest możliwość że mi przepadnie? Czy mogę ponieść jakieś konsekwencje tego,że go nie wykorzystałam?

#2 2008-04-17 21:58:31

Kasia
Moderator

Re: Po jakim czasie przepada niewykorzystany urlop?

Zgodnie z art. 168 Kodeksu pracy, pracownikowi należy udzielić niewykorzystanego urlopu najpóźniej do końca pierwszego kwartału następnego roku kalendarzowego, czyli do 31 marca. Pracownik nie ponosi z powodu nie wykorzystania urlopu żadnych negatywnych skutków, natomiast konsekwencje może ponieść pracodawca. Zgodnie z art. 282 Kp, ten kto wbrew obowiązkom nie udziela przysługującego pracownikowi urlopu wypoczynkowego lub bezpodstawnie obniża wymiar tego urlopu, podlega karze grzywny od 1.000 zł do 30.000 zł.

kołysz mnie dźwiękiem, który koi ból.....

#3 2008-04-20 15:26:38

Ewa
Po prostu Netbabeczka

Re: Po jakim czasie przepada niewykorzystany urlop?

Dokładnie tak, w praktyce znaczy to, ze pracownik może rozpocząć urlop w terminie późniejszym i w pierwszej kolejności jest mu udzielany urlop zaległy. Jednakże niewykorzystany urlop zaległy może ulec przedawnieniu z upływem trzech lat od dnia, w którym stało się to wymagalne. Tak więc pracownik, który nie mógł wykorzystać urlopu wypoczynkowego w roku kalendarzowym, w którym nabył do niego prawo, straci prawo do tego urlopu dopiero po trzech latach.

Dodaj odpowiedź

Stopka forum