Wanna z drzwiami. Zdecydowalibyście się? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Wanna z drzwiami. Zdecydowalibyście się?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1

Temat: Wanna z drzwiami. Zdecydowalibyście się?

Pojawiło się już w tym dziale pytanie wanna czy prysznic. Większość dyskutujących wybrała, jak dobrze pamiętam,  prysznic jako wygodniejszy w użyciu.  Jednak wanny z drzwiami to ciekawsze rozwiązanie.
Wanna  z drzwiami  otwieranymi do wewnątrz  to  duże ułatwienie  nie tylko dla niepełnosprawnych. Wanny tego typu są idealne  dla  osób  w podeszłym wieku, które podczas korzystanie z tradycyjnych rozwiązań czują się zagrożone upadkiem lub nie są w stanie z nich korzystać albo dla tych, którzy mają problemy z poruszaniem się.  Umożliwiają  zabiegi relaksacyjne, czyli kąpiele  z różnego rodzaju olejkami czy solami, a także ułatwiają  hydroterapię. 
Na rynku dostępne  są  też kabiny prysznicowe przystosowane dla niepełnosprawnych. Są mniej komfortowe, ale za to nie zajmują tyle miejsca, co wanny, co nie jest bez znaczenia w  niewielkiej łazience.  Co wybralibyście wannę z drzwiami czy mniej wygodną kabinę prysznicową?

http://www.innow.com.pl/shop/images/product_images/popup_images/260_0.jpg http://bi.gazeta.pl/im/9/5409/z5409109O.jpg
http://bi.gazeta.pl/im/7/9111/z9111817Q,Szklane-scianki-kabiny---by-byly-czyste--po-kazdej.jpg (Wszystkie fotografie pochodzą z netu).

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wanna z drzwiami. Zdecydowalibyście się?

Dla mnie mniej wygodna zawsze będzie wanna. Nie jestem jeszcze stara, ale byłam po kilku zabiegach, gdzie byłam obolała i ograniczona ruchowo. Ile ja się musiałam z wanną nagimnastykować, to głowa mała. Ta z drzwiami też w ogóle mnie nie przekonuje. Mam prysznic podłogowy jak na ostatnim zdjęciu i są one niesamowicie wygodne. Oczywiście krzesełka nie zainstalowałam, bo na razie nie potrzebuję, ale to przecież nie będzie żaden problem w razie czego. Kiedy leżałam w szpitalach, to dla niepełnosprawnych osób był zawsze jeden tego typu prysznic. Tylko bez drzwi. big_smile

3

Osobom niepełnosprawnym czy starszym na pewno wygodniej będzie pod prysznicem na krześle.Tacy ludzie mają problem z wstaniem z pozycji leżącej, jaką przyjmujesz w wannie (za wyjątkiem tych niepełnosprawnych, którzy nie potrafią samodzielnie siedzieć ale z drugiej strony usadzanie ich w wannie jest dla nich bardzo niebezpieczne).Większość wiekowych osób marzy o prysznicu, nie wiem czy ktoś chciałby wannę z drzwiczkami.

4

cslady napisał/a:

Dla mnie mniej wygodna zawsze będzie wanna. Nie jestem jeszcze stara, ale byłam po kilku zabiegach, gdzie byłam obolała i ograniczona ruchowo. Ile ja się musiałam z wanną nagimnastykować, to głowa mała. Ta z drzwiami też w ogóle mnie nie przekonuje. Mam prysznic podłogowy jak na ostatnim zdjęciu i są one niesamowicie wygodne. Oczywiście krzesełka nie zainstalowałam, bo na razie nie potrzebuję, ale to przecież nie będzie żaden problem w razie czego.

No tak, ale w wannie można się zrelaksować.

cslady napisał/a:

Kiedy leżałam w szpitalach, to dla niepełnosprawnych osób był zawsze jeden tego typu prysznic. Tylko bez drzwi. big_smile

No właśnie, pamiętam z sanatorium, dużo miejsca w kabinie, za zasłoną. Nie wyglądał specjalnie estetycznie, za to nie było problemu z utrzymaniem czystości.

5

Wanna z drzwiami jest niezbyt praktyczna.
Bo jeśli ktoś chce sobie przygotować kąpiel z dodatkami np. ziołowe napary lub musi dogrzewać wodę na kuchence bo z kranu nie leci odpowiednio ciepła to najpierw leje to wszystko do wanny, naczynia po naparach i ciepłej wodzie wynosi z łazienki a potem  wchodzi do wanny zapełnionej, o odpowiedniej temperaturze wody.
A w wypadku wanny z drzwiczkami najpierw trzeba tam wejść, zamknąć drzwiczki i wannę napełniać. Trudno powiedzieć w jakiej pozycji jest to lepiej robić, stojąc czy siedząc.
Następna rzecz to dodatkowe mycie tych drzwiczek, tam gdzie zawiasy, brzegi, trudno dostępne miejsca na pewno tam się znajdą. Łatwiej umyć zwyczajną wannę.
I niebezpieczeństwo zalania łazienki  jeśli drzwi niedokładnie się zamknie też być może jest.

6

Oczywiście idealnie byłoby mieć na tyle dużo miejsca, aby móc sobie pozwolić na jedno i drugie, biorąc jednak pod uwagę, że zwykle musimy wybierać, to ja również postawiłabym na prysznic. Dlaczego? Bo jest znacznie prostszy w obsłudze. Z jednej strony rzeczywiście w wannie można urządzić sobie relaks, ale z drugiej wydaje mi się, że dla tych kilku chwil przyjemności to może okazać się zgubne, bo osoba starsza czy o stosunkowo niewielkim stopniu niepełnosprawności, z dużym prawdopodobieństwem z samodzielnym wejściem pod prysznic sobie poradzi, ale już z wanną może być znacznie trudniej. O ile w ogóle nie okaże się to niemożliwe. Zatem chyba lepiej jest dostosować rozwiązanie do własnych możliwości (lub możliwości starszego/niepełnosprawnego współmieszkańca) niż być skazanym na pomoc osób trzecich.

Rozwiązanie z trzeciego zdjęcia, czyli prysznic podłogowy, wydaje mi się o tyle komfortowe, że wszystko znajduje się na jednej płaszczyźnie, a tym samym minimalizuje ryzyko potknięcia.

7

To zależy co kogo relaksuje. big_smile Tzn. nie przeczę, że kąpiel relaksuje, ale dla mnie jest trochę przereklamowana. Dobry prysznic z funkcją spa potrafi relaksować tak samo. Naprawdę nie trzeba do tego leżeć, gdzie ciężko się potem podnieść. Ale to oczywiście kwestia gustu, no i pieniędzy też, bo pewnie taka wanna jest dużo tańsza. Mniej miejsca zajmuje, a jednak większość osób mieszka w blokach. Ja na starość też nie planuję zostać w domku, bo za dużo sprzątania i dbania.

Niestety takie wanny i prysznice nie będą popularne wśród wielu seniorów, bo ich nie stać. Zwykle mają jakieś dwudziestoletnie wanny, a wymiana kosztuje sporo. Na starość najwyżej instalują sobie rączkę przy wannie.

8 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-07-06 21:47:32)

cslady napisał/a:

To zależy co kogo relaksuje. big_smile Tzn. nie przeczę, że kąpiel relaksuje, ale dla mnie jest trochę przereklamowana. Dobry prysznic z funkcją spa potrafi relaksować tak samo. Naprawdę nie trzeba do tego leżeć, gdzie ciężko się potem podnieść.

Wanny z drzwiami mogą mieć wyprofilowane siedziska. Można w nich spokojnie usiąść.

gojka102 napisał/a:

Osobom niepełnosprawnym czy starszym na pewno wygodniej będzie pod prysznicem na krześle.Tacy ludzie mają problem z wstaniem z pozycji leżącej, jaką przyjmujesz w wannie (za wyjątkiem tych niepełnosprawnych, którzy nie potrafią samodzielnie siedzieć ale z drugiej strony usadzanie ich w wannie jest dla nich bardzo niebezpieczne). Większość wiekowych osób marzy o prysznicu, nie wiem czy ktoś chciałby wannę z drzwiczkami.

Wanny są przystosowane  raczej dla osób z mniejszym stopniem  niepełnosprawności. Mogą  posiadać specjalne uchwyty. Oprócz siedziska mają dno antypoślizgowe. Niektóre z nich wyposażone są w funkcje masażu.

http://www.o2market.eu/uploaded/product_pictures/size-800x600_2_491831057.jpg Źródło: net

Kleoma napisał/a:

A w wypadku wanny z drzwiczkami najpierw trzeba tam wejść, zamknąć drzwiczki i wannę napełniać. Trudno powiedzieć w jakiej pozycji jest to lepiej robić, stojąc czy siedząc.
Następna rzecz to dodatkowe mycie tych drzwiczek, tam gdzie zawiasy, brzegi, trudno dostępne miejsca na pewno tam się znajdą. Łatwiej umyć zwyczajną wannę.
I niebezpieczeństwo zalania łazienki  jeśli drzwi niedokładnie się zamknie też być może jest.

Napełniać wannę można na siedząco. Fakt, drzwiczki wymagają utrzymania w czystości. Mają zabezpieczenia i otwierają się od wewnątrz.

Olinka napisał/a:

Rozwiązanie z trzeciego zdjęcia, czyli prysznic podłogowy, wydaje mi się o tyle komfortowe, że wszystko znajduje się na jednej płaszczyźnie, a tym samym minimalizuje ryzyko potknięcia.

Wszystko zależy od stopnia niepełnosprawności. Jedna płaszczyzna jest ważna, gdy ktoś wjeżdża  na wózku inwalidzkim.

9 Ostatnio edytowany przez cslady (2016-02-20 18:19:12)

Osobiście tez jestem za wanna i podzielam zdania osób które tu pisały, że osobą starszym i niepełnosprawnym w wannie pomoże krzesło. Dziś można je kupić w wielu sklepach dla seniorów np. w Internecie w sklepie [spam]. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, ja dla swojej mamy wypróbowałam już kilka i najlepiej sprawdziło się krzesło zamknięte takie z poręczami i oparcie - jest o niebo lepsze niż takie zwykłe, a cenowo nie różnią się diametralnie.

10

Siedząc w takiej wannie zrelaksować się do takiego stopnia, że można otworzyć drzwiczki przed spuszczeniem wody... ups... smile
Według mnie dosyć niepraktyczne rozwiązanie. Bo zanim woda zejdzie z wanny to zdążymy  nieźle zmarznąć. A zanim nie zejdzie to drzwi raczej nie polecam otwierać.

11

Wanna jest niebezpieczna dla osób niepełnosprawnych lub starszych. Co zrobić gdy taka osoba upadnie? Wyjąc korek i czekać aż woda wyleci?
Najlepszy jest prysznic podłogowy -można nawet wjechać wózkiem inwalidzkim lub specjalnym kąpielowym. Problem jest tylko taki, ze odpływ musi się znajdować poniżej poziomu podłogi, co w bloku oznacza sufit sąsiada.

12 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-02-22 17:29:55)

Jakbym miała miejsce to czemu nie wink moze i bym miała taką wanne z otwieranymi drzwiami .choc bardziej w moim typie jest ta zwykła prosta kabin aprysznicowa .Poza tym uważam ,ze  warto też zajrzeć sobie na stronę [spam] . Tam jest mnóstwo inspiracji , porad i ogólnie jest tam ogromny asortyment  , który można sobie obejrzeć.

13

Zastanawiam się, czy warto mieć i wannę, i prysznic, czy jednak postawić tylko na jedno rozwiązanie. Jak to wygląda u Was?

14

Mam wannę i prysznic, a w drugiej łazience tylko prysznic. Czekam na wannę z utęsknieniem. Jak remontowałam mieszkanie, to pozbyłam się wanny na rzecz prysznica i szybko pożałowałam. Dobrze mieć wybór, bo każda z opcji sprawdza się w innych sytuacjach. Jeśli zastanawiasz się nad układem, to zajrzyj tutaj – dużo inspiracji z rozwiązaniami 2w1: https://www.tubadzin.pl/lazienka

15

Knappess napisał/a:

Mam wannę i prysznic, a w drugiej łazience tylko prysznic. Czekam na wannę z utęsknieniem. Jak remontowałam mieszkanie, to pozbyłam się wanny na rzecz prysznica i szybko pożałowałam.

Gdy remontowałam mieszkanie byłam w tematycznych grupach na fb i dziwiło mnie jak mało osób wpadało na opcję połączenia wanny z prysznicem i deszczownicą.

16 Ostatnio edytowany przez Alice1 (2025-07-09 14:42:46)

Pierwsze slysze , wanna z drzwiami ? To chyba dla krasnoludkow .... hmm albo dla zwierzaka lol a moze to chodzi o wanne z furteczka lol

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Wanna z drzwiami. Zdecydowalibyście się?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024