Atmosfera świąt - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-12-14 13:54:51

siłaDuszy
Wkręcam się coraz bardziej

Atmosfera świąt

Lubicie świąteczną atmosferę?? Jak działa na Was okres świąt? Jestem ciekawa co inni czują w tym czasie... i jak do świat podchodzicie.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji smile

Za mało jest cudownych chwil, by bać się tych, pozornie złych

#2 2009-12-14 23:04:58

Emilia
Moderator

Re: Atmosfera świąt

Pewnie, że lubię smile U mnie w domu jest tak bardzo rodzinnie, spokojnie, miło... smile Pachnie świeżą choinką (zdarza się że wyciętą z ogródka hihi), ciastem, pieczonym indykiem z żurawiną, grzanym winem, marcepanem smile

Jest w Świętach coś tak szalenie ciepłego, co się wszystkim udziela. Moja Mama dba zawsze, żeby oprócz tej "rodzinności" Boże Narodzenie miało wymiar duchowy, sakralny. Nie tylko, że Pasterka czy śpiewanie kolęd, ale też rozmowy na ten temat, wspólna modlitwa przed kolacją wigilijną.

Najlepsze rzeczy w życiu dostaje się za darmo wink.

#3 2009-12-15 01:00:20

justynka_bielsko
Zaglądam tu coraz częściej

witam!
dla mnie święta nigdy nie kojarzyły się z rodzinną atmosferą, ciepłem i życzliwością.
zawsze były kłótnie brak ciepła i radości.
nie lubię świąt i pewnie nigdy się nie przełamie i nie będzie to dla mnie niezwykły czas...

#4 2009-12-15 03:10:57

dusza
O krok od uzależnienia

Święta ? Różnie to bywa:) przed świętami dopada mnie maleńka depresja ale już w dzień świąt jest fajnie. Najcudowniejsze jest zobaczyć tak szczęśliwe buzie moich córeczek. To nigdy mi się nie znudzi:D Pozdrawiam i życzę wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT:)

Nie wolno mi się bać!
Strach zabija umysł........

#5 2009-12-15 09:45:42

cindy
Dobry Duszek Forum

Ja uwielbiam:)... Tylko problem w tym, że niestety jako jedyna w domu... Jak będę miała swój własny dom i rodzinę postaram się żeby nie było tak jak teraz.

"Najlepszych i najpiękniejszych rzeczy na tym świecie nie można zobaczyć ani nawet dotknąć. Należy je czuć sercem." (Helen Keller)

#6 2009-12-15 11:33:46

pauli890
Przyjaciółka Forum

Święta kojarzą mi się z takim czasem dla rodziny. Gdzie nikt się nie spieszy, nie biegnie bo coś gdzieś.. Po prostu możemy usiąść i porozmawiać o wszystkim.. Choć nie zawsze udaje mi się osiągnąć ten wyjątkowy klimat.. Moja rodzina liczy 3 osoby z czego tatę piekielnie ciężko utrzymać przez choćby 10 minut przy wigilijnym stole... Chyba, że siedzimy z kimś jeszcze tak jak będzie w tym roku! Już się doczekać nie mogę big_smile

Żyj! - krzyknęła Nadzieja
Bez Ciebie Nie Potrafię - odparło Cicho Życie

Zapraszam do Netkafejki Marzeń! smile

#7 2009-12-15 13:55:12

siłaDuszy

Fajnie, że ludzie potrafią cieszyc się świąteczną. Choć są też tacy, których ten czas nie cieszy...
JA Wam powiem, że podchodzę do nich różnie. Cieszę się z Okoliczności Świąt z Narodzin Boga, ale jeśli chodzi o tą atmosferę rodzinną to... bywa średnio. Te wszystkie życzenia... wszyscy sztucznie serdeczni... eh.. dlaczego nie są tacy przez cały rok?

#8 2009-12-15 18:13:06

szarzyna
Na razie czysta sympatia

Ooooooj, u mnie Święta to smutny czas, może dlatego tak ich nie lubię. Kiedyś, jak byłam dzieckiem, to było inaczej - teraz już więcej rozumiem i nie jest tak kolorowo. Co roku jest nas mniej przy wigilijnym stole, każdy ma poczucie, że to powinien być piękny, rodzinny czas. Niestety ponura sytuacja w domu i wszystkie problemy wygrywają z tą magiczną atmosferą. I pojawia się jeszcze większy smutek. W tamtym roku, zaraz po pospiesznej i dalekiej od ideału Wieczerzy poszłam na spacer. Oczywiście ulice świeciły pustkami, miałam wrażenie że jestem strasznie samotna, że wszyscy przeżywają właśnie magiczny wieczór, a ja łażę po dworze... Dobiło mnie to. Smutno było, i już. Jak w domu są dzieci, jest całkiem inaczej.

A Wy? Czy naprawdę Święta w Waszych domach są równie magiczne jak być powinny...???

#9 2009-12-15 18:49:58

siłaDuszy

Nie. Czasem nie rozumiem na czym one tak naprawde powinny polegać.. Bo skoro to czas magiczny, to powinno być szczerze... Skąd więc tyle sztucznych uśmiechów, gestów??? Po co to wszystko, skoro za trzy dni wszystko wróci do normy.  Będzie jak dawniej... Istnieje stereotyp, że Święta to czas Rodziny, Milości... A może to nie jest stereotyp... może tak kiedyś było. Może gdyby ludzie nie byli tak zawistni i żądni władzy i pieniędzy byłoby inaczej.. mieliby czas na milość nie tylko w święta. Moja Rodzina kiedyś też spotykała się przy jednym stole, a teraz każdy gdzie indziej... na złożeniu życzeń kończy się rodzinna atmosfera. Ale może tak jest lepiej. W gronie najblizszych osób zawsze jest najlepiej. Mama, Tata.. rodzeństwo... mąż... żona... dzieci.. Tyle...

#10 2009-12-15 23:03:29

reniferr
Niewinne początki

Nie lubię świąt bo moja rodzina "urwała się z choinki" zjeżdżają się ciotki i zadają głupie pytania narzekają że nie mogą zjeść tego czy tamtego bo przecież są chore cały czas narzekając. straszne

#11 2009-12-16 07:45:22

margolcia
Słodka Czarodziejka

Szczerze? Odkąd moja Mama odeszła nie znoszę Świąt. W Wigilię jesteśmy tylko we dwoje - młodszy syn i ja. Wieczorem przychodzi starszy syn z żoną po Wigilii u babci synowej. Ojciec jest na drugim końcu Polski ze swoją larwą. Zwykle mam podły nastroj, brakuje mi Mamy, Jej narzekania, uśmiechu i sałatki z czerwonej kapusty w pierwszy dzień Świąt. Wiem, że to śmieszne w moim wieku, ale tak jest.

Tam dom Twój, gdzie kot Twój.
                                                                                          gg 17760801
Wiek średni poznajemy po tym, że szeroki umysł i wąska talia zamieniają się miejscami...

#12 2009-12-16 13:39:18

oliwcia1621

Tak zgadzam się,że to ciężki okres,gdzie trzeba a nawet wypadałoby problemy odstawić na bok.Ci,którzy nie bardzo przepadają za okresem świątecznym nie polubią tego tylko dlatego,że to poprostu Święta!Dla mnie święta kojarzą się z rodzinną atmosferą,chociaż jesteśmy w trójkę(ja,moja mama i mój 10 mies.synek)to myślę,że bedą to najlepsze święta,bo będzie po raz pierwszy towarzyszył nam mój 10mies synek Marcel,także myślę,że powinno być wesoło:)Zgadzam sie tez z tym,iż przed świętami zawsze były kłótnie,ale to normanle,ponieważ wszyscy są zabiegani,chcemy jak najszybciej wszytsko dopiąć na ostatni guzik,a tak naprawdę to jest strasznie cieżkie;\ Wiem wypadało by czasami ustąpić "narzekającej czy marudzącej i nerwowej"mamie,cioci czy babci,ponieważ na pewno włożą wiele trudu i wysiłku,by przy stole niczego nam nie brakowało i była naprawdę ta szczęśliwa atmosferka:)także postarajmy się chociaż dla naszej rodziny być wsparciem:)pozdrawiam:)Wesołych Świąt:)

>>>**Moje Uczucia,Moja Sprawa-Moje Życie ... Moja Zabawa!!smile

#13 2009-12-16 16:51:46

Pescecane
Tajemnicza Lady

Ja nie lubię tego całego nadmuchanego "zastaw się a postaw się". Przepychanki w sklepach, sztuczna choinka, wymuszanie uśmiechu i radości. Lubię tą atmosferę konkretną - po gotowaniu cały dzień, po nerwach, że się czegoś zapomniało i po stresach prezentowych wink Przy stole. Z kilkoma osobami. Tak zwyczajnie.

Była poddenerwowana niczym kot w pokoju pełnym bujanych foteli..

#14 2009-12-16 17:08:29

ikaa
100% Netkobieta

szarzyna napisał:

Ooooooj, u mnie Święta to smutny czas, może dlatego tak ich nie lubię. Kiedyś, jak byłam dzieckiem, to było inaczej - teraz już więcej rozumiem i nie jest tak kolorowo. Co roku jest nas mniej przy wigilijnym stole, każdy ma poczucie, że to powinien być piękny, rodzinny czas. Niestety ponura sytuacja w domu i wszystkie problemy wygrywają z tą magiczną atmosferą. I pojawia się jeszcze większy smutek. W tamtym roku, zaraz po pospiesznej i dalekiej od ideału Wieczerzy poszłam na spacer. Oczywiście ulice świeciły pustkami, miałam wrażenie że jestem strasznie samotna, że wszyscy przeżywają właśnie magiczny wieczór, a ja łażę po dworze... Dobiło mnie to. Smutno było, i już. Jak w domu są dzieci, jest całkiem inaczej.

identycznie mam
zawsze w swieta czuje sie bardzo samotna
a brak atmosfery swiat w domu to jeszcze poglebia

porąbana jak łajno w tartaku

#15 2009-12-16 17:32:49

Anastazja
Tajemnicza Lady

Oj to może czas jakoś to zmienić smile Może spróbujcie jakoś tą atmosferę Świąt wprowadzić.
Ja uwielbiam Święta, wspólne rodzinne gotowanie, ubieranie choinki, składanie sobie życzeń smile Atmosferę świąteczną tworzymy My smile

#16 2009-12-17 17:31:21

Dorota84
Na razie czysta sympatia

dziecko wszystko zmienia, to fakt... kiedyś święta to dla mnie był czas wolny od szkoły i pracy i nic ponad to, ale wszystko się zmieniło, kiedy wyprowadziłam się od rodziców, a kiedy urodził się mój synek to już w ogóle smile teraz to ja muszę zadbać o świąteczną atmosferę, przekazać mu tradycje świąteczne i zupełnie inaczej teraz do tego podchodzę smile nie mogę się doczekać, najpierw świątecznego "pierniczenia" na początku grudnia, potem świątecznych zakupów, śniegu, choinki i wreszcie prezentów smile cieszy mnie zawsze jego reakcja smile

#17 2009-12-18 11:19:20

siłaDuszy

No tak, niby My tworzymy atmosferę, ale jeśli ktoś jej nie czuje to nie wszczepimy w nich entuzjazmu i dobrego nastroju sad Niestety... Bo mnie mógłby ktoś zarazić...

#18 2009-12-23 15:34:10

izza4989
Zbanowany

Ja lubie święta ogółem, ale w tym roku składanie życzeń sobie nawzajem będzie koszmarem hmm W tamtym roku to o mało co bym sie nie popłakała ale w tym roku chyba się popłaczę sad Ten rok był dla mnie ciężki i jednocześnie wspaniały.

#19 2009-12-24 13:00:12

siłaDuszy

Jak się dziś czujecie??

#20 2009-12-24 20:12:56

izza4989
Zbanowany

Jednak składanie życzeń nie było takie złe smile a ja sie czuje dobrze
a ty dostalaś coś pod choinke?

#21 2009-12-24 23:48:23

Tosia
Dobry Duszek Forum

ikaa napisał:

zawsze w swieta czuje sie bardzo samotna
a brak atmosfery swiat w domu to jeszcze poglebia

To moje drugie święta w swojej jaskini-udaję, że nie ma świąt, zatykam uszy i zamykam oczy na wszystko co związane ze świętami. Na kolację nie jadłam uszek ale kanapkę z papryką.
Jutro będę sprzątać mieszkanie. Pojutrze-jeszcze nie wiem-coś sobie wymyślę.
W zeszłym roku czułam się samotnie, bo potrzebowałam bliskości. W tym roku nie czuję się samotna-choć jestem w domu sama.

#22 2009-12-25 12:09:26

Anastazja
Tajemnicza Lady

A jak pierwszy dzień Świąt ? brzuchy pełne? smile samopoczucie lepsze?

#23 2009-12-25 17:23:03

noami24
Wróżka Bajuszka

Hej, podzielę sie moją opinią, mieszkam na stałe za granicą i są to pierwsze od 4 lat moje święta w domu w Polsce. Bardzo się  cieszyłam, bo moja młodsza siostra jest w ciąży. Specjalnie przyjechałam 3 tygodnie wcześniej, gotowałam z mamą, upiekłam babciny sernik, pakowałam prezenty.
Okazuje się, że święta spędzam sama, z rodzicami rzecy jasna. Wczoraj moja siostra pobyla z nami tylko 2 godziny, bo miała drugą Wigilię. Dziadek też musiał jechać na Wigilię do swojego syna (od kilku lat nie spotykamy się na Wigilii, jak to było gdy żyła moja babcia).
Dzisiaj to już wogóle się załamałam. Byłam u babci od strony ojca. Mój kuzyn nawet nie zamienił ze mną słowa, zamknął się w pokoju i tam siedział cały czas. Moja siostra też miała mnie gdzieś, bo już się umówiła z siostrą swego faceta.
Popłakałam się w samotności, poszłam sobie na grób do babci.

#24 2009-12-25 18:02:36

ShadowMe
Zbanowany

Święta są OKROPNE. Muszę we wtorek wstawać o 5 rano, gotować, ubierać choinkę, latać po sklepach, robić ciasta, sprzątać, myć okna i wszystko sama bo mój facet pracuje do samej wigilii! Ale mimo, że pod tym względem święta są okropne, po tym wszystkim jest świetnie. Rodzina przyjezdza, miło spędzamy czas, dzieciaki (nie moje ^^) cieszą się z prezentów pod choinką. Atmosfera przednia i teraz tylko czekam by za rok to wszystko się powtórzyło... żeby tylko nie było tyle harowania tongue

Pozdrawiam.

#25 2009-12-28 10:00:36

Anastazja
Tajemnicza Lady

noami24 święta potrafią być 'okropne' ale jak sama czegoś nie zrobisz żeby były lepsze to się takie nie staną. Mogłaś poprosić siostrę  żeby została, powiedzieć kilka ciepłych słów. A kuzyn - pewnie tak samo się zdenerwował, że nie lubi świąt. A wystarczy o tym porozmawiać. Oczyścicie łatwe to nie jest ale próbować powinniśmy. Święta to rodzinny czas smile

Stopka forum