Dziś podczas spaceru z psem, moja sunia zaczęła ciągnąć w jedną stronę, wiedziałam że coś wyczuła, w końcu pies myśliwski, zaciągnęła nas do malutkiej kulki oblezionej muchami, mały jeż, bardzo mały, ranny, rana zaropiała, śmierdząca. Nie mogliśmy zostać obojętni, miałam do czynienia z jeżami, wiedziałam że takie maleństwo w dodatku ranne potrzebuje natychmiastowej pomocy.
Jeże zwykle rodzą się w sierpniu, a mamy lipiec, jednak jest to maluszek (dorosłe jeże ważą powyżej 800g a ten waży ledwie 80), który powinien wciąż być z mamą, mamy nie było, był on, jeden, bez rodzeństwa.
Jeżyk ma już schronienie, został wykąpany, a jego rana została odkażona i oczyszczona, dostał też jeść, dogrzewamy go termoforem (maluchy normalnie grzeje mama).
Jutro idziemy z nim do weterynarza, z całą pewnością konieczne będzie podanie antybiotyku, na pewno nie raz, rana śmierdzi i bardzo ropieje. Kiedy rana się zagoi młody i tak będzie musiał z nami zostać, jest za mały by mógł sobie poradzić sam, jeże powinny być karmione owadami (np karaczanami madagaskarskimi, świerszczami i wołowiną).
Z uwagi na to że moja sytuacja finansowa nie jest w tej chwili zbyt powalająca, tzn dajemy radę, ale opieka weterynaryjna, leki, mięso wołowe nie będą tanie (chociaż jutro będę próbowała dogadać się z wetem, może zechce pomóc charytatywnie, ale i tak pozostanie kwestia wyżywienia jeżaka).
Nie mogłam go zostawić na pewną śmierć, nie mogłabym spojrzeć sobie w twarz, zrobię wszystko co w mojej mocy by go uratować, zwracam się do ludzi którym nie jest obojętny los zwierząt i którzy mogą/ chcieliby pomóc finansowo w ratowaniu tego biedaka ważącego zaledwie 80g. Liczy się każda złotówka która zostanie przeznaczona na leczenie i wyżywienie malucha, mogę się rozliczać z paragonów itp. Chętnych będę też informować o samopoczuciu malucha.
Chętnych proszę o napisanie tutaj że są chętni
, nr konta podeślę prywatnie (nie chcę go upubliczniać dla wszystkich).
Oto zdjęcie maluszka już po kąpieli, poczuł się nieco lepiej w ciepełku
Niestety nie wyświetla na stronie, wystarczy skopiować link w wyszukiwarkę.
http://zapodaj.net/9574097fa90e4.jpg.html
Meil na potrzeby akcji: pomocdlajeza@wp.pl