Jak uniknąć prezentacji na studiach? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jak uniknąć prezentacji na studiach?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Jak uniknąć prezentacji na studiach?

Jestem na 3roku studiów
Proszę o pomoc porady!! Jak uniknąć prezentacji na studiach?
bardzo się stresuje  po drugie nie mam z kim robić po trzecie To nie jest dla mnie! Help!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak uniknąć prezentacji na studiach?

Pogadaj z wykładowcą, może po prostu pozwoli Ci zrobić prezentację ale jej nie czytać, i tylko obniży np. o stopień ocenę.

3

Nie ma takiej opcji

4

Eee no raczej tego typu problemy nie obchodzą wykładowców. Musisz zacisnąć zęby i się zmusić. Rzadko kto lubił prezentacje, każdy się stresował. Trzeba to przeżyć i tyle. Jak nie masz z kim zrobić, to zrób sama. Sorry, ale co to za argument "to nie jest dla mnie"? Studia to nie przedszkole.

5

Też studiuję i prezentacje zawsze są zmorą wink Porozmawiaj ze znajomymi, może będziesz się mogła do kogoś dołączyć, a w grupie zawsze raźniej. Jedynym sposobem na stres, jest bardzo dobre przygotowanie się z prezentacji, tak żebyś nie martwiła się, że coś Ci nie wyjdzie. Wiem, że łatwo jest mówić- ale przeżyjesz. Trzymam kciuki smile

6

kkarolina798 napisał/a:

Nie ma takiej opcji

a próbowałaś? Długo studiowałam i wiem, że różni są wykładowcy, niektórzy potrafią pójść na rękę. No chyba, że akurat ten jest nie do przebicia.
Jednak radziłabym się przełamać, bo co zrobisz jak będziesz miała obronę? Tam już od prezentacji się nie wymigasz.

7

Ja też nie lubię prezentacji, ale trzeba się przyzwyczaić. Przyjdzie potem obrona pracy dyplomowej, będziesz musiała odpowiadać na zadawane pytania i jakoś sobie dać radę. Wszystko jest dla ludzi

8

Żałosne

9

Nasze rady? Pamiętaj, że my nie jesteśmy w stanie wpłynąć na to czy musisz zrobić prezentację czy nie, bo nie my ustalamy kryteria zaliczenia przedmiotu.
Ja na Twoim miejscu przećwiczyłabym tę prezentację porządnie w domu (do lustra - będziesz mogła obserwować swoją mowę ciała i dzięki temu będziesz wiedzieć, co powinnaś skorygować) i wzięła coś na uspokojenie przed zajęciami.

10

Nie polecam brania leków na uspokojenie przed takimi wystąpieniami, chyba, że masz już z nimi doświadczenie i wiesz,jaka dawka Ci nie zaszkodzi,a ukoi nerwy. Znajoma wzięła kiedyś przed bardzo ważnym egzaminem i była otumaniona. Ostrożnie wink

11 Ostatnio edytowany przez kammiś (2016-01-09 23:02:17)

Prezentacja to zmora?
A jesteś w przedszkolu?
Wybacz, zmorą to jest wkucie 800 stron na pamięć z przedmiotu który Cię nie interesuje. Na pamięć, bo wykładowca uznaje tylko taką formę w jakiej on to przedstawił i tylko i wyłącznie takie słownictwo i tok rozumowania. Pyta/sprawdza do pierwszego błędu.
A co jak pójdziesz do pracy? Powiesz pracodawcy "to nie dla mnie"?
Zastanów się, czy jesteś na studiach, po których chcesz mieć pracę, czy w przedszkolu jak Jasiu: "nie powiem wielsyka, bo siem wstydze".

Cslady - u mnie na studiach mało kto się stresuje prezentacją smile To po prostu nie jest ten kaliber, żeby się stresować, skoro ma się do zdania 5 egzaminów po 600-800 stron, to po prostu nie jest coś czym będzie sobie ktoś zaprzątał głowę w takim wypadku.

Autorko, wykładowcy nie są od tego, żeby zmieniać warunki zaliczenia bo komuś się to nie podoba. To TY masz się dostosować do wykładowców. Dam Ci przykład: ja właśnie napisałam maila do wykładowcy z prośbą o możliwość wcześniejszego zdania egzaminu. Jak się okazało - pan profesor jest purystą językowym i odpisał mi: "nie rozmawialiśmy o możliwości zdania egzaminu, ale o możliwości przystąpienia do egzaminu". Odpisałam że to miałam na myśli i przepraszam. Odpisał: "różnica jest istotna, proszę wyrażać się precyzyjniej". I... dalej nic nie wiem.
I to JA JAKO STUDENT główkuję co z tym zrobić a nie profesor, bo nie on jest od tego.
Weź się w garść a nie zachowuj jak rozkapryszona mała dziewczynka.

12

kammiś napisał/a:

Cslady - u mnie na studiach mało kto się stresuje prezentacją smile To po prostu nie jest ten kaliber, żeby się stresować, skoro ma się do zdania 5 egzaminów po 600-800 stron, to po prostu nie jest coś czym będzie sobie ktoś zaprzątał głowę w takim wypadku.

U nas było bardzo dużo prezentacji do robienia i sporo osób się nimi stresowało, ale część je lubiła i uważała za banalnie łatwe zaliczenie. No bo tak obiektywnie rzecz biorąc to jest banalnie łatwe. Najgorszy problem siedzi w głowie, bo jeśli ktoś się stresuje, to bardziej będzie bał się prezentacji niż skomplikowanego egzaminu (ja tak miałam). Wolałam mieć tysiąc trudnych egzaminów niż prezentację, ale nie przeszło mi przez myśl, by prosić wykładowcę o zmianę zaliczenia, bo na 100% zostałabym wyśmiana. I tylko praktyka mi pomogła, bo co prezentację stres był mniejszy, a teraz publiczne wystąpienia nie robią na mnie wrażenia. No trzeba się przełamać, tak po prostu. Nie ma złotych rad. No i przede wszystkim nie wyolbrzymiać i nie nakręcać się samemu, że prezentacja to coś strasznego. Nie wiem jak u Autorki, ale u mnie prezentacje trwały ok. 15-20 minut, a jeśli jest to prezentacja w grupie, to tym lepiej, bo każdy trochę powie i szybko zleci. Warto też przemyśleć slajdy, które się robi, bo to może bardzo pomóc w prezentowaniu albo bardzo rozproszyć i wprowadzić chaos, jeśli źle się poukłada informacje.

13

Na to nie ma rady. Trzeba się przełamać. Dobrze się naucz, ćwicz przed kimś bliskim. Pomyśl, że wszyscy się stresują.

14

cslady napisał/a:
kammiś napisał/a:

U nas było bardzo dużo prezentacji do robienia i sporo osób się nimi stresowało, ale część je lubiła i uważała za banalnie łatwe zaliczenie. No bo tak obiektywnie rzecz biorąc to jest banalnie łatwe. Najgorszy problem siedzi w głowie, bo jeśli ktoś się stresuje, to bardziej będzie bał się prezentacji niż skomplikowanego egzaminu (ja tak miałam). Wolałam mieć tysiąc trudnych egzaminów niż prezentację, ale nie przeszło mi przez myśl, by prosić wykładowcę o zmianę zaliczenia, bo na 100% zostałabym wyśmiana. I tylko praktyka mi pomogła, bo co prezentację stres był mniejszy, a teraz publiczne wystąpienia nie robią na mnie wrażenia. No trzeba się przełamać, tak po prostu. Nie ma złotych rad. No i przede wszystkim nie wyolbrzymiać i nie nakręcać się samemu, że prezentacja to coś strasznego. Nie wiem jak u Autorki, ale u mnie prezentacje trwały ok. 15-20 minut, a jeśli jest to prezentacja w grupie, to tym lepiej, bo każdy trochę powie i szybko zleci. Warto też przemyśleć slajdy, które się robi, bo to może bardzo pomóc w prezentowaniu albo bardzo rozproszyć i wprowadzić chaos, jeśli źle się poukłada informacje.

No ja od dziecka "wystepowalam publicznie" - np. na konkursach recytatorskich big_smile
Jak ostatnio mielismy prezentacje na zajeciach, w grupie, to przysypialam prawie zanim mialam zaczac mowic big_smile
Wiec to w sumie pikus.

15 Ostatnio edytowany przez Ślimaczyca (2016-01-15 19:20:22)

A co to prezentacja?  (Pytam poważnie, na moim kierunku takiego czegoś nie ma) chyba, że chodzi po prostu o zaprezentowanie tematu w formie poprowadzenia wykładu?

Kammiś, nie zgodzę się z Tobą.
Też mam takiego wykładowcę, który wymaga wszystkiego na pamięć i to nie z książki, a tak, jak on to przedstawił. Żeby było śmieszniej, jest Węgrem i ma czasem problemy z jasnym wyrażeniem myśli po niemiecku wink no i jasne, wykuję, ale mi to nic nie daje, a szkoda, bo to bardzo ważny przedmiot. Dużo więcej dałoby mi dogłębne zbadanie jakiegoś tematu i zaliczenie w formie pracy albo ustnie.

Chociaż może na studiach prawniczych ma to sens, bo przecież w pracy spotkasz się z każdym tematem, nawet tym nudnym.
Niemniej uważam, że studia są do nauki, do rozwijania się, a nie do bycia gnębionym przez sfrustrowanych profesorków i to oni są dla nas, a nie my dla nich.

A gdyby mi tak odpisał, to bym napisała, że u mnie opcja niezdania egzaminu nie wchodzi w grę, także pytam o termin zdania, a nie podejścia big_smile

16

Ślimaczyca napisał/a:

A co to prezentacja?  (Pytam poważnie, na moim kierunku takiego czegoś nie ma) chyba, że chodzi po prostu o zaprezentowanie tematu w formie poprowadzenia wykładu?

Kammiś, nie zgodzę się z Tobą.
Też mam takiego wykładowcę, który wymaga wszystkiego na pamięć i to nie z książki, a tak, jak on to przedstawił. Żeby było śmieszniej, jest Węgrem i ma czasem problemy z jasnym wyrażeniem myśli po niemiecku wink no i jasne, wykuję, ale mi to nic nie daje, a szkoda, bo to bardzo ważny przedmiot. Dużo więcej dałoby mi dogłębne zbadanie jakiegoś tematu i zaliczenie w formie pracy albo ustnie.

Chociaż może na studiach prawniczych ma to sens, bo przecież w pracy spotkasz się z każdym tematem, nawet tym nudnym.
Niemniej uważam, że studia są do nauki, do rozwijania się, a nie do bycia gnębionym przez sfrustrowanych profesorków i to oni są dla nas, a nie my dla nich.

A gdyby mi tak odpisał, to bym napisała, że u mnie opcja niezdania egzaminu nie wchodzi w grę, także pytam o termin zdania, a nie podejścia big_smile

Mialam to napisane wlasnie o zdaniu ale skasowalam big_smile promotor mi tak poradzil big_smile

Ja nie uwazam ze to jest dobre - kucie - tylko ze tak jest i ze TO moze byc problemem a nie prezentacja. U nas prezentacja to poprowadzenie zajec z prezentacja multimedialna. Wyswietlasz slajdy i gadasz. Mozesz korzystac ze wszystkiego, miec napisane co chcesz powiedziec, wiec to nic trudnego.

Nadal uwazam ze proba wymigania sie od obowiazku bo "to nie dla mnie, help" jest totalnie zalosna.

17

Idz przed lustro i mow glosno sama do siebie smile Potem idz wyglos to do jakiejs osoby znanej Ci, nawet mamy tongue Nie wiem czemu u ciebie taki stres. Pamietaj, ze Ci co beda Cie sluchac to tez ludzie. Twoje wystapienie bedzie tylko chwila w ich zyciu i nie beda sie toba przejmowac (pewnie wiekszosc twoich kolegow i kolezanek bedzie siedziec w telefonach) a sam wykladowca ma tylu studentow ze tez ma to w dupie bo za to mu placa. Zmien swoj poglad widzenia poprostu. Nie wiem na jakim poziomie jest ten przedmiot i czy potrzebujesz fachowej wiedzy. Jesli to typowo human to mozna leciec na spontana a w glowie miec tylko wypunktowane rzeczy co chcesz powiedziec. Nie ucz sie czasami tekstu tylko kamieni milowych jakkolwiek to zwal. Jak oceniajacy jest facet i jestes ladna mozesz byle co gadac big_smile Jesli jest inaczej wprowadz jakis slajd rozsmieszajacy lub intrygujacy lub zbitek slow, ktore sa dwuznaczne. Najlepiej abys poprowadzila to w sposob inny niz reszta. Wspomniane slajdy moga byc w prezi - wyszukaj w google. Mozesz pokazac filmik, narysowac cos na tablicy, spytac kogos z sali ( pytaj dokladnie w stylu "Marto a ty jak sadzisz?" a nie "czy ktos z sali chcialby cos dodac" , to drugie sie nie spisuje bo kazdy ma w dupie zazwyczaj zas 1 pytanie jest ukierunkowane do osoby i musi odpowiedziec), mozesz ciekawostki podac, mozesz zainicjowac gre jakas, ostatecznie spontan i ślinotok. Ja ostatnio dostałem baty od grupy ze gadalem 30minut gdzie na kazda osobe przypadalo 7min. Cieszyli sie ze oni nie musza gadac bo sie stresuja jak ty wlasnie a z drugiej strony przedluzylem zajecia troche tongue

Takie są skutki reformy systemowej... Przyszły magister, a boi się prezentacji.

I, cholera, nikt ludziom nie wbije już teraz do głowy, że za 5-10 lat przeciętny hydraulik będzie miał 10x większy poziom życia, niż niejeden "magister".

19

Zgodnie z programami nauczania na uczelniach wyższych jest obowiązek przedstawiania prezentacji. Zatem raczej nie unikniesz, jeśli planujesz dalej studiować.

20

Na studiach licencjackich prezentacje były raczej dla chętnych, nie przymusowe. Także nie korzystałam z tej formy aktywności, dopóki nie zostałam raz na rok wylosowana. Nie znosiłam prezentować. Jednak gdy poszłam na studia magisterskie na uczelnię o zdecydowanie wyższym poziomie, to przeraziłam się ogromem prezentacji. Studiowałam zaocznie i na pierwszy zjazd (gdzie nie wiedziałam jeszcze nawet jak poruszać się po uczelni) miałam już do przygotowania temat. Jaki to był ogromny stres, spać w nocy nie mogłam! A później okazało się, że na jeden przeciętny zjazd musiałam przygotować przeciętnie 2 - 3 prezentacje i nie mogłam ich uniknąć. Kolejny przykład, że ćwiczenia czynią mistrza - po dwóch latach zgłaszałam się już nawet do prezentacji na ochotnika.
Musisz się po prostu przełamać, zrozumieć, że ludzie, przed którymi wykładasz przez 5 minut jakiś temat to twoi znajomi z roku, są na takim samym poziomie edukacji jak i ty, niektórzy mają wiedzę większą, inni mniejszą, ale jesteście w jednej grupie, a na koniec każdy będzie musiał zdać ten sam egzamin. Pomyśl nad tym, przygotuj się do prezentacji bardzo dobrze, a z czasem wystąpienia przed grupą nie będą aż tak stresujące. Wiadome, że zawsze pozostanie jakiś tam stresik, ale nie masz wyjścia. Nie wiem na jakim jesteś kierunku, ale są takie, gdzie prezentacji nie da się uniknąć, możesz jedynie stawić im czoła! Powodzenia! smile

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jak uniknąć prezentacji na studiach?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024