Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Witam, Kobitki. Ostatnio załamałam się , bo zaczęłam siwieć. Znacie jakiś sposób,żeby oddalić to cholerstwo. Czy tylko farbowanie mnie ratuję?
Stres, nerwy i inne sprzyjają siwieniu i niestety taka nasza kolej rzeczy. Ale wyszperałam gdzieś to:
Czy istnieje sposób na siwiznę?
Do naturalnych sposobów, mających na celu spowolnienie procesu siwienia włosów, należy codzienny, 15 min. masaż głowy i włosów, przy użyciu olejku kokosowego z dodatkiem soku z cytryny. Inną metodą jest zrobienie specjalnego okładu. W tym celu należy zaparzyć filiżankę mocnej, czarnej herbaty i dodać do niej łyżkę soli. Po ostudzeniu trzeba zaaplikować płyn na skórę głowy i dobrze wmasować. Po upływie 1godz. spłukać chłodną wodą. Nie używać szamponu!
Rozwiązaniem, zwłaszcza dla mężczyzn, chcących pozbyć się siwizny w sposób niezauważalny dla otoczenia, są nowoczesne "odsiwiacze". Zawierają one tzw. prekursory melaniny, które wnikają do wnętrza włosa i pod wpływem tlenu z powietrza przekształcają się w pigment identyczny z naturalnym. Środki mają jednak pewne ograniczenia- przywracają barwę tylko włosom, których naturalny kolor mieści się pośrodku skali kolorystycznej, a więc średni blond - ciemny brąz. Nie powinni ich używać ci, którzy mieli włosy w zdecydowanym kolorze: jasny blond, czarne, rude. Nie zaleca się ich stosowania na włosy wcześniej farbowane!
Poza tym wydaje mi się, że w aptece są jakieś preparaty spowalniające proces siwienia, więc możesz się przejść i zapytać. Nie wiem czy są one dostępne w aptekach na 100%, a jeśli tak to czy są skuteczne, ale spróbować warto...
Jeśli to nie pomoże, to już chyba farbowanie tylko Ci zostanie ![]()
Powodzenia ![]()
To co ja mam powiedzieć jak moja fryzjerka zauważyła u mnie kilka siwych włosków ? ![]()
DZIĘKI KOBIETKI ZA WSPARCIE;) JUTRO IDĘ DO FRYZJERKI. POPYTAM JĄ TROCHĘ O TE SIWKI. OSTATNIO W MOIM ŻYCIU NIE BRAKOWAŁO STRESU I WSZYSTKO ODBIŁO SIĘ NA WŁOSACH .
CHYBA ZNOWU BĘDĘ PLATYNOWĄ BLONDYNKĄ:) A CHCIAŁAM JUŻ BYĆ TAKA COFFEE ![]()
Niestety, tak to już jest że nasze stresy odbijają się na wyglądzie
...
Jak wrócisz od fryzjerki, to napisz nam co Ci powiedziała, sama chętnie się dowiem ![]()
Są ponoć specjalne preparaty hamujące i przywracające kolor siwym włosom, słyszałam, że skuteczne. Myślę, że warto zapytać o nie w aptece
.
Wydaje mi się, że innego sposobu oprócz farbowania włosów to nie ma.. No chyba, ze ograniczysz stres i nerwy - co jest wyjątkowo trudne...przynajmniej u mnie ;/ No chyba, ze w Twoim wypadku nie będzie problemu ![]()
O mamo, ja już przestałam się tym denerwować, bo doszłam do wniosku, że to spotęguje efekt siwienia
W każdym razie u mnie pierwszy siwy włos zobaczyłam w wieku 26 lat! Aktualnie mam ich duuużo - nie jestem siwa, albo jakby to poweidziala moja mama "szpakowata"
ale w każdym miejscu na glowie jest ich kilka. Kiedyś natarczywie wyrywałam (te które pojawiały się na górze) Przestałam jak zobaczyłam, że włosy są w innych miejscach, nic to przecież nie dalo, moze ja byłam spokojniejsza...Nie jest to miły widok, dla młodej kobiety szczególnie, nie wiem czym jest to spowodowane (pewnie stresem, niepokojem, zmartwieniami, które były ze mną przez 2 lata) Teraz farbuję włosy, niestety to też nie rozwiązuje do końca problemu - w momencie odrostu widać już siwki
Do tego ta ich dziwna struktura - taki stary, sztywny włos eh. Jeśli chodzi o masaże głowy, to regularnie raz w miesiącu mam robiony Rytuał Kerastase, w którym masaż głowy odgrywa bardzo istotną rolę w głębszym przenikaniu składników aktywnych w głąb włosa....mimo to, siwki są, były i będą więc pozostaje tylko dbać o ładny, zdrowy wygląd pozostałych włosów - tych które ostały się w kolorze ![]()