Kokos na zdrowie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: Kokos na zdrowie

Kokos na zdrowie

Kokos na zdrowie
Kokos nazywany jest w pewnych rejonach świata jak "drzewo życia", "leakrstwo na wszystkie choroby" czy też "drzewo tysiąca zastosowań". Zawiera  witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż większość napojów izotonicznych używanych przez sportowców, dlatego też wskazany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.

Z kolei kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie(kwas kaprylowy (C-8), kwas kaprynowy (C-10), kwas laurynowy  (C-12) oraz kwas mirystynowy (C-14) mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, które wzmocnią twój system odpornościowy. Ponadto są one lekko strawne i są bezpośrednio wchłaniane przez wątrobę, dzięki czemu dostarczają natychmiastowej energii.

Wyrabia się z niego kilka bardzo wartościowych produktów m.in. olej kokosowy, mleczko kokosowe, płatki i wiórki.

Olej kokosowy. Najbardziej wartościową formą jest ta nierafinowana(o delikatnym smaku i zapachu kokosa, który nadaje przyrządzanym potrawom orientalny smak). Jest najlepszym olejem do smażenia i pieczenia gdyż nie utlenia się, nie pali. Niewiele osób wie, że popularny słonecznikowy nie powinien być podgrzewany. Używany jest do leczenia wielu schorzeń: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skory, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych

Olej kokosowy zawiera dużo antyoksydantów, czyli substancje walczące z wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia się komórek. Ma to bezpośredni wpływ np. na wygląd skóry. Wspomaga gojenie się ran, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę. Olej kokosowy mimo dużej zawartości tłuszczu nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego, jako maseczka do włosów, oliwka do ciała czy maść na różnego rodzaju zmiany skórne.

Więcej ciekawych artykułów na zdrowazywnosc24.pl

Reklama
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kokos na zdrowie

Wszystko pięknie jesli ktoś nie jest uczulony na kokosa.Ja jestem, w końcu to jest orzech wink

Czasem ratują nas prawdziwe drobiazgi : zmiana pogody, gest dziecka, filiżanka doskonałej kawy.
Jonathan Carroll "Dziecko na niebie".

3

Odp: Kokos na zdrowie

Uwielbiam pod każdą postacią, jeszcze bardziej od kiedy dowiedziałam się jak jest zdrowy. Olej kokosowy nakładam na włosy, miąższ kokosa to stały dodatek do moich shake'ów, muesli albo po prostu do chrupania. Uwielbiam też wodę kokosową smile

Reklama

4

Odp: Kokos na zdrowie

też uwielbiam wszystko co kokosowe,i przede wszystkim zdrowe polecam olej kokosowy,używam go w kuchni jak i w kosmetyce. czy próbował ktoś chipsy kokosowe lub wodę kokosową liofilizowaną?

5

Odp: Kokos na zdrowie

Tluszcz kokosowy jest najtanszym tluszczem na rynku. Chyba slyszalyscie o masowo wycinanych lasach tropikalnych na plantacje?
Jako najtanszy jest w ogromnych ilosciach dodawany do wszystkiego. Produkty spozywcze takie jak chleb - zwieksza trwalosc. Tluszcz jako taki poprawia smak, wiec znowu - wszelkiego rodzaju zywnosc. Chleby "zdrowotne" maja go wiecej bo inaczej nie byly by jadalne. Slodycze - to ow tajemniczy "tluszcz cukierniczy". Sosy, ketchupy, gotowe dania. Sery - oczywiscie ser powinien stracic swoja nazwe, ale tak sie nie robi. Cappuccino. czekolady w proszku. Margaryny, rozne "smarowidla".I tak dalej.
Tluszcz kokosowy w stanie naturalnym jest tluszczem sredniej jakosci. Utwardzony - bardzo szkodliwy. Problem jest taki ze ze wzgledu na proces produkcji, transport i tak dalej utlenia sie - albo/i jest sztucznie konserwowany. To co jemy orzechem bylo kilka lat temu.
Tluszcze roslinne maja jeszcze inna wade - nie maja zapachu informujacego o zepsuciu. A raczej nie umiemy go wykrywac bo oleje roslinne nie sa naturalnym pozywieniem. Wiec tluszcz organoleptycznie nie budzacy zastrzezen moze byc zepsuty. Maslo i smalec maja odwrotnie -albo znowu - nauczylismy sie wykrywac ich psucie. Lekko smierdzace nie sa jeszcze szkodliwe.

.
Reklama

6 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2017-06-14 20:44:24)

Odp: Kokos na zdrowie
femte napisał/a:

Tluszcz kokosowy jest najtanszym tluszczem na rynku. Chyba slyszalyscie o masowo wycinanych lasach tropikalnych na plantacje?
Jako najtanszy jest w ogromnych ilosciach dodawany do wszystkiego. Produkty spozywcze takie jak chleb - zwieksza trwalosc. Tluszcz jako taki poprawia smak, wiec znowu - wszelkiego rodzaju zywnosc. Chleby "zdrowotne" maja go wiecej bo inaczej nie byly by jadalne. Slodycze - to ow tajemniczy "tluszcz cukierniczy". Sosy, ketchupy, gotowe dania. Sery - oczywiscie ser powinien stracic swoja nazwe, ale tak sie nie robi. Cappuccino. czekolady w proszku. Margaryny, rozne "smarowidla".I tak dalej.
Tluszcz kokosowy w stanie naturalnym jest tluszczem sredniej jakosci. Utwardzony - bardzo szkodliwy. Problem jest taki ze ze wzgledu na proces produkcji, transport i tak dalej utlenia sie - albo/i jest sztucznie konserwowany. To co jemy orzechem bylo kilka lat temu.
Tluszcze roslinne maja jeszcze inna wade - nie maja zapachu informujacego o zepsuciu. A raczej nie umiemy go wykrywac bo oleje roslinne nie sa naturalnym pozywieniem. Wiec tluszcz organoleptycznie nie budzacy zastrzezen moze byc zepsuty. Maslo i smalec maja odwrotnie -albo znowu - nauczylismy sie wykrywac ich psucie. Lekko smierdzace nie sa jeszcze szkodliwe.

Jesteś pewna, że lekko śmierdzące,  zjełczałe masło nie jest szkodliwe dla zdrowia?

Olej  kokosowy extra virgin wcale nie jest taki tani.
To olej palmowy jest tani a to z innej rośliny jest.

" Kto dzieckiem w kolebce łeb urwał ...lalce "

7

Odp: Kokos na zdrowie

Szkodliwe dla zdrowia moze byc calkiem swieze maslo. Odnioslam sie tylko do procesu jelczenia. Tak, jak nie ma tam substancji szkodliwych, bakterii i tak dalej to lekko zjelczale maslo wielkiej szkody nie zrobi.
Olej kokosowy moze byc drogi, nawet bardzo. Tylko jaka jest gwarancja ze to nie jest przepakowany w ladne pudelka tluszcz spozywczy? Ten najtanszy?
Z tego co wiem z olei roslinnych powinno sie jesc oleje w stanie surowym, do lyzki dziennie. Najlepszy dobry olej rzepakowy. W Danii juz jest zakaz dodawania olei utwardzonych do wiekszosci potraw, nie zaleca sie margaryn -mozliwe ze niedlugo beda zakazane.
Dazy sie do ograniczenia olejow slabej jakosci, w tym kokosowego, tym bardziej ze i tak nieswiadomie zjadamy ich bardzo duzo.

.

8

Odp: Kokos na zdrowie

Za PRL-u byl sprzedawany tluszcz kokosowy, nazywalo sie to Ceres. Tanie i paskudne, kupowalo sie tylko do smazenia paczkow i faworkow - ze wzgledu na cene. "Prawdziwe" byly smazone na smalcu. Na oleju sie nie dalo, bo byl tylko erukowy.
Mialam olej kokosowy  i kopre na paszoznawstwie.
W styczniu tego roku z siostra dorwalysmy bardzo drogi olej kokosowy siostrzenicy - obie wykrzyknelysmy -Ceres!
Byla jedna roznica - zapach, oczywiscie sztuczny. Tluszcz kokosowy nie ma zapachu.
Sama czasem kupuje mleko kokosowe w puszce, bo to musza zapuszkowac od razu. Takie o zawartosci 36% tluszczu jest o polowe tansze niz smietana o tej samej zawartosci.
Nie moge edytowac postu, wiec pisze jeden pod drugim.

.

9 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-06-14 23:46:08)

Odp: Kokos na zdrowie

Tluszcz kokosowy nie ma zapachu?
No rany... chyba nigdy nie probowalas oleju kokosowego extra virgin. Pachnie bosssssko! Ten olej ma nawet specyficzna, nie wiem jak to okreslic, taką marmurkowato-krystaliczną strukturę.

To o czym piszesz (bez zapachu), to olej kokosowy, ale rafinowany - czyli produkt chemiczny , bezwartosciowy, jak kazdy rafinowany olej.

A co do oleju rzepakowego, to opinie jak ze wszystkim - są podzielone smile

___  ____  ____

Choc ja ostatnio zakochalam się w maśle klarowanym (ghee) i chwilowo zdeklasowało ono nawet olej kokosowy big_smile

Nic tu nie ma ;P

10

Odp: Kokos na zdrowie

Tluszcz kokosowy zapachu nie  ma. Pachna wszelkie dodatki. Latwiej jest przechowywac i transportowac sam tluszcz, a potem cos dodac, naturalne lub nie. Mam brzydkie podejrzenia ze transportuja tluszcz i potem cos dodaja, bo tak latwiej.

.

11 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-06-15 13:52:14)

Odp: Kokos na zdrowie

A mozesz podac jakakolwiek przyczyne dlaczego tluszcz kokosowy (przypominam, ze rozmawiamy o OLEJU kokosowym, tloczonym na zimno (extra virgin)?

Dlaczego oliwa z oliwek extra virgin ma swoj naturalny smak i zapach, olej rzepakowy tloczony na zimno ma swoj specyficzny smak i zapach, olej lniany itd... a nagle kokosowy mialby byc jakis wyjatkowy i tego naturalnego zapachu i smalu nie posiadac?

Kazdy olej extra virgin tloczony na zimno posiada smak i zapach wlasnie DLATEGO, zeby nie byl calkowicie oczyszczony jak oleje rafinowane ani przy uzyciu chemii, ani przy uzyciu temperatury.

Femte, szanuje twoja wiedze, ale w tym wypadku nie rozumiesz roznicy pomiedzy rafinowanym tluszczem kokosowym a olejem tloczonym na zimno.  I nie kieruj sie "przeczuciem" tylko poznaj różnicę.

Nie rozmawiamy o tanim tluszczu produkowanym w kryzysowych, polskich czasach tylko o produkcie wysokiej jakosci, znanym na swiecie od kilku tysiecy lat, jak wspomniana oliwa z oliwek smile

Nic tu nie ma ;P

12

Odp: Kokos na zdrowie

Sam tluszcz zapachu nie ma. W oleju sa zawarte inne substancje, dajace smak i zapach.. Problem w tym ze taki nie do konca oczyszczony olej latwo ulega zepsuciu. Nie neguje, uzyskany na miejscu, ze swiezego surowca i zakonserwowany/utrwalony w inny sposob olej moze zawierac te substancje i nie byc zepsuty. Ale sprawdz miejsce produkcji. N-ajczesciej nie tam gdzie palmy rosna.Rocznika zbiorow tez nie podaja, prawda?

.

13

Odp: Kokos na zdrowie

1. To jest kolejna cecha tego oleju - on bardzo powoli jełczeje bo zawiera głownie nasycone kwasy tłuzczowe bardziej przypomina smalec niż tłuszcze roślinne wink

2. mój jest wyprodukowany na Filipinach a jedynie konfekcjonowany w Holandii.

Nie, tam nic nie jest sztucznie dodawane, on tak własnie smakuje naturalnie, poszukaj na youtube filmów osób z krajów, gdzie ten olej jest wytwarzany i używany tradycyjnie - chyba oni wiedzą jaki jest najlepszy jakościowo smile

Nic tu nie ma ;P

14

Odp: Kokos na zdrowie

No wlasnie - czary-mary nie jelczeje w drodze do Holandii...

.

15 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-06-15 22:09:23)

Odp: Kokos na zdrowie

Ok. Ty wiesz swoje, ja wiem swoje.

Mnie wystarcza, ze i w kuchni, i jako kosmetyk sprawdza sie doskonale smile

Edit. Olej extra virgin ma dluzszy okres przydatnosci do uzytku niz olej rafinowany, w domowych warunkach wytrzymuje okolo 18 mcy do dwoch lat, w sprzyjajacych warunkach (nizszej temperaturze i w zamknietym sloiku) nawet kilka lat smile

Nic tu nie ma ;P

16

Odp: Kokos na zdrowie

No wlasnie. Tluszcz, bialka i cukry - w jakis cudowny sposob sie nie psuje.

.

17

Odp: Kokos na zdrowie

Jakie bialka? Jakie cukry?

W oliwie z oliwek tez masz bialka i cukry?

Kobieto, gdyby olej zawieral cukier i bialko to na patelni by sie to karmelizowalo i palilo. A przeciez olej kokosowy ma jedna z wyzszych temperatut dymienia!

Femte - sorry, ale teraz to juz próbujesz mi wytłumaczyć, ze ziemia jest płaska...

Nic tu nie ma ;P

18

Odp: Kokos na zdrowie

Oleje tloczone na zimno zawieraja bialka. Oliwa tez. Oliwa extra virgin nie nadaje sie do smazenia. Oleje jak pisalam powinno sie jesc na surowo, np. do salatek. Jak trzeba smazyc na tluszczu to najlepiej na smalcu albo sklarowanym masle.
Wszystkiemu winna jest propaganda producentow tanich tluszczy roslinnych. Oczywiscie, czesc z tego pakuja w male opakowaniania srzedaja jako "zdrowotne". Olej kokosowy jest obok syropu glukozowo- fruktozowego glownym czynnikiem chorob cywilizacyjnych - oba te produkty dodawane sa do wiekszosci pokarmow. Sam olej nie jest ani specjalnie dobry, ani zly - po prostu jemy go za duzo.
Podaje link do artykulu - i od razu pisze ze najwiecej nienasyconych tluszczy wsrod tluszczy zwierzecych ma tluszcz drobiowy, nieuwzgledniony w artykule.  http://innpoland.pl/135459,to-koniec-mi … esc-smalec

.

19 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-06-18 12:20:13)

Odp: Kokos na zdrowie

Jezeli ktos pisze, ze maslo jest tluszczem niezdrowym, to tym samym traci u mnie wiarygodnosc. Zwlaszcza AHA, ktore przez lata prowadzilo krucjate przeciwko maslu i cholesterolowi, a potem sami to "odszczekali" pod natlokiem dowodow, ze to nie prawda.

I teraz co? Kolejny artykul na temat nasyconych tluszczow, ze niby takie szkodliwe bo podnosza cholesterol? I co z tego, skoro poziom cholesterolu nie ma nie ma wplywu na choroby serca?

Ja mam wierzyc AHA, ktore samo ulega propagandzie?


oliwa extra virgin sie nie nadaje do smazenia bo ma niska temperature dymienia. Olej kokosowy ma o wiele wyzsza. Nie musze sluchac AHA, no ja widze co sie dzieje na mojej patelni. GDYBY olej extra virgin zawieral bialko lub cukier to pod wplywem temperatury MUSIALY by sie one karmelizowac.

Oczywiscie robi sie nagonke na olej kokosowy jak na wszystko, co nie pasuje koncernom spozywczym .

Femte, piszesz, ze olej kokosowy jest  obok syropu glukozowo fruktozowego jednym z glownych czymnikow chorob cywilizacyjnych - no ja cie przepraszam, ale teraz to juz mylisz olek kokosowy z olejem palmowym. Ilej kokosowy NIE jest dodawany do "wiekszosci produktow" bo to jeden z najdrozszych olejow , a ten, o ktorym piszesz to olej PALMOWY! owszem, kokosy tez rosna na palmach, ale to nie znaczy, ze to jest ten sam produkt.

Nic tu nie ma ;P

20

Odp: Kokos na zdrowie

Fajny spam.

21

Odp: Kokos na zdrowie

Gdzie ja napisalam ze maslo jest niezdrowe? To jeden z najlepszych tluszczy. Do smazenie niezbyt sie nadaje. To co kupujemy w sklepie zawiera srodki ulatwiajace smarownosc, sol i barwniki. Oczywiscie bialka, cukry i tzw. popiol.
Swietnym kosmetykiem jest maslo zebrane ze smietany, bez sztucznych dodatkow.
Olej palmowy to zwyczajowa nazwa oleju kokosowego. I ten mialam na mysli, ten bialy, nie ten zolty.
Obecnie wystepuje tak duzo zanieczyszczen ze najlepiej jesc wszystkiego po trochu, tez rozne oleje.
Z tym ze tloczone na zimno nie nadaja sie do smazenia.

.

22

Odp: Kokos na zdrowie
femte napisał/a:

Gdzie ja napisalam ze maslo jest niezdrowe? To jeden z najlepszych tluszczy. Do smazenie niezbyt sie nadaje. To co kupujemy w sklepie zawiera srodki ulatwiajace smarownosc, sol i barwniki. Oczywiscie bialka, cukry i tzw. popiol.
Swietnym kosmetykiem jest maslo zebrane ze smietany, bez sztucznych dodatkow.
Olej palmowy to zwyczajowa nazwa oleju kokosowego. I ten mialam na mysli, ten bialy, nie ten zolty.
Obecnie wystepuje tak duzo zanieczyszczen ze najlepiej jesc wszystkiego po trochu, tez rozne oleje.
Z tym ze tloczone na zimno nie nadaja sie do smazenia.


Podalas jako argument dlaczego olej kokosowy jest niezdrowy. W artykule jest przytoczona opinia AHA, ktore to twierdzi, że olej kokosowy moze byc niezdrowy dlatego, ze zawiera duzo tluszczow nasyconych, tak jak tluszcze zwierzece czyli na przyklad loj, smalec lub maslo.

Olej kokosowy TO NIE JEST olej palmowy. Olej palmowy uzyskuje sie z tzw palmy olejowej czyli olejowca gwinejskiego

Olej kokosowy jest wrecz polecany do smazenia, poniewaz jego temperatura dymienia jest zblizona do klarowanego masla i czystego smalcu. Nawet tego tloczonego na zimno, o czym latwo sie przekonac w nawet w domu przy uzyciu termometru kuchennego  a nawet i bez : )


Masz obawy bo pomieszaly ci sie informacje smile bywa...

Nic tu nie ma ;P

23

Odp: Kokos na zdrowie

Nie  wiedziałam o tylu właściwościach zdrowotnych kokosa. A czy ktoś mógłby poradzić jaki napój, a najlepiej sok 100% kupować? Bo tłuszcz, to wiem jest  świetny a najlepiej smakuje popcorn na nim.

https://youtu.be/uE1uubeaNfo
Wierność jest aktem nadziei, a trwała miłość aktem wierności.
https://youtu.be/I_O37cE1j64

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin
© www.netkobiety.pl 2007-2016