Kokos na zdrowie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 30 ]

Temat: Kokos na zdrowie

Kokos na zdrowie

Kokos na zdrowie
Kokos nazywany jest w pewnych rejonach świata jak "drzewo życia", "leakrstwo na wszystkie choroby" czy też "drzewo tysiąca zastosowań". Zawiera  witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż większość napojów izotonicznych używanych przez sportowców, dlatego też wskazany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.

Z kolei kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie(kwas kaprylowy (C-8), kwas kaprynowy (C-10), kwas laurynowy  (C-12) oraz kwas mirystynowy (C-14) mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, które wzmocnią twój system odpornościowy. Ponadto są one lekko strawne i są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę, dzięki czemu dostarczają natychmiastowej energii.

Wyrabia się z niego kilka bardzo wartościowych produktów m.in. olej kokosowy, mleczko kokosowe, płatki i wiórki.

Olej kokosowy. Najbardziej wartościową formą jest ta nierafinowana(o delikatnym smaku i zapachu kokosa, który nadaje przyrządzanym potrawom orientalny smak). Jest najlepszym olejem do smażenia i pieczenia gdyż nie utlenia się, nie pali. Niewiele osób wie, że popularny słonecznikowy nie powinien być podgrzewany. Używany jest do leczenia wielu schorzeń: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skory, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych

Olej kokosowy zawiera dużo antyoksydantów, czyli substancje walczące z wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia się komórek. Ma to bezpośredni wpływ np. na wygląd skóry. Wspomaga gojenie się ran, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę. Olej kokosowy mimo dużej zawartości tłuszczu nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego, jako maseczka do włosów, oliwka do ciała czy maść na różnego rodzaju zmiany skórne.

Więcej ciekawych artykułów na zdrowazywnosc24.pl

Reklama
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kokos na zdrowie

Wszystko pięknie jesli ktoś nie jest uczulony na kokosa.Ja jestem, w końcu to jest orzech wink

Czasem ratują nas prawdziwe drobiazgi : zmiana pogody, gest dziecka, filiżanka doskonałej kawy.
Jonathan Carroll "Dziecko na niebie".

3

Odp: Kokos na zdrowie

Uwielbiam pod każdą postacią, jeszcze bardziej od kiedy dowiedziałam się jak jest zdrowy. Olej kokosowy nakładam na włosy, miąższ kokosa to stały dodatek do moich shake'ów, muesli albo po prostu do chrupania. Uwielbiam też wodę kokosową smile

Reklama

4

Odp: Kokos na zdrowie

też uwielbiam wszystko co kokosowe,i przede wszystkim zdrowe polecam olej kokosowy,używam go w kuchni jak i w kosmetyce. czy próbował ktoś chipsy kokosowe lub wodę kokosową liofilizowaną?

5

Odp: Kokos na zdrowie

Tluszcz kokosowy jest najtanszym tluszczem na rynku. Chyba slyszalyscie o masowo wycinanych lasach tropikalnych na plantacje?
Jako najtanszy jest w ogromnych ilosciach dodawany do wszystkiego. Produkty spozywcze takie jak chleb - zwieksza trwalosc. Tluszcz jako taki poprawia smak, wiec znowu - wszelkiego rodzaju zywnosc. Chleby "zdrowotne" maja go wiecej bo inaczej nie byly by jadalne. Slodycze - to ow tajemniczy "tluszcz cukierniczy". Sosy, ketchupy, gotowe dania. Sery - oczywiscie ser powinien stracic swoja nazwe, ale tak sie nie robi. Cappuccino. czekolady w proszku. Margaryny, rozne "smarowidla".I tak dalej.
Tluszcz kokosowy w stanie naturalnym jest tluszczem sredniej jakosci. Utwardzony - bardzo szkodliwy. Problem jest taki ze ze wzgledu na proces produkcji, transport i tak dalej utlenia sie - albo/i jest sztucznie konserwowany. To co jemy orzechem bylo kilka lat temu.
Tluszcze roslinne maja jeszcze inna wade - nie maja zapachu informujacego o zepsuciu. A raczej nie umiemy go wykrywac bo oleje roslinne nie sa naturalnym pozywieniem. Wiec tluszcz organoleptycznie nie budzacy zastrzezen moze byc zepsuty. Maslo i smalec maja odwrotnie -albo znowu - nauczylismy sie wykrywac ich psucie. Lekko smierdzace nie sa jeszcze szkodliwe.

.
Reklama

6 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2017-06-14 20:44:24)

Odp: Kokos na zdrowie
femte napisał/a:

Tluszcz kokosowy jest najtanszym tluszczem na rynku. Chyba slyszalyscie o masowo wycinanych lasach tropikalnych na plantacje?
Jako najtanszy jest w ogromnych ilosciach dodawany do wszystkiego. Produkty spozywcze takie jak chleb - zwieksza trwalosc. Tluszcz jako taki poprawia smak, wiec znowu - wszelkiego rodzaju zywnosc. Chleby "zdrowotne" maja go wiecej bo inaczej nie byly by jadalne. Slodycze - to ow tajemniczy "tluszcz cukierniczy". Sosy, ketchupy, gotowe dania. Sery - oczywiscie ser powinien stracic swoja nazwe, ale tak sie nie robi. Cappuccino. czekolady w proszku. Margaryny, rozne "smarowidla".I tak dalej.
Tluszcz kokosowy w stanie naturalnym jest tluszczem sredniej jakosci. Utwardzony - bardzo szkodliwy. Problem jest taki ze ze wzgledu na proces produkcji, transport i tak dalej utlenia sie - albo/i jest sztucznie konserwowany. To co jemy orzechem bylo kilka lat temu.
Tluszcze roslinne maja jeszcze inna wade - nie maja zapachu informujacego o zepsuciu. A raczej nie umiemy go wykrywac bo oleje roslinne nie sa naturalnym pozywieniem. Wiec tluszcz organoleptycznie nie budzacy zastrzezen moze byc zepsuty. Maslo i smalec maja odwrotnie -albo znowu - nauczylismy sie wykrywac ich psucie. Lekko smierdzace nie sa jeszcze szkodliwe.

Jesteś pewna, że lekko śmierdzące,  zjełczałe masło nie jest szkodliwe dla zdrowia?

Olej  kokosowy extra virgin wcale nie jest taki tani.
To olej palmowy jest tani a to z innej rośliny jest.

" Kto dzieckiem w kolebce łeb urwał ...lalce "

7

Odp: Kokos na zdrowie

Szkodliwe dla zdrowia moze byc calkiem swieze maslo. Odnioslam sie tylko do procesu jelczenia. Tak, jak nie ma tam substancji szkodliwych, bakterii i tak dalej to lekko zjelczale maslo wielkiej szkody nie zrobi.
Olej kokosowy moze byc drogi, nawet bardzo. Tylko jaka jest gwarancja ze to nie jest przepakowany w ladne pudelka tluszcz spozywczy? Ten najtanszy?
Z tego co wiem z olei roslinnych powinno sie jesc oleje w stanie surowym, do lyzki dziennie. Najlepszy dobry olej rzepakowy. W Danii juz jest zakaz dodawania olei utwardzonych do wiekszosci potraw, nie zaleca sie margaryn -mozliwe ze niedlugo beda zakazane.
Dazy sie do ograniczenia olejow slabej jakosci, w tym kokosowego, tym bardziej ze i tak nieswiadomie zjadamy ich bardzo duzo.

.

8

Odp: Kokos na zdrowie

Za PRL-u byl sprzedawany tluszcz kokosowy, nazywalo sie to Ceres. Tanie i paskudne, kupowalo sie tylko do smazenia paczkow i faworkow - ze wzgledu na cene. "Prawdziwe" byly smazone na smalcu. Na oleju sie nie dalo, bo byl tylko erukowy.
Mialam olej kokosowy  i kopre na paszoznawstwie.
W styczniu tego roku z siostra dorwalysmy bardzo drogi olej kokosowy siostrzenicy - obie wykrzyknelysmy -Ceres!
Byla jedna roznica - zapach, oczywiscie sztuczny. Tluszcz kokosowy nie ma zapachu.
Sama czasem kupuje mleko kokosowe w puszce, bo to musza zapuszkowac od razu. Takie o zawartosci 36% tluszczu jest o polowe tansze niz smietana o tej samej zawartosci.
Nie moge edytowac postu, wiec pisze jeden pod drugim.

.

9 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-06-14 23:46:08)

Odp: Kokos na zdrowie

Tluszcz kokosowy nie ma zapachu?
No rany... chyba nigdy nie probowalas oleju kokosowego extra virgin. Pachnie bosssssko! Ten olej ma nawet specyficzna, nie wiem jak to okreslic, taką marmurkowato-krystaliczną strukturę.

To o czym piszesz (bez zapachu), to olej kokosowy, ale rafinowany - czyli produkt chemiczny , bezwartosciowy, jak kazdy rafinowany olej.

A co do oleju rzepakowego, to opinie jak ze wszystkim - są podzielone smile

___  ____  ____

Choc ja ostatnio zakochalam się w maśle klarowanym (ghee) i chwilowo zdeklasowało ono nawet olej kokosowy big_smile

Nic tu nie ma ;P

10

Odp: Kokos na zdrowie

Tluszcz kokosowy zapachu nie  ma. Pachna wszelkie dodatki. Latwiej jest przechowywac i transportowac sam tluszcz, a potem cos dodac, naturalne lub nie. Mam brzydkie podejrzenia ze transportuja tluszcz i potem cos dodaja, bo tak latwiej.

.

11 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-06-15 13:52:14)

Odp: Kokos na zdrowie

A mozesz podac jakakolwiek przyczyne dlaczego tluszcz kokosowy (przypominam, ze rozmawiamy o OLEJU kokosowym, tloczonym na zimno (extra virgin)?

Dlaczego oliwa z oliwek extra virgin ma swoj naturalny smak i zapach, olej rzepakowy tloczony na zimno ma swoj specyficzny smak i zapach, olej lniany itd... a nagle kokosowy mialby byc jakis wyjatkowy i tego naturalnego zapachu i smalu nie posiadac?

Kazdy olej extra virgin tloczony na zimno posiada smak i zapach wlasnie DLATEGO, zeby nie byl calkowicie oczyszczony jak oleje rafinowane ani przy uzyciu chemii, ani przy uzyciu temperatury.

Femte, szanuje twoja wiedze, ale w tym wypadku nie rozumiesz roznicy pomiedzy rafinowanym tluszczem kokosowym a olejem tloczonym na zimno.  I nie kieruj sie "przeczuciem" tylko poznaj różnicę.

Nie rozmawiamy o tanim tluszczu produkowanym w kryzysowych, polskich czasach tylko o produkcie wysokiej jakosci, znanym na swiecie od kilku tysiecy lat, jak wspomniana oliwa z oliwek smile

Nic tu nie ma ;P

12

Odp: Kokos na zdrowie

Sam tluszcz zapachu nie ma. W oleju sa zawarte inne substancje, dajace smak i zapach.. Problem w tym ze taki nie do konca oczyszczony olej latwo ulega zepsuciu. Nie neguje, uzyskany na miejscu, ze swiezego surowca i zakonserwowany/utrwalony w inny sposob olej moze zawierac te substancje i nie byc zepsuty. Ale sprawdz miejsce produkcji. N-ajczesciej nie tam gdzie palmy rosna.Rocznika zbiorow tez nie podaja, prawda?

.

13

Odp: Kokos na zdrowie

1. To jest kolejna cecha tego oleju - on bardzo powoli jełczeje bo zawiera głownie nasycone kwasy tłuzczowe bardziej przypomina smalec niż tłuszcze roślinne wink

2. mój jest wyprodukowany na Filipinach a jedynie konfekcjonowany w Holandii.

Nie, tam nic nie jest sztucznie dodawane, on tak własnie smakuje naturalnie, poszukaj na youtube filmów osób z krajów, gdzie ten olej jest wytwarzany i używany tradycyjnie - chyba oni wiedzą jaki jest najlepszy jakościowo smile

Nic tu nie ma ;P

14

Odp: Kokos na zdrowie

No wlasnie - czary-mary nie jelczeje w drodze do Holandii...

.

15 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-06-15 22:09:23)

Odp: Kokos na zdrowie

Ok. Ty wiesz swoje, ja wiem swoje.

Mnie wystarcza, ze i w kuchni, i jako kosmetyk sprawdza sie doskonale smile

Edit. Olej extra virgin ma dluzszy okres przydatnosci do uzytku niz olej rafinowany, w domowych warunkach wytrzymuje okolo 18 mcy do dwoch lat, w sprzyjajacych warunkach (nizszej temperaturze i w zamknietym sloiku) nawet kilka lat smile

Nic tu nie ma ;P

16

Odp: Kokos na zdrowie

No wlasnie. Tluszcz, bialka i cukry - w jakis cudowny sposob sie nie psuje.

.

17

Odp: Kokos na zdrowie

Jakie bialka? Jakie cukry?

W oliwie z oliwek tez masz bialka i cukry?

Kobieto, gdyby olej zawieral cukier i bialko to na patelni by sie to karmelizowalo i palilo. A przeciez olej kokosowy ma jedna z wyzszych temperatut dymienia!

Femte - sorry, ale teraz to juz próbujesz mi wytłumaczyć, ze ziemia jest płaska...

Nic tu nie ma ;P

18

Odp: Kokos na zdrowie

Oleje tloczone na zimno zawieraja bialka. Oliwa tez. Oliwa extra virgin nie nadaje sie do smazenia. Oleje jak pisalam powinno sie jesc na surowo, np. do salatek. Jak trzeba smazyc na tluszczu to najlepiej na smalcu albo sklarowanym masle.
Wszystkiemu winna jest propaganda producentow tanich tluszczy roslinnych. Oczywiscie, czesc z tego pakuja w male opakowaniania srzedaja jako "zdrowotne". Olej kokosowy jest obok syropu glukozowo- fruktozowego glownym czynnikiem chorob cywilizacyjnych - oba te produkty dodawane sa do wiekszosci pokarmow. Sam olej nie jest ani specjalnie dobry, ani zly - po prostu jemy go za duzo.
Podaje link do artykulu - i od razu pisze ze najwiecej nienasyconych tluszczy wsrod tluszczy zwierzecych ma tluszcz drobiowy, nieuwzgledniony w artykule.  http://innpoland.pl/135459,to-koniec-mi … esc-smalec

.

19 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-06-18 12:20:13)

Odp: Kokos na zdrowie

Jezeli ktos pisze, ze maslo jest tluszczem niezdrowym, to tym samym traci u mnie wiarygodnosc. Zwlaszcza AHA, ktore przez lata prowadzilo krucjate przeciwko maslu i cholesterolowi, a potem sami to "odszczekali" pod natlokiem dowodow, ze to nie prawda.

I teraz co? Kolejny artykul na temat nasyconych tluszczow, ze niby takie szkodliwe bo podnosza cholesterol? I co z tego, skoro poziom cholesterolu nie ma nie ma wplywu na choroby serca?

Ja mam wierzyc AHA, ktore samo ulega propagandzie?


oliwa extra virgin sie nie nadaje do smazenia bo ma niska temperature dymienia. Olej kokosowy ma o wiele wyzsza. Nie musze sluchac AHA, no ja widze co sie dzieje na mojej patelni. GDYBY olej extra virgin zawieral bialko lub cukier to pod wplywem temperatury MUSIALY by sie one karmelizowac.

Oczywiscie robi sie nagonke na olej kokosowy jak na wszystko, co nie pasuje koncernom spozywczym .

Femte, piszesz, ze olej kokosowy jest  obok syropu glukozowo fruktozowego jednym z glownych czymnikow chorob cywilizacyjnych - no ja cie przepraszam, ale teraz to juz mylisz olek kokosowy z olejem palmowym. Ilej kokosowy NIE jest dodawany do "wiekszosci produktow" bo to jeden z najdrozszych olejow , a ten, o ktorym piszesz to olej PALMOWY! owszem, kokosy tez rosna na palmach, ale to nie znaczy, ze to jest ten sam produkt.

Nic tu nie ma ;P

20

Odp: Kokos na zdrowie

Fajny spam.

21

Odp: Kokos na zdrowie

Gdzie ja napisalam ze maslo jest niezdrowe? To jeden z najlepszych tluszczy. Do smazenie niezbyt sie nadaje. To co kupujemy w sklepie zawiera srodki ulatwiajace smarownosc, sol i barwniki. Oczywiscie bialka, cukry i tzw. popiol.
Swietnym kosmetykiem jest maslo zebrane ze smietany, bez sztucznych dodatkow.
Olej palmowy to zwyczajowa nazwa oleju kokosowego. I ten mialam na mysli, ten bialy, nie ten zolty.
Obecnie wystepuje tak duzo zanieczyszczen ze najlepiej jesc wszystkiego po trochu, tez rozne oleje.
Z tym ze tloczone na zimno nie nadaja sie do smazenia.

.

22

Odp: Kokos na zdrowie
femte napisał/a:

Gdzie ja napisalam ze maslo jest niezdrowe? To jeden z najlepszych tluszczy. Do smazenie niezbyt sie nadaje. To co kupujemy w sklepie zawiera srodki ulatwiajace smarownosc, sol i barwniki. Oczywiscie bialka, cukry i tzw. popiol.
Swietnym kosmetykiem jest maslo zebrane ze smietany, bez sztucznych dodatkow.
Olej palmowy to zwyczajowa nazwa oleju kokosowego. I ten mialam na mysli, ten bialy, nie ten zolty.
Obecnie wystepuje tak duzo zanieczyszczen ze najlepiej jesc wszystkiego po trochu, tez rozne oleje.
Z tym ze tloczone na zimno nie nadaja sie do smazenia.


Podalas jako argument dlaczego olej kokosowy jest niezdrowy. W artykule jest przytoczona opinia AHA, ktore to twierdzi, że olej kokosowy moze byc niezdrowy dlatego, ze zawiera duzo tluszczow nasyconych, tak jak tluszcze zwierzece czyli na przyklad loj, smalec lub maslo.

Olej kokosowy TO NIE JEST olej palmowy. Olej palmowy uzyskuje sie z tzw palmy olejowej czyli olejowca gwinejskiego

Olej kokosowy jest wrecz polecany do smazenia, poniewaz jego temperatura dymienia jest zblizona do klarowanego masla i czystego smalcu. Nawet tego tloczonego na zimno, o czym latwo sie przekonac w nawet w domu przy uzyciu termometru kuchennego  a nawet i bez : )


Masz obawy bo pomieszaly ci sie informacje smile bywa...

Nic tu nie ma ;P

23

Odp: Kokos na zdrowie

Nie  wiedziałam o tylu właściwościach zdrowotnych kokosa. A czy ktoś mógłby poradzić jaki napój, a najlepiej sok 100% kupować? Bo tłuszcz, to wiem jest  świetny a najlepiej smakuje popcorn na nim.

https://youtu.be/uE1uubeaNfo
Wierność jest aktem nadziei, a trwała miłość aktem wierności.
https://youtu.be/I_O37cE1j64

24

Odp: Kokos na zdrowie

Iceni - to co napisalam odnosi sie do tluszczu kokosowego. Tego bialego. Palmowy to ten zolty. Oba sa rownie szkodliwe i tanie.

.

25 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-06-25 17:49:33)

Odp: Kokos na zdrowie

Skoro dla ciebie olej kokosowy i palmowy to to samo, to wybacz, ale masz minimalne informacje na ten temat.

"Ten bialy" to jeden z lepszych jakosciowo tluszczow i na pewno nie tani.

Z calym szacunkiem, ale podalas tu juz tyle blednych informacji, ze stracilas dla mnie wiarygodnosc w ten kwestii.

Nic tu nie ma ;P

26

Odp: Kokos na zdrowie

Jak się okazuje olej kokosowy nie jest taki zdrowy jak wszyscy myśleli. Znalazłam w internecie taki artykuł, warto przeczytać.


Koniec sławy oleju kokosowego

W ciągu ostatnich tygodni olej kokosowy stracił miano jednego z najzdrowszych tłuszczów. Coraz częściej natomiast możemy przeczytać informacje typu: "Olej kokosowy jest niezdrowy podobnie jak wołowina i masło", " Olej kokosowy nie jest bezpieczny dla zdrowia". Dlaczego więc wcześniej zyskał taką sławę?

olej kokosowy-Resizer-800Za tymi rewolucyjnymi tezami stoi American Heart Association (AHA), który opublikował niedawno raport dotyczący szkodliwych tłuszczy nasyconych i wskazanie, by ograniczać go w diecie. Ale największym zaskoczeniem dla ogółu społeczeństwa było stwierdzenie, że olej kokosowy jest jednym z najbardziej niezdrowych tłuszczy. Olej kokosowy ma więcej nasyconego tłuszczu niż masło lub smalec, w związku z czym ma potężny wpływ na wzrost („złego”) cholesterolu LDL we krwi. Te fakty były znane od lat, a mimo to, wiele osób uważa, że olej kokosowy jest bardzo zdrowym tłuszczem.

Dlaczego więc olej kokosowy zyskał taką sławę? Wszystko to zadziało się po publikacji dwóch artykułów profesor żywienia Marie-Pierre St-Onge z Uniwersytetu w Columbii w 2003 r. Badania te wykazały, że jedzenie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT) - rodzaju cząsteczki znajdującej się w oleju kokosowym – przyspiesza tempo metabolizmu i sprzyja nasileniu spalania tłuszczów. Ale Marie-Pierre St-Onge podkreśla, że olej kokosowy ma tylko 14 procent średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Uczestnicy jej badań otrzymali natomiast 100-procentowe średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe - MCT.

Mimo to, w następnych latach skupiono się na korzyściach prozdrowotnych oleju kokosowego. Olej kokosowy otrzymał miano „cudownego spalacza energii”, a suplementy diety zawierające ten olej reklamowano jako produkty, które rzekomo zmniejszają masę ciała.

Sama profesor Marie-Pierre St-Onge napisała potem, że nigdy nie przeprowadziła badania nad olejem kokosowym...

Innym czynnikiem który miał wpływ na dobrą sławę oleju kokosowego był jego potencjalny wpływ na wzrost stężenia "dobrego" cholesterolu HDL we krwi. "Tłuszcz w diecie, czy jest nasycony czy nienasycony, podnosi stężenie cholesterolu HDL we krwi, ale olej kokosowy podnosi go w znacznym stopniu" - powiedział profesor dr Walter C. Willett.

Ale równocześnie Willett zauważył, że oliwa z oliwek czy też olej sojowy zarówno obniżają stężenie cholesterolu LDL, jak i zwiększają stężenie cholesterolu HDL, co czyni je zdrowszym wyborem dla zdrowia.

Olej kokosowy ma natomiast niepodważalnie dobry wpływ na urodę. Warto używać go na skórę czy włosy. Ma zastosowanie w leczeniu łuszczycy, egzemy czy poparzenia słonecznego. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym i wzmacniającym tkankę łączną, nadaje skórze sprężystości.

Może więc olej kokosowy pozostawmy do użytku zewnętrznego, a do jedzenia stosujmy bezsprzecznie zdrową oliwę, olej rzepakowy czy też lniany...

artykuł ze zdrowyprzedszkolak.pl

27 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-06-29 16:50:34)

Odp: Kokos na zdrowie

Tyle, że twierdzenie, ze tluszcze nasycone podnosza poziom cholesterolu zostalo obalone smile (Albo dokladniej - za problemy z miazdzyca odpowiedzialna jest dieta.bogata w tluszcze (wszelkie) ORAZ weglowodany proste - obnizenie poziomu cholesterolu NIE chroni przed zawalem ani miazdzyca, wysoki poziom cholesterolu ich NIE wywoluje - co zostalo udowodnione badaniami -  zawaly serca i miazdzyca wystepuje tak samo czesto u osob z niskim jak i wysokim cholesterolem. Skoro wiec cholesterol NIE podnosi ryzyka chorob serca jaki jest sens unikania zywnosci ktora podnosi poziom cholesterolu, ktory nie ma wplywu na choroby serca?

To samo AHA zaleca stosowanie statyn w celu obnizenia poziomu cholesterolu, ktore moga przynosic wiecej szkody niz pozytku.

To rowniez Amerykanie ustalili poziom "prawidlowego" cholesterolu na podstawie sfalszowanych badan.

Za miazdzyce, zawaly serca itd o wiele bardziej odpowiedzialna jest dieta bogata w weglowodany proste, ale o tym AHA trąbic nie bedzie, bo caly przemysl spozywczy w USA opiera sie na syropie glukozowo-fruktozowym.

Gdyby Amerykanie oficjalnie przyznali, ze tluszcze zwierzece szkodliwe nie sa , o ile dieta jest zbilansowana odpowiednio pod wzgledem weglowodanow i wyeliminowaniu z diety weglowodanow prostych ( ktore w ogole nie maja substancji odzywczych, a jedynie sa NAJTANSZYM zrodlem energii, to USA strzeliloby sobie samo w kolano bo musieliby to uwzglednic w zaleceniach dietetycznych dla szkol, wojska itd. to zrujnowaloby ich gospodarke opierajaca sie na kukurydzy i pszenicy.

Wystarczy wziac pod uwage, ze Amerykanie to najgrubszy narod NA SWIECIE. aJak mozna traktowac ich jak autorytet w dziedzinie zywienia?

Taka Francja, gdzie maslo jest uzywane powszechnie - klopotow z waga, zdrowiem, cholesterolem nie ma smile  Teraz obok nich pojawia sie Skandynawia, ktora odchodzi od zalecania diety ubogiej w tluszcze zwierzece, bo ich szkodliwosc to amerykanski MIT stworzony na potrzeby gospodarki opartej na "fabrykach" rolniczo-spozywczych.


Sugeruje poczytac informacje zrodlowe, badania i rzetelne publikacje, a nie opierac swoja wiedze na jednej publikacji amerykanskiego stowarzyszenia, ktore sobie samo nie radzi z poziomem zdrowia we wlasnym kraju smile


A juz najgorsza rzecza, ktora mozna zrobic to ograniczac maslo i inne tluszcze zwierzece, ze wzgledu na cholesterol, dzieciom, ktorym cholesterol jest do rozwoju niezbedny, a pakowac w nie soczki napakowane fruktoza, ktora niszczy watrobe.

Nic tu nie ma ;P

28

Odp: Kokos na zdrowie

Ja jem dużo tłuszczy i cholesterol mam albo w normie albo i poniżej, a potrafię zjeść słoik oliwek na raz, 5 jajek albo ser pleśniowy ;P
Mleko pijam pełnotłuste, sery jem pełnotłuste, jogurty jem pełnotłuste.

Nie jadam oleju kokosowego, tak po prostu, ale smarowałam nim skórę, ma zapach, ładny i całkiem intensywny.

Wołowina niezdrowa? To dzięki tatarowi i witaminie C udało mi się po raz kolejny wygrać z anemią.

Olej lniany, hmmm no zdrowy tylko jak go kupujemy? Z półki w sklepie? To tam już nic dobrego nie ma, on musi być przechowywany w zimnie.

29 Ostatnio edytowany przez Iris7 (2017-06-30 14:52:18)

Odp: Kokos na zdrowie

Małpo, olej lniany przechowywany w chłodzie można dostać w niektórych aptekach. smile W ten sposób nabyłam swój - do tego opakowanie jak należy, tj ciemne szkło i nieduże opakowanie (trzeba zużyć w miesiąc po otwarciu, więc duże nie mają sensu). Pytanie jak przechowuje producent, trzeba zaufać, że zgodnie z wymaganiami. ;p

Wgl zauważyłam, że odkąd jem więcej tłustych rzeczy (awokado, orzechy, masło orzechowe itd), łatwiej powstrzymać się od słodkiego, co zawsze było moim sporym problemem.

30

Odp: Kokos na zdrowie

Olejem kokosowym najlepiej zastąpić klasyczny olej do smażenia.

Olej kokosowy jest zdrowy i nie wydziela szkodliwych substancji podczas smażenia. Nadaje się także do stosowania w kosmetyce.

Posty [ 30 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin
© www.netkobiety.pl 2007-2016