Pierwsza tabletka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Pierwsza tabletka?

Witajcie
mam jedną wątpliwość co do przyjęcia pierwszej tabletki z pierwszego opakowania tzn. zawsze krwawienie (miesiączka) jest u mnie poprzedzone bardzo delikatnym plamieniem (około 2 dni) naprawdę znikomym. Czy tabletkę mam przyjąć pierwszego dnia tego plamienia czy kiedy wystąpi wyraźne krwawienie ?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pierwsza tabletka?

w końcu udało mi się znaleźć smile  więc może komuś kiedyś się przyda smile
Pierwszą tabletkę należy przyjąć w pierwszym dniu krwawienia miesiączkowego. U niektórych kobiet, szczególnie u tych z zaburzeniami hormonalnymi, nawet na kilka dni przed spodziewaną miesiączką mogą pojawiać się nieznaczne plamienia. Nie uznaje się ich jednak za pierwszy dzień miesiączki. Tabletkę należy zażyć dopiero wtedy, gdy pojawi się krwawienie. Następnie, dokładnie co 24 godziny zażywa się jedną tabletkę, aż do skończenia danego opakowania.

3

matko.. już zapomniałam, ja kto się zaczynało, w końcu wejdzie w to w nawyk, choć czasami zdarza się zapomnieć, na początku stosowałam żółte karteczki, teraz jest tak wiele aplikacji, aby to kontrolować, np. korzystam z aplikacji różowe lusterko, bardzo przydatna, wszystko liczy i przypomina, lepsza niż ustawiony zwykły budzik:)

4

Pamiętam jak ja zaczynałam przygodę z tabletkami big_smile były takie same obawy smile Ale to prawda, wszystko wchodzi w nawyk, pamiętajcie tylko o badaniach no i żeby tabletki były dopasowane do Was, bo to najważniejsze smile Tą aplikację też mam, kiedyś znalazłam info na forum i zainstalowałam big_smile niby drobiazg, a jednak człowiekowi przypomina wink

5

Apropo brania tabletek i robienia przerw, ale żeby się nie pomyliło, to są też takie, które mają 21 tabletek, a potem bierze się 7 tabletek placebo. Natępnie powrót do tabletki hormonalnej. Fajne rozwiązanie i minimalizuje ryzyko wzięcia tabletki hormonalnej w odpowiednim dniu.

6

Są takie, ale to już ginekologa trzeba pytać, jest teraz wiele rodzai, wiem np. że są specjalnie dla kobiet po ciąży^^ też szok, akurat moja siostra bierze limetic, ale kwestia tego, że teraz ich przeznaczenie można dobrać konkretnie do swojej sytuacji, a lekarz na pewno Ci w tym pomoże:)

7

Sama nawet nie wiedziałam, że takie są. Pewnie odpowiednia dawka hormonów od razu? Ja to kiedyś byłam w szoku jak dowiedziałam się, że są takie 24+4 albo właśnie 21+7 tongue

8

szok, że takie są, ale w sumie to dobrze, ponieważ dzięki temu każda kobieta może znaleźć coś dla siebie, w zależności od potrzeb po prostu dobrać odpowiedni sposób doustnej antykoncepcji:)

9

Takie 24+4 to dla osób, kótre mają problem z PMS. Dłużej przyjmujesz hormony, zmniejszone ryzyko wystąpienia PMSu.

10

No nie do końca. One nie zmniejszają ryzyka, tylko bardziej łagodzą przebieg.  No i nie jest to jedyne wskazanie do vixpo oczywiście.

11

A czym one się różnią właściwie?

12

Witam. Nie chce powielac watkow dlatego podbijam ten. Kobiety jestescie bardziej doswiadczone wiec pytam. To sa moje pierwsze tabletki anty, zero doswiadczenia. Mam Vibin. Pierwsza tabletke nalezy przyjac 1 dnia krwawienia. Moj organizm zrobil mnie w ciula a i ja okazalam sie nadgorliwa (chyba). Okres powinnam dostac 25 lecz juz 23 mialam przez caly dzien plamienie (jasna krew) i jako ze nie chcialam przeoczyc 1 dnia cyklu wzielam 1 tabletke. Dzisiaj 24 plamienie jest nadal jednak nie jest to wulkan okresowego zalania. Obawiam sie, ze sie pospieszylam. Co teraz? Czy bede chroniona? Brac caly czas juz nic nie zmieniac? Za odp z gory dziekuje :*

13

Moim zdaniem dobrze wzielas, to nie jest tak, ze ono ustanie po tym, jak wezmiesz jedna tabletke wink jesli bardzo sie tym martwisz, to stosuj jeszcze przez 7 dni dodatkowe zabezpieczenie

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024