Temat: Actimel

ACTIMEL

ACTIMEL ma zadanie dostarczanie organizmowi  bakterię zwaną L.CASEI. Ta substancja jest wytwarzana w naturalny sposób przez 98% organizmów, lecz kiedy dostarcza się jej dodatkowo przez dłuższy czas, organizm przestaje ją produkować i stopniowo ?zapomina?, co musi robić i jak robić, przede wszystkim u osobników poniżej 14 lat. Actimel jako suplemencik pojawił się jako lek dla tych  ludzi, którzy nie wytwarzają bakterii L.CASEI, ale ilość tych osób okazała się  niewielka, tak że produkcja actimelu okazała się nieopłacalna. By go zrobić opłacalnym sprzedano jego patent firmom żywnościowym.Departament Zdrowia zobowiązał ACTIMEL (firmę produkującą) do zaznaczenia w swoich reklamach, że produktu tego nie należy spożywać przez dłuższe okresy i firma ta dopełniła tego obowiązku, ale w formie tak zakamuflowanej, że żaden z konsumentów nie zauważy tego ostrzeżenia. (W każdym kraju wykorzystuje się inne kruczki językowe.) Jeśli któraś matka decyduje się na uzupełnienie diety żywnościowej swojego dziecka, ACTIMELEM, nie zauważy żadnego ostrzeżenia o niestosowności jego użycia i nie dowie się, że może powodować poważną krzywdę w przyszłości, spowodowaną manipulacjami reklamowymi, aby powiększyć zyski producentów.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Actimel

A to dranie. Dużo moich znajomych to pije, będąc przekonanymi że trzeba pić co dzień..

3

Ja pije raz na jakis czas Actimel, a jak mnie cos bierze siegam po Prenalen. To niby srodek dla kobiet w ciazy, lecz tym bardziej ufam temu, ze jest naturalny i bezpieczny. Tfu, tfu odpukac: nie choruje smile

4

Mama próbowała mi to kiedyś wciskać, ale nigdy nie chciałam. Ale pewnie bym piła gdyby było smaczniejsze. O zgrozo.