Interesują mnie terapie grupowe i mitingi DDA, znalazłam niby informacje o tym gdzie coś takiego jest u mnie w mieście ale boję się trochę tam iść. Wiecie, jednak jest to przekonanie dziwne (i ja nim przesiąknęłam) że "terapie są dla czubków".
Czy ktoś z was uczestniczył w czymś takim? Może w jakichś innych terapiach grupowych? Szliście z ulicy czy ktoś was kierował? Może najpierw trzeba iść do jakiegoś psychologa?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Na grupę al-anon nie potrzebujesz żadnego skierowania, to spotkania prowadzone przez AA i są anonimowe i bezpłatne. Konkretne informacje znajdziesz na oficjalnej stronie AA. Terapia DDA indywidualna albo grupowa z psychologiem to domena przychodni alkoholowych, które są obecne praktycznie w każdym powiecie, mieście. Trzeba tam iść osobiście i umówić się na rozmowę. Współuzależnieniu poświęcony jest blog "Insane reality" ,zajrzyj tam, poczytaj, podejmij decyzję.
Brałam udział w kilku terapiach grupowych i NIGDY tego nie żałowałam. Praca w grupie jest zupełnie inna niż na terapii indywidualnej, tam czujesz, że coś się dzieje, jest energia, są duże emocje. Poza tym możesz dowiedzieć się od innych jak Cię odbierają (to bardzo cenne ), jak widzą Twoje problemy. Jest bezpiecznie, bo terapeuta czuwa nad przebiegiem spotkań. Idealna dla osób, które czują się nierozumiane przez innych.
Szukaj w poradniach zdrowia psychicznego. Tak, przed przystąpieniem do grupy rozmawiasz z psychologiem, on Cię informuje o przebiegu terapii, zasadach itp.
Terapia jest dla "czubków" ? Raczej dla ludzi, którzy dbają o swoje zdrowie psychiczne, którzy potrafią i mają odwagę prosić o pomoc.
A w jakim mieście szukasz?
Interesują mnie terapie grupowe i mitingi DDA, znalazłam niby informacje o tym gdzie coś takiego jest u mnie w mieście ale boję się trochę tam iść. Wiecie, jednak jest to przekonanie dziwne (i ja nim przesiąknęłam) że "terapie są dla czubków".
skoro nie radzisz sobie bo rozumię że to Twój problem, idź nei bój, się,
krzywdy Ci tam nit nie zrobi, to zawsze jest krok na przód,
ja właśnie dziś przezwyciężylem wstyd pójscia na miting aa
obaw wiele
bardzo miłe zaskoczenie
a nie robisz tego dla otoczenie w pierwszej kolejnosci tylko dla siebie
nic nie tracisz w najgorszym wypadku a możesz zyskać,