Rodem z Chorwacji! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: Rodem z Chorwacji!

Szukam ciekawych przepisów. Sprawdzonych!
Może dań  z pindżurem?

(...) niewielu miej przyjaciół, niech będą prawdziwi.
Reklama
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rodem z Chorwacji!

Papryka po chorwacku:
4 - 5 dużych czerwonych papryk, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki octu winnego białego, szczypta soli

Papryki przekroić na ćwiartki, oczyścić z nasion i białych błon. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej przygotowane papryki i wsunąć do gorącego piekarnika, ustawiając opcję "grill" . Kiedy skórka papryki sczernieje i popęka, gorącą przełożyc do foliowego woreczka, zamknąć i pozostawić na kilkanaście minut. W tym czasie z oliwy, octu i soli przygotować sos, najlepiej w szczelnie zakręconym słoiczku, energicznie nim potrząsając. Sos nie może być zbyt kwaśny, dlatego najlepiej dodawać go stopniowo. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Z papryki zdjąć skórkę. Układać plastry papryki w słoiku, na każdym położyć 2-3 plasterki czosnku i lekko skropić każdą warstwę sosem. Powtarzać tę czynność, aż do wyczerpania składników. Papryka nie może pływać w sosie, musi być nim tylko dobrze nasączona. Słoik, czy też słoiki zakręcić przykrywką i włożyć do lodówki. Najlepsza jest po 2 dniach, a w lodówce można ją przechowywać do 3 tygodni. Taka papryka jest doskonała do zimnych mięs czy wędlin.

Pljeskavica
200 g wieprzowiny, 200 g cielęciny, 100 g jagnięciny (lub baraniny), ostra papryka, sól, pieprz, 1 cebula, ząbek czosnku

Mięso zmielić, wymieszać z przyprawami (sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, papryka) i ponownie całość zemleć. Skropić zimną wodą i wyrobić masę. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Formować owalne zraziki długości 8 cm,  grubości kciuka. Piec na grillu albo na patelni minimum 15 minut, mocno przypiekając z każdej strony.

3

Odp: Rodem z Chorwacji!

Dzięki za przepisy!

Nie zrobiłam tego wczesniej, bo zwątpiłam już, że ktoś odpowie!

Gorąco pozdrawiam!

(...) niewielu miej przyjaciół, niech będą prawdziwi.
Reklama

4

Odp: Rodem z Chorwacji!

Makaron penne z truflami wg Wiech

    Składniki dla 3 - 4 osób:
    makaron (u mnie penne rigate) - ok. 10 dag/osobę
    śmietanka słodka 18% - 250 ml
    łyżka dobrej oliwy (może być truflowa lub łyżeczka masła)
    słoiczek pasty z trufli i pieczarek w oliwie - można w Polsce kupić w dobrych delikatesach.

"Cena najlepszych sięga kilku tysięcy euro za kilogram. Szuka się ich (bo rosną pod ziemią) za pomocą tresowanych psów i świń. Ich główną cechą jest bardzo specyficzny smak i zapach. Smakosze włoscy twierdzą, że najlepsze są białe trufle z Piemontu, Chorwaci - że czarne z Istrii, a Francuzi - że obojętnie jakie, byle z Prowansji. Do zrobienia tego dania wykorzystałem gotowy produkt - pastę z pieczarek i trufli w oliwie z oliwek - przywieziony z Chorwacji. Ale można u nas, w dobrych delikatesach kupić podobne pasty. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wlej śmietankę. Dołóż pastę truflową - ok. 1 łyżeczki na osobę. Wymieszaj i smaż, aż sos zgęstnieje. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i na malutkim ogniu wymieszaj z sosem. Podawaj z białym winem".


Przepisy wg Volumen

Ryba pieczona na ryżu

Składniki

Sandacz lub inna ryba słodkowodna (ok. 1 kg),
2 łyżki soku z cytryny,
2 cebule,
5 łyżek oleju,
20 dag ryżu długoziarnistego,
3 szklanki bulionu (może być z kostki) lub wywaru z warzyw,
łyżeczka soli, szczypta pieprzu,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
2 łyżeczki mąki,
4 łyżki masła,
3 łyżki śmietany, cytryna.

Sposób przygotowania

Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Wsypać ryż i podsmażyć go mieszając. Zalać ryż bulionem i ogrzewać na maleńkim ogniu przez 20 minut. Jeden dok ryby naciąć w 3-4 miejscach od grzbietu do brzucha dość głęboko, do ości. Natrzeć solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z papryką i obtoczyć w niej rybę. Żaroodporne naczynie posmarować resztą oleju, wyłożyć na dno warstwę ryżu i ułożyć rybę, zwijając lekko nacięciami do środka. Skropić rybę roztopionym masłem, polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec około 30 minut. Przed podaniem udekorować ósemkami cytryny.


Chlebek z mąką kukurydzianą i serem

Składniki

2 szklanki mąki pszennej,
szklanka mąki kukurydzianej,
25 dag zmielonego sera twarogowego,
3 jaja,
ok. pół szklanki wody mineralnej gazowanej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju plus olej do wysmarowania formy,
szczypta soli.

Sposób przygotowania

Wszystkie podane składniki wymieszać dokładnie przy pomocy miksera. Blachę kwadratową lub okrągłą tortownicę posmarować olejem i wyłożyć na nią ciasto na grubość 4-5 cm. Piec w gorącym piekarniku (około 200°C) przez 45-50 minut (sprawdzić ciasto patyczkiem).


Fritule (wigilijno-świąteczna)

Składniki

1/2 kg mąki,
2 jaja,
2-3 dag drożdży,
odrobina wódki,
trochę drobno posiekanej skórki cytryny,
trochę soli,
łyżka cukru,
woda według potrzeby

Sposób przygotowania

Składniki wymieszać do konzystencji dwa razy gęstszej niż konzystencja ciasta naleśników i odstawić, aż podwoi swą objętość. Następnie nabierać na łyżkę i obsmażać na gorącym oleju. Gotowe fritule posypać cukrem waniliowym.


Ziarnista sałata

Składniki

10 dag gotowanej kukurydzy,
10 dag soi,
10 dag pszenicy,
10 dag fasoli
10 dag grochu.
cebula
100 ml osctu jabłkowego
100 ml oliwy z oliwek
50 ml białego wina
sól

Sposób przygotowania

Składniki wymieszać i zostawić by odstało co najmniej 5 godzin.


Chorwacka zupa pietruszkowa

Składniki

500 g korzenia pietruszki,
1 rzepa,
1 duża cebula,
1 duży por,
50 g masła ,
2 1/2 l bulionu warzywnego,
sól, pieprz,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki szczypiorku,
2 łyżki koperku,
4 łyżki grzanek

Sposób przygotowania

Obrać i niezbyt drobno posiekać wszystkie warzywa.
Rozpuścić masło w rondlu i podsmażyć warzywa. Mieszać by nic się nie przypaliło. Dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną. Całość zmiksować, po czym wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i zioła, podgrzać i przyprawić.
Zupę podawać z grzankami, bardzo gorącą.


Burek

Składniki

1/2 kg ciasta francuskiego
15 dag twarogu
2 łyżeczki masła
2-3 żółtka
Do wyboru: farsz mięsny lub szpinakowy.

Sposób przygotowania

Ciasto rozmrozić, podzielić na 3 części, rozwałkować każdą (można rozciągnąć palcami) do kształtu foremki (prostokątna lub okrągła). Układać w foremce: ciasto, farsz (mięsny lub szpinakowy), ciasto. Wierzch ciasta położyć masę z twarogu wymieszanego z żółtkami i masłem. Podziurawić wykałaczką. Piec ok. 1 godz. w temp. 200C.
Pokroić, podawać na gorąco (można odgrzewać w mikrofalówce).

Farsz mięsny
25 dag mięsa mielonego wieprzowego,
4 łyżki oleju,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 pęczek pietruszki,
4 łyżki rosołu wołowego (może być z kostki),
5 dag sera żółtego,
5 dag bułki tartej,
oregano, bazylia, gałka muszk., sól, pieprz,
1 łyżka mąki,
1 jajko

Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i podsmażyć razem. Mieszając dodawać mąkę, po czym całość rozcieńczyć rosołem. Przyprawić do smaku ziołami i dusić ok. 15 min. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać farsz z bułką tartą, żółtym serem i roztrzepanym jajkiem.

Farsz szpinakowy
1 paczka mrożonego szpinaku,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
1 łyżka mąki,
1 łyżka płynnej przyprawy do zup,
kilka łyżek mleka,
3 jaja,
1 łyżka oliwy,
biały mielony pieprz, sól

Szpinak podlać dwiema łyżkami mleka i udusić. Pokroić drobno cebulę i czosnek, zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać pozostałe mleko, dodać przyprawę do zup. Mieszając, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Wlać do masy roztrzepane jaja, posolić, popieprzyć i smażyć, aż jajka się zetną.


Sałatka szpinakowa

Składniki

200g swieżego szpinaku,
1 główka sałaty,
1 mała najlepiej czerwona cebula,
2 łyżeczki winnego octu,
2 łyżeczki oliwy,
200g sera żółtego Adamera lub Ementalera,
1 papryka konserwowa,
troche cukru,
sól i biały pieprz,
2 łyżeczki czerwonego wina

Sposób przygotowania

Umyć szpinak i sałatę - porwać na drobne kawałki. Z posiekanej cebuli, octu, wina, oliwy i przypraw zrobić sos. Zetrzeć ser na dużych oczkach, posypać nim zieleninę. Całość posypać papryką pokrojoną w kosteczkę i polać sosem.


Sałatka macedońska

Składniki

4 ogórki,
1/2 l kwaśnego mleka,
1 papryka,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ogórki obrać i pokroić w talarki, posolić, pozostawić na salaterce na ok. 15 min. Skropić lekko przegotowaną wodą, posolić, oprószyć pieprzem, dodać posiekaną paprykę. Zalać dobrze roztrzepanym kwaśnym mlekiem, wymieszać. Jeść z pieczywem.


Ćevapčići. Kiełbaski z mielonego mięsa

Składniki

50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowo-baraniego,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
1,5 łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki pieprzu (świeżo zmielonego, najlepiej białego)

Sposób przygotowania

Mięso jeszcze raz lub dwa zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Czosnek obrać, rozetrzeć na desce, zmieszać z mięsem razem z solą i pieprzem. Dokładnie masę wyrobić. Formować z niej podłużne kiełbaski, układać je na desce lub talerzu i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem wyjąć kiełbaski z lodówki, posmarować każdą z nich olejem i piec na grillu (powinny być ze wszystkich stron brązowe i chrupiące). Cebule obrać i drobno pokroić. Podawać kiełbaski z posiekaną cebulką.


Pljeskavica - zraziki z rusztu

Składniki

400 g wieprzowiny,
400 g mielonej cielęciny lub baraniny,
250 g cebuli,
mała ostra papryka,
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mieso zemleć 2 razy w maszynce przez sitko pasztetowe wraz z papryką, dodać łyżkę utartej cebuli, posolić, popieprzyć, skropić zimną wodą, wyrobić, zostawic na 3 godz. w lodówce.
Formować owalne zraziki i piec w elektrycznym gillu lub na ruszcie. Cebulę drobno pokroić, posolić. Podawać na warstwie cebuli, z pieczywem.


Sarma - gołąbki

Składniki

główka kapusty (w oryginale kiszonej w całości)
600 g mięsa mielonego [400 g wieprzowego, 200 g wołowego],
250 g surowej wędzonki,
100 g ryżu,
1 cebula,
100 g mąki,
150 g smalcu,
1 jajko,
2 szklanki soku pomidorowego,
pieprz, sól

Sposób przygotowania

Zanurzoną w wodzie całą kapustę gotować kilka minut na małym ogniu, podcinając liście i powoli je zdejmując; ściąć główną żyłę z liści (u nasady).
Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na 100 g smalcu. Dodać mięso i sparzony ryż, doprawić solą i pieprzem, ostudzić, wbić jajko i wszystko wymieszać. Farsz kłaść na liść kapusty i zwinąwszy zamknąć tak boki liścia, aby farsz nie mogł się wydostać.
Dno naczynia wyłożyć 2 lub 3 liścmi kapusty i układać gołąbki jeden obok drugiego. Każdą warstwę obłożyć pokrojoną na plastry wędzonką. Podlać osoloną wodą, przykryć i gotować ok. 2 godz. na małym ogniu.
Na 30 min. przed podaniem zrobić lekko z przyrumienionej na smalcu mąki i soku pomidorowego dość rzadki sos, polać gołąbki i dusić 30 min.


Czysta zupa rybna

Składniki

1 kg białej morskiej ryby
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka
natka selera
liść laurowy
Vegeta
cytryna
sól, pieprz
0,5 dl oliwy z oliwek
natka pietruszki

Sposób przygotowania

Do większego garnka włóż pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek, nać selera i zalej wodą. Dodaj trochę Vegety, sól, pieprz, liść laurowy i 1-2 plasterków cytryny. Wszystko chwilę zagotuj i włóż oczyszczoną rybę. Gotuj dalej na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut w zależności od wielkości ryb. Ostrożnie wyjmij ryby z wywaru, wywar odcedź, dodaj mielonego pieprzu, soku z cytryny i oliwy. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem, posypaną natką pietruszki. Ugotowaną rybę podawaj oddzielnie.


Pieczona ośmiornica

Składniki

1 kg ośmiornicy
1 kg ziemniaków
duża główka cebuli
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek oleju słonecznikowego
sól, pieprz
rozmaryn
1 dl białego wina
natka pietruszki
1 łyżka Vegety


Sposób przygotowania

Ośmiornicę oczyść, włóż ją do brytfanny na zimny tłuszcz. Wokół ośmiornicy poukładaj połówki ziemniaków i ćwiartki cebuli. Ziemniaki trochę posól, a wszystko posyp Vegetą, rozmarynem i pieprzem. Brytfannę dokładnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia dolej wina, dodaj posiekany czosnek i zapiecz bez folii. Ośmiornicę podziel na kawałki i ułóż razem z ziemniakami na podgrzanym półmisku, polej sosem z brytfanny i posyp pietruszką.
Zwróć uwagę, aby brytfannę dokładnie pokryć folią i zacisnąć na brzegach, w przeciwnym razie potrawa będzie sucha.
Jeżeli masz dopiero co złowioną ośmiornicę, będzie ona miękka i szybciej się ugotuje, gdy ją zamrozisz po uprzednim oczyszczeniu.


Przystawka z ośmiornicy

Składniki

1 kg ośmiornicy
1,5 kg ziemniaków
4-5 ząbków czosnku
1,5 dl oliwy z oliwek lub z dodatkiem oleju słonecznikowego
natka pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

Oczyszczoną ośmiornicę włóż do ciepłej wody. Nie sól wody, gdyż wtedy ośmiornica będzie żylasta. Kiedy będzie prawie miękka, dodaj ziemniaki i Vegetę. Gotuj około 30 minut. Odcedź, a wywar zachowaj. Ośmiornicę pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Dodaj ziemniaki i lekko je zgnieć widelcem. Dolej oleju i trochę wywaru, na koniec dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przypraw pieprzem do smaku. Podawaj jako przystawkę na ciepło. Równie dobrze może być oddzielnym daniem.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać
Odp: Rodem z Chorwacji!

Dziękuję w imieniu kultury chorwackiej Aniolku 27 za te wspaniałe przepisy kulinarne.

Hrvatska Ljubavi Te!
Wierzę w miłość od pierwszego spojrzenia,
Serca ukojenia
Non omnis moriar?
Reklama

6

Odp: Rodem z Chorwacji!

Proszę bardzo smile Mam nadzieję, że zostaną wypróbowane i będą smakowały!

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać
Odp: Rodem z Chorwacji!
aniolek27 napisał/a:

Proszę bardzo smile Mam nadzieję, że zostaną wypróbowane i będą smakowały!

Z pewnością tak będzie. Szczególnie zainteresowały mnie fritule.

Hrvatska Ljubavi Te!
Wierzę w miłość od pierwszego spojrzenia,
Serca ukojenia
Non omnis moriar?

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin
© www.netkobiety.pl 2007-2016