Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Zdrada - Rozstanie Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-03-27 20:28:41

Generalnie Anty :)
Niewinne początki

Wierzę, ale nie praktykuje

Jestem osobą wierzącą ale nie praktykującą z wyboru i przekonania. Nie uznaję kościoła ani księży. Wolę rozmawiać sam na sam z Bogiem. Czasami zachodzę do kościoła, bo szukam tam ciszy. Wiem sporo na temat religii i podziwiam tych, którzy wierzą i trwają w tym wierzeniu z całym "arsenałem" czyli chodzeniem do kościoła co niedziela itd, niemniej dla mnie to co wyprawia kościół w Polsce jest nie do zniesienia. Denerwuje mnie to kiedy ludzie mówią, że trzeba wierzyć i praktykować albo nie wierzyć... i że muszę wybrać jedno z dwóch ... że nie ma takiej drogi pośredniej ...Znam dużo takich osób jak ja - czy jestem przez to gorsza ?

#2 2008-03-27 21:24:44

kiki
Gość

Re: Wierzę, ale nie praktykuje

Mam to samo.Uważam że to z lenistwa.
Posunełam się troche dalej i doszłam do wniosku,że droga prawdy jest właśnie gdzieś po środku.

#3 2008-03-28 12:49:22

Emilia
Moderator

Re: Wierzę, ale nie praktykuje

Ja też tak mam niestety. Chodzę do kościła prawie wyłącznie, aby przeżyć misterium, ale kazania nie słucham - na ogół usłyszę w nim coś agresywnego, obraźliwego (jak wtedy gdy proboszcz powiedział kilkakrotnie w ciągu 5 minut, że poza Kościołem nie ma zbawiednia i "innowiercy" (nawet inni chrześcijanie) nie zostaną zbawieni i czeka ich potępienie. Rodzina mojego ojca była ewangelicka i prawdę mówiąc bardzo mnie zabolały te słowa - choć przecież nieprawdziwe).
Generalnie wydaje mi się, że przez takie teksty słyszane w kościele wiele osób traci wiarę.

Góry są po to, by w nich być a nie, by je zdobywać.

Dodaj odpowiedź

Stopka forum