Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2008-03-26 12:47:12

truskaweczka
Niewinne początki

Zielona herbata a próchnica

Słyszałam o tym, że zielona herbata ma pozytywny wpływ na zęby. Na ile jest to prawda, a na ile działanie podświadomości?Wiecie coś na ten temat? Może zamiast pasty do zębów wystarczy picie herbaty?smile

#2 2008-03-27 12:10:00

Ewa
Moderator

Re: Zielona herbata a próchnica

W Japonii herbate pija się kilka arzy dziennie, głównie po posiłkach zgodnie z powiedzeniem, że” herbata oczyszcza usta”.

Co powoduje psucie się zębów?

Bakterie Streptococcus mutans wytwarzają z sacharozy nierozpuszczalny w wodzie polimer(glukan) tworzacy płytkę nazębną. Na niej osadzają się kolejne kolonie bakterii, przetwarzajęce cukry w kwasy organiczne co powoduje uszkodzenie szkliwa. Płytka nazębna może też drażnić dziąsła co przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych i paradontozy.

Na pewno dzięki ograniczeniu spożycia śłodyczy, zastąpieniu ich słodzikami oraz przede wszystkim regularnym myciem zębów można niszczyć bakterie przyczyniające się do niszczenia szkliwa. Okazuje się, że jest jeszcze jeden sposób, otóż jest nim herbata zielona. Zawarte w herbacie zielonej katechiny hamują rozwój niektórych szczepów bakteryjnych. Co więcej  uniemozliwiają bakteriom osadzanie się na powierzchni zębów.
Oczywiście sama herbata nei wystarczy, konieczne jest bowiem usuwanie resztek jedzenia za pomocą szczoteczki i pasty do zębów.
Filiżanka zielonej herbaty(100ml) zawiera 50-100 mg polifenoli, co jest ilością w zupełności wystarczającą aby osiągnąc efekt zapobiegający osadzaniu się bakterii na zębach.

#3 2008-04-01 03:20:35

adriczka
Gość

Co wiecej:
"Oczyszcza organizm z toksyn. Wzmacnia układ oddechowy i nerwowy, pomaga w koncentracji, gdyż aktywizuje pracę mózgu.

Dzięki silnym działaniom bakteriobójczym i neutralizowaniu działania kwasów trawiennych, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i ułatwia przyswajanie pokarmów. Niebywale skutecznie gromadzi w organizmie witaminę C. Dostarcza też witaminy: B1, B2, K i PP oraz prowitaminę A, żelazo, potas, wapń i magnez. Spożywanie tej herbaty nie powoduje żadnych skutków ubocznych bez względu na częstotliwość jej picia."

#4 2008-05-27 09:58:28

Stasia
Gość

Ja bardzo lubie zieloną herbate.Nie wyobrazam sobie nic innego do picia codziennie rano.Zielona herbata z malina z Bio active zastapiła kawe od której juz slabo mi sie robilo.Niczego zlego nei slyszałam na temat zielonej herbaty.

#5 2008-05-28 21:59:54

anita
Gość

ja popijam codziennie różne herbaty - czerwone, zielone, białe, z czarnych już praktycznie zrezygnowałam.
z czerwonych bardzo lubię aromatyzowane pu-erh (boi active ma najciekawsze smaki, no i ma bardzo szeroką gamę herbat opartych na pu-erh), zielone i białe - to juz zależy na co trafię w herbaciarniach. poza tym jeszcze yerba mate:)
od kiedy piję herbaty liściaste - głównie yerbę i własnie pu-erh, czuję się świetnie fizycznie i psychicznie, unormował mi się przewód pokarmowy i przemiana materii, schudłam kilka kilogramów wcale się nie odchudzając, mam więcej energii. samo zdrowie :]

Stopka forum